Dodaj do ulubionych

dziecko z refluxem a wczasy nad morzem????

10.03.05, 22:30
Witam wszystkich! smile)Dziewczyny czy można jechac z dzieckiem które ma ZUM
latem nad morze?Pytam bo już teraz musze złatwiac formalnosci na wczasy a nie
wiem czy taki wyjazd byłby wskazany?Moja córcia ma częste nawroty infekcji,
boję się że jak zacznie mi szleć na piasku, to złapie więcej
bakterii.Poradzcie co robić, jechac czy nie?Czy któraś z Was już była z
dzieciątkim nad morzem i czy nic się złego potem nie działo????Pozdrawiam i z
góry dziękuję za rady.Sylwia mama Karolinki
Obserwuj wątek
    • grazka8 Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 11.03.05, 00:09
      Przeciwskazaniem jest kąpiel w jeziorach ,basenach i powiem że osobiście latem
      jezdziłam na kąpieliska ,ale mała ani razu nie moczyła pupy tylko chodziła w
      sandałkach i moczyła nóżki do kostek a do piaskownicy chodzimy latem codziennie
      i odpukać nie było żadnego zumu wystarczy że dziecko nie będzie siadało gołą
      pupcią na piachu i nie wchodziło do wody powyżej kolanek a świeże powietrze i
      ten jod to chyba ważniejsze to zależy tylko od Ciebie wiem głupio gadam być nad
      morzem i się nie wykąpać ,ale ja bym jechała może wypowiedzą się inne koleżanki
      moje zdanie jest na TAK.
    • grubakama Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 11.03.05, 07:32
      Moim zdaniem Graża ma rację. Najważniejsze, żeby mała nawdychała się świeżego
      powietrza. My mamy zamiar jechać nad morze na długi majowy weekend smile)))
      • mami7 Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 11.03.05, 09:18
        I nie wiem co na to lekarz, ale jesli Bałtyk tak zupełnie przez przypadek byłby
        ciepły ja pozwolę się dziecku "pociaprać" w wodzie wink)))
        Z tego co się orientowałam to dozwolona jest kąpiel w morzu i rzece, ale
        oczywiście istotna jest temperatura. Maluch nie może przeziębić przecież pupy.

Pozdrawiam
        • maniakow Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 11.03.05, 12:02
          Z tego co wiem, to nefrolog mówiła, że kąpiel w morzu - jak najbardziej tak.
          Mówiła to mojej teściowej - jej córka chorowała na zum i miała refluks (wykryty
          dopiero jak miała 6 lat), sól morska dobrze działa, ale trzeba pamiętać o
          temperaturze! Ja na wakacje wybieram się z mężem i córą właśnie nad morze smile.
          Miłego wypoczynku.
    • ana002 Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 11.03.05, 11:44
      My jeździmy nad morze, natomiast co do kąpieli, to uwarunkowane są tylko
      temperaturą wody. Oczywiście na plaży zawsze w gatkach, a po powrocie zaraz
      mycie pupy. Na wszelki wypadek mam zawsze Tantum rosa i swoją miskę, żeby zrobić
      moczenie. Nawiasem mówiąc od jakiegoś czasu stosuję ten specyfik zawsze dzień
      przed pobieraniem moczu na posiew i od tamtej pory nie muszę powtarzać badańsmile
      Poazdrawiam
      Ania
      • sylwienna3 Re: do ana002 11.03.05, 17:08
        Aniu opisz mi dokładnie do czego stosujesz Tantum rosa??????BO sorry ale
        pierwszy raz dowiaduje sie o takim specyfiku.Dzięki z góry.Pozdrawiam Sylwia
    • kstepien-klosek Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 11.03.05, 14:21
      Może ja sie wypowiem,bo mieszkam nad morzem w Gdyni i jak najbardziej polecam
      wczasy nad morzem!!!!Nasze dzieci tez potrzebuja świeżego powietrza i jodu a
      kapiel w morzu to juz należy ustalić ze swoim nefrologiem czy nie ma
      przeciwwskazań!Ale i tak polecam urlop nad morzem!!!Pozdrawiam.Karolina.
    • lola211 Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 12.03.05, 20:19
      Ja jezdze, mala sie kapie, majtki sciagam od razu i susze, nie lezy w mokrych.
      • joln Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 12.03.05, 21:03
        a gdzie jezdzicie, bo tez sie chcemy wybrac i szukamy dobrej i sprawdzonej
        kwatery
        Jola
        • sylwienna3 Re:do joln 12.03.05, 22:08
          witam Joln . My całą rodzinką chcemy pojechac do Dziwnówka, mamy tam swój
          sprawdzony Ośrodek wczasowy który kiedys należał do Stoczni Szczecińskiej -
          PORTA MARE w Dziwnówku. Mają tam duże pokoje z nowo wyremontowanymi łazienkami,
          czasem zdarza się ze w pokoju jest nawet telewizor.Tylko już opłaty za noclegi
          nie te co były kiedyś, bo jak wiesz Stocznia Szczecinska niestety upadła i
          przejął ja prywatny inwestor.Prawde powiedziawszy to jeżdziliśmy tam co roku,
          bo raz że mamy blisko a dwa już z przyzwyczajenia.Pozdrawiam Sylwia
          • joln Re:do joln 13.03.05, 19:08
            dziekuje za namiarysmile
    • egontar1 Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 24.03.05, 08:54
      Powiem tak - spokojnie można jechać z dzieckiem nad morze. Tylko proszę sie nie
      łudzić, że dziecko nie wejdzie do wydy i nie zamoczy się całe. Ja choć dziecko
      miało już stwiedzony reflux byłem z nim raz na Chorwacji, raz nad polskim
      morzem i niestety nie udało mi śie dzieciaka upilnować, potem machnęliśmy z
      żoną ręką i o dziwo dziecko ani raz nie złapało żadnych bakterii (podczas
      kąpieli jak i zabawy w piasku).
      • mami7 Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 25.03.05, 09:13
        Informuję, że zarezerwowałam już dla nas miejsca we Władysławowie, początek sierpnia. Jeśli ktos będzie się wybierał na Hel chętnie nawiążemy kontakt wink

p.s.
        Niestety mimo,że dopiero marzec, ledwo co udało mi się znaleźć przyzwoity pensjonat.
        W większości ciekawych miejsc odsyłali mnie z kwitkiem do następnego roku.
        Jesli ktoś wybiera się z Malcem, proponuję zacząć szukać wink

Pozdrawiam
        • joln Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 25.03.05, 09:33
          my tez jedziemy na poczatku...lipca, wiec sie nie spotkamysmile
          nie mialam specjalnych problemow ze znalezieniem miejsca, z tym ze szukalam w
          miejscowosciach mniej znanych, wybralam Grzybowo, kolo Kolobrzegu.
          I tradycyjnie internet okazal sie niezawodny w tych poszukiwaniach
          • mami7 Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 25.03.05, 09:42
            Ja początkowo też szukałam coś mniej popularnego, bo mieliśmy jechać ze znajomymi, ale...urlopy sie nie zeszły i jedziemy w trójkę.
            Sądzę, że z 4 latkiem, wulkanem wink, wykończylibysmy się w "dziurze", gdyby tak prognozy synoptyków sie nie sprawdziły. I jeszcze...dobraliśmy się z mężem...nie przepadamy za wylegiwaniem się na słońcu wink)) Niespokojne duchy, aż się obawiamy jak my tam wytrzymamy tyle czasu?

Pozdrawiam

• joln Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 25.03.05, 09:47
              tez sie troche boje, ze sie "pozabijamy" bo osobiscie nie lubie morza, wole
              jakies wycieczki po gorkach, ale czego sie nie robi dla dziecka...
              • mami7 Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 25.03.05, 09:53
                Liczę na statki, wesołe miasteczka i jakieś inne zżeracze pieniędzy wink
                Patryk niestey po raz pierwszy dopiero będzie nad morzem i wydaje mi się, że dla niego to będzie niebywała atrakcja, w przeciwieństwie do naszego portfela wink))
                Ale muimy sie pojodowac trochę. Osobiście uwielbiam Bałtyk, jestem jego fanką. Choć prefruję raczej sztormową pogodę wink

Ale Iga jest przeciez jeszcze "młodziutka" tak, że pewnie dacie radę wink))
                A Kołobrzeg blisko.

• joln Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 25.03.05, 09:57
                  no tak, ona mlodziutka, ale co z nami starymi, moj maz to jeszcze, typ
                  spokojny,a mnie "to nosi" przez cale zycie...
                  mam nadzieje, na nietypowa wakacyjna pogode, nie lubie upalow i slonca,
                  opytmalna jest pogoda tzw spacerowa a nie plazowa
                  • mami7 Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 25.03.05, 10:00
                    Joln, to szkoda, że nie uda nam się zgrać, bo mamy podobne preferencje.
                    Ale co tam, może za rok wink))

Pozdrawiam
                • joln Re: dziecko z refluxem a wczasy nad morzem???? 25.03.05, 09:59
                  no prawie nowy watek nam sie stworzyl z tej naszej dyskusji: "dziecko, nie
                  tylko z refluksem za to z rodzicami, nad morzem"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka