Dodaj do ulubionych

Usunięcie nerki

11.04.06, 12:23
Jestem właśnie po wizycie u nefrologa. Diagnoza: nerka nie pracuje lub prawie
nie pracuje. Zostalismy skierowani do chirurga. Wizyta za tydzień. A ja już
się boję.

Przerabialismy to już w zeszłym roku. Pogorszenie stanu nerki i do decyzji
chirurga co dalej. Scyntygrafia: nerka pracuje w 50%, druga prawidłowa. Na
razie nie robimy nic.

W tym roku to pewnie na tym się nie skończy. Wiem, że pewnie czeka nas
scyntygrafia, ale już tak strasznie sie boję wyniku.

Jak od strony technicznej wygląda taki zabieg? Jak długo trwa? I jak długo
dziecko dochodzi do siebie?
U mojego synka dodatkowym problem jest jego opóźniony rozwój z powodów
neurologicznych.Boję się, że cała ta historia z nerką to opóźnienie jeszcze
pogębi. Że będziemy musieli nie wiadomo na jak długo przerwać rehabilitacje
ruchową.

Jedynym pozytywem u małego jest fakt, że pomimo problemów z nerką od
urodzenia (a nawet przed urodzeniem) nigdy nie miał problemów z zakażeniem
ukladu moczowego.

Ale tak się boję tego wszystkiego....
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: Usunięcie nerki 11.04.06, 12:49
      iza, ja moze nie do konca na temat, ale... skad ta diagnoza, ze nerka prawie
      nie pracuje? ze scyntygrafii? napisalas, ze jedna na 50%, druga w porzadku. Na
      wyniku scyntygrafii praca obu nerek sumuje sie do 100%, wiec jesli ja dobrze
      rozumiem i dobrze przeliczam, to to jest mniej wiecej 33/67. To chyba nie jest
      wynik do usuniecia nerki? Do jakiejs korekty nawet operacyjnej moze tak... Mam
      znajomych, ktorych synek ma wynik 28/72 i nikt nie mowi o usuwaniu nerki,
      chlopiec ma od roku wyloniona przetoke, za kilka miesiecy zamierzają ją zamykac.

A jak wyniki innych Waszych badan? Macie wodonercze, tak? Z jakiej przyczyny?
      refluks? cos innego? Funkcja nerki wcale nie musi sie szybko pogarszac, u mojej
      corki w ciagu roku pogorszylo sie tylko o 2 punkty procentowe.
      Jesli nie mieliscie wielu zum-ow, to moze ponowna scyntygrafia nie bezdie duzo
      slabsza niz ta pierwsza. Ja wiem, ze to pusto brzmi: nie martw sie, bo samą
      mnie zzeraly nerwy, zanim zrobiono malej komplet badan, ale zanim nerka bedzie
      usunieta, to naprade trzeba miec jakies podstawy w badaniach, a nie
      diagnoze 'na oko'.

Daj znac, co powie urolog i mimo wszystko sprobuj troszeczke zapanowac nad
      emocjami. Trzymam za Was kciuki.

pozdr

ps. My tez jestesmy przed operacja, bedzie w maju. Z tego co mowil lekarz, to
      jak pojdzie bardzo dobrze, to pobyt w szpitalu trwa okolo tygodnia, a jak
      standardowo, to nie wiecej niz 2 tygodnie. Z tym, ze to dotyczy plastyki
      moczowodu, o usunieciu nerki nie potrafie sie wypowiedziec.
      • izabela1976 Re: Usunięcie nerki 11.04.06, 13:20
        Julami,
        Scyntygrafię mieliśmy robioną rok temu. Lekarz po obejrzeniu wyników
        stwierdził, że chora nerka pracuje w 50% a z drugą wszystko jest OK. Nie wiem
        jak on sobie to poprzeliczał. Chirurg skierował nas spowrotem do nefrologa by
        dalej obserwować nerkę. Z usg na usg stan nerki się pogarszał i pogarsza a
        mieliśmy nadzieję, że może chociaż się zatrzyma. I właśnie na ostatniej wizycie
        u nefrologa pani doktór powiedziała, że ona już nic więcej nie może pomóc i
        mamy iść do chirurga (do tego samego co rok temu).

U małego rok temu stwierdzono wodonercze. A z jakiego powodu to nie mam
        pojęcia. Już w czasie ciąży wykryto zmiany w nerce.
        • ziuta74 Re: Usunięcie nerki 11.04.06, 16:01
          i bardzo dobrze ze idziecie do urologa. nefrolog rzeczywiscie nic nie zdziala.
          byc moze potrzebna bedzie jakas interwencja
          1. 50% pracy nerki to znaczy wydolnosc na poziomie 25%? prosze potwierdz
          2. z jakiego powodu jest wodonercze?
          3. ile lat ma dziecko?
          4. czy dziecku mierzycie cisnienie?
          poza tym powinniscie robic raz w roku scyntygrafie i to jest standard, a nie
          jakies cuda na kiju.
          odpowiedz w miare mozliwosci na pozwyzsze pytania.
          pozdro
          z.
          • izabela1976 Re: Usunięcie nerki 11.04.06, 22:15
            Ziuta, odpowiadam na Twoje pytania
            1) Na wyniku scyntygrafii (sprzed roku) - ERPF nerka lewa 46%, nerka prawa 54%. W opisie Poszerzenie lewego UKM, mozliwość zmian pozapalnych w lewej nerce z dość sprawną funkcją wydalniczą nerki lewej i nieco zwolnionym, ale zachowanym wydalaniem. Nerka prawa w normie.

2) Nie wiem z jakiego powodu jest wodonercze. Problem nerką u małego pojawił się już w ciąży, tzn na usg widać było, że są poszerzone miedniczki.

3) Michałek ma 2 latka

4) Mały miał raz mierzone ciśnienie (pół roku temu); była próba mierzenia na bilansie dwulatka ale nie wyszło. Poza tym nikt nam nie kazał mierzyć.

W ostanim usg - Nerka prawa ok. 70 mm, lewa ok. 73 mm długości. Poszerzenie kielichów nerki lewej do 8-9 mm. Miedniczka o wymiarze A-P ok. 12-13 mm. Moczowód zagiety poniżej ujścia dalej niewidoczny. Miąższ obu nerek bez mian ogniskowych.

W poprzednim: Nerka prawa ok. 67 mm, nerka lewa podobnej długości ale z poszerzonymi kielichami - wymiary max do 9x6mm. Warstwa miązszu bez cech redukcji ale widoczne jest ewidentne spłaszczenie brodawek nerkowych typowe dla przewlekłego utrudnienia odpływu.

Pozdr.

Iza
            • julamimi Re: Usunięcie nerki 12.04.06, 09:16
              oj, niepotrzebnie Cie ten nefrolog nastraszyl. Ta nerka, ktora u Was jest
              slabsza, jest po prostu TROSZKE slabsza od zdrowej, nie ma w ogole mowy o tym,
              ze 'prawie nie pracuje'. Nerka calkowicie zdrowa w tym badaniu wykonuje 50%
              pracy (wynik idealny to 50/50), wiec Wasze 46/54 to naprawde dobry wynik smile

Kielichy i miedniczke owszem, macie TROCHE powiekszone, ale to naprawde nie sa
              zle wyniki. U mojej corki (2 lata 3 mce) kielichy maja 13-14mm, miedniczka
              ponad 30mm i fakt, ze bedzie korekta, ale KOREKTA, a nie USUWANIE nerki.

Cos mi sie zdaje, ze Wasz nefrolog mocno przesadzil z wyrokami...

Wizyta u urologa jak najbardziej wskazana, podobnie jak scyntygrafia. I
              naprawde nie boj sie, nie macie zlych wynikow smile)

pozdr
              • ziuta74 Re: Usunięcie nerki 12.04.06, 09:53
                izabelo, za takie wyniki to ja bym osobiscie leppera pocalowala w ustasmile
                dziewczyno, to sa piekne wyniki. zycze dziecku zdrowia a ty sie nie przejmuj,
                bo obie nerki rosna, obie pieknie filtruja.
                pozdr
                z.
                • izabela1976 Re: Usunięcie nerki 12.04.06, 13:26
                  Obie pieknie filtrowały rok temu, bo wyniki cystrografii są sprzed roku.
                  Naprawdę boję się uwierzyc, że nie jest aż tak źle.

Bardzo Wam dziekuję za wszystkie dobre słowa.

Iza
                  • julamimi Re: Usunięcie nerki 12.04.06, 14:20
                    uwierz, uwierz smile
                    i koniecznie napisz, jak juz bedziecie po badaniach i wizycie u urologa

pozdr
                    • hania701 Re: Usunięcie nerki 16.04.06, 21:56
                      Jezeli moge co kolwiek powiedziec w tej sprawie to napewno nie nalezy sie
                      spieszyc z usunieciem nerki.Moj 2-letni syn urodzil sie z nerka wielorbielowata
                      ktora jest calkowicie niewydolna.Poniewaz ta nerka nie daje zadnych objawow
                      narazie jej nie usuwamy. Mysle ze na to zawsze jest czas i nalezy sie zastanowic
                      czy zeczywiscie sa takie wskazania.
                      Pozdrawiam
          • agak1975 Re: Usunięcie nerki 18.04.06, 10:08
            Mam pytanie do ZIUTY
            w jaki sposób i jak często należy mierzyć dziecku ciśnienie.
            Nasza nereczka pracuje tylko na 8% i jest 2x mniejsza niż druga.
            Prosze o podpowiedź w sprawie pomiarów cisnienia. Czy można może nabyć aparat
            dla dziecka aby mierzyć ciśnienie?
            Bartuś ma 16 miesięcy
            • ziuta74 Re: Usunięcie nerki 18.04.06, 11:32
              hej,
              z tym ciesnieniem to niezle jaja, bo strasznie trudno jest dostac
              ciesnieniomierz odpowiedni dla dziecka.
              sa 2 wyjscia:
              1. metoda prob i bledow ale to moze byc kosztowne np. ja mam juz kolekcje kilku
              cisnieniomierzy w domu z czego dla mojego dziecka nadaje sie tylko 1
              2. znalezienie jakiejs placowki w ktorej bedziesz mogla ciesnienie mierzyc np.
              pediatra, przychodnia nefrologiczne tec
              z mojego doswiadczenia: kupilam cisnieniomierz elektroniczny na allegro z
              opaska dla malego dziecka i dupa (zawyzal wyniki a ja wpadlam w histerie)
              wreszcie kupilam profesjonalny sprzet dla lekarzy (zegarowy + stetoskop)
              poszlam z tym do pediatry i tam pobralam kilka lekcji jak powinno sie to robic
              prawidlowo.
              dostalam tez specjalna siatke centylową, pokazujacą jakie powinno byc cnisnie
              przy konkretnym wieku i wzroscie dziecka. pogadam z madziulcem, to wkleimy to
              na strone
              pozdr
              z.
              • co-jest-grane Re: Usunięcie nerki 18.04.06, 17:38
                > dostalam tez specjalna siatke centylową, pokazujacą jakie powinno byc cnisnie
                > przy konkretnym wieku i wzroscie dziecka. pogadam z madziulcem, to wkleimy to
                > na strone

O, właśnie, właśnie, podpisuję się pod wnioskiem obydwiema ręcyma!!! smile
    • izabela1976 Chirurg 19.04.06, 20:24
      Dzisiaj mieliśmy być na wizycie z synkiem u chirurga. I co? Odwołali nam wizytę, bo pan doktor raczył sobie pójść na urlop. Następną wizytę mamy za m-c. Szlag by to trafił. Znów mój dzień urlopu w plecy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka