Dodaj do ulubionych

TVB O/Grudziądz

13.11.05, 21:45
na Forum Toruń trwa ożywiona dyskusja nt. otwieranej właśnie redakcji TVB we Włocławku
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=31821661
sądzę że jest świetny czas na lobbowanie takiej redakcji obsługującej północ województwa także w Grudziądzu.
Grudziądz jest miastem znacząco oddalonym od centrali w Bydgoszczy o ilości abonentów zbliżonych do Włocławka.
Należy tylko znaleźć lokal i bezpłatnie udostępnić TVB.
Obserwuj wątek
    • dodo66 Re: TVB O/Grudziądz 14.11.05, 09:31
      No to lobbujmy! Stworzmy strone w sieci gdzie bedziemy mogli klikac czy jestesmy za czy przeciw TVB O/Grudziadz. Doswiadczenie w klikaniu mamy nie powinno byc problemu z uzyskaniem wysokiego wyniku (oczywiscie zartuje, ale nic innego w tej kwestii zrobic nie moge).
      • ac3 Re: TVB O/Grudziądz 14.11.05, 09:42
        Ależ możesz pomóc! poniżej ważne adresy - link znowu do Forum Toruń

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=19867242
    • chetor Re: TVB O/Grudziądz 14.11.05, 14:36
      Przesada z tym pomysłem. Uważam, że jedna, ale solidna tv w rgionie całkowicie
      wystarcza. Żadne z miast regionu nie ma możliwości wypełnienia dziennej ramówki.
      Pewnie, prawie każde miasto chciałoby mieć swoje studio, ciekawe tylko co by w
      kółko w nim pokazywało?! Za to każde miasto powinno miec swoje "5 minut" w
      regionalnej, przyznane z "urzędu", a nie wedle bygoskiej łaskawości.
      • ac3 Re: TVB O/Grudziądz 14.11.05, 14:49
        chyba jakieś nieporozumienie; mówimy o strukturze organizacyjnej TVB, sprzyjającej uczciwemu i taniemu pokazywaniu całego regionu w TVB
        • chetor Re: TVB O/Grudziądz 15.11.05, 10:08
          Jak zwał, tak zwał. Jeśli redakcyjny oddział, to studio, sprzęt i ludzie, którzy
          w końcu niewiele mieliby do robienia prze 8 godzin. Obecnie kablówka
          współpracuje z tvb i też niewiele z tego wynika. Brak materiałów lub szlaban
          Bydzi, która tylko siebie się nie brzydzi.
          • ac3 Re: TVB O/Grudziądz 15.11.05, 10:44
            z dzisiejszej Pomorskiej:
            "Jest szansa, że w przyszłym roku Włocławka będzie więcej w telewizji. Są bowiem plany utworzenia tutaj oddziału TVB.
            Telewizja Bydgoszcz ma we Włocławku punkt redakcyjny. Inaczej jest w Toruniu, gdzie znajduje się studio. Czy Włocławek musi być traktowany gorzej niż Toruń?. Okazuje się, że nie. Andrzej Jeziorek, pełniący obowiązki szefa TVB, chce w przyszłym roku utworzyć we Włocławku redakcję z prawdziwego zdarzenia. To między innymi wynik wcześniejszych wystąpień władz Włocławka do TVB.
            Andrzej Jeziorek odbył w tej sprawie rozmowy z prezydentem Władysławem Skrzypkiem. Miasto zobowiązało się, że znajdzie dla redakcji odpowiednie lokum. Rozbudowa punktu oznacza, że w programach TVB powinno być więcej materiałów z Włocławka. Kiedy tak będzie? Szefostwo TVB mówi o końcu przyszłego roku. Prezydent Władysław Skrzypek chciałby jednak, by stało się to kilka miesięcy wcześniej."

Czy Grudziądz jest gorszy od Włocławka? Oczekuję od Prezydenta Grudziądza działania.
            Chetor: północ województwa to duży obszar, dużo ludzi, dużo wydarzeń - będą mieli co robić
            • dodo66 DO AC3 15.11.05, 12:09
              Malo mam wiedzy na poruszony przez Ciebie temat,dlatego wstrzymuje sie od oceniania. Sadze jednak, ze skoro G-dz nalezy do 4 najwiekszych miast w wojewodztwie i pozostale 3 maja/beda mialy swoje oddzialy to powinien je miec rowniez G-dz, aby nie stracic na znaczeniu w regionie. Koszty utworzenia i utrzymania takiego oddzialu nie moga byc niemozliwe do poniesienia przez miasto G-dz skoro i Wloclawek moze sobie na nie pozwolic. Tyle w skrocie mojego naiwnego wnioskowania.
              Duzo na tym forum piszemy, klikamy, mozebysmy sie zorganizowali? Jakas akcja mailingowa do Prezydenta? Brak mi zupelnie wiedzy na temat lobbowania, uprawiania polityki lokalnej. Ale chetnie wezielabym udzial w jakiejs slusznej akcji na rzecz G-dza. Sadze, ze inni tez - w naszym "smiesznym" klikaniu G-dz caly czas leci mocno do gory. Pomysl czy nie mozna by bylo zorganizowac nas -internautow - sympatykow miasta - w jakims wspolnym efektywnym dzialaniu.
              • ac3 lobbing 15.11.05, 12:34
                Brawo Dodo!
                Właśnie udział w Forum Grudziądz może być efektywnym działaniem.
                Porównując Grudziądzkie Forum z Toruńskim czy Bydgoskim widać zasadnicze różnice: tu jest więcej kultury, mniej skakania do oczu (to dobrze); ale jest mniej pomysłów na rozwój miasta, niestety.
                Co do oddziału TVP (i Polskiego Radia), to przecież koszt lokalu jest niewielki - a utrzymanie kadry i sprzętu jest po stronie TVP; natomiast o korzyściach nie trzeba chyba pisać.
                Czy ktoś zna maila do Prezydenta Grudziądza? Warto mu wysłać linki z niektórymi wątkami, chociaż jestem przekonany że i tak czyta.
                • dodo66 Re: lobbing 15.11.05, 13:14
                  e-mail: prezydent@um.grudziadz.pl
                  a.wisniewski@um.grudziadz.pl
                  A moze zalozyc na forum watek, gdzie moglby odpowiadac na nasze pytania? Zaprosic do udzialu w dyskusji? Sadze, ze nie powinien miec nic przeciw temu (teoretycznie). To przeciez element marketingu politycznego. A jego ewentualny udzial na forum moglby przyciagnac innych.
            • chetor Re: TVB O/Grudziądz 15.11.05, 14:09
              To samo co Włocławkowi, obiecała Bydgoszcz rok temu Toruniowi. Jak to obecnie
              wygląda, pewnie wiesz, skoro dołączasz linki z toruńskiego forum. TVB czepiała
              się absolutnie wszystkiego, byle nie doszło do realizacji obietnic.

Nie uważam, że G-dz jest gorszy czy lepszy od jakiegokolwiek miasta. Zgadzam
              się, że można robić materiały o samym G-dzu, jak równiez o innych miastach
              regionu. Pytanie, czy jest tego na tyle sporo, aby zainteresować innych.

Jeśli chodzi o lobbing to warto zaprosić panią A.Napierską, która pracuje w tvb
              i w grudziądzkiej kablówce. Nie znam niestety żadnych namiarów.
              • chetor Re: TVB O/Włocławek 15.11.05, 19:38
                WYdaje się, że pomysł z WŁocławkiem to była celowo wykreowana heca, dla
                "podkręcenia" sympatii BiT
                • toja50 Re: TVB O/Włocławek 15.11.05, 20:45
                  Ciekawe co mialoby byc w tej telewizji grudziadzkiej? chyba jakis
                  monitoring,moze z urzedu miejskiego albo policji, bo ciekawych tematow brakuje
                  na dwadziescia minut kablowki, przeciez Grudziadz to nie Bydgoszcz, czy Torun a
                  tez o samym zyciu miasta nie ma duzo. Zblizenia moim zdaniem wystarczaja,
                  byleby ciut wiecej o Grudziadzu mowic, nie tylko jak sie cos zlego dzieje.
                  • ac3 Re: TVB O/Grudziądz 16.11.05, 00:15
                    przeraża mnie stosunek mieszkańców do własnego miasta, kiedy jestem w Grudziądzu, wciąż słyszę "...u nas w głupim Grudziądzu...itd",
                    a przecież przeszłość Grudziądza jest niesamowita: do 2 wojny jedno z najważniejszych miast Polski Północnej; świetnie się rozwijające; u sąsiadów nie było żadnej skoły wyższej a w Grudziądzu słynne Centrum Wyszkolenia Kawalerii czy Wyższa Szkoła Lotnicza. Po wojnie bohaterskie miasto zniszczone w ponad 60%.....
                    co do waszych wypowiedzi co to studio miałoby pokazywać..... no cóż, obserwujcie co pokazuje np. Bydgoszcz:
                    już za tydzień zagra Blechacz
                    już za 6 dni zagra Blechacz
                    już za 5 dni zagra Blechacz
                    itd
                    obchody wszelkich świąt w regionie pokazywane są na przykładzie zawsze 3 miast co daje przerażające statystyki na niekorzyść Grudziądza.
                    Jakoś nie widziałem nigdy transmisji z ekstraligi tenisa stołowego, gdzie Grudziądz od lat jest w czubie, za to 4-ligowa Zawisza jest często
                    dużo możnaby pisać......
                    • trawolta Re: TVB O/Grudziądz 16.11.05, 08:45
                      ac3 napisała:

> przeraża mnie stosunek mieszkańców do własnego miasta, kiedy jestem w
                      Grudziądz
                      > u, wciąż słyszę "...u nas w głupim Grudziądzu...itd",
                      Masz sfrustrowanych znajomych w Grudziądzu (uważaj - to zaraźliwe jest ;),
                      zaręczam Ci, że nie wszyscy są tacy
                      > a przecież przeszłość Grudziądza jest niesamowita: do 2 wojny jedno z
                      najważnie
                      > jszych miast Polski Północnej; świetnie się rozwijające; u sąsiadów nie było
                      ża
                      > dnej skoły wyższej a w Grudziądzu słynne Centrum Wyszkolenia Kawalerii czy
                      Wyżs
                      > za Szkoła Lotnicza. Po wojnie bohaterskie miasto zniszczone w ponad 60%.....
                      Programy historyczne o Grudziądzu to akurat w TVB widziałem. Na czym ma polegać
                      bohaterstwo Grudziądza w czasie wojny?
                      > co do waszych wypowiedzi co to studio miałoby pokazywać..... no cóż,
                      obserwujci
                      > e co pokazuje np. Bydgoszcz:
                      > już za tydzień zagra Blechacz
                      > już za 6 dni zagra Blechacz
                      > już za 5 dni zagra Blechacz
                      > itd
                      No więc właśnie może bez senu byłyby newsy: już za tydzień prezydent
                      Wiśniewski, już za 5 dni orezydent Wiśniewski...
                      > obchody wszelkich świąt w regionie pokazywane są na przykładzie zawsze 3
                      miast
                      > co daje przerażające statystyki na niekorzyść Grudziądza.
                      Oglądanie obchodów i uroczystości w TVB jakoś szczególnie mnie nie kręci.
                      Obawiam się, że moje zdanie podziela większość (nie twierdzę, że to dobrze)
                      > Jakoś nie widziałem nigdy transmisji z ekstraligi tenisa stołowego, gdzie
                      Grudz
                      > iądz od lat jest w czubie, za to 4-ligowa Zawisza jest często
                      Nie masz prawa widzieć tenisa stołowego w TVB bo prawa do transmisji ma Tele5.
                      Z przyjemnością oglądam natomiast Polpak
                      > dużo możnaby pisać......
                      Pozwolę sobie wyrazic opinię: regionalna telewizja publiczna jest do d..y - i
                      dopóki taka będzie nie interesuje mnie jej redakcja w Grudziądzu.
                      • chetor Re: TVB O/Grudziądz 16.11.05, 09:27
                        Trafnie podsumowanie Trawolta, nie muszę nic specjalnie dodawać.
                        • dodo66 A co będzie pokazywal Wloclawek w tej swojej TV? 16.11.05, 10:02
                          Czyzby tam się dzialo duzo wiecej niż w G-dzu?
                          A może wlasnie ta g-dzka TV pokazywalaby wlasnie, ze tak malo się dzieje w miescie i bylaby srodkiem mobilizacji osrodkow za to odpowiedzialnych? Bo jak by 5 razy dzienne pokazano Osrodek X a Osrodek Y tylko 1 raz, to może Osrodek Y by się wzial do roboty. Zwlaszcza gdyby wystepowal tam Pan Prezydent.
                          Wszystko to hipoteza, ale uwazam jesli miasto mogloby by miec swoj oddzial TV, to dlaczego nie? Bierzmy jak cos daja.
                          Linki podeslane AC3?
                          • trawolta Re: A co będzie pokazywal Wloclawek w tej swojej 16.11.05, 14:29
                            No pewnie będzie pokazywał to co cała TVB - akademie, czasem jakiś pożar.
                            Ja może jednak nieprecyzyjnie sie wyraziłem: gdyby powstała redakcja
                            grudziądzka TVP3 to ok, ale cudów oraz częstego pokazywania Grudziądza w tv to
                            i tak się nie spodziewam
                            • toja50 Re: A co będzie pokazywal Wloclawek w tej swojej 16.11.05, 17:40
                              Trawolta! ujales to rzeczowo i trafnie. Jest tyle innych spraw wazniejszych, a
                              pan prezydent i tak jest wszedzie i o kazdej porze, tylko co z tego?
                              • dodo66 Mnie tez zabraklo precyzji .. 16.11.05, 20:20
                                W mojej wypowiedzi bo temat nie jest mi dobrze znany. To co chcialam wyrazic to : Jesli brak oddzialu Tv w G-dzu mialby prowadzic do dalszej jego marginalizacji w regionie, to jest zdecydowanie za jego powstaniem! A reszta nie powinna nikogo martwic.
                                • ac3 analiza 17.11.05, 00:03
                                  Należy uświadomić co traci Grudziądz nie mając oddziału TVB i Radia:
                                  - promocja turystyczna i biznesowa, wiele programów trafia do tv ogólnopolskiej
                                  - kreowanie ludzi z Grudziądza do instytucji regionalnych i ponadregionalnych (dlaczego Grudziądz nie ma żadnego posła ani senatora?) – w radiu Pik ma możliwość przedstawić swoje poglądy kilka osób np. z porównywalnego Włocławka!! – tak jakby trwała niekończąca się kampania wyborcza dla tego miasta!
                                  - bezpłatny i skuteczny marketing
                                  - integracja i aktywizacja mieszkańców
                                  - posiadanie oddziałów mediów stanowi silny czynnik miastotwórczy i prorozwojowy

Trawolta:
                                  - staram się Ciebie zrozumieć, nie gniewaj się - wydaje mi się że jesteś trochę malkontentem, postaraj się oceniać skótki różnych decyzji na rozwój społeczeństwa a nie tylko własne korzyści.
                                  - Proponuję nie oceniać poziomu TVB, bo pewnie się starają jak mogą.
                                  - TVB ma prawo a nawet obowiązek! poinformować o wynikach ekstraligii tenisa stołowego, wywiady z trenerem i zawodniami, migawki z meczy
                                  - Oglądanie obchodów i uroczystości w TVB jakoś szczególnie mnie też nie kręci – ale wieczne pomijanie miasta jest nadużyciem

Przykład z dzisiejszej Pomorskiej:
                                  „Świetny camping mamy
                                  Miejski ośrodek wypoczynkowy nad Rudnikiem jest jednym z najlepszych w Polsce. Znalazł się na trzecim miejscu w ogólnopolskim rankingu Polskiej Federacji Campingu i Caravaningu "Mister Camping"
                                  - Latem nasz ośrodek odwiedzili kontrolerzy w przebraniu turystów - mówi Izabela Gajewska, dyrektor Miejskiego Ośrodka Rekreacji i Wypoczynku, - sprawdzili jakie warunki oferujemy naszym gościom,....”

już sobie wyobrażam co by było gdyby ten Camping był w Bydgoszczy – latem co tydzień by go odwiedzali, wciąż przypominając że jest najlepszy w kraju, rozmowy z ratownikami, gośćmi itd....
                                  Sądzę że wieloletnie marginalizowanie miasta zrobiło swoje, stąd ton większości wypowiedzi....

Doda: linki wysłane :-)

• trawolta Re: analiza 17.11.05, 08:54
                                    > Trawolta:
                                    > - staram się Ciebie zrozumieć, nie gniewaj się - wydaje mi się że jesteś
                                    trochę
                                    > malkontentem, postaraj się oceniać skótki różnych decyzji na rozwój społeczeńs
                                    > twa a nie tylko własne korzyści.
                                    Nie jestem malkontentem - wydaje mi się że zdecydowanie zawyżam poziom
                                    optymizmu na tym forum. Czy TVB G-dz skutkowałaby społeczeństwa - mam pewne
                                    wątpliwości. Posłów z Grudziądza już mieliśmy, litościwie przemilczę efekty.
                                    > - Proponuję nie oceniać poziomu TVB, bo pewnie się starają jak mogą.
                                    W mojej pracy nikt nie ocenia mnie za starania, raczej za efekty.
                                    > - TVB ma prawo a nawet obowiązek! poinformować o wynikach ekstraligii tenisa s
                                    > tołowego, wywiady z trenerem i zawodniami, migawki z meczy
                                    Akurat sport w TVB to oceniam wysoko - Hubert Morawiak robi kawał dobrej roboty.
                                    > - Oglądanie obchodów i uroczystości w TVB jakoś szczególnie mnie też nie
                                    kręci
                                    > – ale wieczne pomijanie miasta jest nadużyciem
                                    Pozdrawiam z wielką sympatią - lubię ludzi którym zależy, nawet jak moim
                                    zdaniem nie mają racji.
                                    • dodo66 Modelowa dyskusja na forum: AC3 i Trawolta 17.11.05, 11:33
                                      Modelowa, bo na rzeczowe argumenty i z szacunkiem dla drugiej strony.
                                      Trawolta jest przeciwienstwem malkontenta, może jest po prostu jedynie wiekszym realista, bo zyje w miescie, o ktorym rozmawiamy. Nam z kolei z perspektywy odleglosci obraz miasta moze troche zbyt „porozowial”. Optymizmu i entuzjazmu nie należy jednak w sobie gasic. Pozdrawiam i licze na pozytywny efekt synenergii.
                                  • chetor Re: analiza 17.11.05, 12:10
                                    Ac3 napisał:
                                    Należy uświadomić co traci Grudziądz nie mając oddziału TVB i Radia:
                                    - promocja turystyczna i biznesowa, wiele programów trafia do tv ogólnopolskiej
                                    - kreowanie ludzi z Grudziądza do instytucji regionalnych i ponadregionalnych...
                                    --------------------

Mając czy nie mając odział TV, zgadzam się, że gdy sam brak słowa "Grudziądz" w
                                    mediach, jest dla miasta niekorzystne. Dalej jestem przeciw odziałowi, ale za
                                    waleniem w drzwi TVB i bicie się o dostęp jak najbardziej.
                                    Kto ma media ten ma waaaaadzę ;-)
                                    • dodo66 wŁaaaaaadzę Chetor wŁaaaaadzę 17.11.05, 12:14
                                      To tak a propos orYginalny, ktory poprawiles dzis w jakims innym watku;-)
                                      • chetor Re: wŁaaaaaadzę Chetor wŁaaaaadzę 17.11.05, 12:37
                                        Tu powtórzę, żeby niektórzy się nie pogubili:

Po pierwsze:
                                        "kto ma telwizję ten ma "waaadzę" jest znane z dawnych lat kabaretu Jacka
                                        Fedorowicza i daltego tak zostało napisane.
                                        Po drugie, gdybym zgubił "ł" to byłaby zwykła palcówka, a nie błąd. Pisanie
                                        "originalny" jest natomiast błędem, a nie palcówką.
                                        I to by było na tyle - to też zwrot kabaretowy.
                                        • toja50 Re: wŁaaaaaadzę Chetor wŁaaaaadzę 17.11.05, 15:21
                                          I tak sie pogubia, bo raz, to sa zamlodzi zeby takiego np ministra Krzaka
                                          pamietac, a dwa nie ma tu dobrej woli. Tu panuje moda krotko i z doskoku i do
                                          domu:-(
                                        • dodo66 Moja proba modelowej dyskusji z Chetorem 17.11.05, 16:00
                                          Chetor napisal: „Tu powtórzę, żeby niektórzy się nie pogubili:”
                                          Odpowiadam: Mój nick to dodo66 nie „niektórzy”. Z tresci jasno wynika, ze moze chodzic jedynie o mnie.

Chetor napisal :"kto ma telwizję ten ma "waaadzę" jest znane z dawnych lat kabaretu Jacka Fedorowicza i daltego tak zostało napisane.
                                          Odpowiadam: Cytujac innych uzywamy cudzyslowia („...”).
                                          Zwracam tez uwage na kolejna palcowke „daltego” i proszę o wyobrazenie sobie jakie nieporozumienie mogloby powstac gdyby owe „daltego” przez palcówkę przeksztalcilo się w „dantego”! „Niektorzy” mogliby pomyslec, ze Dante zmartwychwstal, aby pisac na F-m G-dz! Jaka konfuzja!

Chetor napisal" Po drugie, gdybym zgubił "ł" to byłaby zwykła palcówka, a nie błąd. Pisanie"originalny" jest natomiast błędem, a nie palcówką.
                                          Odpowiadam: W którym miejscu mojego postu uzylam slowa „błąd”?

Konczac, zapewniam ze cenie sobie forumowiczow o odmiennym punkcie widzenia, nawet jesli ja sama sie z nim nie zgadzam.
                                          Dodo66
                                          • ac3 rerere 17.11.05, 21:21
                                            Chetor napisał: „ Mając czy nie mając odział TV, zgadzam się, że sam brak słowa "Grudziądz" w mediach, jest dla miasta niekorzystne. Dalej jestem przeciw odziałowi, ale za waleniem w drzwi TVB i bicie się o dostęp jak najbardziej. Kto ma media ten ma waaaaadzę ;-)”

ac3: zgoda, posiadanie oddziału jest właśnie gwarantem, że słowo Grudziądz będzie padać częściej

dodo66 napisała: „Trawolta jest przeciwienstwem malkontenta, może jest po prostu jedynie wiekszym realista, bo zyje w miescie, o ktorym rozmawiamy. Nam z kolei z perspektywy odleglosci obraz miasta moze troche zbyt „porozowial”.

ac3: pewnie coś w tym jest, ale może trzeba właśnie wyjechać z miasta aby je lepiej zrozumieć; może miał rację Jan Nowa Jeziorański, kiedy zza oceanu twierdził że lepiej rozumie polskie problemy niż rodacy w kraju

trawolta napisał: „Nie jestem malkontentem - wydaje mi się że zdecydowanie zawyżam poziom optymizmu na tym forum. Czy TVB G-dz skutkowałaby społeczeństwa - mam pewne wątpliwości. Posłów z Grudziądza już mieliśmy, litościwie przemilczę efekty.”

ac3: to fatalnie – miasto pesymistów; niestety pesymizm często ma moc sprawczą!; co do posłow – nie należy wyciągać wniosków, że Grudziądz nie powinien mieć swoich przedstawicieli w Sejmie; należy raczej pracować nad jakością elektoratu (szkoły wyższe) i rozwoju mediów właśnie!

Również pozdrawiam z sympatią, chociaż nie potrafię nikogo przekonać
                                            • dodo66 Re: rerere 17.11.05, 22:32
                                              Co do mojej "dzialki" to faktycznie przytoczyles dobry cytat.
                                              Co do ogolnego nastroju - Jak chcesz cos zdzialac, musisz byc optymista. Moze nie przekonales wszystkich, ale ich za soba pociagnales. A to jest najwazniejsze- bo to jest efekt - sukces. Wyobras sobie odwrotba sytuacje- kazdy by Ci przytaknal, ale powiedzial "rob to sam sam". Co wybierasz?
                                              • ac3 Re: rerere 17.11.05, 22:53
                                                dodo, rozumiem że nie oczekujesz odpowiedzi co wybieram; od pewnego czasu czuję że jesteś bratnią duszą; kto wie, może będzi nam dane kiedyś się spotkać..
                                                moja sympatia do Grudziądza nie wynika jedynie z racji urodzenia - chyba bardziej z poczucia sprawiedliwości, denerwuje mnie wszelka marginalizacja, także przez media regionalne; no bo niby dlaczego taki Wloclawek jest pokazywany na mapie pogody wielką kropą a Grudziądz małą kropeczką - ta sama wielkość, ten sam status administracyjny... no ale większości to nie pszeszkadza

• ac3 precz z pesymizmem! 18.11.05, 07:16
                                                  "Rzeczpospolita": Chińczycy są największymi optymistami, a najbardziej niezadowoleni są Polacy.
                                                  Z badań przeprowadzonych w kilkunastu krajach przez waszyngtońską fundację Pew wynika, że trzy czwarte Chińczyków jest przekonana, że przyszłość przyniesie im lepszą pozycję zawodową, zadowolenie z życia i poprawę warunków materialnych.
                                                  Tak optymistycznie myśli mniej niż połowa Amerykanów. Na liście fundacji nie ma z kolei kraju, w którym byłoby więcej pesymistów niż w Polsce. 82 procent ankietowanych jest niezadowolonych z sytuacji, w jakiej znalazł się nasz kraj, a tylko 13 procent ocenia ją pozytywnie. Wiele lepsze nastroje panują w o wiele biedniejszej Jordanii czy Pakistanie.
                                                  Auto raportu Richard Wike tłumaczy, że jest on w pewnym sensie samosprawdzającą się prognozą. W rozmowie z gazetą podkreśla, że spojrzenie na świat przez różowe okulary sprzyja rozwojowi gospodarczemu, bo skłania konsumentów do zakupów, zaciągania kredytów i inwestycji. Według niego na krótką metę pomaga też w utrzymaniu stabilności politycznej. Zaznacza jednak, że nie potrafi wytłumaczyć tak dużego pesymizmu Polaków.
                                            • trawolta Re: rerere 18.11.05, 08:26
                                              ac3: to fatalnie – miasto pesymistów; niestety pesymizm często ma moc spr
                                              > awczą!; co do posłow – nie należy wyciągać wniosków, że Grudziądz nie pow
                                              > inien mieć swoich przedstawicieli w Sejmie; należy raczej pracować nad
                                              jakością
                                              > elektoratu (szkoły wyższe) i rozwoju mediów właśnie!
                                              Zależność przyczynowo skutkowa pomiędzy szkołami wyższymi a jakością elektoratu
                                              jest chyba nieco naciągana. Toruń ze swoim UMK wybiera cały czas moherową lady
                                              Annę Sobecką, w Grudziądzu PO miała największe poparcie w woj. kuj-pom.
                                              Co oczywiście nie zmienia faktu, że powinny powstawać w G-dzu zamiejscowe
                                              wydziały dobrych uczelni.
                                              Co do rozwoju mediów - była szansa na potężny ośrodek w G-dzu. Ojciec dyrektor,
                                              kiedy Toruń nie chciał mu oddać terenów na uczelnię, planował przenieść Radio
                                              Maryja do Grudziądza. Ale jak rozumiem niezupełnie o te media Ci chodzi ;)

Dalej uważam, że ośrodek TV G-dz nic nie da (ze względu na słabość TVB a nie
                                              Grudziądza) ale co tam - podeślij mi te linki które wysłałaś dodo.

• dodo66 Re: rerere 18.11.05, 12:56
                                                AC3: Tak jest ! Precz z pesymizmem! Do przodu Grudziądz!
                                                Travolta: AC3 miał podeslac linki nie mnie, ale Prezydentowi G-dza.
                                                • toja50 Re: rerere 18.11.05, 16:08
                                                  Podzielam Twoj poglad, Trawolta,na ten temat, ale co nam szkodzi, do przodu
                                                  Grudziadz, tak na wszelki wypadek.
                                                  • kuj-pom Re: rerere 12.12.05, 15:22
                                                    Toruń i Grudziądz powinny razem zabiegać o oddziały TVP3 Gdańsk . Tylko Gdańsk
                                                    będzie pokazywał nasze miasta obiektywnie .
                                                  • ac3 Re: rerere 19.12.05, 00:48
                                                    myślę że jest to pomysł godny rozważenia z szerszm kontekstem - innego podziału administracyjnego kraju
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka