IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.12.03, 21:40
doki - mój "dottore" stwierdzil, ze mam zbyt wysokie CRP / 2,8 mg/l /
Norma - podana na druku z laboratorium - 0 - 5,0.
Twierdzi , ze jest to żle rokujący marker miazdżycowy....
Niezbyt wiele pojałem - a "dottore" zwykle nie ma czasu , ma sporo pacjentów.
Co to jest owo CRP i jakie ma znaczenie w procesie miazdzycowym?
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: DOKI -CRP 22.12.03, 22:58
      Nie jestem wprawdzie Doki, ale mam nadzieję, że adresat pytania wybaczy mi
      ingerencję:)
      CRP jest tzw. białkiem ostrej fazy. Jego ilość wzrasta w odpowiedzi m.in. na
      czynniki zapalne czy uszkodzenie tkanek. Stwierdzono, że u osób, które stężenie
      CRP mają w górnych zakresach wartości prawidłowych 3-krotnie wzrasta ryzyko
      wystąpienia w przyszłości zawału serca, a dwukrotnie większe ryzyko udaru
      mózgu. Ryzyko to jest niezależne od innych parametrow (palenie papierosów,
      wysokie triglicerydy itd). Natomiast jeśli podwyższonemu CRP towarzyszy wzrost
      np. stężenia triglicerydów, to ryzyko wystąpienia zawału serca jest 5-krotnie
      wyższe niż u osób z niskim CRP.
    • Gość: Artur Re: DOKI -CRP IP: *.usask.ca 23.12.03, 00:18
      -Doki chyba juz wzial wolne na dzien dzisiejszy, wiec z braku laku moze chcesz
      tez moja odpowiedz? Chcesz?
      -B-52:tak bardzo chce.
      -No to masz:
      No wiec kazdy pomiar powyzej 1 mg/l jest podejrzany ale sam w sobie nie oznacza
      nic. W twoim ciele moze bowiem zachodzic mnostwo reakcji obronnych w danym
      momencie i wiele z nich spowoduje niespecyficzne podwyzszenie CRP. Jezeli
      czujesz sie zdrowy i jestes zupelnie zdrowy, powtorzysz CRP raz i drugi w
      pewnych odstepach czasu i ciagle pomiar bedzie podwyzszony to mozesz zaczac sie
      zastanawiac.
      Moze masz jakies konkretne ryzyko chorob serca: bezruch, otluszczenie brzucha,
      palenie tytoniu. Jezeli masz te czynniki i je zmodyfikujesz twoje CRP jezeli
      jest spowodowane ryzykiem sercowym prawdopodobnie sie zmniejszy.

Niemniej traktuj CRP tylko z umiarkowana powaga bowiem CRP stal sie wskaznikiem
      ryzyka zawalu dopiero niedawno i w zwiazku z tym nie jest bardzo dobrze poznany
      w tej roli i nie pokladaj w nim nadmiernej nadziei.
      • wedrowiec2 Do mojego szanownego przedmówcy 23.12.03, 00:35
        Wyniki, które przytoczyłam w moim poprzednim wpisie oparte były na osmioletnich
        obserwacjach liczącej ponad 500 osobowej grupie męzczyzn u których wystąpił
        zawał serca i w takiej samej grupie u której nie wystąpił. Jeśli masz prawo
        wejścia do portalu eskulap, to podaję Ci link, jesli nie mogę napisać na priva
        liste najważniejszych prac na ten temat.
        www.esculap.pl/main/pub.html?pub=722
        Pozdrwawiam prawie świątecznie:)
        • Gość: Artur Re: Do mojego szanownego przedmówcy IP: *.usask.ca 23.12.03, 00:39
          Dziekuje, ale to i tak nie zmienia tego co napisalem ... lata doswiadczen,
          rozumiesz?
          • Gość: Artur Re: Do mojego szanownego przedmówcy IP: *.usask.ca 23.12.03, 00:41
            Nie, nic nie przysylaj. Mam na glowie inne rzeczy niz CRP, swieta ida!

Pa, musze juz sie oddalic od komputera bo obowiazki wzywaja.
          • wedrowiec2 Re: Do mojego szanownego przedmówcy 23.12.03, 00:42
            ... lata doświadczeń, rozumiem. Dobranoc, czas spać (w mojej strefie czasowej)
    • Gość: Doki Re: DOKI -CRP IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 23.12.03, 12:10
      Koledzy Artur i wedrowiec22 omowili doglebnie zagadnienie, ja tylko dodam, ze
      istotnie, poniewaz postuluje sie role odczynu zapalnego w powstawaniu miazdzycy,
      CRP, ktory jest markerem ostrego zapalenia, wydawal sie dobrym testem
      diagnostycznym. Pojawily sie badania, takie jak przytoczyl wedrowiec i nawet
      wypuszczono na rynek ultraczule zestawy do oznaczania CRP. Ultraczule, poniewaz
      odczyn zapalny przy miazdzycy daje bardzo nieznaczne podwyzszenie CRP w
      surowicy, mierzone raczej w dziesiatkach mikrogramow na litr niz w miligramach
      na litr. CRP jest bardzo nieswoistym markerem, to znaczy ze kazdy odczyn zapalny
      moze podwyzszyc CRP, niezaleznie od lokalizacji i przyczyny. Dlatego "sygnal" od
      miazdzycy ginie w "szumie".
      Teraz chyba juz tylko najwieksi entuzjasci sadza, ze badanie CRP pomoze we
      wczesnej diagnostyce miazdzycy, tym bardziej, ze trwaja prace nad bardziej
      swoistymi markerami tego procesu.
      • Gość: Artur Re: DOKI -CRP IP: *.sdh.sk.ca 23.12.03, 21:15
        Gość portalu: Doki napisał(a):
        Koledzy Artur i wedrowiec22

W wypowiedz kolegi Doki wkradla sie niescislosc spowodowana prawdopodobnie
        przedswiatecznym rozgardiaszem. Otoz Wedrowiec22 nie jest kolega ale jest
        kobieta wiec moze raczej powinna byc kolezanka (wiem, wiem, mnie tez to kiedys
        zszokowalo kiedy wyszlo szydlo z worka,a dotad nie wiem skad sie wzial ten
        meski nick u niewiasty) w dodatku tak naprawde to jest to Wedrowiec2 a
        zakonczenie 22 prawdopodobnie przeszlo z Venus22. Venus22 z kolei to tez
        kobieta ale czasem gubi swoje 22 na koncu i wtedy byc moze bierze je Wedrowiec
        i staje sie Wedrowcem22.

A tak w ogole to Enstein tez byla kobieta :)
        • wedrowiec2 Re: DOKI -CRP 23.12.03, 21:21
          Wiedziałam kiedy zajrzeć na FZ:) Wedrowiec wziął się z zamiłowań do wędrówek
          wszelakich. Forma męska - no cóż, wędrowczyni brzmi nie najlepiej dla ucha.
          Prawie tak tragicznie jak "doktorka" czy "prokuratorka". Dwójka przy wędrowcu
          została nadana odgórnie. Proszę nie dodawać mi następnej dwójki, bo jeszcze
          ktoś skojarzy z Paragrafem 22. A to byłoby straszne.
          Pozdrawiam
          • Gość: Artur Re: DOKI -CRP IP: *.sdh.sk.ca 23.12.03, 21:24
            wedrowiec2 napisała:
            Proszę nie dodawać mi następnej dwójki, bo jeszcze
            > ktoś skojarzy z Paragrafem 22.

Nareszcie mialbym na ciebie haka.
          • Gość: Artur Re: DOKI -CRP IP: *.sdh.sk.ca 23.12.03, 21:28
            wedrowiec2 napisała:

> Wiedziałam kiedy zajrzeć na FZ:) Wedrowiec wziął się z zamiłowań do wędrówek
            > wszelakich. Forma męska - no cóż, wędrowczyni brzmi nie najlepiej dla ucha.
            > Prawie tak tragicznie jak "doktorka" czy "prokuratorka".

Cale szczescie, ze to wytlumaczylas, bo bylem juz bliski rzucic diagnoze
            zaburzen orientacji plciowej.
            • wedrowiec2 Re: DOKI -CRP 23.12.03, 21:37
              Bardzo daleka jestem od takich zaburzeń, mimo że zachowania
              niektórych "kobietek" wywołuję we mnie żądzę mordu. Z drugiej strony wiadomo,
              że jest taka sama liczba głupich kobiet, jak i mężczyzn:)
              • Gość: Artur Re: DOKI -CRP IP: *.sdh.sk.ca 23.12.03, 21:40
                wedrowiec2 napisała:

> Bardzo daleka jestem od takich zaburzeń, mimo że zachowania
                > niektórych "kobietek" wywołuję we mnie żądzę mordu.

Az tak zle tolerujesz konkurencje??
                • wedrowiec2 Re: DOKI -CRP 23.12.03, 21:43
                  Nie jestem "kobietką" - mam nadzieję, że wiesz jaka jest różnica między
                  kobietą a kobietką.
                  Poza tym, przy moich wielu przymiotach nie musze obawiać się konkurencji:)
                  • Gość: Artur Re: DOKI -CRP IP: *.sdh.sk.ca 23.12.03, 21:52
                    wedrowiec2 napisała:

> Nie jestem "kobietką" - mam nadzieję, że wiesz jaka jest różnica między
                    > kobietą a kobietką.

Nie wiem!!
                    • wedrowiec2 Re: DOKI -CRP 23.12.03, 22:00
                      Dla mnie określenie "kobietka" ma pejoratywne znaczenie -
                      jest to raczej infantyla istota, trochę lekkomyślna, niezaradna, o mały rozumku
                      a jednoczesnie sprytna.
                      Chyba po tym wpisie mogę nie pojawiać się przez pewien czas na forach, ale
                      jestem przeciwniczką zdrobnnień.
                      • Gość: Artur Re: DOKI -CRP IP: *.sdh.sk.ca 23.12.03, 22:03
                        Czyzby ktos na tym forum ci podpadl? Czy to mozliwe?
                        • wedrowiec2 Re: DOKI -CRP 23.12.03, 22:07
                          Pomijając tych same osoby, z którymi Ty polemizujesz (nie chcę ich imion
                          wymiawiać w prawie świąteczną noc:), to nikt mi nie podpadł. Moge tylko obawiać
                          się pań, które obrażą się za moją definicję kobietki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka