Dodaj do ulubionych

Powiekszone węzły chłonne

05.10.06, 13:47
Jakiś czas temu zauważyłam u małej powiększone węzły chłonne w pachwinach (po
obu stronach). Czy mieliście podobny problem? A może jakiś pomysł co z tym
robić - czekać i obserwować, czy badać już teraz? Tylko się jeszcze przypomnę,
że Julka ma obustronny refluks III stopnia.
Obserwuj wątek
    • maladorotka Re: Powiekszone węzły chłonne 05.10.06, 14:45
      Powiekszone wezly w pachwinach moga miec rozna etiologie, zwazywszy na reflux
      malucha i bliskosc ukl. moczowego radzilabym, zrobic analize i posiew moczu.
      Powiekszone wezly w pachwinach moga byc takze efektem mononukleozy lub swiezym
      zakazeniem toksoplazmoza. Wyklucz najpier ukl. moczowy, a jak tu bedzie ok
      proponuje morfologie z rozmazem, OB i badania w kierunku mononukleozy i
      toksoplazmoozy. No i oczywiscie kontakt z lekarzem, koniecznie.
      • emily_70 Re: Powiekszone węzły chłonne 05.10.06, 14:54
        Mocz jest w porządku, niedawno badaliśmy. Morfologia jekiś miesiąc temu również,
        fakt - bez OB. Ale dzięki za podpowiedź co do monoukleozy i toksoplazmozy, na
        pewno sprawdzę.
        • maladorotka Re: Powiekszone węzły chłonne 05.10.06, 14:58
          A co lekarz na to? Mocno sa powiekszone, i wazne czy sa ruchome?
          • emily_70 Re: Powiekszone węzły chłonne 05.10.06, 15:14
            Lekarz kazał tylko obserwować i na razie tyle. Co do wielkości - są małe
            (mniejsze od ziarenka grochu) i są ruchome. Poczytałam trochę na temat
            mononukleozy i toksoplazmozy. Myślę, że to pierwsze mozna wykluczyć, ale co do
            toksoplazmozy... Mamy w domu kota, więc chyba zacznę od tego badania.
            • maladorotka Re: Powiekszone węzły chłonne 05.10.06, 15:25
              Tak, mononukleoze mozesz wykluczyc, bo pewno bys ja zauwazyla, goraczka itp.,
              natomiast synek kolezanki z pracy mial wlasnie toksoplazmoze i powiekszone wezly
              chlonne w pachwinach
    • maladorotka Re: Powiekszone węzły chłonne 05.10.06, 15:04
      Poza tym wezly chlonne czesto powiekszone pozostaja dlugo po infemcji, wiec
      jesli mial nawet pol roku qwczesniej problemy z infekcja moze miec powiekszone
      wezly chlonne.
    • majowa_maja Re: Powiekszone węzły chłonne 06.10.06, 23:54
      Witam,

zrób jeszcze badanie krwi w kierunku cytomegalii + USG węzłów.
      Cytomegalia tez daje ich powiększenia a USgG pokaże czy mają charakter odczynowy
      (po przeziębieniach, itp.) i jakiej dokładnie wielkości są.
      Pzdr,
      M.
      • emily_70 dzięki za rady! 07.10.06, 15:36
        W poniedziałek zacznę przekonywać swojego lekarza, że muszę zrobić te badania.
        Mam nadzieję, że wszystko będzie ok i to tylko efekt przebytego zakażenia.
        • igorgo Re do emily 25.10.06, 09:55
          mam pytanie co do tych węzłów chłonnych i jak to się skończyło.
          Problem taki ma syn mojej koleżanki, dla tego jetsem zainteresowana. jak
          możesz to proszę Cie o odpowieź.
          • emily_70 Re: Re do emily 25.10.06, 11:46
            Wszystkie badania są ok (nie robiłam tylko usg, bo niestety nie mogę się
            doprosić), ale na razie przestałam się tym tak bardzo martwić. Wydaje mi się
            poza tym, że się nieco zmniejszyły. Wygląda na to, że był to po prostu efekt
            przebytego zakażenia (a utrzymywały się naprawdę długo, dlatego zaczęłam się
            niepokoić).
            A tak poza tym - moja Jula kończy dzisiaj, dokładnie o godz. 14.10, 3 lata.
            • igorgo Re: Re do emily 25.10.06, 11:49
              Dziękuję za odpowiedź i wszystkiego najlepszego
              • emily_70 Dzieki! 25.10.06, 12:21
                Zaraz będziemy kroić tort!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka