Dodaj do ulubionych

proszę o rady

02.12.04, 23:48
mam problem z córką (12 lat).jako 5 latka miała ZUM 3 razy, zrobiono
poszerzanie cewki moczowej aby mocz nie zalegał i nie dochodziło do
następnych zakarzeń.Stwierdzono takrze reflux 2-go stopnia wszystko w
szpitalu, po wnikliwych badaniach.było leczenie antybiotyk. i
furaginą.niestety nadal wracały zakarzenia,leczenie itp.zmieniliśmy lekarza,
ten leczył ją driptanem i efekty były rewelacyjne ale jeśli chodzi o moczenie
problem minął od zaraz.jednak silna alergia na lek spowodowała,że
odstawiliśmy go.lekarz też nie przejmowałsię zbytnio dzieckiem, ale stwierdził
ze na zdjeciach układu moczowego wyrażnie widać zwężenie cewki i trzeba
będzie wykonać jeszcze jeden zabieg-ostrzykiwanie cewki teflonem.nie
doszłoddo tego bo postanowiliśmy wtedy zasiegnać porady jeszcze kogoś.
następny doktor prawie nie chciałpatrzeć na zdjęcia i wyniki ogólne moczu,
zrobił USG, długo rozmawial z córką i stwierdził, ze jest całkiem zdrowa,
zadnych zabiegów nie trzeba, a moczenie to problem psychiki u dziecka.nie
wiem juz co robić, kogo słuchać o wszystkim nie da się napisac od razu.jak
pmoc mojej prawie dorastajacej dziewczynce, to dla niej duzy problem!
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: proszę o rady 06.12.04, 14:15
      Nie gniewaj sie, ale po przeczytaniu Twojego "gorączkowego" postu nie wiem w czym rzecz.
      Rozumiem, że macie problem i zdrowie córki leży Ci na sercu.
      Córka miała problemy jako 5 letnie dziecko?
      Napisz dokładnie jak sprawa wyglada teraz, bo tego jasno nie widać.

Czy reflux jest nadal? Jakie mała ma problemy? Czy jest to moczenie nocne, czy nawracające zakażenia?

Jedno wiem, żaden nefrolog, ani tym bardziej urolog nie diagnozuje na podstawie rozmowy i patrzenia w oczy.

Napisz więcej konkretów i powoli. Wszyscy chętnie, w miarę możliwości pomogąwink))

Pozdrawiam
      • ilzan Re: proszę o rady 06.12.04, 23:48
        Dziękuję za zainteresowanie się naszym problemem, zawsze lżej na sercu, kiedy
        można podzielić się doświadczeniami.Nie sposób wszystkiego opisać od razu, tym
        bardziej,że sprawa się ciągnie od tylu lat.Obecnie moje dziecko jest pod opieką
        urologa, który jak pisałam całkiem inaczej zapatruje się na jej problem
        dotyczący moczenia nocnego.Jak twierdzi, po badaniach USG jest to sprawa
        psychiki u mojej córki i zaleca ograniczenie płynów w godz.
        wieczornych.Przyznaję, że wtedy problem mokrego łóżka nie istnieje, ale kiedy
        tylko dziecko wypija więcej płynów, wszystko wraca. Zakarzeń układu moczowego od
        dobrych dwóch lat dziecko nie przechodziło(powtarzały się tylko po zajęciach na
        basenie szkolnym, z wysokimi skokami temperatury i bólami w okolicach moczowodów
        z prawej strony, gdzie stwierdzono reflux, więc zrezygnowaliśmy z nich).Teraz w
        ogólnych badaniach moczu wszystko jest w miarę dobrze oprócz pojawiających się
        leukocytów-niewiele, i licznych bakterii-prawie zawsze.W czasie nawracających
        zakarzeń,po posiewie-(parokrotnie) wyszły bakterie coli 10 do 8,więc myślę, że
        teraz może być podobnie. Leczona była furaginą i biseptolem ale bakterie zawsze
        wracały. Lekarz urolog całkiem zwyczajnie traktuje wyniki moczu, twierdząc, że
        bakterie mogą pojawiać się z wydzieliny narządów i to jest dla niego normalne.My
        właściwie trochę uspokojeni taką diagnozą i brakiem ostrych infekcji(takich, jak
        kiedyś), nie zrobiliśmy żadnych dodatkowych badań, tym bardziej,że córka nie
        skarży się na żadne dolegliwości. Jednak moczenie nocne nie daje mi spokoju,bo
        obawiam się o jej psychikę, o samoakceptację i poczucie własnej wartości, a
        najbardziej o to, czy nie ma wady układu moczowego, która może być przyczyną
        problemu dopóki nie będzie wyleczona.Chciałam nadmienić, że bad. urodynamiczne
        dziecko miało kiedyś robione i wyszło o.k.Nie wiem czy trochę rozjaśniłam mój
        problem.Będę wdzięczna za każdą podpowiedż.

• madziulec Re: proszę o rady 07.12.04, 09:23
          www.tvp.pl/szansanazycie/dok/Moczenie_nocne.doc - pewnie juz czytalas:-
          )) ale wklejam na wszelki wypadek.

Co do bakterii.. Troche to za wysoka wartosc jak na wydzieline z narzadow
          zewnetzrnych.. jak dla mnei przynajmniej
    • sakura Re: proszę o rady 06.12.04, 14:39
      Jezeli corka sie moczy i miala wykonywana kalibracje cewki to najlepiej
      skontaktowac sie z urologiem i zrobic np badanie urodynamiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka