Dodaj do ulubionych

wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu

05.12.05, 23:35
witam. zrobiłam dziecku badania moczu ogólne. robiliśmy, bo w usg wyszła
powiększona miedniczka nerkwoa.
waga 1,022, odczyn zasadowy, nabłonki 0-1 wpr, krw. białe 2-4 wpr. poj. bezp.
fosforany.
badania posiewu musze powtórzyć, bo wyszło zakażenie z zewnątrz.

czy fakt, że tydzień temu mały miał anginę i teraz jesczze pozostał katar może
miec wpływa na te badanie?
czy mogę w ciągu najbliższych dni powtórzyć posiew, czy zaczekać jak całkiem
katar zniknie? jesli tak, to ile czekac po zakończeniu infekcji?

Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 06.12.05, 09:15
      Beci,
      Generalnie wyniki sa ok, leukocyty ( w normie moim zdaniem, norma to 1-3 do 4,
      u dziewczynek do 5), odczyn powinien byc kwaśny, ale to można osiągnąć
      Cebionem , nie wiem co z fosforanami...

Sprawdzić ten posiew.

PA
      Magda
    • mami7 Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 06.12.05, 09:25
      Ten mocz jest właściwie oki. Ale powtórz.
      Generalnie katar i infekcja raczej powoduje częstomocz, a zatem niższy ciężar. Ale wtedy tez dziecko z reguły nie chce pić. Nie ma reguły wink

A fosforany bezpostaciowe...Dziecko pija soczki?
      • beci Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 06.12.05, 22:30
        dziecko faktycznie pije głównie soczki Bobovity i Gerbera. mały w marcu skończy
        trzy lata i nie lubi pićsad mieszam mu z wodą, ale i tak nic innego nie
        wchodzi. czasem troszke herbatki owocowej. ciężki, uparty przypadek, sam nie
        odczuwa większej potrzeby i wypijałby tylko trzy kubki po 200 ml na dobę sad

w lipcu miał robione badanie moczu i też było zasadowe i fosforany. we wrześniu
        też miał robione i był odczyn kwaśny. może faktycznie to od soków.

jutro idziemy do nefrologa i zobaczę, co ciekawego mi powie.
        • mami7 Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 07.12.05, 09:37
          Jak mojemu dziecku zaczęły wyłazić fosforany bezpostaciowe w moczu, kilka razy z rzędu, nefrolog spytał czy pija duzo soków? Odtsawilismy trochę, tzn. zaczęłam dawać więcej wody niż soku i problem się skończył.
          Acha zaczęłam tez synka przyzwyczajac do picia wody i się udało.
    • mami7 Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 06.12.05, 09:27
      Dodam jeszcze...Nasz lekarz mówił, że jeśli dziecko nie gorączkuje bez powodu, jest przeziębione, ma ospę i inne takie konkretne choroby. Nie bawic się w badanie moczu, bo mogą wyjśc cuda, a wtedy nie wiadomo co z tym fantem zrobić.
      • madziulaw Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 07.12.05, 20:21
        A ja zawsze przy jakiejkolwiek infekcji z wysoką gorączką-
        • co-jest-grane Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 07.12.05, 22:57
          U nas też zawsze podwyższone leukocyty wiązały się z ZUMem - nawet przy jałowym
          posiewie! Przy gorączce z innych powodów badanie moczu wychodziło prawidłowo.
          • anakon Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 08.12.05, 08:50
            Wlasnie to jak to jest??? bo u nas to chyba akurat ta wersja, ze przy
            przeziebieniu i innych takich chorobskach leukocyty skacza...a chyba jednak nie
            sa to ZUMy...a swoja droga jak to w koncu jest, czy leukocyty podwyzszone i
            brak znaczacego miana bakterii w posiewie to w koncu ZUM czy nie???
            • plavusa pytanie o fosforany bezpostaciowe 08.12.05, 12:27
              piszecie o soczkach. A co jesli u dziecka karmionego wyłącznie piersią też są?
              Nieliczne. Reszta badania ogólnego ok.
              • co-jest-grane Re: pytanie o fosforany bezpostaciowe 08.12.05, 16:59
                > piszecie o soczkach. A co jesli u dziecka karmionego wyłącznie piersią też są

Często się tak zdarza wink
            • co-jest-grane Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 08.12.05, 16:58
              > sa to ZUMy...a swoja droga jak to w koncu jest, czy leukocyty podwyzszone i
              > brak znaczacego miana bakterii w posiewie to w koncu ZUM czy nie???

Często niestety tak - zależy także od innych objawów, np. podwyższone CRP,
              morfologia wskazująca na zakażenie bakteryjne, gorączka (ale też
              niekoniecznie!), wymioty. Po prostu trzeba być czujnym...

Bakterie mogą nie wyjść w posiewie z tej prostej przyczyny, że w wyniku
              poważnej infekcji dochodzi do wielomoczu i bakterie mogą się za
              bardzo "rozcieńczyć", nie wspominając np. o sytuacjach, kiedy podano lek przed
              pobraniem próbki.
            • co-jest-grane Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 08.12.05, 17:03
              > Wlasnie to jak to jest??? bo u nas to chyba akurat ta wersja, ze przy
              > przeziebieniu i innych takich chorobskach leukocyty skacza...a chyba jednak
              nie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22158&w=19777969&v=2&s=0
              • anakon Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 09.12.05, 12:54
                Nawiazujac do tego co kiedys napisal nam tu lekarz wnioskuje, ze w przypadku
                dziewczynek czesto moga leukocyty podwyzszac zakazenia ujscia cewki moczowej,
                czyli nawet stany zapalne skory przy ujsciu tej cewki. A posiew przy wym jednak
                wychodzi dobry.
                • co-jest-grane Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 09.12.05, 16:01
                  Tak, masz rację, tylko że takie stany zapalne u dzieci refkuksowych grożą ZUMem
                  i dlatego trzeba na nie również uważać.
                  • co-jest-grane Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 09.12.05, 16:02
                    > dzieci refkuksowych

Ojjj, chyba wymyśliłam nową jednostkę chorobową wink
    • sybillka1 Re: wiarygodnośc badnia moczu przy przeziębieniu 09.12.05, 20:09
      Witam. Moja Oliwka ma zapalenie oskrzeli i bierze antybiotyk, a my mamy w
      poniedzialek mamy zrobic kontrolne badanie moczu. Czy jest sens preprowadzania
      tego badania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka