mater.matua 11.06.12, 21:35 Jeśli mnie pamięć nie myli, dzierżoniowski Zespół Pieśni i Tańca "Ślężanie", w niedalekim czasie będzie obchodził trzydziestopięciolecie powstania. Chociaż trudno powiedzieć, żeby jego członkowie na tyle wyglądali;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voxave Re: Ślężanie 12.06.12, 04:28 Tak,nastepuje ciągla wymiana pokoleń---na scenie ostro poszalec może tylko młody człowiek----i o estetyke tez chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mater.matua Re: Ślężanie 13.06.12, 07:05 Masz rację, Voxave. W tym wypadku ciąg pokoleniowy zapewnia przetrwanie tradycji. Z tymi wrażeniami estetycznymi troszkę bym dyskutowała jeśli chodzi o folklor ludowy. To chyba jedyne miejsce, które nigdy nie dało się uwieść kultowi młodości. Przykładem jest wiele zespołów folklorystycznych na polskich wsiach, gdzie królują niepodzielnie właśnie starsze osoby i ich wygląd absolutnie nie razi, a wprost przeciwnie. Nie myślę tu "Mazowszu", czy "Śląsku", bo to insza inszość ludowa. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Ślężanie 13.06.12, 11:37 Mam duzo lat, ale nie lubie ogladac starości na scenie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
mater.matua Re: Ślężanie 17.06.12, 10:04 Voxave, rozumiem:) Ja też mam sporo lat i chociaż wciąż we mnie brzmi hard rock na którym się wychowałam, to słuchając i oglądając występy zespołów ludowych 60+, coś uśmiecha się we mnie. Szlachetne piękno dojrzałości twarzy zaznaczonych upływem lat jest równie niezwykłe jak bajeczna uroda młodości:) O, popatrz tutaj: www.youtube.com/watch?v=FLBOXtaaUHw&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś