el-li 15.04.09, 21:24 proszę o najskuteczniejsze metody leczenia:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: Odleżyny 15.04.09, 21:31 Odciążanie miejsc narażonych na większy nacisk, bardzo częsta zmiana pozycji, materace p/odleżynowe, plastry p/odleżynowe, maści, nacieranie prawdziwym spirytusem, itp.itd. - temat - rzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
natalka071 Re: Odleżyny 19.04.09, 12:09 Moja mama tez cierpiała z tego powodu nawet leżąc w szpitalu.DO jednej z pań przyszła córka i smarowała ją jakąś miksturą twierdząc , że to pomaga.Dała nam trochę dla mamy i faktycznie pomogło.Jak się okazało była to mieszanka smalcu i mąki ziemniaczanej.Nie pamietam dokładnie jakie były proporcje ale chyba na 2 łyzki smalcu dodawałam 3 kopiaste łyzki kartoflanki.Nkładałam taką papkę na ranę i pomagało.Jest to stary babciny sposób ale ważne ,że pomaga. Pozdrawiam i życzę zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Odleżyny 20.04.09, 21:56 zredukowac do minimun ucisk na miejsce zagrozone czyli ruch tudziez czesta zmiana pozycji. konieczne swiczenia uaktywniajace uklad krazenia oraz poprawiajace metabolizm (np. pompy miesniowe). najczestsza przyczyna odlezyn jest immobilnosc (np. pooperacyjna), dlatego jak najszybciej trzeba osobe z decubitusem uruchomic. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
katarina34 Re: Odleżyny 14.06.09, 23:09 podobno dobre jest też łóżko wodne. Mam takie, ale jeśli chodzi o odleżyny to chyba nie miałam okazji sprawdzić. Najdłużej z drobnymi przerwami na toaletę, leżałam prawie 3 tygodnie będąc w ciąży i nie miałam żadnych problemów z odleżynami. Odpowiedz Link Zgłoś
incognito77 Re: Odleżyny 15.06.09, 08:21 Zdecydowanie materac na odlezyny. To koniecznosc dla osob dlugo lezacych. Sa tez specjalne masci - radze poprosic lekarza o recepte. Odpowiedz Link Zgłoś
katarina34 Re: Odleżyny 17.06.09, 21:37 Tak z ciekawości poczytałam sobie o tych materacach na odleżyny i to żadna rewelacja. Ładnie piszą ale za taką cenę nie spodziewałabym się cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Odleżyny 18.06.09, 21:38 ruch, ruch i jeszcze raz ruch! specjalne masci, specjalne krazki zabezpieczajace przed usciskiem , specjalne materace- jedynym jednak lekarstwem jest pobudzenie krazenia. oczywiscie wazne jest, ktory stopien degeneracji tkanki, czy tylko warstwy skory, czy juz miesni a nawet kosci. tak czy inaczej- ruch! m.s. Odpowiedz Link Zgłoś