Dodaj do ulubionych

badanie i diagnoza po EMG

07.07.09, 15:56
Co mi wskaże to badanie?Czy faktycznie to, że mogę mieć miastenie czy też nie?
Boję się jego, tego badania. Fakt jest taki, że podwójne widzenie jest u mnie
trwa różnie i zawsze pojawia sie w niespodziewanym momencie. Jakie inne
zauważalne objawy występują w miastenii. A jeśłi to nie ona to od czego mam to
podwójne widzenie? To jest ostatnie badanie inne wykluczyły powód podwójnego
widzenia.Proszę o radę szczerą i bez ośmieszania.....
Obserwuj wątek
    • butterffly Re: badanie i diagnoza po EMG 07.07.09, 19:56
      To jest badanie bardzo dobre i konieczne dla oceny mięśni i nerwów, ktore te
      mięśnie unerwiają. EMG wykonuje sie na rożne sposoby, zależy co lekarz chce
      ocenić. Można wykonać przewodnictwo w nerwach obwodowych, sprawdzic funkcję
      mięśni oraz zrobić probę miasteniczną ( pewnie w Twoim przypadku będzie ona
      wykonana). W diagnostyce miastenii procz EMG wykonuje sie badanie przeciwcial
      przeciw acetylocholinie. Jednak bywa nieraz, ze mimo braku przeciwcial objawy
      występują. Poza tym podwojne widzenie moze świadczyc nie tylko o miastenii, ale
      np. o miopatii. Sądzę wiec ze to badanie jest konieczne w twoim przypadku,
      zwlaszcza ze miastenia im wcześniej wykryta, tym lepiej poddaje się leczeniu (
      są przypadki nawet calkowitego wyleczenia). Samo badanie nie jest przyjemne, ale
      z pewnoscia do zniesienia.
      • butterffly Re: badanie i diagnoza po EMG 07.07.09, 19:58
        Pytasz o inne objawy miastenii. Są one rozne, przede wszystkim męczliwość
        mięśni, mogą byc problemy z mową, drżenia mięśniowe itd. Jednak są rożne
        postacie miastenii, nie jest tak ze wszystkie objawy muszą zawsze występować.
        Lepiej sprawdzic.
    • wawan1 Re: badanie i diagnoza po EMG 08.07.09, 08:45
      Bez ośmieszania pytam, czy robiłaś PORZĄDNE badania w kierunku
      boreliozy? CZasem podwojne widzenie zdarza się właśnie w
      neuroboreliozie.
      • dididia Re: badanie i diagnoza po EMG 10.07.09, 08:56
        Witajcie. Już mam ustalony termin tego badania. Nie nie robiłam badań w kierunku
        boreliozy. Lekarz ją stanowczo wykluczył. To ma być ostatni badanie które ma
        potwierdzić z jakiej przyczyny mam podwójne wiedzenia oraz nie zbyt dobry obraz
        od czasu do czasu tak napadowo.Oprócz tego widzenia faktycznie męczliwość u mnie
        występuje. Ja nawet nie po biegnę 100m dobrze.
        • dididia Re: badanie i diagnoza po EMG 10.07.09, 08:57
          dodam drżenia mięśniowe występują owszem. Kłopoty z mową też tzn. czasem nie
          mogę się wysłowić i bełkoczę przez moment. Ale czy to to?
          • dididia Re: badanie i diagnoza po EMG 01.08.09, 12:12
            witam serdecznie. A no jestem po badaniu. Na szczeście dla mnie wynik badania
            jest ujemny.
            Tak pozostały tylko te dolegliwości bez znaleźnej przyczyny............

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka