kid111 06.04.09, 21:12 Escherichia coli 2*10 do 4 Escherichia coli >100 000cfu/ml Jaki są normy? Dziekuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Wyniki- jak odczytać? 06.04.09, 23:00 To nie ma tak, ze sa normy. Mozna powiedziec, ze bakterii w ogole nei powinno byc, ale.. Zalezy jak byl pobierany mocz i jakie sa inne parametry bo podalas tylko wynik posiewu nie podajac wyniku badania ogolnego. Odpowiedz Link
kid111 Re: Wyniki- jak odczytać? 07.04.09, 22:06 Lekarz dal mi tylko skierowanie na posiew. Ogólnego nie robiłam. Powinnam równocześnie? Odpowiedz Link
madziulec Re: Wyniki- jak odczytać? 07.04.09, 23:31 Oczywiscie ze tak. Wazne jst tez w jaki sposob pobrany jest mocz. Jesli za pomoca woreczka albo jsli dziecko nie bylo umyte i tak dalej - to w ogole taki wynik mozna wyrzucic do kosza zapominajac o nim. Nie da sie stwierdzic jednoznacznie "norma jest taka i taka". Jesli dziecko ma stale bakterie w pecherzu to bedzie mialo w posiewie stale wynik dodatnie (przypadek corki Guderianki), jesli zas bedzie to np dziecko ze stulejka (chlopiec) tez jest mozliwe, ze beda bakterie, a jesli bedzie zdrowe - nie powinno byc bakterii w ogole. Mowimy oczywisci etylko o prawidlowo pobranej probce (mam nadzieje, ze nie opisalam tego chaotycznie) Odpowiedz Link
kid111 Re: Wyniki- jak odczytać? 08.04.09, 12:24 Dzięki za odpowiedź. Pobrałam mocz tak jak poleciła mi nefrolog- po podmyciu do woreczka. Woreczek zakleiłam i do rana leżał w lodówce, potem rano ok 1,5 godziny stałam w kolejce do oddania próbki. Mam nadzieję, że przez to wyniki nie zostały sfałszowane.Nie wiem dlaczego, ale pani dr życzy sobie, żeby badanie robić w jej szpitalu (laboratorium czynne od 8-15). Mogłabym mocz zawieść natychmiast po pobraniu, ale do innego lab. Jakieś 2 dni przed posiewem zrobiłam na własną rękę badanie ogólne i wyszło wszystko w normie. Odpowiedz Link
tusia364 Re: Wyniki- jak odczytać? 08.04.09, 14:12 No mi to niestety wygląda na błąd w technice poboru moczu. Nie wolno tego robić do woreczka i nie jest wskazane trzymać w lodówce... i jeszcze ta kolejka... A ja z innej beczki - dlaczego kazano Wam wykonać badanie moczu? Odpowiedz Link
tusia364 Re: Wyniki- jak odczytać? 08.04.09, 14:13 swoją drogą - co to za nefrolog, która RADZI mocz pobrać do woreczka? jakaś niereformowalna... Odpowiedz Link
madziulec Re: Wyniki- jak odczytać? 08.04.09, 14:47 Wyrzuc ten wynik i o nim zapomnij. Posiewu nie robimy z woreczka. Moczu do badania nie trzymamy cala noc w lodowce. Ot. Tyle na poczatek. Odpowiedz Link
kid111 Re: Wyniki- jak odczytać? 08.04.09, 20:56 A co mam zrobić z lekarką - pediatrą- nefrologiem, która mi takie wskazówki dała? Odpowiedz Link
madziulec Re: Wyniki- jak odczytać? 08.04.09, 21:18 Zastrzelic? Powiesic, zakuc w dyby tudziez publicznie poddac chloscie tzw. "dupochlastem" Odpowiedz Link
kid111 Re: Wyniki- jak odczytać? 09.04.09, 12:38 hehhe, a tak serio co mam zrobić? Kombinuję tak: po świętach powtórzę usg ( może tego lekkie zastoju już nie ma), potem zlapę mocz na stojaka do jałowego pojemniczka i w te pędy do lab czynnego calą dobę. Poproszę o ogólne badanie i jednocześnie posiew. Można tak? Czy przemywanie rivanolem jest lepsze od wody z mydłem? Dzięki wielkie za odpowiedź. Odpowiedz Link
madziulec Re: Wyniki- jak odczytać? 09.04.09, 13:00 Po prostu umyj woda z mydlem, wytrzyj najlepiej jednorazowym recznikiem (takim kuchennym). Siusiu najlepsze poranne, ale .. ja na przyklad z uporem godnym maniaka oddaje wieczorne, bo po prostu nei mam jak porannego oddac. I nie trzymaj w lodowce dlugo. Teoretycznie w ciagu 2 godzin max mocz powinien znalezc sie w laboratorium. Aha. Jesli mozesz od razu pobierz posiew na tzw. uromedium. Co to jest przeczytasz na zum org.pl w dziale badania. Odpowiedz Link
madziulec Re: Wyniki- jak odczytać? 13.04.09, 18:44 zum.org.pl/2.2.7.html Napisalam, bys poczytala na stronie.... Odpowiedz Link