Dodaj do ulubionych

szkodliwość furaginy

01.03.07, 11:40
Mam takie pytanko czy ktoś sie orientuje jak długo może dziecko brać
furaginum. Ostatnio na forum przeczytałam że lek ten jest szkodliwy na
wotrobę. Moja córcia bierze go już pół roku.Czy ktoś wie coś na ten temat.
Pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • kaha1 Re: szkodliwość furaginy 01.03.07, 17:30
      ja pierwsze słyszę. ALe może ktoś?
      • agace1 Re: szkodliwość furaginy 01.03.07, 19:19
        mój syn bierze ,5 ok jakoś ubocznych efektów nie widać. ma tylko troche
        podwyzszone wskazniki watrobowe, wiec od czasu do czasu daje 35 mg sylimarolu. i
        naraie z głowy. mysle ze skutki napewo nie przewyzsza dobrzynnosci tego leku.
    • alaaa72 Re: szkodliwość furaginy 02.03.07, 14:43
      nie piszesz dlaczego tak długo stosujesz furaginum,ale myśle że to chyba za długo
      • livia23 Re: szkodliwość furaginy 02.03.07, 19:20
        Mój synek brał furagin prawie przez rok- dawkę tylko na noc. Dopiero niedawno
        jeden z lekarzy powiedział, zebyśmy mu zrobili transaminazy. I rzeczywiście
        wyszły odrobinę podwyższone. Ale powiedział też że to minie. Teraz mały
        dostaje urosept, mamy nadzieję, że to wystarczy i nie trzeba będzie już wracać
        do furaginu.
        • pawelola Re: szkodliwość furaginy 02.03.07, 21:38
          moja córcia też bierze tylko dawkę nocną. Pani doktor powiedziała że będzie ją
          brała dopóki nie zacznie sikać sama na nocniczku. Wtedy będzie można zrobić
          badanie urodynamiczne( chodzi o trzymanie moczu). Mam pytanie co to są
          transaminazy i co to za srodek ten urosept.
    • muress Re: szkodliwość furaginy 03.03.07, 17:04
      nie wiem, jak jest ze szkodliwoscią, ale wiem, ze gdy to niezbędne, to furagina
      jest stosowana latami. U nas już dwa lata - ze względu na refluks. Jestesmy
      pod opieką urologa, nefrologa i doswiadczonego pediatry - gdyby ryzyko bylo
      wyzsze niz korzysci na pewno nie zlecaliby ciaglego jej podawania
      • livia23 Re: szkodliwość furaginy 04.03.07, 20:25
        Transaminazy to wskaźniki, które pokazują, co się dzieje w wątrobie, jeżeli są
        podwyższone może to świadczyć o zapaleniu wątroby, uszkodzeniu,żółtaczce itp.
        Po długim stosowaniu niektórych leków mogą być podwyższone i wtedy lepiej
        przestać je stosować i zacząć brać coś osłonowego. Moja siostra po kilku
        antybiotykach z rzędu tak właśnie uszkodziła sobie wątrobę.
        A urosept to taki ziołowy lek odkażający - dużo słabszy od furaginy ale jakoś
        też tam działa. Znajoma lekarka polecała nam jeszcze ginjal - też lek
        odkażający z wyciągiem z konika morskiegosmile, podobno skuteczność ma podobną do
        uroseptu, tyle że urosept trzeba brać 2 razy dziennie, a ginjal wystarczy na
        noc plus witaminka C.Ale my na razie sprawdzamy jak działa urosept.
        • magdalena.podlaska Re: szkodliwość furaginy 04.03.07, 22:33
          Hmm... Zdaje się, że nikt dziecku furaginu nie podaje ot tak sobie. A lekarz,
          gdyby nie bylo potrzeby, również nie faszerowałby nim dziecka... Wymienianie
          samemu furaginy na leki ziołowe jest dość ryzykowne, zwłaszcza że zioła nie są
          obojętne dla organizmu. A co do furaginy: moja córka bierze od kiedy skończyła
          2 miesiące (wcześniej przeszła 2 ZUMy). Od tamtej pory - żadnych zakażeń.
          Transaminazy miała podwyższone przez antybiotyki (brała podczas ZUMów). I
          transaminazy owe (ok. 180 ASPAT i ALAT) spadły po kilku miesiącach, mimo
          furaginy. Dziecko było w CZD również pod opieką poradni chorób wątroby - nikt
          nie kazał furaginu odstawiać. I naprawdę nie radzę tego robić na własną rękę.
          Teraz - w wieku 2 lat i 5 miesięcy - furagin odstawiamy bardzo ostrożnie (małej
          został jeszcze śladowy reflux z lewej strony). Mam nadzieję, że już nie będzie
          nam potrzebnywink
          Zdrówka wszystkim maleństwomwink
          • livia23 Re: szkodliwość furaginy 05.03.07, 09:18
            Sami też nie odważylibyśmy się zamieniać furaginy na inny lek. Ale to nefrolog
            po przeanalizowaniu ostatnich wyników stwierdził, że już można podjąć taką
            próbę. W naszym przypadku na razie się sprawdza, zobaczymy, jak będzie dalej.
            • kaha1 Re: szkodliwość furaginy 06.03.07, 07:54
              moja córka z refluksem I st
              dostaje furaginę na pewien okres, potem ją odstawiamy. W sumie nie wiem od czego
              to zależy bo nie ma ZUMów. Zapytam lekarkę na następnej wizycie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka