Dodaj do ulubionych

niski ciężar właściwy moczu

22.11.06, 18:25
Witam,
Zwracam się z takim problemem: w badaiu ogólnym moczu mojej 6 miesięcznej
córki wychodzi niski ciężar właściwy tj. poniżej 1.005 i ph 7 inne parametry
są w normie. Badanie powtarzałam już 5 razy i zawsze wymienione wyżej
parametry są takie. Zrobiłam córce posiew moczu i usg ze wskazania
pediatry,okazuje się ok.Badanie moczu ogólne było robione ze względu na to iż
córka nie chciała ssać piersi. Dodam, że w tej chwili ma od 3 dni temperaturę
38,6 i żdanych innych objawów choroby i jest bardzo nerwowa przy piersi,
wierci się i płacze i nie wiem czy to może mieć związek z tym ciężarem?
Bardzo proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • anusia_29 Re: niski ciężar właściwy moczu 22.11.06, 19:16
      Dla świętego spokoju zrób jeszcze jutro badanie ogólne moczu. A ucho lekarz
      oglądał?
    • matylda061 Re: niski ciężar właściwy moczu 22.11.06, 19:19
      badanie ogólone robiłam dzisiaj i wyniki bz. A ucho w porządku.
      • gosia1142 Re: niski ciężar właściwy moczu 22.11.06, 19:25
        Mala ma niski ciężar bo mało pije i mocz jest nierozcieńczony, jak się uporasz
        z problemem karmienia to zobaczysz ,że to się zmieni a może nie chce ssać
        dlatego że ma alergię pokarmową. Dzieci tak często reagują w takich sytuacjach
    • matylda061 Re: niski ciężar właściwy moczu 23.11.06, 09:33
      wydaje mi się że niski ciężar właściwy jest wtedy gdy dziecko dużo pije i mocz
      jest bardzo rozcęczony...? A ona ma taki sam ciężar jak dużo pije i jak mało
      pije, więc już sama nie wiem. A w rodzinie mamy chorych na nerki dlatego tak
      się martwię, czy wszystko w porządku.
      • magdamroziuk Re: niski ciężar właściwy moczu 23.11.06, 13:32
        Mój synek kiedyś często miał taki rozwodniony mocz. Lekarz mówił, że taki może
        być - często laby podają normy właśnie od takiej wysokości. Teraz z kolei mamy
        mocz zazwyczaj za ciężki - mały za mało pijesad Zwylke trochę powyżej normy. Ale
        on potrafi wypić niecały kubek płynu na dobęsad((
        Ph to mieliśmy zazwyczaj 8 - jak był na piersi. Ale on miał refluks, więc nie
        jest dobrym porównaniem. Teraz zawsze praktycznie wychodzi 5,5.
        Odczyn obojętny i zasadowy może być od bakterii - ale posiewy macie jałowe,
        więc może też od diety? Jak na mleku?
      • emily_70 Re: niski ciężar właściwy moczu 23.11.06, 16:34
        Gdzieś na forum jest mój post dotyczący właśnie niskiego c.w. moczu, ponieważ
        mam podobny problem. Podobny, gdyż ciężar również jest zwykle ok. 1005-1010, ale
        moja Julka bardzo dużo pije. Robiłam jej szereg badań, aby wykluczyć choroby
        nerek, no i jest ok. Ale wcześniej konsultowałam się drogą elektroniczną z dr
        Śmigielskim i on zasugerował wizytę u nefrologa oraz sprawdzenie czy jest
        zachowana zdolność do zagęszczania moczu. Jak to w ogóle wygląda u was, tzn.
        chodzi mi o to czy mała często siusia, czy w dużych ilościach, czy mocz jest
        bardzo jasny? Wiem, że u tak małego dziecko ciężko jest zmierzyć ilość moczu
        wydalanego w ciągu dnia, ale tak mniej więcej (może jak często zmieniasz pieluchy).
    • edie28 Re: niski ciężar właściwy moczu 23.11.06, 16:36
      U takich maluchów to normalne, że ciężar jest niski. Dzieci w tym wieku mają
      przecież dietę składającą się głównie z płynów. Ph 7 to jeszcze niezasadowe,
      ale obojętne czyli jednak bliżej zasadowego niż kwaśnego, to też może być
      związane z dietą bo, w końcu dziecko je tylko mleko smile Jeśli posiewy macie
      ujemne to takie mocze ogólne w tym wieku nie są niczym niezwykłym.
      Najlepiej idź jeszcze raz do pediatry i niech Małą zbada ponownie bo, temp od 3
      dni nie wzięła z nikąd ....

Pozdrawiam,
    • sylwia19795 Re: niski ciężar właściwy moczu 23.11.06, 17:59
      U nas od początku ciężar moczu 1000 -1005 pH 6 i nafrolog na to nic nie mówi.
      Żeczywiście dieta niemowlęcia składa się przedewszystkim z płynów więc może to
      dlatego??? Ale teraz mój synek je inne posiłki bardziej gęste, a ciężar dalej
      niski. Tyle, że my mamy wade nerki i moczowodu więc pewnie tu jest powód.
      Niepokojąca jest ta gorączka, ale mój synek niechce ssać piersi przy zębach i
      gorączka wtedy też może się pojawić.
      Pozdrawiam Sylwia mama Emilka
    • matylda061 Re: niski ciężar właściwy moczu 23.11.06, 18:29
      Tak też sobie myślałam,że te parametry takie przez dietę mleczną i płynną
      (pierś), ale pewności nie mam.Choć zaczęłam jej rozszerzać dietę jaieś 4
      tygodnie temu to ciężar nadal taki sam. Na razie tego "innego" jedzonka jest
      mało, więc może nie być zmian w parametrach moczu.
      A jeśli chodzi o siusianie to zmieniam pieluszkę tak co 3-4 godziny, ale nie
      jest ona bardzo nasączona, tylko w nocy nie zmieniam, a dopiero rano. I do
      niedawna ta nocna pieluszka była bardzo ciężka, a teraz zauważyłam, że jest
      lekka a czasem nawet całkiem sucha (może dlatego, że mniej teraz pije) Mocz
      jest przeźroczysty i bardzo jasny prawie jak woda. Czy możecie mi podpowiedzieć
      jak jeszcze mogę się upewnić czy jej układ moczowy dobrze funkcjonuje tzn.
      jakie badania wykonać?
      • emily_70 Re: niski ciężar właściwy moczu 24.11.06, 11:24
        To prawda, że z powodu diety mocz ma taki a nie inny c.wł., bo jednak to same
        płynne jedzonko. Ale napisałam ci o swoich wątpliwościach dlatego, że pisałaś o
        niechęci małej do ssania, a pomimo tego ten ciężar się nie podniósł. U mojej
        Julki mocz również jest wodnisty, ale ona siusia bardzo dużo, często i czasem
        także raz w nocy (chociaż ma już 3 lata). No, ale twoja jest jeszcze maleńka,
        więc tego moczu jest siłą rzeczy mniej. Myślę, że nie ma powodu do paniki,
        jednak aby uspokoić sumienie, na twoim miejscu zasięgnełabym porady nefrologa (a
        chociażby skontaktuj się z dr Śmigielskim, jak chcesz to podam ci adres e-mail).
        Robiłaś morfologię z rozmazem? Ja sprawdzałam jeszcze poziom kreatyniny i
        mocznika we krwi. Ale najpewniejszym badaniem w takiej sytuacji jest próba
        zagęszczania moczu, ale na temat najwięcej mógłby ci powiedzieć lekarz.
      • emily_70 Re: niski ciężar właściwy moczu 24.11.06, 11:30
        Matylda, a jak dzisiaj z gorączką? A może to była trzydniówka? Nie ma wysypki?
        I jeszcze jedno - 1005 to naprawdę nie tak bardzo nisko, mieści się w granicach
        normy, a o badaniach i konsultacji napisałam ci tylko dlatego, że wiem jak
        bardzo się denerwujesz i chcesz coś zrobić, aby nie przeoczyć niczego.
    • matylda061 Re: niski ciężar właściwy moczu 24.11.06, 22:43
      Bardzo dziękuję za wszytkie wypowiedzi. Jestem dużo spokojniejsza kiedy ktoś
      mnie utwierdzi w przekonaniu, że nie jest źle,a może nawet wszystko w porządku.
      Dzieki emily za wskazanie przydatnych badań i bardzo bym prosiła o kontakt do
      dra Śmigilskiego. Mała ma niski ciężar nawet gdy mało je ale nawet nie 1,005
      tylko poniżej, dokładnie nie wiem jaki bo laboratoria podają tylko do tej
      wartości.
      Jestem też dużo spokojniejsza z tego względu, że gorączka okazała się
      trzydniówką! W czwartek pokazała się wysypka, ku mojemu zadowoleniu, a dziś już
      pięknie znikała.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • emily_70 Re: niski ciężar właściwy moczu 25.11.06, 16:22
        No to wtym samym czasie nasze dzieciaczki przeszły trzydniówkę! Dobrze, że to
        tylko to. Ja też robiłam badanie moczu, bo była gorączka.
        Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale nie mogłam wcześniej usiąść do kompa (mam
        w domu mały zawrót głowy związany z remontem). Adres do dra: m.smigielski@czd.pl
    • matylda061 Re: niski ciężar właściwy moczu 25.11.06, 22:14
      Dziękuję za adres i jak już się skontaktuję na maila z drem Śmigielskim dam
      znać co i jak.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka