Dodaj do ulubionych

Porzucenie pracy

06.12.07, 14:49
Postanowiłam od drugiego semestru zrezygnować z pracy w szkole. Umowa zawarta
była na czas określony. Myślałam, ze obowiązuje mnie 2-tygodniowy okres
wypowiedzenia (kodeks pracy). A dyrektorka znalazła jakiś przepis, że skoro
nie ma w umowie klauzuli o możliwości wypowiedzenia pracy to znaczy, że takiej
możliwości nie ma. Podobnie jak zwolnienia za porozumieniem stron. Pozostaje
porzucenie pracy :/

Czy ktoś może potwierdzić te informacje?
Obserwuj wątek
    • venilia Re: Porzucenie pracy 06.12.07, 16:19
      Jak przepis? Nie wierzę. Specem nie jestem, ale żadna praca nie jest obozem, z
      którego nie ma wyjścia. Musi być jakiś okres wypowiedzenia, pierwsze słyszę żeby
      go nie było <szok>.
      • alina.walkowiak Re: Porzucenie pracy 06.12.07, 20:10
        Też jestem zdziwiona, ale nawet w sieci znalazłam:

Wypowiedzenie umowy o pracę jest możliwe wtedy, gdy została ona zawarta na okres
        próbny albo czas nieokreślony. W przypadku umowy na czas określony kodeks nie
        przewiduje wypowiedzeń. Jedynie wtedy, gdy jest zawierana na dłużej niż 6
        miesięcy, strony mogą przewidzieć (w umowie) dopuszczalność jej wcześniejszego
        rozwiązania – za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
        • sunnysmile Re: Porzucenie pracy 08.12.07, 13:05
          Najlepiej przejdź się do prawnika. Za wizytę dużo nie zapłacisz, a będziesz
          przynajmniej pewna tego, co możesz a co nie możesz zrobić. Może jeśli się okaże,
          że musisz dać wypowiedzenie, on pomoże Ci je napisać. Koleżanka za taką wizytę z
          napisaniem wypowiedzenia zapłaciła 70zł.
    • tehanu73 Re: Porzucenie pracy 09.12.07, 00:47
      Dyrektorka ma rację - jeżeli masz umowę na czas określony i nie ma klauzuli o
      dwutygodniowym wypowiedzeniu, to umowa może być rozwiązana tylko za
      porozumieniem stron.
      tu zobacz:
      oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=27108&p=622934#post622934
      • alina.walkowiak Re: Porzucenie pracy 09.12.07, 16:33
        Do prawnika chyba się nie wybiorę, bo wszystko wydaje się być jasne. Ktoś pisał,
        że zrezygnował pod koniec października z pracy - ciekawe czy też było to
        porzucenie pracy czy za porozumieniem stron.

Chciałam być fair i zrezygnować dopiero w drugim półroczu, dając dyrektorce
        ponad dwa miesiące czasu na znalezienie nauczyciela. Jeśli ona nie zgodzi się na
        rozwiązanie umowy za porozumieniem stron to ja tę pracę naprawdę "porzucę" - w
        trybie natychmiastowym.

• venilia Re: Porzucenie pracy 09.12.07, 16:45
          Nie wiedziałam, że tak jest z tym brakiem wypowiedzenia, wyjątkowo niekorzystne:(
          Porzucenie pracy będziesz miała niestety w "papierach", czy się mylę? To nie
          jest zbyt pozytywne rozwiązanie.
          • alina.walkowiak Re: Porzucenie pracy 09.12.07, 17:29
            Ale co to właściwie znaczy "w papierach"? Na szczęście mam ciągłość pracy, bo
            cały czas pracuję i na razie nie zamierzam rezygnować z pracy w innej szkole.
            Teoretycznie nie muszę nikomu wspominać o jakimś epizodzie kilkumiesięcznym,
            skoro to jest moja dodatkowa praca.

A poza tym mam nadzieję, ze dyrektorka do jutra zmądrzeje i pójdzie na
            ustępstwo, czyli na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.
            • tehanu73 Re: Porzucenie pracy 09.12.07, 20:27
              A dlaczego masz umowę na czas określony? Jesteś stażystką? Poszukaj na forum
              OSKKO, tam jest dużo na temat zawierania umów, może znajdziesz argumenty i
              przekonasz dyrekcję:)

Pozdrawiam, daj znać, jak wyszło.
            • venilia Re: Porzucenie pracy 09.12.07, 22:39
              Rzeczywiście, jeżeli ta praca jest dodatkową dla Ciebie, to sytuacja wygląda
              inaczej. Nie będziesz musiała wspominać o tym i mieć z tego miejsca świadectwa
              pracy. Jednak spróbuj jeszcze porozmawiać z dyrektorką, zawsze to lepiej
              rozwiązać sprawę w miłej atmosferze. Powodzenia!
              • steppenwolff1 Re: Porzucenie pracy 10.12.07, 10:11
                Chociaż z tego nie skorzystałam, to jednak bardzo się cieszę, że w
                mojej ostatniej umowie przewidziano wypowiedzenie z 2-tygodniowym
                okresem. Do czerwca miałam furtkę, że jakby ktoś robił mi trudności
                jakiekolwiek, to składam wypowiedzenie :-)

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka