Dodaj do ulubionych

do Madziulec pytanko

08.07.05, 10:33
Witam
"Przyszłam" tu za Tobą z "kwietniowych" i mam prosbe czy możesz zerknac na
wynik badania moczu mojej małej. Zaniepokoiły mnie ciała ketonowe 15 mg/dl
reszta negatywna, Leukocyty 1-3 w polu widzenia, śluz nieliczne, inne
bakterie pojedyńcze.
Córa nie wymiotowała nie ma biegunek, jest niejadkiem ale jej nie głodze
Co myśleć o tych ketonach?
Dzieki pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ziuta74 Re: do Madziulec pytanko 08.07.05, 13:40
      jako ze madziulec pewnie zjeta, to odpowiem ja.
      wedlug mnie trzeba badanie powtorzyc. i martwic sie dopiero jak te ciala beda
      sie powtzrac. nas urlog obecnosc ich w moczu zbagatelizowal. ale i tak
      powtorzylam badanie i juz ich pozniej nie bylo
      z.
      • grazka8 Re: do Madziulec pytanko 09.07.05, 07:58
        I napewno dopajać więcej dziecko!Również ciała ketonowe zależe są od naszej
        diety,bardzo dużo zależy od tego co jemy.Napewno posłuchaj Ziute POWTÓRZ badanie
    • madziulec Re: do Madziulec pytanko 11.07.05, 08:29
      Przepraszam, ale nie mam dostepu do komputera tyle, ile bym chciala ;-(( Tak
      wiec moje odpowiedzi nie sa tak czeste...
      Dziewczyny Ci odpowiedzialy o tych cialach ketonowych...
      Mysle, ze nalezy powtorzyc badanie i tyle. A z tego co wiem to wlasnie sie
      pojawiaja bardzo czesto gdy dziecko mniej zje czy pije...
      • sylwka7 Re: do Madziulec pytanko 11.07.05, 08:51
        Dzięki Dziewczyny, musze jeszcze powtórzyc posiew bo pani w laboratorium
        złapała sie za głowe że taki wynik napewno nie może byc i bedziemy "łapać"
        siuski jeszcze raz. Oby ten szokujacy wynik był pomyłką
        Dzięki Pozdrawiam
        • sylwka7 Re:co to jest? 18.07.05, 08:56
          mam nowe wyniki córki i po ciałach ketonowych nie ma śladu natomiast w bad
          ogólnym leu 25, wpływ 1-3, a posiew pseudomonas aeruginosa 10 do 3 i
          enterococcus faecalis 10 do 4. Jestem przerażona młoda nie ma gorączki na
          badania sie zdecydowałam bo często łapała się za pampersa ( twierdzono że
          poznaje swoje ciało, ale zaczełam myslec że może ja coś swędzi, piecze i lepiej
          sprawdzić) Co to za paskudztwa i skąd się biorą.
          Narazie mam ją myć w nadmanganianie potasu. nie wiem czy to dobrze czy lepiej
          od razu antybiotyk?
          • sylwka7 Re:co to jest? 19.07.05, 08:03
            Ponawiam prosbe, podzielcie sie swoją wiedza i doswiadczeniem
            Dzięki
          • grazka8 Re:co to jest? 19.07.05, 08:28
            Napewno jest to zum bezobjawowy,no i badanie ogólne swiadczy o stanie
            zapalnym,co do posiewu ........ nie obejdziecie się bez antybiotyku.Co za
            lekarz przepisał tylko nadmangian potasu? Tu musi być podany antybiotyk.W
            posiewie wyszłedł antybiagram czemu lekarz nie kierował sie tym,co prawda nie
            jest to juz tak strasznie wysokie miano tych bakterii,ale podlega już leczeniu.
          • mami7 Re:co to jest? 19.07.05, 09:03
            Spokojnie. To badanie trzeba powtórzyć! Porządnie, koniecznie.
            Pseudomonas to nie jakas tam bakteryjka, typu koli czy choćby enterococcus
            dlatego jest to bardzo istotne. Antybiotyki nawet jesli wejdą w grę to sa
            niefajne, bardzo niefajne. Wybór z reguły żaden. Postaraj się zatem z tym
            moczem. I ogólnym również.
            A teraz... TEn nadmanganian jaknajbardziej jest bardzo dobry w tym przypadku.
            Możesz tez na zmiane moczyc pupę dziecka w korze dębu.
            Dziwne, że lekarz nie dał jakiejś maści miejsowo, choćby neomecyny, czy
            gentamecyny. Ale nic. Czy mała łyka cokolwiek? Furaginę, vitabutin?
            Jakie było pH?
    • grazka8 Re: do Madziulec pytanko 19.07.05, 08:46
      www.chemia.rk.edu.pl/data/mikroskop/mikro3.html
      • sylwka7 Re: do Madziulec pytanko 19.07.05, 09:27
        Nie mamy zadnych leków, pediatra który widział wynik że jeżeli kolejne badanie
        bedzie złe wtedy leczenie, zresztą twierdzi że to jeszcze nic takiego. ph w
        normie.
        posiew mam powtórzyć po paru dniach moczenia w nadmanganianie i nie dopytałam
        szczegółowo ile dni dokładnie,nadmanganianu używam od piatku.
        • mami7 Re: do Madziulec pytanko 19.07.05, 09:43
          A co znaczy pH w normie? wink)))
          • sylwka7 Re: do Madziulec pytanko 19.07.05, 10:07
            tak jest na wyniku jeszcze raz sprawdziłam czy nie namieszałamsmile
            • mami7 Re: do Madziulec pytanko 19.07.05, 10:18
              a wiesz to dziwne, bo norma jest długa i szeroka. A jak cos sie dzieje, to ważne
              w która strone zmierza pH. Ale cóż wink
              Dla pocieszenia, jedna bakteria zdarza się "z brudu" wink))) Rozumiesz mam
              nadzieję o co mi chodzi.
              Natomiast pseudomonas...często niestety bywa na skórze u dzieci. Zbiera się pod
              napletkiem, czy w okolicach krocza u dziewczynek. A paskudna straszna.
              Jesli będzie nadal, ja bym sie skonsultowala z innym lekarzem jeszcze. Bo
              leczenie jest paskudne, mocne antybiotyki. Jesli będzie go 10 do 3 to jest
              bardzo duże prawdopodobieństwo, że jest z zewnątrz i przydałby się mądry lekarz,
              który pokieruje co z tym zrobić. Może jakiś specjalista zatem dodatkowo wink
              • sylwka7 Re: do Madziulec pytanko 19.07.05, 10:32
                Dzięki. Jutro bądz pojutrze zrobie nowe badania a lekarza juz zaczełam szukac
                no i doczytałam że to jest bakteria szpitalna a my byłysmy dwa miesiące temu w
                szpitalu. jak beda nowe wyniki to "skonsultuje" tu na forum bo więcej sie
                dowiedziałam od Mam tutaj niz od pediatry
                • mami7 Re: do Madziulec pytanko 19.07.05, 11:38
                  Pilnuj, żeby mała często siusiala. Chodzi o to, żeby nie wstrzymywała moczu, bo
                  wtedy bakterie maja dobre warunki do życia i namnażania.
                  Zatem pijemy i siusiamy.
                  Szkoda, że nie macie osłonowo nawet Furaginy.
                  Możesz na włąsną rękę poeksperymentowAĆ Z VITABUTINEM.
                  • sylwka7 Re: do Madziulec pytanko 19.07.05, 12:23
                    Jak dawkowac ten Vitabutin pare miesięcy temu ja to brałam ale nie pamiętam
                    jaką miałam dawke. Co do sikania to w ciągu dnia bardzo dużo pije i sika ale w
                    nocy mimo że pije z cysiasmile siku bardzo mało albo dopiero jak sie wybudzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka