Dodaj do ulubionych

dyslektyk na angielskim

28.09.06, 14:05
jaką skalę ocen stosujecie oceniając dyslektyka na języku obcym?
Obserwuj wątek
    • madana Re: dyslektyk na angielskim 28.09.06, 20:30
      Popytaj może kolegów egzaminatorów, może są specjalne kryteria oceniania takich prac, bo na polskim (a tego uczę)są.Na maturze na pracy takiego ucznia jest literka "D".
      • kaha1 Re: dyslektyk na angielskim 28.09.06, 21:37
        u nas w szkole nie obniża się oceny za literówki
        • anuska25 Re: dyslektyk na angielskim 06.10.06, 16:52

No, to co się w takim razie robi? Może jakieś konkretne rady
          • kaha1 Re: dyslektyk na angielskim 06.10.06, 20:21
            odpytuje się ustnie, albo nie poprawia literówek, tylko składnię i gramatykę
            chyba.
            • femme_maman Re: dyslektyk na angielskim 26.10.06, 20:48
              No ja też mam z tym problem. Uczę francuskiego, gdzie jak wiadomo pisownia od
              wymowy różni się diametralnie. I co ja mam zrobić, jak dyslektyk pisze mi: Że
              mapel Miszel (bo tak słyszał na lekcji) zamiast : Je m'appelle Michel (bo tak
              pisałam na tablicy). Przecież to już nie literówka tylko pisanie fonetyczne. No
              więc to chyba nie o dysleksję chodzi, a o problemy z pamięcią. A jak wy
              sądzicie?
              • sunnysmile Re: dyslektyk na angielskim 27.10.06, 07:56
                Mam kilku uczniów dyslektyków. Przestałam zwracać uwagę na literówki oraz na
                pisownię ze słuchu. Jeśli wogóle mi napisze coś co będzie przypominało zdanie,
                które powinno tam być to dostaje punkt. Jeśli nie napisze czegoś ważnego, np: I
                (am) reading a book now, to dostaje pół punkta, gdzie normalnie uczniowie
                dostają 0 punktów ;] . Poza tym nawet dyslektycy wolą odpowiadać, więc gdy tylko
                mam okazję pytam go ustnie. W ciągu lekcji jeśli tylko ma rękę w górze, to od
                razu go pytam. Często go chwalę przy całej klasie! Gdy dostał 4 z kartkówki tak
                go wychwaliłam, że myślałam, że podskoczy do góry z radości!

Przy dyslektykach nie można zwracać uwagi na każdy błąd. Trzeba "przymknąć na
                nie oko" i doceniać każdy wysiłek dziecka.

Zastrzegam sobie, że to są moje metody wychowawcze i nauczania ;) By mi ktoś nie
                zarzucił, że uczyły mnie jakieś patałachy ;) hiihi Pozdrawiam słonecznie :)
              • asia23bb Re: dyslektyk na angielskim 27.10.06, 10:26
                Moim zdaniem to lenistwo i lekcewazenie nauczyciela.Co innego literowki, a co
                innego pisanie fonetyczne Niestety, widze, ze obecnie uczniowie wykorzystuja
                'dysleksje' na maxa.
                • sunnysmile Re: dyslektyk na angielskim 27.10.06, 18:56
                  Akurat w tych przypadkach jakie mają miejsce w mojej szkole nie można mówić o
                  lenistwie. Jest to mała wiejska szkoła i wszyscy razem pracują nad tym
                  dzieckiem. Zarówno rodzice jak i całe ciało pedagogiczne. Dlatego też mogę sobie
                  "pozwolić" na przymykanie oko na literówki i zapisy fonetyczne. Poza tym, jeśli
                  dziecko nie radzi sobie z językiem ojczystym to w jaki sposób ma poradzić sobie
                  z językiem obcym?
                  • asia23bb Re: dyslektyk na angielskim 27.10.06, 20:49
                    Moja uwagi odnosily sie nie do Twojego postu, sunnysmile, ale do postu o jez.
                    francuskim, gdzie dziecko pisze 'zy ma pel'
                    • shiva772 Re: dyslektyk na angielskim 27.10.06, 21:23
                      W sprawie dyslektyków na moich lekcjach jestem sobie panem i władcą. Jeżeli
                      widzę, że się realnie stara to nie stawiam pał. Zawsze naciągam bo znam problem
                      dość dobrze. Fakty są jednak takie, że nigdy jeszcze żaden dyslektyk nie dostał
                      więcej niż trzy z pracy pisemnej - no co ja zrobię??? Te dzieciaki nie są zbyt
                      zdolne niestety.
    • ewa.z1 Re: dyslektyk na angielskim 22.02.07, 11:45
      nie jestem językowcem, tylko pedagogiem. Wg mnie trzeba poczytać co jest
      napisane w opinii. Można nie zwracać uwagi na literówki, ale jako językowiec
      jesteś w stanie ( tak sobie wyobrażam) wyczuć czy to wynika z niewiedzy, czy z
      problemu. Np. w jakimś słowie zamiast pisać ae, pisze ea - to można uznać za
      dyslektyczne. Może "zjadać końcówki, może pomijać kropkii kreski - znaki
      diakrytyczne jednym słowem (ale angielskiego to raczej chyba nie dotyczy),
      zamiast b pisać p albo d, zamiast a pisać o, itp. To co koleżanka pisała o
      francuski, to raczej wygląda na nieuctwo. Chyba że po polsku też pisze podobnie
      ( dzieci z wadami wymowy często piszą tak jak mówią, safa zamiast szafa)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka