Dodaj do ulubionych

Termin z usg +/- 2 tygodnie ?

05.12.12, 08:59
Termin z 1 usg mam na dziś. Czy od tego terminu też jest +- 2 tygodnie ?
Miesiączki nieregularne, krwawienia w okolicy terminu "normalnej" miesiączki. Dlatego też podałam termin marcowy ostatniej zaznaczając że był to podejrzany okres, krótki, skąpy 2 dni, a normalnie mam z 5-6 dni. Dlatego nie zgadza mi się z teminem 2 najwcześniejszych usg
"ten niby okres" 15 marca
Beta 30 marca - 5 tydzień
( choć w tym dniu badania lekarz stwoerdził ,że macica mała i twarda, że ten tydzień nie jest możliwy )
usg 20.4 - 9 tydzień - termin 5.12
z 2.05 - 11 tydzień ( w szpitalu z powodu krwawienia czyli na innym sprzęcie )

denerwuje się, że jestem po terminie ( wg mnie miesiączka 14 lutego ), sam fakt to pół biedy, ale chodzi o to że 2 starszych też rodziłam po terminie, ale miałam wywoływanie. Boję się, w szpitalu nie chcą mnie słuchać, inne terminu z usg też mineły 2 grudnia, 27 listopada.Brzuch mam obniżony 2 tydzień. Jak pisałam w innym wątku objawy przedporodowe mam juz dłuższy czas. Lekarz stwierdził ,że skoro ktg wychodzi ok, to nikt na razie nie będzie wywoływał.

Proszę o poradę, bo siedzę i ryczę ( znam przypadek podobny i dziecko urodziło się martwe, niedotlenione)
Obserwuj wątek
    • 2-aleksandra1981 Re: Termin z usg +/- 2 tygodnie ? 05.12.12, 09:04
      może tego 15 marca była implantacja ? czy to by się zgadzało. Co powiedzieć lekarzom aby sprawdzili przepływy i stan łożyska ?
      • julita165 Re: Termin z usg +/- 2 tygodnie ? 05.12.12, 12:34
        Jak to co powiedzieć ? Ja na każdej wizycie miałam usg, to była norma sprawdzać przepływy i stan łożyska, a już pod koniec ciąży, też przeterminowanej ale nie tak dużo, to chodziłam na ktg i do lekarza co 2 dni, zawsze oceniała przepływy i stan łożyska, pamiętam bo pod koniec ciąży szczególnie zwracałą na to uwagę.
        Co do terminu porodu to mnie lekarz powiedział, że generalnie bierze się pod uwagę termin z ostatniej miesiączki, a z usg, ale tylko takiego wykonanego na samym początku, nie pamiętam dokładnie ale chyba w 7tc, tylko kiedy różni się od tego z OM o co najmniej 2 tygodnie.
    • amy.28 Re: Termin z usg +/- 2 tygodnie ? 05.12.12, 18:49
      a jesteś w szpitalu?

skoro miesiączka była 14 lutego to powiedz lekarzowi że wg tego ma termin obliczyć i koniec, poproś o skierowanie do szpitala, powiedz że rzadko czujesz ruchy czy cos, nie wiem pościemniaj w końcu o twoje dziecko chodzi.
    • sharzan-ka ogarnij to w końcu 05.12.12, 22:32
      Już na początku ciąży pisałaś, że masz zupełnie różne terminy porodu, to była wręcz ponad miesięczna różnica
      Co na to Twóje lekarz prowadzący? Dlaczego takie pytania zadajesz na forum, a nie lekarzowi?
      A co Ci mówili po tych wszystkich USG? Na kiedy był termin?

A jak już tak źle jest, że lekarzowi nie ufasz, to zapłać te 200 zł i idź d dobrego specjalisty, który Ci na pewno powie co i jak dalej (czyt. w razie wątpliwości od razu Ci wypisze skierowanie i pojedziesz do szpitala, w którym pracuje - więc napewno się na patologię dostaniesz; może nie od razu, ale na pewno szybko)

A jak nie masz kasy, to pojedź do szpitala i powiedz, że masz skurcze, nie czujesz ruchów, kręci Ci się w głowie i miałaś plamienie... Zostaniesz w szpitalu, sprawdzą, zbadają..
      • amy.28 Re: ogarnij to w końcu 05.12.12, 22:48
        no ja przyznam że też już setny raz czytam wątek o tym rozbieżnym terminie i nie ogarniam jak można jednocześnie tak coś przeżywać a tym samym tak ignorować.

w służbie zdrowa bywa ciężko - ale to jest twoje dziecko więc rusz tyłek, jedź do szpitala - naściemniaj coś i każ się położyć tak aby dziecko zbadali przynajmniej porządnie. Na dobrym usg wyjdzie waga która też o czymś świadczy, zobaczą przepływy, łożysko, szyjkę, ocenią czy coś się kroi czy nie, zrobią pełną diagnostykę.

Albo weź jedź do innego szpitala niż twój lekarz pracuje - a na karcie ciąży wpisz inną datę porodu i miesiączki, po prostu skreśl to co pisał lekarz a jak się spytają czemu przekreślone to powiedx że na początku wzięłaś plamienie za okres i tak podałaś a potem z lekarzem zmieniliście bo faktyczie miesiączkę miałaś 14 lutego i tyle, jak będziesz po terminie to cie na bank zostrawią i może wywołają. Ale już nie pitol na forum o tych terminach porodu rozbieżnych tylko coś zrób bo nie wiem na co czekasz.
    • mariken Re: Termin z usg +/- 2 tygodnie ? 06.12.12, 12:40
      www.rodzicpoludzku.pl/Porod/Gdy-minal-termin-porodu.html
      Ja bym sie trzymala terminu z usg (12-13 tydz).
      • 2-aleksandra1981 Re: Termin z usg +/- 2 tygodnie ? 06.12.12, 16:09
        wiem, że z tym męcze. Ale najzwyczajniej się denerwuje. Byłam w szpitalu kazali jeszcze czekać, bo badania ok, zapomniałam zapytac tylko ile będę czekać ? na ewentulanie wywołanie.
        • katarzynaoles Re: Termin z usg +/- 2 tygodnie ? 10.12.12, 19:21
          Jak badania ok, to tego bym się trzymała. Nie jest Pani pewna terminu, z USG też rozbieżności - czegoś trzeba się trzymać. I ja bym się trzymała tego, co jest teraz, a nie tego co było i tak nie do końca wiadomo co i jak. Najbardziej prawdopodobny termin z wczesnego USG, ale wtedy też tolerancja 2 tygodni. Na korzyść dziłała fakt, ze wie Pani, ze ma tendencje do tego, żeby chodzić w ciąży raczej dłużej i rodzić po terminie. Ma Pani za sobą dośiwadczenia udanych porodów po terminie ale stresuje się Pani przypadkiem czyjegoś niezbyt fortunnego... Ja bym spokojnie poczekała, chodziła na KTG, poprosiła lekarza o dodatkowe badanie z przepływami (uzasadniając tym że bardzo się Pani denerwuje). Trzymam kciuki i czekam, wraz z dziewczynami, na relację z pięknego porodu. Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka