annarow 30.06.06, 21:32 Kiedyś musiało się to stać, tak mówili nefrolodzy i urolodzy. Przez te upały odparzyła się nam jedna z przetok moczowodowo-skórnych. Może macie pomysł, czym to smarować? Dzieki za pomoc annarow Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: odparzone przetoki - pomocy!! 30.06.06, 22:34 Znalazlam taki watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22158&w=30809283&wv.x=2&v=2&s=0 ale mysle, ze osoby, ktore sie tam wypowiadaly zaraz cos Ci pomoga Odpowiedz Link
mikoin Re: odparzone przetoki - pomocy!! 01.07.06, 13:15 Jestem mama Julki rozwniez z przetoka moczowodowo-skorna,ale (odpukac) nigdy nie zdarzylo nam sie odparzenie wiec nie moge Ci pomoc.Ale ktoras z mam "przetokowca" pisala,ze stosowala masc cynkowa a jak przyschlo to tormentiol.Czy to dobra metoda nie wiem. A zakladasz dziecku na przetoke woreczki czy pampersa? Bo ja caly czas pampersa a przetoke mamy juz 9msc.i nawet w ostatnie upaly jest OK nawet nie zaczerwieniona. Odpowiedz Link
igorgo Re: odparzone przetoki - pomocy!! 03.07.06, 07:52 Także u mojego synka przetoka odparzyła się. Zastosowałam maść Bactroban zgodnie z zaleceniem lekarza.Inne środki nie poskutkowały. Myłam w nadmanganianie, smarowałam sudocremem. Wcześniej też wiele rzeczy próbowałam. Częsta zmiana pieluch co dwie godziny nawet w nocy( choś raz)jest wskazana. Odpowiedz Link
malgos72_2005 Re: odparzone przetoki - pomocy!! 03.07.06, 12:02 Mojemu synkowi tez sie to przydazylo niestety... wtedy robilam krochmal i smarowalam (wlasciwie przemywalam) skore wokol przetoki. Bardzo pomogl nam sudocrem. Moj maly ma teraz 3,5 roku - przetoke wyloniona w 10 dobie zycia - od czasu kiedy skonczyl rok zakladamy woreczki, teraz na noc wyprobowalam podlaczanie do woreczka takiego zestawu nocnego - jest OK przynajmniej moze spac bez pampersa Co kilka dni jednak zakladam pampersy (na bok na przetoke i normalnie) zeby sie nie przesuwaly sklejam je tasma dwustronna. Skore w czasie kapieli nawilzam oliwka, po kapieli i dokladnym osuszeniu smaruje sudokremem i zakladam wtedy wlasnie pampersy. Nie wiem czy uzywacie woreczkow - ile lat ma dziecko? Proponuje po wyleczeniu sprobowac (jesli nie uzywacie) tych workow, dla dziecka to swoboda ruchu a dla nas spokoj, bo przylepiec jest specjalny (wiem, ze tego typu przylepce sa stosowane w leczeniu odlezyn, poparzen). Pozdrawiam Odpowiedz Link
annarow Re: odparzone przetoki - pomocy!! 03.07.06, 14:05 Dzieki z rady i podpowiedzi. Moja Paulinka ma przetoki już od 11 miesiecy, wyłonione je miała w 3 dobie życia. Na szczęście do tej pory udało nam się je uchronić od odparzeń, aż do teraz... My cały czas zakładamy małej 2 pampersy, o woreczkach słyszałam dużo negatywnych opini (m.in że się przetoki odparzają Jeszcze raz Wam dziekuje i pozdraiam annarow Odpowiedz Link
malgos72_2005 Re: odparzone przetoki - pomocy!! 03.07.06, 14:19 Ja tez slyszalam negatywne opinie ale jednak pokusilam sie i wyprobowalam. Jest super Wiktor chodzi z woreczkami (uzywamy Coloplast) juz 2,5 roku - w tym czasie 0 odparzen. Swoboda ruchu, chodzimy na basen, kapal sie juz w morzu i jeziorkach! Worki nie odklejaja sie w wodzie tylko rozmiekcza sie ten przylepiec. Znam mamy, ktore podobnie jak ty baly sie woreczkow a teraz - nie wyobrazaja sobie pampersowania dzieci - szczegolnie w ciagu dnia. Nie wiem ile jeszcze u was do zamkniecia przetoki wiec trudno mi naklaniac do wyprobowania ale jesli termin jest odlegly warto sie zastanowic. Moj syn idzie od wrzesnia do przedszkola - ja pracuje zawodowo (przez 2 lata bylam w domu z malym), ma nianie (teraz juz 2)i nie ma nikt problemow z zalozeniem worka (czasem sie moze zdarzyc, ze odklei sie ale to kwestia wprawy i techniki przyklejania). Jesli masz ochote dowiedziec sie czegos wiecej napisz do mnie na gazetowego maila. Odpowiedz Link
kasiczka12 Re: odparzone przetoki - pomocy!! 03.07.06, 17:59 witam mieliśmy ten sam problem cały cas przykładaliśmy gaziki z linomagiem a gdy pojawiało się jakiekolweik zaczerwienienie smarowealiśmy wokół przetoki sudocremem i to pomagało pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
dominika_adamczyk Re: odparzone przetoki - pomocy!! 07.07.06, 14:48 Czasami mozna pomylic odparzenie z grzybica, wtedy najlepszy jest clotrimazolum, schodzi natychmiast Odpowiedz Link