Dodaj do ulubionych

do madziulec

18.06.06, 22:27
hej! mam na imie sandra. na te forum zostalam skierowana przez maminke1
(kwiecien 20004 i kwiecien 2006). samuelek ma 2 i 1/2 m-ce i obustronny
refluks 2. st. mial e. coli i tak sie zaczelo - goraczka, szpital, antybiotyki
dozylnie, mykcyjna, no i stiwerdzono ten nieszcesny reflux! prosze o porade -
co mam robic, jak sie mam zychowywac, ile jest to straszne - no i o na co mam
zwracac uwage - o co szcegolnie spytac sie lekarzy, bo naprawde nie
wiem...mlody teraz bierze antybiotiki doustnie i ma tak byc przez rok, a potem
nastepna mykcyjna...
z gory dziekujemy,
samuelek i sandra
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: do madziulec 18.06.06, 22:43
      To masz troszke starszego synka niz byl moj Myszolek w momencie, gdy wqiedzialam co i jak.
      Nie wiem, skad pochodzisz, ale pewne, ze musicie byc pod opieka nefrologa - co prawda stopien refluksu nie jest wysoki, al ejednak jest i do tego obustronny.

Teraz garc takich zyciowych porad:
      - po pierwsze refluks nie jest nieszczesny wink - jest czyms z czego mozna wyrosnac, czego przykaldem jest juz kilkoro dzieci na tym forum wink - a szczegolnie tak niskie stopnie maja wielka szanse na "ozdrowienie"
      - po drugie pewnie dajesz albo furagine albo urotrim (nie sa to antybiotyki) - trzeba to dawac zapobiegawczo, aby nie bylo antybiotykow w moczu
      - po trzecie - mniej wiecej co dwa tygodnie nalezy oddawac mocz do kontroli (dlaczego pisze co dwa tygodnie - lepiej jest czesciej, bo wtedy masz na biezaco kontorle tego, co dzieje sie z dzieckiem, podczas gdy dawanie moczu do analizy co miesiac wg mnie takiego pogladu nie daje); oczywiscie badanie to jest badanie ogolne i od razu posiew (po to, gdy w badaniu ogolnym cokolwiek nie bedzie w porzadku to automatycznie masz do tego samego pobrania posiew wraz z antybiogramem)
      - wazna jest higiena - ja wiem, ze to brzmi tak naturalnie i jest oczywiste, ale... - dziecko po kazdej pupie nie wycierac husteczkami tylko myc (masz te przewage, ze Twoje dziecko jest jeszcze w miare lekkie, wiec nei powinno to stanowic problemu) no i oczywiscie znacznie czesciej zmieniac pieluchy (nie wiem czy jest jakis zwiazek pomiedzy pieluchami tetrowymi i pampersami a refluksem czy jego poglebaniem sie..)

Poza tym napewno unikac basenow, gdyz narazie dopoki nie wiadomo dokaldnie czym spowodowany jest refluks to baseny stanowia zrodlo zarazkow...

Aha - dobrze by bylo zrobic takei badania jak badanie urodynamiczne i scyntygrafie. Badanie urodynamiczne pokaze czy przyczyna refluksu nie jest jakas przeszkoda podpecherzowa i czy z pecherzem wszystko jest ok, a scyntygrafia pokaze stan nerek.

I to wlasciwie tyle - zyc normalnie, cieszyc sie synkiem wink))
      I juz wink)

Witamy serdecznie
      • sanole Re: do madziulec 20.06.06, 21:55
        przede wszystkim bardzo dziekuje za informacje - kazda jest bardzo cenna!
        a po drugie, jestem z chorwacji dlatego nie trafilam z niektorimy wyrazami -
        przepraszam!
        i po trzecie zycze zdrowia twojemu synkowi!
        pozdrawiam (doslownie) goraco!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka