Dodaj do ulubionych

kasia i zosia

20.11.05, 23:09
Witam was serdecznie, moze ktos z was spotkal sie z takim przypadkiem i
pomoze zrozumiec.
Jestem mama 8 mies Zosi 1 mies zycia clepsiella pneumonia w moczu, bactrim,
ok, kilka miesiecy pod kontrola, posiewy jalowe, od wrzesnia bez kontroli
posiewu-nialo byc dobrze. Tydzien temu zrobilam na wszelki wypadek posiew i
streptococus pneumonia 10 do 6. Znowu bactrim. Dziecko nie goraczkuje, ale
nie chce jesc, nie przybiera ma lekko powiekszone wezly chlonne w pachwinach.
Jakie jeszcze badania powinnam zrobic? Strasznie sie boje, ze to ZUM, tak
sugeruje pediatra. Mamy isc do nefrologa. Czy ktos z was spotkal sie z tym
rodzajem bakterii? Prosze odpowiedzcie.
Obserwuj wątek
    • kietka Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:18
      jeszcze raz jasmile
      zapomnialam powiedziec, ze mala miala robione usg i nerki w porzadku nic nie
      widac, ale pedolog mowi, ze moze na usg nie wyjsc ta wada, tzn wychodzi, jak
      juz jest bardzo zaawansowany stan.
    • magdalena.podlaska Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:21
      a jak z leukocytami w badaniu ogólnym moczu? jeśli równocześnie z posiewem
      wyszły pojedyncze leukocyty (do ok. 5), to raczej nie ZUM
      • kietka Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:26
        chodzi o to, ze nikt nam nie zlecil zadnych innych badan moczu, czy krwi poza
        posiewem. Pediatra przepisal bactrim i wsio. Jestem strasznie zagubiona...czy
        powinnam na wlasna reke zlecic badania, czy cierpliwie sluchac pediatry?
    • magdalena.podlaska Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:26
      Moja Ninka miała klebsiellę tuż po porodzie (10 do 6) i coli (10 do 4), a po
      1,5 mies. znowu obie te bakterie (10 do 4), ale w obu przypadkach leukocyty w
      normie i nefrolodzy twierdzą, że raczej nie przeszła ZUMów.
      • kietka Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:28
        mam nadzieje, ze to nic powaznego, bardzo sie boje. Poza tym dziecko mi niknie
        w oczach, nie je, nic nie chce, jedzenie to udreka i dla mnie i dla niej.
        Bardzo sie o nia martwie.
    • magdalena.podlaska Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:30
      Koniecznie zrób badanie ogólne moczu i jeśli będzie w normie, to musisz
      powtórzyć posiew. Do posiewu porządnie umyj pupę, przemyj rywanolem, osusz
      ręcznikiem jednorazowym. Potem pobierz mocz bezpośrednio do jałowego kubeczka
      (w aptece) z środkowego strumienia moczu (tzn. pobierz chwilkę po tym, jak
      zacznie siusiać). Jeśli badanie ogólne wyjdzie złe, to raczej ZUM.
      • kietka Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:32
        jeszce jedno pytanie. Moja zosia nie goraczkuje, czy ZUM moze przebiegac bez
        goraczki?
    • magdalena.podlaska Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:35
      Nie wiem, nie chcę Cię wprowadzać w błąd. A czy ona nagle się źle poczuła,
      przestała jeść, powiększyły jej się węzły?
      • kietka Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:39
        nie, to dzialo sie tak od wrzesnia, pediatra mowil, ze zabkuje, az sama
        zrobilam posiew moczu, taka intuicja...i niestety nie zawiodla. Wszyscy so niby
        spokojni, ze niby niejadek, ale ja widze po niej , ze cos jest nie tak, no i
        ten streptococus pneumonae...w laboratowium powiedzieli mi, ze taka bakteria
        NIGDY nie usadawia sie w ukladzie moczowym, bo jest to bakteria odpowiedzialna
        za choroby uklady oddechowego...poziew trzymali 5 dni i nie chceli wydac mi
        wyniku, bo to wydawalo im sie niemozliwe co zobaczyli. Ja sie tylko pocieszam,
        ze nie ma bakterii ktora wyleczylysmy jak zosia miala miesiac.
        • magdalena.podlaska Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:45
          Tym bardziej zrób badanie ogólne i powtórz posiew (może to tylko źle pobrana
          próbka). A do nefrologa idź koniecznie.
          Nie bardzo rozumiem, jak w laboratorium mogli nie chcieć oddać Ci wyniku. Może
          też zmień laboratorium (być może np. przetrzymali mocz w niewłaściwych
          warunkach).
          A jeśli córeczka kiepsko funkcjonuje Twoim zdaniem, to chyba warto zrobić
          jakieś dodatkowe badania, np. morfologię.
          Jeśli chodzi o przybieranie na wadze, to moje dziecię raz przybywa na wadze, a
          raz waga przez kilka tygodni stoi. Być może Twoja córeczka przestała
          przybierać, bo np. zrobiła się bardziej ruchliwa?
          • kietka Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:51
            mam wielka nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze, zrobie wszystko, zeby poprawnie
            zdiagnozowac Zosie i mam nadzieje, ze po prostu bedzie dobrze, bez chorob, czy
            wad. Bardzo sie boje...
            Do tego o wszystkim dowiedzialam sie w dniu kiedy moj maz wyjechal na kontrakt,
            jestem sama...
            dziekuje Ci za rady, jestem troche spokojniejsza, bo wiem co mam robic.
            • magdalena.podlaska Re: kasia i zosia 20.11.05, 23:56
              Heh, samej na pewno trudniej (przez pół mojej ciąży mąż był zagranicą). Trzymaj
              się ciepło, porób badania i daj znać, co się dzieje. A wada to nie koniec
              świata - można z nią doskonale funkcjonowaćwink
              Pozdrawiam Ciebie i Twoją córeczkęwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka