parkowy 06.10.05, 15:27 www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrArticle=8123&NrIssue=14&NrSection=210 Wszystko fajnie,obawiam się jedynie ... Wisły.Jak wiadomo,jest ona żeglowna jedynie wczesną wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toja50 Re: grudziądzki port 06.10.05, 15:49 Szkoda, ze ja juz tego nie doczekam :-( Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Juz sobie wyobrazam ....... 08.10.05, 17:18 Pirackie statki przycumowane w porcie .. Albo lodzie wikingow .. Ale fajny widok bedzie nas wital przy wjezdzie mostem do G-dza. Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Lepszy bylby jednak port .. 08.10.05, 17:47 Lotniczy. Mysle, ze G-dzowi niewiele by brakowalo by przebic B-szcz iloscia odprawianych pasazerow. Odpowiedz Link Zgłoś
joakle Re: Lepszy bylby jednak port .. 09.10.05, 15:59 A ja tam wolę rzeczny. Nie wiem, może faktycznie Wisła jest teraz nieżeglowna, ale w podstawówce byłam na paru wycieczkach m.in. do Świecia stateczkami i było super! Chętnie bym powtórzyła. Ale jeśli nie da sie żeglować, to może chociaż jakieś zacumowane i przerobione na knajpki?! Uważam, że okolice nadwislane w Grudziadzu są stanowczo za mało wykorzystane. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Lepszy bylby jednak port .. 09.10.05, 19:36 Pamiętam pięna wycieczkę statkiem do Malborka. Wzowienie żeglugi byłoby dla miasta nielada atrakcją. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: grudziądzki port 09.10.05, 22:15 Moze i atrakcja, ale nie bylo chetnych i wlasciciel stateczku splajtowal, niestety. Kawiarenka na wodzie tez byla, ale splajtowala, nie bylo chetnych, zostaja wiec tylko parasole z piwkiem, troche chetnych jest i tance przy muzyczce w cieple dni, a raczej sobotnie noce:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Żegluga na Wiśle 11.10.05, 08:58 Zainteresowal mnie ten temat, poszperalam i znalazlam kilka ciekawostek, ktore moze Was tez zainteresuja: "...Rzeki i jeziora zawsze stanowiły ważne i wygodne szlaki transportu i komunikacji. Dla Wisły okresem szczególnej pomyślności było XVI i XVII stulecie. Głównymi ładunkami przewożonymi rzekami były: piasek i żwir, a następnie węgiel kamienny, metale i wyroby z metali, rudy metali, nawozy, drewno i zboża.... ....Największe porty leżały nad Wisłą - Kraków, Sandomierz, Kazimierz, Warszawa, Płock, Włocławek i Toruń. Do transportu rzecznego używano prostych tratw jak i łodzi wiosłowych różnych rozmiarów - największe z nich, tzw. szkuty, były wyposażone w żagiel i mogły nawet odbywać krótkie rejsy morskie. Spław Wisłą z okolic podgórskich do Gdańska zajmował na ogół kilka tygodni, zaś powrót w górę rzeki - nawet kilkanaście..... ....Ożywiona żegluga śródlądowa istniała również w okresie zaborów. Z tym, że dotychczasową rolę Wisły przejęła Odra wraz z Kanałem Gliwickim. Rzeka ta stała się drogą transportu towarów masowych z Górnego Śląska do Berlina oraz Szczecina ... ...Transport rzeczny również i dzisiaj należy do najtańszych rodzajów transportu, lecz ze względu na sezonowość i koszty inwestycji nie jest w Polsce rozwijany.... ...Transport rzeczny nie odgrywa w Polsce większej roli (tylko 1% udziału w przewozach ładunków); znikome są też przewozy pasażerskie – prawie wyłącznie przewozy turystyczne. Przyczyną takiego stanu rzeczy w kraju nizinnym, o stosunkowo gęstej sieci rzecznej, jest: niski stan wód, znaczne wahania poziomu wody w ciągu roku, dość długi okres zamarzania... Największe znaczenie transportowe ma u nas Odra (75% ogółu polskich przewozów). Towarami transportowanymi są: piasek, żwir i kamienie drogowe, węgiel kamienny, rudy metali, wyroby metalowe, nawozy sztuczne... ... Wisła należy do rzek mało żeglownych, ponieważ jest nie uregulowana. Sytuacja poprawia się na odcinku od Bydgoszczy w dół rzeki, ale i tam pozostawia ona wiele do życzenia..." Odpowiedz Link Zgłoś
parkowy Re: Żegluga na Wiśle 11.10.05, 15:45 Generalnie polskie rzeki są zaniedbane,a co za tym idzie,również nieżeglowne.Napisałaś o Odrze... Pamiętam dziesiątki barek ustawionych wzdłóż brzegu Odry w centrum Szczecina.Całe kawalkady pchaczy pracowicie sunęły w górę rzeki do Wrocławia i dalej kanałami na Śląsk.Oprócz bandery polskiej widziałem też niemiecką,holenderską i duńską.Te czasy sa już historią.Coroczny Flis Odrzański ma pomóc rewitalizacji rzeki,niestety.Władze samorządowe miast nadodrzańskich odbudowują swe porty,lecz barek nie widać... Czasem,przy wysokiej wodzie,przepłynie rzeczny statek-hotelowiec pod niemiecką banderą i to wszystko.Nie ma pieniędzy na regulację Odry,pogłębianie z mułów po powodziowych,wreszcie nie ma chętnych na skorzystanie z tej taniej,ekologicznej formy trasportu. Wisła w porównaniu do Odry,nigdy nie była rzeką żeglowną.Oczywiście mam na myśli czasy powojenne.Te parę stateczków pasażerskich,dawno przeniesiono na inne akweny.Nawet Bydgoszcz,ze swoim portem rzecznym,głównie korzystała,poprzez Noteć,z Odry.W tym roku planowano rejsy wycieczkowe Wisłą.Z wielką pompą statek rzeczny zawinął do m.in. Grudziądza.Niski stan wód odstraszył skutecznie armatora.Jeszcze za czasów Gierka ,planowano regulację Wisły,poprzez wybudowanie stopni wodnych,tama we Włocławku miała być jednym z nich.Jak jest,nie będę przypominał. A mogłoby być tak pięknie...Wystarczy przepłynąć poprzez przejście graniczne w naodrzańskim Osinowie,by zobaczyć inny świat.Kanały pełne wycieczkowców,prywatnych barek towarowych,których załoga często skałda się z Polaków,barek mieszkalnych,których właściciele nagle postanowili zmienić okolicę i powłóczć się po świecie.Nie wspomnę o małych jednostkach,jachtach motorowych.Tam przy rzece jest cała infrastruktura,potrzebna dla użytkowników jednostek wodnych.Stacje paliwowe,nabrzeża portowe,małe keje z dostępem do ciepłej wody,prądu i WC.Tam sa przede wszystkim jasne przepisy,regulujące prawa własności nabrzeży,czego u nas najbardziej brakuje.Nie ma wyrafinowanych procedur rejestracji jednostek i uprawnień ich właścicieli,skutecznie blokujących wejście na na poskie rzeki,polskich i zachodnich armatorów.pzdr ...Leśniczówka i jej klimaty... Odpowiedz Link Zgłoś
ma-zak Re: Żegluga na Wiśle 23.10.05, 23:00 Witam, Grudziadz mial port. Mam kilka pocztowek ktore pokazuja strefe "portowa" Grudziadza z okresu 1900 - 1918 www.festecourbiere.org/download/gdz/port.jpg www.festecourbiere.org/download/gdz/port2.jpg www.festecourbiere.org/download/gdz/port3.jpg PZDR ma-zak Odpowiedz Link Zgłoś
dodo66 Fajne widdoki ..... 24.10.05, 11:21 Milo by bylo widziec je ponownie w troche zmodernizowanej wersji i w realu. No coz poczekajmy - moze zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś