Dodaj do ulubionych

jestem w kropce!potrzbna pomoc!

21.10.06, 13:09
prosze o namiary na dobrego urologa i nefrologa córka ma obustronny refluks
III jeden urolog chce leczyc zachowawczo inny robic cystoskopie a nefrolog
nie podejmuje decyzji bo ponoc nie jest od tego.
Łucja jest po 2 infekcjach (styczen i maj 2006) w lipcu miala CUM jeden
szpital okreslil II st a inny III /???/
teraz na furaginie i urotrimie na przemian + kontrola co 4-6 tyg mocz i
posiew.
kompletnie nie wiem jaka droge wybrac ? pomóżcie dośwadczone mamy jak pomoc a
nie zaszkodzic dziecku ??? jetesmy z Poznania może polecicie nam kogos
odpowiedniego?
dziękujesmile
Obserwuj wątek
    • magda8867 Re: jestem w kropce!potrzbna pomoc! 21.10.06, 13:59
      moja córka (17mies.) ma obustronny reflus II st. Został wykryty w maju, po tym
      jak miała ZUM, leżała wtedy tydzien w szpitalu. Leczymy sie w Prokocimiu w
      Krakowie. Nefrolog (nefrolog jest raczej od tego, a urolog to prędzej od
      pęczerza) przepisał 1/2furaginy na noc i w południe 1/2uroseptu. Po roku od
      leczenia ma być kontrolna cystografia czy refluks się wyleczył, jak nie to
      wtedy lekarka będzie rozważać co dalej. Pozdrawiam
    • szeniaa Re: jestem w kropce!potrzbna pomoc! 21.10.06, 14:18
      witam . My jesteśmy z częstochowy i tak;starsza córka miała wykryty refruks II
      stopnia jak miała półtora roku Przy cystografii- USG nie wykazało.Prowadził ją
      urolog, robił 5 kalibracji cefki moczowej ,mocz + posiew co miesiąc lub
      częściejno i furagina i żurawina przez rok .Później kontrolna cystografia nie
      wykazała nieprawidłowości.Wiktoria ma sześć lat i do tej pory wszystko jest ok
      Młodsza córka ma 7 miesi ęcy i jest prowadzona przez nefrologa od 2 miesięcy.
      Zaczęło się od infekcji E.coli przez dwa miesiące nie dało się jej wyplenić,
      ajak się udało to zaraz wróciła no i pani nefrolog postanowiła ją na razie
      przaleczyć i po pół roku zrobić cystografie. A leczenie jest zupełnie inne niż
      przy pierwszej córce; tzn furagin to tak samo, pomijając już wymagającą higienę
      ,smaruję jej srom clotrimazolem, gentamiciną ,i chibroxinem minimum po jednym
      razie dziennie. Mocz + posiew co 2 - 3 tygodnie.no i wysadzam na nocnik bo jak
      się uda że sie wysraja to nie mam takich stresów że znowu cos się przyplącze
    • kwinta5 Re: jestem w kropce!potrzbna pomoc! 21.10.06, 15:01
      nie znam lekarzy w poznaniu,ale mam dobre zdanie o dr.śmigielskim z CZD w w-wie
      można się z nim skontaktować przez net ma swoją stronę przecież możesz po
      uzgodnieniu przesłać mu informacje i dokumentacje corki-może co coś rozjaśni?
      miło wspominam też dr Śmirską zCDZ ,ale nie mam jej aktualnego namiaru,może
      jest na stronie CZD? a sprzeczne informacje od lekarzy , to norma,skoro są dwie
      opinie znajdź jeszcze ze 2 smilei wybierz tę ktora najczęśćiej się pojawi.I
      pamiętaj nie ma złych decyzji jeśli się kogoś kocha,nie wszystko się da
      przewidzieć z pozoru to co dobre...a ty napewno wybierzesz właściwie tylko bez
      paniki.
      pozdrawiam
      • tuttalucia1 Re: jestem w kropce!potrzbna pomoc! 22.10.06, 13:46
        Dzięki za radysmile
        Napisałam wczoraj do tego poleconego dr, jak trzeba będzie to sie przejade z
        córką do stolicy w koncu to jedynie 3h pociągiem.
        A międzyczasie szukam też specjalistów w poznaiu
    • madziulec Re: jestem w kropce!potrzbna pomoc! 21.10.06, 16:10
      My mielismy podobna sytuacje.
      Bardzo podobna.

Chodzilismy do nefrologa.
      Wizyta, a raczej konsultacja u urologa dala tyle, ze zrobilismy badania urodynamiczne oraz scyntygrafie, by stwierdzic jak w ogole wyglada stan nerek i czy nie ma innych przeszkod.
      Nie bylo.
      Bylismy znow w punkcie wyjscia. Maly mial rok.
      Decyzja czekac. Ok.
      Po roku - to samo, a nawet po jednej stronei pogorszenie.
      Wtedy juz wiadomo bylo - nie ma co - nie czekamy.

Dlatego wazne jest - ile dziecko ma lat, jak tak naprawde wyglada jego historia choroby. Bop Myszol pomiedzy 1 a 2 rokiem praktyczni enie chorowal. Potem jak zachorowal to dokladnie miesiac nie moglismy sie pozbyc choroby.

Co zas do ostrzykiwania. NIe iwem, moze my jestesmy pechowi wink Ale.. U nas po ostrzykiwaniu w maju mielismy tak paskudne zakazenie jakiego nigdy nie mielismy wczesniej (leukocyty, bialko i erytrocyty...)

Przykro mi ale jestem z Warszawy, wiec ni emoge Ci nikogo polecic z Poznania, ale jest kilka osob z Poznania, wiec pewnie Ci kogos poleca
    • anusia_29 Może warto 25.10.06, 15:30
      Witam. Może warto zgodzić się na cystoskopię. Już kiedyś pisałam, że u nas
      cystografia wykazała, że cewka moczowa jest prawidłowa. Natomiast po
      cystoskopii okazało się, że jest znacznie zwężona. Norma wiekowa dla niej
      wynosi 20Ch a miała 12Ch czyli do normy brakowało jej aż 8Ch. Badanie to
      wykazało też, że po lewej stronie sa dwa ujścia moczowodów. Nie wykazała tego
      ani cystografia, ani urografia ani 3xUSG. Badanie to u dziewczynek do lat4-5
      robione jest w uśpieniu ogólnym i trwa krótko. Ja byłam tak przerażona wynikiem
      cystografii (IV stopień refluksu) że zgodziłam się na to co mi proponowali. U
      nas najprawdopodobniej przyczyną refluksu była zwężona cewka moczowa, tak mi
      przynajmiej powiedzieli, a ja w to uwierzyłam. Teraz czekamy na kontrolną
      cystografię, Maja dostaje Furagin i sok z żurawin i na razie jest dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka