Dodaj do ulubionych

jestem nowa -poradzcie

03.02.06, 20:08
witam
pierwszy raz jestem na tym forum i mam kilka pytań.
mój syn od października ma podwyższone leukocyty w moczu i bakterie(raz
pojedyńcze raz liczne).pediatra uważa że to nic takiego bo mały często dostaje
antybiotyki spowodu infekcji dróg oddechowych i to są skutki właśnie kuracji
poantybiotykowych-czy tak jest rzeczywiście?
według mnie te problemy od października zaczęły się jak pediatra ściąglął
małemu napletek...
za niedługo odbieram wyniki posiewu ale chciałabym też udać się do jakiegoś
specjalisty- gdzie mam iść do urologa czy nefrologa- czym oni się różnią?
jestem z okolic katowic. czy ktoś ma jakiegoś dobrego sprawdzonego w tym
kierunku lekarza.chodzi mi konkretnie czy ktoś korzysta z porad w centrum
zdrowia dziecka w katowicach-ligota albo w chorzowie z ul.truchana? a może
gliwice lub zabrze?
poradzcie proszę
Obserwuj wątek
    • mama2325 Re: jestem nowa -poradzcie 03.02.06, 20:15
      i jeszcze jedno-czy macie też sprawdzone miejsce gdzie można robić usg (może być
      nawet prywatnie)układu moczow. ?
      pozdrawiam
      • magdalena.podlaska Re: jestem nowa -poradzcie 03.02.06, 23:20
        A jak bardzo podwyższone są leukocyty? Robiliście posiew moczu, czy te bakterie
        wychodziły tylko w badaniu ogólnym?
        • mama2325 Re: jestem nowa -poradzcie 03.02.06, 23:32
          posiew będę odbierać w przyszłym tygodniu. cały czas mały miał badania ogólne
          moczu. leukocyty były: 8-10, innym razem 15-20 za dwa dni 1-3 obecnie 4-6
          bakterie:raz pisało bakteriomocz,raz że liczne, potem że bardzo liczne, a
          obecnie pojedyncze. badania były robione w czasie brania bactrimu i po. obecnie
          mały bieże furagin i czy jak będę robić badania kontrole to mam odstawić lek (na
          ile dni?)
    • co-jest-grane Re: jestem nowa -poradzcie 04.02.06, 15:15
      Polecam Chorzów Truchana - rewelacyjna p. ordynator L. Klekot - Hyla, zresztą
      wszyscy inni lekarze z oddziału nefrologicznego też bardzo na poziomie.
      • mama2325 Re: jestem nowa -poradzcie 06.02.06, 20:35
        odebrałam dziś wynik z posiewu moczu i wyszło enterococcus faecalis 10^4 . co
        to oznacza czy to zły wynik?
        • mami7 Re: jestem nowa -poradzcie 06.02.06, 22:26
          A jaki jest teraz mocz ogólny i jeszcze jak pobrałas mocz? Kurcze nigdzie nie docztałam, w jakim wieku jest Twój synek?

Generalnie, ten posiew...no nie jest zły, ale to zależy.
        • co-jest-grane Re: jestem nowa -poradzcie 06.02.06, 22:32
          Enterococcus jest wrażliwy na furaginę, jeżeli są podwyższone leukocyty
          wystarczy zwiększyć furaginę do pełnej dawki leczniczej, ale oczywiście
          skonsultuj z lekarzem.
          • mama2325 Re: jestem nowa -poradzcie 07.02.06, 08:39
            mój synek ma 11miesięcy a bakterie ma już od października. obecny wynik to
            leukocyty 4-6 i erytrocyty 0-1 no i ten posiew enterococcus faecalis 10^4 i
            pisze że jest wrażliwy na ampicyline-wróciłam od pediatry i dostał antybiotyk
            augmentin czy furagin byłby lepszy?
            powiedzcie mi czy mam iść z małym do urologa czy od razu do nefrologa?jaka jest
            różnica między tymi lekarzami?
            • co-jest-grane Re: jestem nowa -poradzcie 07.02.06, 11:25
              Leukocyty są jeszcze w granicy normy i nie wskazują jednoznacznie na stan
              zapalny.Piszesz, że bakterie w moczu są od października - ale zawsze
              enterococcus, czy różne? Jeżeli wychodziły tylko w badaniu ogólnym, a posiewy
              były jałowe i nie było leukocytów powyżej normy - to nie mają znaczenia.

W jaki sposób był pobierany posiew? Enterococcus - to bakteria fekalna i po
              prostu mogła zanieczyścić próbkę z zewnątrz przy nieprawidłowym pobraniu,
              dlatego takie ważne jest określenie, czy faktycznie ma miejsce stan zapalny
              (żeby nie podawać niepotrzebnie antybiotyku).Jeżeli nie ma infekcji, a jest
              skłonność do ZUMów, wystarczy profilaktyczna dawka furaginy. Natomiast w
              przypadku pełnoobjawowej infekcji najczęściej leczy się antybiotykiem (w/g
              antybiogramu) przez 10-14 dni, a potem dolecza furaginą.
              O tym, czy jest infekcja musi jednak rozstrzygnąć lekarz (weźmie pod uwagę
              także inne objawy) i dlatego uważam, że najrozsądniej byłoby w pierwszej
              kolejności zwrócić się do nefrologa (a on skieruje do urologa, jeżeli będzie
              taka konieczność).
              • mama2325 Re: jestem nowa -poradzcie 08.02.06, 20:53
                to był pierwszy posiew. pediatra dawał tylko na badanie ogólne (ja też robiłam
                prywatnie) bo jak mały brał antybiotyk jak w międzyczasie był kilka razy chory
                na zapalenie dróg oddechowych, to wyniki od czasu do czasu były lepsze(ale
                zawsze ponad normę) i lekarz powiedział że nie trzeba robić innych badańsad .
                posiew robiłam jak zwykle do woreczka po wszystkim dowiedziałam się że tak się
                nie robi. zrobię jeszcze raz poprawnie (chyba będę musiała prywatnie bo pediatra
                nic nie mówił o powtórnym badaniu) no i muszę wywalczyć to skierowanie do
                nefrologa-będzie ciężko sad.
                dziękuję za radę
                • aaaga79 Re: jestem nowa -poradzcie 09.02.06, 07:57
                  Posiew robi sie na takiej specjalnej plytce w aptece nigdzie ich nie ma (ale
                  pytaj może u ciebie sa)ale w przychodni musisz powiedziec ze chcesz zrobic
                  posiew i taka plytke powinni Ci dać. Ja jak lape mocz to najpierw dziecko myje
                  potem przemywam mu siusiaka rywanolem i jałowymi gazikami (podejrzalam to jak
                  bylam w szpitalu z dzieckiem)i łapiesz środkowy strumień moczu na posiew tzn.
                  dziecko musi chwile sikac i lapiesz ten srodkowy bo na posiew wystarczy kilka
                  kropelek. Powinnas udać sie jak najszybciej do nefrologa bo dziecko jesli ma
                  czeste zakazenia drog moczowych to moze miec jakas wade, refluks (pisze ci to z
                  wlasnego doswiadczenia. najpierw zajmnie sie nim nefrolog i to on jesli
                  stwierdzi jakas wade wysle cie do urologa. Polecam nefrologa w Bielsku Bialej dr
                  Lęcznar, ja do urologa jezdze do zabrza polecam rowiniez. A wszystkich
                  przestrzegam przed Ligota. Bylam tam raz lekarz który badal moje dziecko i
                  spojrzaj na zdjecia nerek to powiedzial mi "zastanwaiam aie jak to dziecko
                  funkcjonuje, ze te nerki jeszcze sie nie rozlecialy, nie wiem jak dlugo pozyje"
                  od razu chcial go operowac a ja sie wsrzymalam, pojechalam jeszcze do Suchej
                  Beskidzkiej tam tez mi go chcieli operowac -zrezygnowalam, wreszcie udalam sie
                  do Zabrza a tam lekarz powiedzila bym powtorzyla badania a potem bedziemy
                  decydowac.Okazalo sie ze dziecku zanikl refluks!!!!! i nie potrzebna byla zadna
                  operacja. Moj Maly Tymon nie ma refluksu ale ma zrosniete nerki, prawa trzy razy
                  mniejsza od lewej obie pracuja , polozone są w miednicy, ma je z przodu i ma
                  krotkie moczowody. Jesli masz jakies pytania co do scyntygrafi,ufografii bo to
                  moize wszystko przed Toba to pytaj. odwiedzilam wiele szpitali: Ligota, sucha
                  Beskidzka, Warszawa, Bielsko, Zabrze. Podziele sie informacjami na ten temat. I
                  trzymam kciuki. U mnie narazie juz wszystko jasne ale to co przezylam...ach
                  szkoda do tego wracac...pozdrawiam i trzymam kciuki
                  • sybillka1 Re: Do aaaga79. 09.02.06, 23:11
                    Witam. Mam do Ciebie pytanie:do jakiego lekarza chodzisz w Zabrzu?Ja jestem z
                    Gliwic i też mam problemy z refluksem i nie wiem już do kogo się wybrać?Napisz
                    jak to było z tym refluksem u Twojego Tymka,jak to "zniknął"?Moja Oliwka też ma
                    refluksy Vst.i żadnych innych objawów i nie wiem co mam z tym robić?Pozdrawiam.
                    Mama Oliwki i Wiktorii.
                    • aaaga79 Re: Do aaaga79. 10.02.06, 11:29
                      Moj Tymuś miał drugi stopień dlatego przy tym stopniu jest możliwośc ze on po
                      jakimś czasie zaniknie ale jeśli masz piaty stopień to pewnie czeka Was zabieg.
                      Byłam pod wrażeniem lekarzy z Zabrza bo oni jesli mowa o operacjach to mówili że
                      najpierw wstrzykneli by mu jego wlasna krew, z niej powstala by ta zastawka to
                      mnie bardzo ujelo w ich postepowaniu bo w Ligocie chcieli wstrzyknac mu teflon,
                      a naczytalam sie ze on może się przemieszczac. W ligocie chcieli mi go operowac
                      w Zabrzu mówili że najpierw metoda maloinwazyjna. Czytalam tez że wstrzykują ale
                      nie wszędzie Deflux, podobno jest drogi choc nie wiem jak drogi, bo jesli
                      mieliby operowac Tymona to pewnie stanelabym na glowie by doplacic i zeby to byl
                      ten deflux. Nie wiem czy w Zabrzu to wstrzykują. I nie wiem czy zawsze na
                      poczatku wszystkim wstrzykuja krew, czy może to zależy od stopnia
                      refluksu.Mówili mi o dwoch podejsciach do wstrzykniecia krwi, a jesli by sie to
                      nie powiaodlo wtedy dopiero operacja. Na szczescie narazie nie musze sie o to
                      bać. Zanikl refluks, ale na tym nie koncza sie nasze problemy. Jest pod stala
                      opieka nefrologa i urologa. Co roku robimy mu badania: mocznik kreatnina kwas
                      moczowy.
                      W Zabrzu przyjmowal mnie najlepszy prof. Paradysz na pierwszej wizycie teraz go
                      zastepuje inny lekarz ale mowil nam ze wszystko konsultuje z Paradyszem jesli
                      chodzi o jakies zabiegi. Ja zawsze jezdze we wtorki bo wtedy przyjmuje Paradysz
                      choc dwa razy go nie bylo. Ale z jego zastepcy tez jestem zadowolona choc tak
                      naprawde nie wiem jak ma na nazwisko jesli bedziesz chciala to sie dowiem bo
                      musze tam zadzwonic i umowic wizyte. Naprawde polecam Zabrze. Przepraszam ze
                      pisze tak chaotycznie ale czas mnie gonismile pozdrawiam Aga
                      • aaaga79 Re: Do aaaga79. 10.02.06, 12:13
                        Wiec dowiedzialam sie ze prof Paradysz juz nie pracuje w pzrychodni Urologicznej
                        ale mam jego adres kiedys przypadkiem spisalam z recepty i on jest z Gliwic
                        adres podam Ci na emaila lub gg bo nie wiem czy to wypada pisac czyjs prywatny
                        adres na forum, moze on gdzie sprzyjmuje w Gliwicach, w Zabrzu umowilam sie do
                        dr Życzkowskiego (nie wiem jakie Ż, Rz)wreszcie dowiedzialam sie jak ma na
                        nazwisko, on przyjmuje zawsze we wtorki od 12 nr. do poradni 0323704561.
                        Naprawde polecam, ciagle w glowie mam wizyte w Ligocie,urolog który mowi patrzac
                        na zdjecia: "To są nerki?! to jakiś twór, jak to w ogóle funkcjonuje, że to sie
                        jeszcze nie rozlecialo" Świat mi sie wtedy zawalił od razu na odzzial mnie wzial
                        i chciał operować moje dziecko, na szczeście nie było łóżek, długo czekalam na
                        łóżko, wreszcie tel niech Pani przyjeżdza jest łóżko, pytam czy dla mnie tez bo
                        jestem z Cieszyna i chce byc z dzieckiem za łóżko zapłace. usłyszałam odp. "Pani
                        te kilka dni prześpi sie na siedząco na stołku" juz bylam spakowana juz mialam
                        jechac i moj Tymus dostal rano goraczki odwolalam wszystko, dziekuje Bogu za ta
                        goraczke. Potem kolejna wyprawa do Suchej Beskidziej tam tez proponowali
                        operacje, bo chcieli wstrzyknac mu teflon. wtedy nie mialam unternetu i dostepu
                        do tego forum wszystko na swoja reke, wszystko razem z mężem każda decyzja mnie
                        paraliżowala, az wreszcie zdecydowaliśmy sie na Zabrze..........
                        • iwona_29 Re: Do aaaga79. 10.02.06, 20:39
                          przepraszam za przekształcenie nazwiska dr Paradysz ponoć przyjmuje (a przynajmniej przyjmował w ubiegłym roku) w NWZOZ "SALUBRIS" wystarczy wpisać w google może warto zadzwonić i zapytać.
                        • sybillka1 Re: Do aaaga79. 10.02.06, 23:34
                          Witam.Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.Dr Paradysza znam,ja nawet wiem gdzie
                          on przyjmuje w Zabrzu,bo w tej przychodni przyjmuje inny prof.urolog dr
                          Mieczysław Fryczkowski.Ale może by jeszcze spróbować u tego Paradysza?Podaję Ci
                          nr gg 3453868{nazwa Andrzej}ale zapytaj o Sybillę{żonę}.Może on w Gliwicach też
                          gdzieś przyjmuje?To byłoby fajnie bo nie musielibyśmy dojeżdżać!Pozdrawiam.I
                          życzę Wam powodzenia!Odezwij się na gg!
                    • iwona_29 Re: Do aaaga79. 10.02.06, 20:33
                      Witam chciałam tylko przekazać informację jestem z Zabrza sami leczymy się z Kubusiem u pani nefrolog Hylowej - Klekot, natomiast z tego co wiem to doktor Parandysz jest urologiem i z informacji od naszej nefrolog wiem że ponoć przyjmuje w prywatnej przychodni w Zabrzu dla zainteresowanych mogę podać może warto zapytać.
                      • aaaga79 Re: Do aaaga79. 11.02.06, 18:41
                        tak prof. Paradysz jest urologiem
                        • mama2325 jestem nowa -poradzcie 19.02.06, 18:05
                          udało mi się wkońcu dostać od pediatry skierowanie i dzwoniłam do kilku
                          przychodni-to jest nie możliwe do końca maja wszystkie terminy zajęte!!!chyba
                          nie można być chorym na bieżąco tylko z góry przewidywać i umawiać terminysmile
                          udało mi się wkońcu wyprosić lekarkę z zabrza.czy byliście może u pani doktor
                          mrozek? czy jest dobrym specjalistą? pytam bo czy jest wogóle sens do niej iść?
                          • aaaga79 Re: jestem nowa -poradzcie 19.02.06, 19:24
                            A to dziwne bo ja dzwonilam tydzień temu i umowilam sie na 4 kwietnia. Tam
                            zawsze są wolne terminy dla dzieci. I to ja sama chcialam na poczatku kwietnia.
                            Nie znam tej dr. Ja jezdze do dr Życzkowskiego. Podawałam tu chyba nr. do Zabrza
                            do tej poradni co ja jeżdżę, troche mnie dziwią te odlegle terminy mam nadzieje
                            ze dzwonilas do poradni przy klinice
                          • iwona_29 Re: jestem nowa -poradzcie 19.02.06, 19:56
                            My jesteśmy z Zabrza, niestety nie mamy doświadczenia z lekarzami w Zabrzu z uwagi na długie terminy oczekiwania na wizytę. Sami leczymy się u doktor Hylowej.
                • aaaga79 Re: jestem nowa -poradzcie 19.02.06, 19:25
                  a sory bo Ty chyba do nefrologa się umowilas a ja caly czas pisze o urologusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka