Dodaj do ulubionych

Jestem już załamana

23.02.05, 11:06
Witajcie. Moja 6 m córeczka ma znów baklterie coli w moczu. To już 3 raz.
Ostatnio zrobiłam badanie po odstawieniu antybiotyku i znów są. Podobno miały
być na niego wrażliwe. Nie wiem już co robić? Ona tak żle znosi antybi, ma
biegunki mimo lakcidu. Skąd bierze się tak bakteria ciągle? Ja nie chce już
faszerować jej antyb, czy znacie jakieś inne sposoby? Czy furagin pomaga?
jakie badania polecacie zrobić by sprawdzić czy coś jest nie tak z nerkami?
Moja pediatra ogranicza się tylko do antybiotyku.
Za każdym razem zaczyna się od stękania i popłakiwania w nocy. Nie ma
gorączki, ani żadnych objawów w dzień. Czy to też normalne. przepraszam, za
tyle pytań, ale jestem już załamana i zaryczana. Tak bardzo się boje. Już
jedną dzidzię straciłam...
Obserwuj wątek
    • madziulaw Ivonne - przestań, od tego się nie umiera 23.02.05, 11:10
      Jeśli nie masz nefrologa - znajdź natychmiast, porób niezbędne badania - i
      wszystko będzie jasne.
      Z tym wszystkim można sobie dac radę.
      Buziaczki
    • madziulec Re: Jestem już załamana 23.02.05, 11:13
      Same bakterie w moczu? Czy tez ma zmieniony mocz ogolny?
      To bardzo wazne.
      poza tym - nie zalamuj sie. Bardzo Cie prosze. zaraz cos na to poradzimy.
    • madzialena11 Re: Jestem już załamana 23.02.05, 11:16
      Proponuję ci zmienić lekarza, albo udać się do nefrologa bądź urologa. Ja miałam
      podobnie. Też po odstawieniu antybiotyku, mimo,że bakteria była na niego
      wrażliwa- znów była. Ale gdy trafiliśmy do nefrologa, ta aż złapała się za
      głowę, że przy takich wynikach moczu i posiewu dziecku odstawiono antybiotyk
      (nie mówiąc o pobycie w szpitalu, bo takich wyników pani doktor już dawno nie
      widziała). Po dokładniejszych badaniach okazało się że to refluks. Nie chcę cię
      przestraszyć, ani nic sugerować, bo być może to nic poważnego, ale moim zdaniem
      idź do innego lekarz, najlepiej nefrologa, żeby wszystko było jasne. Życzę zdrówkasmile
      • ivonne2 Re: Jestem już załamana 23.02.05, 11:18
        Badanie ogóle ok. nie ma białka. Jakie badania trzeba zrobić, czy do nefrologa
        potrzeba skierowania? Szkoda mi jej strasznie. czy wasze dzieciaczki też tak
        źle znoszą antybiotyk?
        • madziulec Re: Jestem już załamana 23.02.05, 11:31
          No to wez sie nie przejmuj tak bardzo. O bakteriurii czytalas?? Napewno! No
          wiec nie ma sie co przejmowac. Kiedys lekarz mi powiedzial, ze sa dzieci, ktore
          po prostu maja taka urode, ze w moczu maja bakterie i tych bakterii nie da sie
          wybic niczym, zadnymi lekami. Ale.. dopoki nie ma zadnych innych objawow ze
          strony ukladu moczowego czyli nie ma leukocytow w moczu ani zadnych innych
          objawow wskazujacych na zakazenie ukladu moczowego to nie ma sie czym
          przejmowac. Oczywiscie nalezy dalej zapobiegac i wybijac te bakterie.
      • ivonne2 Re: Jestem już załamana 23.02.05, 11:20
        Jakie były u was objawy ze strony dzieci, czy da się to jakoś rozpoznać po
        zachowaniu?
        • mami7 Re: Jestem już załamana 23.02.05, 12:54
          Co to za pediatra? Gdzie leczysz dziecko?

Pozdrawiam
    • madzialena11 Re: Jestem już załamana 23.02.05, 16:47
      W moim przypadku również nic nie wskazywało na refluks, zwłaszcza w dzień, tylko
      najgorzej było wieczorem i częste budzenia w nocy. Gorączka była raz (przy
      odmiedniczkowym zapaleniu nerek) przy rozpoznaniu jak mała miała 7m. Do
      nefrologa potrzebne jest skierowanie, i dość długo się czeka (zależy w jakim
      mieście) ale jakbyś chciała mieć spokój i pewność to nawet idź prywatnie (ja
      wydałam krocie na lekarzy, dopóki nie trafiłam na tego u którego się leczymy w
      Szczecinie) pierwszy raz a potem już na skierowanie. Nie będziesz wtedy juz
      takim kłębkiem nerwów a i dziecku oszczędzisz cierpienia. Popytaj o dobrego
      lekarza, a napewno ktoś Ci poleci kogoś, pozdrawiam.
    • kstepien-klosek Re: Jestem już załamana 23.02.05, 17:47
      najwazniejsze w takiej sytuacji jest zachowanie spokoju(choc wiem jakie jest to
      trudne)po pierwsze jak najszybciej zrób posiew moczu i z tymi wynikami idz do
      nefrologa!Moja mała na przykład jak miała zakażenie dróg moczowych to wyła
      dzień i noc,i nic wiecej!żadnych typowych dla zakażeń objawów,więc nie ma sie
      co sugerować.Każde dziecko jest inne!Pamietaj duzo optymizmu,bo dziecko wyczuwa
      wszystko i tez jest niespokojne!będzie dobrze,musi!Trzymaj
      się,pozdrawiam.Karolina.
      P.S.Jeśli chodzi o leki,to furagin czy siraliden(ten bierze moja mała)to leki
      osłonowe,najpierw trzeba wyleczyc bakterie.A usg też mozesz zrobić dla świetego
      spokoju,ALE NAJWAŻNIEJSZA JEST WIZYTA U NEFROLOGA(DOBREGO).
    • anakon Re: Jestem już załamana 24.02.05, 12:04
      Jest jeszcze pytanie za 100punktow-jak tem mocz do badania byl pobierany, bo
      akurat ecoli potrafia wziac sie z nieprawidlowego pobrania z zanieczyszczenia
      probki z okolic odbytu(siedza tam sobie spokojnie i nawet nie ma co ich
      ruszac). Jesli dziecko nie ma powazniejszych objawow, badanie ogolen moczu jest
      zupelnie dobre to przede wszystkim zanim podasz kolejny antybiotyk zrobilabym
      posiew z poszanowaniem wszelkich zasad pobierania moczu na posiew...w tym
      pobieranie nie do woreczka, przemycie rywanolem okolic cewki moczowej i
      zawiezienie moczu do laboratorium, ktore wykonuje bakteriologie na miejscu(nie
      jest to juz nigdzie dalej wozone...)oraz z tej samej probki robia od razu
      ogolne i posiew. I dopiero pozniej antybiotyki, a nie odwrotnie!!!!(chyba, ze
      dziecko ma 40oC; leje sie przez rece i nie ma na co czekac...)a swoja droga
      wskazana wizyta u nefrologa.
      • ivonne2 Re: Jestem już załamana 25.02.05, 11:04
        Jestem już po wizycie u lekarza. Na razie furagin 3 x dziennie i wit.c. Po
        tygodniu znów posiew. rzeczywiscie z tym pobraniem był kłopot, przykleiłam
        woreczek bezpośrednoi po obudzeniu małej i zdjęciu pieluchy. Ale ona później
        długo nie zrobi siku, bo robi zaraz po przebudzeniu.
        • mami7 Re: Jestem już załamana 25.02.05, 11:08
          A mogłabyś napisać do kogo zdecydowałaś się zabrać dziecko?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka