Dodaj do ulubionych

pomocy, prosze

12.12.04, 09:35
witam niestety ponownie

kiedys pisalam o moim synku 6 miesiecznym, ze zupelnie przypadkowo wykrylam u
niego leukocyty w moczu(badanie rutynowe przy okazji morfologii), a pozniej
coli 10^5, oprocz tego zadnych objawow. bral przez 10 dni augmentin,
ostatniego 10 dnia zrobilam mu posiew, jalowy. nie bralismy nic wiecej,
zgodnie z zaleceniami lekarza. usg ok, nawet najmniejszych zmian. tydzien
pozniej zrobilam mu ponownie posiew, wlasnie wczoraj odebralam wyniki - i
znowu ta cholera wrocila - 10^5 e-coli. telefon do lekarza i furagina (1/2
tab. co 12 godzin).
czy to normalne, ze tak szybko sie pojawila ? czy moze dlatego, ze po
antybiotyku nie bralismy furaginy (z waszych doswiadczen wynika, ze zawsze
jednak jest po antybiotyku furagina), czy to moze byc refkuks ? wahalam sie
ze zrobieniem cystografii, ale teraz po tych wynikach zrobie ja napewno.
jeszcze jedno, moj synek bardzo kiepsko sypia, wstaje do niego po kilka -
kilkanascie razy, a dzisiaj pierwszy raz na noc dostal furagine i cala noc
przespal jednym tchem, czy ona moze tak dzialac ? czy to mozliwe, ze
wczesniej wybudzal sie bo go po prostu bolalo przy siusianiu ? prosze o
wszelkie komentarze.
jeszcze jedna wazna informacja, w warszawie szpital bielanski przyjmuje non-
stop odplatnie mocz na badanie ogolne i na posiew, w weekendy tez, jako
jedyny chyba.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katarzyna.br Re: pomocy, prosze 12.12.04, 17:44
      Jeżeli faktycznie synek ma reflux lub jakąś wadę ukłau moczowego to zakażenia
      wrócą jeśli nie będą podawane leki bekteriobójcze np. furagin. Każde dziecko
      które w pierszym roku życia przeszło zakażenie układu moczowego winno mieć
      wykonaną cystografię. Do czasu tego badania należy podawać dziecku wieczorem
      pół tabletki furaginy i 10 kropli cebionu. W innym wypadku może dojść do
      kolejnego zakażenia które zwiększa ryzyko wystapienia zmian bliznowatych w
      nerkach.

Pozdrawiam
      • karola_28 Re: pomocy, prosze 13.12.04, 11:08
        dziekuje za informacje,

mam jeszcze pytania, moze ktoras z mam mi pomoze:
        - czy mozliwe jest zeby byl blad w pobraniu gdy wynik jest coli 10^5 ?
        - czy mozliwe jest, ze przy badaniu ogolnym prawidlowym (nablonki plaskie
        pojedyncze, leukocyty 0-2 wpw) jest bakteria ????, bo wlasnie odebralam ogolne
        badanie moczu i bylo ok, podczas, gdy okazalo sie, ze zle pobralam na posiew -
        byly rownoczesnie gram ujemne i gram dodatnie bakterie (szczerze mowiac nie
        wiem jak to sie stalo, bo mylam go i dezynfekowalam rywanolem ??)

bardzo zalezy mi na odpowiedziach, bo sama nie wiem czy to znowu ZUM (poraz
        drugi) czy moze blad w pobraniu moczu ?

pozdrawiam
        • apriv Re: pomocy, prosze 13.12.04, 12:41
          10^5-100000,jest to bezobjawowa bakteriuria-znyczy to ,ze wyniki ogolne moga
          byc jak najbardziej w porzadku,powtorz posiew jezeli taki sam wynik powtorzy
          sie swiadczy to rzeczywiscie o infekcji,co do tych wynikow musisz uwazac,zeby
          pojemnik nie dotknal skory dziecka,przy otwieraniu uwazaj ,zeby nie dotknac od
          wew pokrywki-co do pobierania moczu znajdziesz tu na forum duzo informacji
        • madziulec Re: pomocy, prosze 13.12.04, 12:50
          U nas wlasnie teraz tak jest - mamy 10^6 escherichia coli i bad, ogolne w
          porzadku.
          Nasz nefrolog powiedzial by powtorzyb posiew i tyle. Zrobimy to jutro.
    • vicewers Re: pomocy, prosze 14.12.04, 03:42
      nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale miałam podobną sytuację (tzn. b. ogólne u
      synka w porządku, posiew- m.in. e. coli 10>5)
      mocz na posiew pobieraliśmy do woreczka, niestety- nefrolog stwierdził, że ten
      wynik go nie interesuje (posiew z woreczka=posiew z pampersa), nie da się umyć
      ostatniego odcinka cewki, pierwszy strumień moczu wypłukuje zalegające tam bakterie.
      to tylesmile pozdrawiamsmile
      ania
      • karola_28 Re: pomocy, prosze 14.12.04, 07:47
        dzieki mamy za informacje,

wczoraj wlasnie odebralam wyniki posiewu: coli 10^5 i jakies paleczki gram + i
        gram - 10^5 i 10^6, a pod spodem informacja: mocz zanieczyszczony, prosze
        powtorzyc badanie podczas gdy ogolny super, oczywiscie powtorzymy badania,
        tylko szkoda, ze nie wyszlo bo pobieralam mocz przed zażyciem pierwszej dawki
        furaginy. juz sama nie wiem co o tym wszystkim myslec, czy to nowe zakazenie ?
        czy moze nie wyleczone poprzednie, moze 10 dni augmentinu bez furaginy to za
        malo, aby pozbyc sie coli ? wy piszecie o duzo dluzszych kuracjach
        antybiotykiem i dodatkowo furagina, sama nie wiem. ale cystografie zrobie - jak
        myslicie ?

pozdrawiam
    • boglas1 Re: pomocy, prosze 14.12.04, 14:06
      niemowlę po rozpoznanym zakażeniu układu moczowego powinno być leczone około 10 -12 dni antybiotykiem , a potem należy utzymać 2 - 3 tygodniową profilaktykę , np. Furaginem 2 mg/kgg cc / dobę i wykonać badanie pęcherza - cystoureterografia mikcyjna - celem wykrycia lub wykluczenia refluksu p-m.
      Sądze ,że powinna pani to badanie u dziecka wykonać . Osobiście pobieram posiewy moczu za pomocą cewnikowania pęcherza z uwagi na dużą ilość wyników fałszywie dodatnich - woreczek ,śr.strumień. dr med Bogusław Karpowicz pediatra , nefrolog Gdynia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka