Dodaj do ulubionych

quinny speedi sx czy buzz

15.11.10, 14:35
Doradźcie proszę, który model jest lepszy na nasze polskie warunki? Chodzi mi przede wszystkim o spacerówkę. Dzięki
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: quinny speedi sx czy buzz 15.11.10, 21:17
      O tych wózkach to już było duuużo....
      A tak w skrócie to spacerówka w speedim jest ogromna i starczy do końca wózkowania (nawet dla 3latka, mój 3,5 latek w nim sypiał), natomiast w buzzie jest zdecydowanie mniejsza. To moim zdaniem główna różnica i zależy na czym Tobie bardziej zależy. Ja mam speedi i zdecydowanie uważam, że to wózek w każdy teren, żadne wertepy, lasy koleiny mu nie straszne, natomiast uwag co do przedniego kółka w buzzie jest sporo (część wymienia na podwójne, część na terenowe i podobno lepiej). Dla mnie niezbędny jest kosz, który w speedim wydaje się mały (ale dzięki wyposażeniu w siateczkę wcale nie jest taki mały), a w buzie to raczej go nie ma.
      To moim zdaniem najważniejsze różnice, poczytaj oddzielnie o tych wózkach na forum.
      • mama1dawidka Re: quinny speedi sx czy buzz 15.11.10, 21:41
        a mam i ten i ten w czym buzza mam 4 i 3 i w sumie najlzejszy jest speedi jesli chodzi o prowadzenie!!
        wg buzz jest dobry do ok 1,5 roku moja mala ma 4 miesiace i super wygodnie jej sie siedzi w spacerówce buzza noi ładnie wyglada z speedi sie slizga ale mam sposób na to poprostu wkladam gabke do niego z buzza i tz jest ok jak ktos chce dysponuje fotkami :) i buzz jesli jedzie przodem dziecko do mamy do skladania trzeba dzilic na dwie czesci a speedi składa sie w całosci kosz wiekszy w speedi dzieki naciaganej siateczce
        • emma6666 Re: quinny speedi sx czy buzz 16.11.10, 08:33
          speedim jeżdżę codziennie, buzza dała mi poprowadzić koleżanka.
          Lepiej prowadzi mi się speediego. Buzz mi nie pasuje ze względu na beznadziejną pseudobudkę, brak kosza, brak torby (zamiast jest plecak), składanie w dwóch częściach i kubełkową spacerówkę.

Wadą wspólną dwóch wózków jest mała gondola.
          Buda w speedim tez nie jest rewelacyjna ale lepsza niż w buzzie poza tym właśnie kupiłam sobie daszek taki jak ma affroddyta.
          przesiadka do spacerówki jeszcze przed nami, ale podobno siedzisko spacerówki za obszerne dla malucha, więc kupiłam wkładkę redukcyjną i zobaczymy jak to będzie.
        • kpg81 Re: quinny speedi sx czy buzz 23.12.10, 12:50
          mama1dawidka napisała: moja mala ma 4 miesiace i super wygodnie jej sie siedzi w spacerówce buzza noi ładnie wyglada

Jak to siedzi przecież takie maleństwa jeszcze nie siadają tylko leżą?
          • mama1dawidka Re: quinny speedi sx czy buzz 23.12.10, 14:52
            wiesz w buzzie dzieki kubełkowi idzie je pochylic na półsiedzaco :) mala ciekawa świata
            a jest juz w spacerówce poniewaz butnoowala sie w gondolce
            pozdrawiam serdecznie
    • amberrose jeszcze raz: buzz 4 czy mura 4 21.12.10, 11:41
      Na stronie www.sklep.quinny.pl/Wozek_spacerowy_Maxi_Cosi_MURA_4_Tango_Red-119.html podają,że mura jest tylko do 13kg to by w sumie tłumaczyło dlaczego oparcie siedzenia jest niskie , a buzz do 20 kg www.sklep.quinny.pl/Wozek_spacerowy_Quinny_BUZZ_4_REBEL_RED_2010-500.html .

Proszę o radę rodziców , którzy mieli do czynienia z oboma wózkami. Spacerówka ma być do jazdy po mieście.
    • saras-wati Re: quinny speedi sx czy buzz 21.12.10, 13:46
      a ja nie miałam żadnego z nich, ale podoba mi się bardziej speedy:)
    • zurekgirl Re: quinny speedi sx czy buzz 21.12.10, 21:06
      Ja mialam Buzza, kolezanka, z ktora widze sie codziennie ma Speedi, wiec czesto pcham. Jesli nie zalezy ci bardzo bardzo bardzo na odwracanym siedzisku to bierz Speedi. Buzz ma sporo delikatnych elementow (moj sie popsul i jezdzil posklejany na super glue), w nowych modelach budka to smiech na sali, kosz minimalny. W Speedi jak dla mnie dwa minusy to brak odwracanego siedziska i brak pozycji zupelnie pionowej. Prowadzi sie idealnie, kosz wystarczajacy, budka moglaby byc wieksza, ale ujdzie. Prowadzenie w porownaniu z Buzzem duzo lepsze.
      • beakarp pytanka 2 do speedi 22.12.10, 09:44
        1) czy ma jakąkolwiek amortyzację? Na ubitym śniegu mam wrazenie ze zadnej:/
        2) czy budka na wertepach ma prawo sama się składać? Kupiłam uzywany, i ta budka przy nawet lekkich wybojach sama się składa. Taka jej uroda czy feler?
        • afroddytta Re: pytanka 2 do speedi 22.12.10, 12:02
          Mój też już wiekowy i kupiony używany, ale budka się sama nie składa. Co do amortyzacji to też mi się wydaje, że na takim straszenie nierównym śniegu trochę telepie, ale może to trochę kwestia niskiej temperatury i amortyzatory twardsze...
          • emma6666 Re: pytanka 2 do speedi 23.12.10, 08:31
            moja budka sama się nie składa.
            amortyzatory owszem ma, ale fakt że telepie na śniegu. Ale patrząc na inne wózki cieszę się że w ogóle jedzie.
          • sadzik81 Re: pytanka 2 do speedi 06.01.11, 13:28
            Jak bym miala wybierac miedzy tymi dwoma wozkami wybralabym Buzza,kiedys dwa razy probowalam posadzic do speediego mojego synka to
            1nie chcial siedziec w speedy,te siedzisko bylo jakies dla niego zle wyprofilowane
            2latal z boku na boki
            prowadzenie super no ale jak dzieciak nie chcial siedziec to nie wozilabym go na sile,za to jak go posadzilam do buzza to siedzial wygodnie jak paczek w masle.Po tych zlych opiniach na buzza balam sie ze bedzie mi sie go zle prowadzic a dla mnie prowadzenie buzza jest super i podbijanie tez.
            Moja kolezanka do konca okresu wozkowego okolo 3 lata wozila swoja corke w buzzie i mala nie wygladala na wyrosnieta,a nawet jak sa jakies wieksze dzieci to i tak przewaznie kolo roku,dwoch kupuje sie parasolke.Podoba mi sie to ze na poczatku dziecko mozna miec twarza do siebie,tylko ten kosz przez ta rure jest troche maly.
    • rurar Re: quinny speedi sx czy buzz 06.01.11, 10:58
      stawiam na Speedi, gondola mała, ale to jak w kazdym wielofunkcyjnym. Na spacerówkę przesiedliśmy się jesienia i wrażenia bardzo pozytywne. Masywne, duże siedzisko i co ważne podnóżek jest regulowany, wiec większemu dziecku nogi nie wiszą, przy tym całość wózka lekka.
      Nie ma to jednak jak wózek z pompowanymi dużymi i amortyzowanymi kołami, na plaży koła sprawował się super, podczas a spacerów po lesie i wertepach nie buja.
      Speedi bez problemu mieści się do bagażnika, koła się prosto wypinają. Ale dla mnie najważniejsze ze prowadzi sie tak lekko i ze dziecko ma w spacerówce mnóstwo miejsca.
      • annulka79 Re: quinny speedi sx czy buzz 06.01.11, 13:47
        Miałam oba. Buzza używałam od początku z gondolką i fotelikiem (super!), potem spacerówka w sumie sporo ponad 2 lata i byłam zadowolona, synek chętnie w nim jeździł i spał. Wózeczek ma sporo zalet ale nie jest pozbawiony wad.
        Speedi zamarzył mi się ponieważ dużo lepiej się prowadził i mimo iż jest cięższy i dużo wiekszy po złożeniu (do bagażnika mi się nie mieścił nawet po odczepieniu przedniego koła) składa się i da przenieść w jednym kawałku. Kupiłam więc używany i ... po paru spacerach sprzedałam. Dla mnie było super ale synek nie chciał w nim jeździć (jedyny wózek który mu nie odpowiadał).
        Dziecko koleżanki jeździło w Speedim i było mu wygodnie tak wiec reguły nie ma.

Wybierając spośród tych dwóch dalej wybrałabym Buzza.
        Gondolka w obu jest dokładnie taka sama.
        • niezapominaj.ka Re: quinny speedi sx czy buzz 09.01.11, 16:17
          Mam buzza, ze speedim nie miałam do czynienia. Moje dziecko ma 2 lata, 90,5 cm, 13 kg ciągle nim jeździ (w siedzonku 18+), jest jej wygodnie. Śpi w nim i się wysypia. Kosz na zakupy to porażka. Wizualnie bardziej mi się podoba buzz. Budka nie jest, aż taka tragicznie mała, czego się obawiałam po opiniach. Folia przeciwdeszczowa dobrze osłania. Odwracane siedzisko, dziecko siedzi prosto. Ja go składam w jednej części. Szeroki rozstaw tylnych kół, ale za to jest krótszy. Nie wiem jaką szerokość ma speedi, chyba jest węższy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka