Dodaj do ulubionych

analiza moczu pH

17.08.06, 08:25
Odebrałam wyniki ogólne moczu mojej 18-miesięcznej córki.Miała bardzo
czerwoną
skórę wokół odbytu i narządów moczowych,taką aż spieczoną.poprawa nastąpiła
po zasypywaniu mąką ziemniaczaną i częstych zmianach pampersów. Mówi że ją
tam boli. Oto wyniki:
Przejrzystość: przejrzysty
Kolor:żółty
Cukier brak
Bilirubina brak
PH 7,5
Ciężar właściwy 1,013
Białko brak
Urobilinogen 0,2
Ketony brak
Osad moczu:
Nabłonki płaskie pojedyncze
Leukocyty 3-7
Erytrocyty świeże 1-2
Bakterie pojedyncze
Fosforany bezpostaciowe pojedyncze
Azotyny nieobecne
Proszę o pomoc w interpretacji.martwię się o ph i ciężar właściwy.czy to coś
z nerkami?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: analiza moczu pH 17.08.06, 16:04
      Oto co znalazlam o pH moczu:
      pH moczu
      Pierwsza poranna porcja moczu ma zwykle odczyn kwaśny. Mocz dzieci jest często
      zasadowy. Alkaliczny mocz występuje również w przypadku zakażeń bakteriami
      ureazododatnimi, wtedy zwiększenie pH jest wywołane przez amoniak pochodzący z
      enzymatycznego rozkładu mocznika. pH moczu pomaga również zdiagnozować
      zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej (np. alkalozy hipokaliemicznej lub kwasic
      cewkowych). Zwiększenie pH (odczyn zasadowy) moczu występuje przy zasadowicy
      (poza zasadowicą ze współistniejącą hipokaliemią), kwasicach cewkowych typu
      dystalnego, u jaroszy, w hiperkaliemii lub nadczynności przytarczyc.
      Zmniejszenie wartości pH (odczyn kwaśny) towarzyszy natomiast kwasicy (poza
      kwasicami cewkowymi) i hipokaliemii, a także występuje w przypadku gorączki,
      odwodnienia, spożywania dużych ilości białka oraz przyjmowania leków
      zakwaszających (witaminy C, chlorków).

i o ciezarze wlasciwym:
      Na podstawie analizy ciężaru właściwego moczu można ocenić zdolność nerek do
      zagęszczania moczu. Ze względu na możliwość rozcieńczenia lub zagęszczenia
      wyniki pozostałych parametrów także należy porównać z oznaczoną gęstością.
      Zmniejszenie ciężaru właściwego moczu może być związane z moczówką prostą,
      kłębuszkowym zapaleniem nerek, uszkodzeniem nerek lub przewodnieniem
      hipotonicznym (polidypsją psychogenną). Zwiększenie ciężaru właściwego moczu
      występuje natomiast przy odwodnieniu (zagęszczenie moczu). Zastosowana w teście
      paskowym metoda oznaczania ciężaru właściwego (na podstawie stężenia kationów w
      próbce moczu) jest niewrażliwa na zagęszczenia moczu spowodowane dużym stężeniem
      glukozy (w cukrzycy), mocznika lub mannitolu, dając w takich przypadkach wyniki
      fałszywie zaniżane. Ponadto wyniki mogą być fałszywie zaniżane przy moczu silnie
      alkalicznym. Obecność ciał ketonowych może natomiast powodować zawyżanie wyników.

ja bym sie bardziej martwila tymi erytocytami, leukocytami i bakteriami...
      • mami7 Re: analiza moczu pH 17.08.06, 20:54
        Nie wiem dlaczego tak martwi Cię cięzar i pH? Pierwszy jest w normie, jak na
        dziecko nawet pięknie w normie. A pH...tutaj nie ma normy, choć lepiej, żeby
        mocz był lekko kwaśny. U małych dzieci głownie z uwagi na "mlekopijność" bardzo
        często odczyn jest zasadowy, czyli powyżej 7.
        Natomiast, mimo, że leukocyty jak na dzieczynkę w normie i erytrocyty również,
        to przy opisanych przez Ciebie objawach nie można tego zlekcewazyć, bo jednak
        jest ich więcej niż 1-2 wpw. Nalezy powtórzyć badanie. Możesz zrobić tez posiew,
        ale w takiej sytuacji, należąłoby to zrobić maksymalnie sterylnie, bo moim
        zdaniem przez ten odczyn zapalny na zewnątrz mogą wyjść cuda w posiewie i wtedy
        dopiero będzie kłopot co z tym zrobić.
        Wietrz dziecku pupę, itd. żeby się już niepotrzebnie nie powtarzać wink
        A jak powtórzysz badanie, to napisz nam koniecznie co tam wyszło.
        • n17062000 Re: analiza moczu pH 18.08.06, 08:59
          na posiew czekamy. stan skóry sie poprawił, ale mała bardzo żle spi. jutro
          powtórzę badanie.Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
          • mami7 Re: analiza moczu pH 18.08.06, 12:45
            No szkoda, że dopiero jutro. Ale skoro tak, to miej jakiegoś lekarza w pogotowiu.
            • n17062000 Re: analiza moczu pH 21.08.06, 07:50
              odebrałam wyniki posiewu.wyszła flora mieszana: pał.G(-)3 gatunki z rodz.
              Enterobacteriaceae 10 do potęgi 6 w 1 ml.W laboratorium powiedzieli, że
              wszystko ok, że to flora mieszana czyli zabrudzony woreczek do pobierania.Nie
              udało mi się pobrać kolejny raz.już sama nie wiem jak to zrobić.jeśli chodzi o
              stan dziecka:skóra bez zmian, ale dużo lepiej niż było, źle śpi w nocy, i
              zupełnie odstawiła Nutramigen (innego nie chce-próbowałam zmienić). Podaję jej
              sok żurawinowy,wypija 150 ml rozcieńczonego z wodą.zawsze miała słaby apetyt,
              ale piła mleko, a od wczoraj nawet mleka nie chce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka