Dodaj do ulubionych

guzek w obrebie szczęki

05.06.09, 19:30
Witam,
wyczułam ostatnio mały guzek w obrębie szczęki. Zaczęło się od tego, że poczułam delikatny ból, tak jak bym miała siniaka. Guzek znalazłam dotykając z zewnątrz, jest wielkości ziarenka grochu. Czy to może być zębiak czy może coś innego? Jestem mocno tym zaniepokojona, mam 31 lat i mam również polipa w macicy. Wiem, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego ale jakoś mnie to dobija, że coś złego może się dziać. Doda, że ostatnio jakoś tak dziwnie pobolewają mnie uszy. Czy ktoś wie co to może być. Bardzo proszę o jakąś radę. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • sfinks1log Re: guzek w obrebie szczęki 06.06.09, 15:02
      Witam,
      wiem, że to co powiem jest już tak oklepane, ale najlepiej idź do lekarza, najpierw stomatologa. Zrobia Ci rtg i pantomogram i będzie wiadomo. Ja osobiscie jestem b. przeczulona jesli chodzi o guzy w obrębie głowy - mój znajomy w wieli dwudziestu paru lat zmarł, bo pożarło go wstrętne raczysko pod zębem. Oczywiście nie chę Cię straszyć, ale nie warto zwlekać.
      • kasia1450 Re: guzek w obrebie szczęki 06.06.09, 15:12
        Właśnie tego bardzo się boję. Dokładnie to jest pod żuchwą. Mam spuchnięte
        dziąsło na dole po lewej stronie. Odkryłam to w piatek wieczorem, więc z rana w
        poniedziałek pójdę do stomatologa. Gdyby nie ten polip pewnie nawet bym nie
        pomyślała o tym. A teraz czuje paraliżujący strach. Mam jednak nadzieje, że to
        nic poważnego.
        • sp9tcu Re: guzek w obrebie szczęki 06.06.09, 21:26
          Jeśli masz spóchnięte to nie rak na 99 %

idź do stomatologa bo może to zacząć bardzo puchnąć i boleć
          co to może być
          afta
          ropień
          od zepsutego zęba

czy to jest obok zęba

i jak się okaże co to jest napisz nam o tym
          • cccykoria Re: guzek w obrebie szczęki 07.06.09, 11:45
            Mialam guzka na podniebieniu ,w tym czasie strasznie bolal
            mnie zab.Zeszlam kilku stomatologow ,a poszlam prywatnie.Ten
            guzek to ropa dr uzdoznil kanal i splywala mi brrrr
            antybiotyk ktorys z kolei i rtg -polip w zebie i usuwanie
            chirurgiczne...
            • kasia1450 Re: guzek w obrebie szczęki 08.06.09, 13:51
              Byłam dzisiaj u dentysty. Powiedziała, że jej zdaniem to powiększone węzły
              chłonne, ale dla pewności muszę zrobić pantomogram. Tak więc dzisiaj jeszcze lub
              jutro będę wiedziała więcej.
              • genova51 Re: guzek w obrebie szczęki 09.06.09, 17:23
                Kilka m-cy temu wykryłam podobny guzek. Lekarz pierwszego kontaktu przypuszczał,
                że to jest zapalenie ślinianki. W śliniance może znajdować się również kamień.
                Usg jednak pokazało, że to jet powiększony węzeł chłonny. Skierowanie do
                onkologa i na wszystkie możliwe badania krwi. Wyniki okazały się idealne. Po
                zbadaniu onkolog powiedziała, że to jest zwłókniały węzeł chłonny, który już nie
                zniknie. Za rok mam pokazać się do kontroli. Póki co, nic groźnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka