02.02.05, 22:49
Mój syn ma mieć robione USG nerki która jest nie wykształcona i nie działa. W
środku tej nerki są cysty - ostatnie USG miał w wieku 3- tygodni,teraz ma 13
miesięcy. Czy ktoś wie czy te cysty się mogą powiększyć i jakiś sposób
zagrażać??
Obserwuj wątek
    • boglas1 Re: USG 04.02.05, 08:16
      karolina801 napisała:

> Mój syn ma mieć robione USG nerki która jest nie wykształcona i nie działa. W
      > środku tej nerki są cysty - ostatnie USG miał w wieku 3- tygodni,teraz ma 13
      > miesięcy. Czy ktoś wie czy te cysty się mogą powiększyć i jakiś sposób
      > zagrażać??

Tu konieczne jest wykonanie badania scyntygrafii dynamicznej nerek , jak pracuje ta- która działa - ważne.
      • karolina801 Re: USG 04.02.05, 21:39
        Już robliliśmy scyntografię jak miał 2 tygodnie, i po niej dowiedziałam się że
        działa jedna nerka (było widać jak mocz płynie), potem była cystografia która
        sprawdziła że nie ma odpływów a teraz kazano jeszcze zrobić USG tej chorej
        nerki aby sprawdzić wew. cysty. Po co ?
        • boglas1 Re: USG 06.02.05, 17:32
          Jeżeli nerka jest nieczynna - afunkcjonalna to się usuwa - nefrectomia , stanowi ona możliwe źródło zakażenia lub nadciśnienia . Celem monitorowania wielkości cyst i tego co się w nich dzieje wykonuje się kontrolne USG . Czy to jest Dysplazja z torbielami ???
          • karolina801 Re: USG 06.02.05, 18:31
            To jest przemieszczona dysplastyczna nerka z atrofią miąższu i zmianami
            torbielowatymi, ale lekarze nie chcą jej usunąć bo nie przeszkadza drugiej, ale
            mamy monitorować mocz i ciśnienie krwi.
          • karolina801 Re: USG 06.02.05, 18:35
            a jeszcze mam pytanie - nie wiesz jaka jest szansa że przez całe życie ta nerka
            nie będzie przeszkadzać i poprostu wystarczy kontrola co jakiś czas ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka