Dodaj do ulubionych

jakie są objawy ZUM

21.09.05, 09:12
Napiszcie jakie Wasze dzieci miały objawy ZUM. Może przyda się tym, którzy
zaglądają na tę strone po raz pierwszy.

Zacznę ja: u nas zaczęło się dość późno. Po skończeniu 2 lat zaczeło się
narzekanie po zrobieniu siusiu. Ala siusiała już na nocniczek. Doszło
zaczerwienienie wokół ujścia cewki. Poza tym mała ma słaby apetyt i jest jak
to pani doktor określiła szczuplaczkiem.
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: jakie są objawy ZUM 21.09.05, 09:25
      u nas jedynym objawem zum-u byla wysoka goraczka (40C) trudna do zbicia (i jak
      to przy goraczce, brak apetytu i ogromne pragnienie). Dziecko mialo wtedy 14mcy
      i nie umialo powiedziec, czy cos boli. A byc moze czula parcie na mocz, bo
      wielokrotnie w ciagu dnia przykucala tak, jakby chciala zrobic kupe.
      pozdr
      • wrobelek71 Re: jakie są objawy ZUM 21.09.05, 10:18
        u nas również była wysoka gorączka dochodząca do 40 stopni, trudna do zbicia i
        również ogromny brak apetytu. Mój synek jest bardzo chudy.
    • mongal Re: jakie są objawy ZUM 21.09.05, 10:48
      u nas straszny niepokoj w nocy (normalnie spi calutka noc i sie nie budzi a ma
      roczek) , brak snu, ciągłe wiercenie się w łóżeczku w celu znalezienia pozycji
      a w koncu placz, brak apetytu
      • agatkar1 Re: jakie są objawy ZUM 21.09.05, 11:25
        U nas zero objawów na początku...
        Bakterie wykryto w szpitalu w trzy dni po urodzeniu,
        potem ciągłe posiewy itd.
        Lekarka mówi, z e po córce mojej w ogóle nie widać choroby /podkrążone oczy,
        niedowaga, brak apetytu.../
        Dopiero teraz /2,5 roku/ nie trzyma moczu, posikuje, ma wrażliwą cewkę moczową,
        zaczerwienioną.
        • mistres Agatkar.... 11.10.05, 12:00
          robiliscie cystografie czy sprawdzacie tylko mocz co jakis czas?
    • ola_la_la Re: jakie są objawy ZUM 21.09.05, 15:12
      U nas zaczęło się w 2 miesiącu życia- wtedy objawami były prężenie się, ulewanie
      (uporczywe), stękanie, niepokój.
      Teraz mati ma 5 miesięcy i miał b. wysoką gorączkę, biegunkę, mało spi w nocy i
      okazało się że znów jest E. Coli sad((((
      • mrozbasia Re: jakie są objawy ZUM 23.09.05, 08:11
        U nas nie "widać refluxu" Werka jest małą kluseczką , ma apetyt. Jak miała 4,5
        m-ca zaczerwieniła jej się pupka. Lekarze myśleli, że to odparzenie. Łaziliśmy
        wszędziej nie schodziło. A muszę powiedzieć, że wcześniej każdy lekarz
        podkreślał jaką ma piękną pupcie . Dlatego wydaje mi się, że to może być
        sygnałem. Zaznaczam , nie gorączkowała. Dostała gorączki jak miała już
        odmiedniczkowe zapalenie nerek (oczywiście "były" perdiatra stwiedził, że to po
        szczepiące.Mój upór i to , że zrobiłam badania moczu na własną rękę to wykryły.
        Poza ty tego nie jestem pewna , ale lepiej jak ktoś z rodziców po przeczytaniu
        tego zbada mocz dziecku zamiast faszerować lekami. Werka od urodzenia bardzo
        ulewała (mój pierwszy syn też tak ulewał), reflux żołądkowy. Ok wiedziałam jak
        to wygląda- czekałam , aż skończy 6 m-cy (przeszedł). Jednakże raz na tydzień
        lub rzadziej miała chlustające wymioty trwające kilka dni. Lekarze
        oczywiście "zwężenie przełyku" dostała zagęszczacz podałam 2*bez efektu,
        przestałam, inny lekarz gasprid po 2 tyg. zero efektu. Zaznaczam, że byliśmy u
        kilku lekarzy, chcieli nas skierować do kliniki gastrologicznej. Mała miała 6
        tyg. Mi ni jak nie pasowały te wymioty do refluxu żoł. , dlatego wszędziej
        łaziłam. Cały czas się upierałam , że ulewanie owszem o tym świadczy ale z tego
        się wyrasta, natomiast jak by było zwężenie to nie byłoby w poniedziałek a w
        środę już ok. Nie podobała mi się ta cykliczność. Myślałam , że to alergia na
        coś. Dieta nic nie dała. Odpuściłam te lekarstwa na żołądek. I
        dobrze.Oczywiście do tego dochodziły płacze w tych dniach.Nie były uciążliwe.
        Wercia jest bardzo pogodnym dzieckiem, jak jest chora to nie za bardzo widać.
        Raz była diagnoza uszy, dostała zastrzyki Biofuroksin, następny lekarz po
        2dniach odstawił ponieważ powiedział, że to nie uszy. Okazało się,że to nie
        były uszy faktycznie. Z perspektywy czasu myślę, że to po prostu były ZUM-y.
        Piszę to dlatego, że widzę z własnego doświadczenia, że jak niemowlę płacze to
        to są uszy - tylko, jak wymiotuje to to jest reflux żołądkowy. Następne moje
        dziecko po urodzeniu będzie miało badanie moczu+posiew, badanie krwi, i USG .
        Ale się napisałam.
        • girly1 Re: jakie są objawy ZUM 10.10.05, 22:32
          przepraszam ze wtrace, ale jak sie wykrywa ZUM? moj maly ma poszerzenie UKM,
          ale ZUM u niego nie wykryto, mial cystografie, USG, badanie atopowe nerek.
          Pytam bo poczytalam wasze posty ze te dzieci nie maja apetytu i sa sczuple, to
          jak ulal pasuje do mojego, ma roczek a wazy 9300 czyli nie za duzo...i jest
          raczej niejadkiem.
          Prosze o opinie.
          • aagulek Re: jakie są objawy ZUM 10.10.05, 22:44
            z posiewu moczu
            • anita_bm Re: jakie są objawy ZUM 11.10.05, 00:51
              U nas były to: wymioty, luźne stolce, zaczerwieniona pupa i ujście cewki
              moczowej, niepokój w nocy, brak apetytu (mała nie toleruje wtedy obiadów i
              owoców). Mała jest chudziutka.

• muress Re: jakie są objawy ZUM 11.10.05, 09:59
      u Łukasza nie było objawów. Szybko wyłapaliśmy infekcję tylko dzięki naszemu
      pediatrze, który na wiadomość, że na USG przedporodowym jeden z lekarzy widział
      poszerzenie UKM kazał nam natychmiast robić badanie moczu. ZUM już był, blizny
      pozapalne na nerce zostały.
      • mistres do mures 11.10.05, 12:03
        czym sie sprawdza czy są jakies blizny na nerckach ?
    • ewajuliakrzys Re: jakie są objawy ZUM 11.10.05, 12:10
      ZUM u trzyletnie Julci - objawy:
      -bez temperatury
      -popuszczanie moczu (ciągle mokre majteczki), potem moczenie nocne
      -skarżenie się na ból brzucha
      -Jukla jest chudziną, ma podkrążone oczy
      apetyt raczej jej dopisuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka