Dodaj do ulubionych

Bite dziecko, co zrobić?

13.12.06, 18:58
W rozmowie z jednym rodzicem, powiedziano mi, że jedno dziecko w mojej klasie jest bite w domu za złe oceny. Jestem w szoku, bo to dobra rodzina i jakoś nie wydaje mi się, że może to być prawda. Nie wiem, czy rozdmuchiwać ten temat, czy ma to sens w ogole. Mogłabym pogadac z tym chłopcem, albo przeprowadzić jakaś rozmowę na lekcji wychowawczej - chyba tylko to mi pozostaje. Ale jeśli macie jakieś propozycje dla mnie, to poproszę o radę. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • rita78 Re: Bite dziecko, co zrobić? 13.12.06, 21:44
      najpierw powinnas porozmawiac z chlopcem na osobnosci..delikatnie i bez
      napierania...jesli obawiasz sie ze nie podolasz zglos podejrzenia do psychologa
      szkolnego...nie zostawiaj tej sprawy samej sobie ale tez nie spiesz sie zbytnio
      bo to delikatna sprawa zwlaszcza ze, jak mowisz, nie jestes pewna czy jest to
      prawda...mozesz tez wyslac dziecko do pielegniarki pod pretekstem badania
      okresowego a ta obejrzy czy na ciele nie ma sladow bicia( my czasem tak robimy
      jesli mamy podejrzenia ze dziecko jest bite, uzgadniamy z pielegniarka i
      dziecko idzie na badania- czasem idzie kilkoro zeby nie zbudzac niepotrzebnej
      sensacji). Rodzic na badanie przez pielegniarke musial wyrazic zgode na
      poczatku nauki wiec moze ona dziecko obejrzec bez zadnych oskarzen.
      zawsze tez mozesz zglosic sie do dyrekcji a ta juz powinna dalej zadecydowac.
      inna sprawa to taka ze w kazdej szkole istnieja odpowiednie procedury
      postepowania . dowiedz sie jakie sa wasze wewnatrzszkolne ustalenia odnoscnie
      podejrznia o przemocy fizycznej i dzialaj zgodnie z wytycznymi szkoly.
      powodzenia
    • alinavolvo Re: Bite dziecko, co zrobić? 14.12.06, 12:29
      Ja bym sie nie sugerowala opinia "dobrej rodziny" to wlasnie takie bzdury
      chronia wiele razy rodzicow znecajacych sie nad swoimi dziecmi. Nie twierdze,
      ze ta rodzina taka jest ale wez pod uwage taka sytuacje, ze rodzina jest ok a
      ty delikatnie to sprawdzisz i potwierdzi sie... ja nawet bedac tym rodzicem
      bylabym zadowolona, ze nauczyciel interesuje sie dziecmi (o ile dowiedzialabym
      sie_) Jesli jednak to jest prawda czy nie warto ??? Przeciez dziecko samo sie
      nie obroni, ktos musi mu pomoc.
    • geesje Re: Bite dziecko, co zrobić? 15.01.07, 07:11
      "Osoby, które w związku z wykonywaniem swoich obowiązków służbowych powzięły
      podejrzenie o popełnieniu przestępstwa z użyciem przemocy wobec członków
      rodziny, powinny niezwłocznie zawiadomić o tym Policję lub prokuratora."

U S T A W A z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie,
      Dz.U. z 2005 r. Nr 180, poz. 1493

Najczęściej od tego się zaczyna. Stereotyp, że dzieci są bite tylko w rodzinach
      patologicznych, powinien już dawno iść do lamusa.

Jeżeli nauczyciel wie o przemocy wobec dziecka, musi zawiadomić policję. Na
      przykład po to, żeby potem nie było audycji w TV i pytań typu: dlaczego nikt
      wcześniej nie reagował.
    • ewa.z1 Re: Bite dziecko, co zrobić? 03.02.07, 23:41
      A co chcesz na lekcji wychow robić? Lekcja to lekcja! Z chłapakiem trzeba
      porozxmawiać koniecznie. Trzeba uważać żeby nie zrobić z tych rodziców
      potworów. Co to znaczy że dziecko jest bite? W jakiej formie powiedział Ci to
      ten rodzic - rozmówca? może wystarczyłaby rozmowa z tymi rodzicami,z
      psychologiem szkolnym, a nie od razu policja. Czy to taka poważna sprawa? Ja
      radziłabym Ci to dobrze rozeznać, ale na pewno nie zostawiać! Pamiętaj, że
      dostałaś sygnał i nie jest już tak, że o niczym nie wiesz. Być może sprawy mają
      się tak, że naprawdę konieczna będzie interwencja policji?
      • kaha1 Re: Bite dziecko, co zrobić? 04.02.07, 09:36
        a nie macie tam pedagoga?
        przecież on jest od tej roboty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka