Dodaj do ulubionych

przewozy regionalne

IP: 80.48.150.* 27.10.02, 01:17
PKP likwiduje dużo połączeń lokalnych.Jednym z powodów jest brak pieniędzy
na tzw autobusy szynowe.Pamiętam kiedyś jeździły przez Grudziądz takie
zestawy ,mówiono na nie bodajże motorówki.Może wygrzebać je z lamusa.Wie ktoś co się z nimi stało?Chyba nie rozpadły się w proch? ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: silny Re:przewozy regionaln (Co zmienilbym w Grudziadzu) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 23:06
      Ja nie bardzo pamietam te pojazdy czy mozesz napisac na jakiej trasie
      jezdzily ? Pod haslem Plock gdy sie ustawi porzadek wedlug ilosci wypowiuedzi
      jest temat Najlepszy dowcip swiata , jest tam ponad 100 dowcipow niektore sa b.
      dobre (- ok 10). pzdr.
      • Gość: parkowy Re:przewozy regionaln (Co zmienilbym w Grudziadzu IP: 80.48.150.* 12.11.02, 22:11
        jeszcze w pierwszej połowie lat 80-tych były na trasie Chojnice-Brodnica.
        znajomy doniósł że były one produkcji węgierskiej,później widziane były na stacji
        Chojnice
        pzdr
    • Gość: silny Re: przewozy regionalne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 03:16
      Witam
      Moze cie ucieszy to co przeczytalem w dzisiejszych Nowosciach-online cytuje
      tylko czesciowo - "Frajda bez fanfar
      Punktualnie co do minuty, ale bez fanfar - o godzinie 13.03 wjechał wczoraj na
      grudziądzki dworzec PKP autobus szynowy. Spiker zapowiedział go
      tradycyjnie: "Pociąg osobowy z Chojnic do Grudziądza wjedzie na tor drugi przy
      peronie pierwszym".
      Wprowadzenie na deficytowych liniach tańszego w eksploatacji autobusu to
      wspólny pomysł kolei i marszałka województwa kujawsko-pomorskiego, fundatora
      wozów........Zalety autobusu to między innymi prędkość 120 kilometrów na
      godzinę, elektroniczny system zabezpieczający przed poślizgiem, kamery
      monitorujące pojazd wewnątrz i na zewnątrz, klimatyzacja, niskie zawieszenie
      umożliwiające wjazd wózkiem inwalidzkim lub dziecięcym wprost z peronu. Dzięki
      wprowadzeniu autobusu zamiast pociągu, kolej w naszym regionie zaoszczędzi
      rocznie 700 tysięcy złotych.(gw)" pozdrawiam
      • Gość: parkowy Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: 80.48.150.* 20.07.03, 19:49
        Lepiej późno niż wcale;)Wygrzebałem fotki tych "motorówek" o których pisałem
        wcześniej.Jest to dowód na to ,że kiedyś mieliśmy dobre zestawy zwane obecnie
        szynobusami.Gigantomania PKP doprowadziła do likwidacji tego taboru.Teraz jest
        pretekstem do likwidacji kolejnych lokalnych połączeń.Patrzcie i podziwiajcie.
        Jeżdiłem takimi pociągami do Jabłonowa,a wzceśniej kursowały nawet na trasie
        Szczecin-Olsztyn.
        pzdr
        www.kolej.pl/galeria/spalinowe/SN61/SN61_139.jpg
        www.kolej.pl/galeria/spalinowe/SN61/SN61-138_3.jpg
        www.kolej.pl/galeria/spalinowe/SN61/SN61-549.jpg
        www.kolej.pl/galeria/spalinowe/SN61/SN61-138_2.jpg
        • Gość: parkowy Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: 80.48.150.* 20.07.03, 20:03
          Jeszcze trochę historii....
          www.kolej.pl/galeria/www.pkp.com.pl/pix1/pkpj-022.jpg
          www.kolej.pl/galeria/www.pkp.com.pl/pix1/pkpj-126.jpg
          www.kolej.pl/galeria/www.pkp.com.pl/pix1/pkpj-300.jpg
          www.kolej.pl/galeria/www.pkp.com.pl/pix3/sn60.jpg
          A takie zestawy można by mieć gdyby PKP się chciało........
          www.kolej.pl/galeria/www.pkp.com.pl/pix1/pkpj-089.jpg
          www.kolej.pl/galeria/www.pkp.com.pl/pix3/t11.jpg
          www.kolej.pl/galeria/www.pkp.com.pl/pix2/pk-sa121.jpg
          www.kolej.pl/galeria/www.pkp.com.pl/pix2/401.jpgpzdr
          • Gość: naata Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.03, 20:55
            Ja jestem pod "silnym" wrażeniem...Nie wiedziałam, że zwykłe wagoniki
            podmiejskie nazywały się szynobusami. Zdjęcia suuuper ! Dzięki!
            Silny chyba też będzie wdzięczny za taką 'porcję' doznań? :))
            • Gość: parkowy Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: 80.48.150.* 21.07.03, 10:28
              Gość portalu: naata napisał(a):

> Ja jestem pod "silnym" wrażeniem...Nie wiedziałam, że zwykłe wagoniki
              > podmiejskie nazywały się szynobusami. Zdjęcia suuuper ! Dzięki!
              > Silny chyba też będzie wdzięczny za taką 'porcję' doznań? :))
              ----------------------------------------------------------------------------
              Te "zwykłe" wagoniki kiedyś nazywano "motorówkami" (wagon motorowy),a obecnie
              Szumnie je się określa jako szynobusy.Skądinąd wiem,że do napędu dawnych
              wagonów służył silnik wysokoprężny używany także w czołgach!Po likwidacji części
              naszych kolumn pancernych jest dużo części.:)Silny już pisał wcześniej o
              planowanych zakupach,są zrealizowane.Niestety nie jeżdżą na trasach przez
              Grudziądz.:( Skąd my to znamy......
              pzdr
              • Gość: naata Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 16:31
                Gość portalu: parkowy napisał(a):

> Gość portalu: naata napisał(a):
                >
                > > Ja jestem pod "silnym" wrażeniem...Nie wiedziałam, że zwykłe wagoniki
                > > podmiejskie nazywały się szynobusami. Zdjęcia suuuper ! Dzięki!
                > > Silny chyba też będzie wdzięczny za taką 'porcję' doznań? :))
                > ----------------------------------------------------------------------------
                > Te "zwykłe" wagoniki kiedyś nazywano "motorówkami" (wagon motorowy),a obecnie
                > Szumnie je się określa jako szynobusy.Skądinąd wiem,że do napędu dawnych
                > wagonów służył silnik wysokoprężny używany także w czołgach!Po likwidacji
                częśc
                > i
                > naszych kolumn pancernych jest dużo części.:)Silny już pisał wcześniej o
                > planowanych zakupach,są zrealizowane.Niestety nie jeżdżą na trasach przez
                > Grudziądz.:( Skąd my to znamy......
                > pzdr

Znamy, ja znam bardzo dobrze! Przez rok dojeżdżałam do szkoły właśnie taką
                motorówką. Były to najczęściej dwa wagoniki, przepełnione do granic możliwości,
                i można było dosłownie spać na stojąco, he he he Kto o 5 - ej rano był
                wyspany? :))
                • Gość: parkowy Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: 80.51.242.* 22.07.03, 20:28
                  Zdarzyło Ci się przespać stację?Mnie parę razy...:)
                  • Gość: naata Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 22:05
                    Przespać nie, ale wsiadać w biegu do ostatniego wagonu? - często!
                    Z wsiadaniem było podobnie, zawiadowca dobry człowiek, litował się nad biegnącą
                    na końcu :))
                    • Gość: parkowy Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: 80.51.242.* 23.07.03, 12:16
                      Ja,niestety przesypiałem.:)Budziłem się najczęściej w Laskowicach.W nocy wszystkie stacje podobne,tylko wyjście z peronu,jak na złość ,nie z tej strony.:))
                      • Gość: naata Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 19:43
                        Lasowice kojarzą mi się z długim oczekiwaniem na przesiadkę ... brrrrr
                        • Gość: warionucha Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: *.spray.net.pl 24.07.03, 00:12
                          Dla mnie również to symbol oczekiwania ;-) Ale nie jest tak źle - z Laskowic
                          niecałe 2 godziny było do Gdańska, a i pociagi do Zakopca mozna tam było
                          zobaczyc, a nawet do nicj wsiąść. Ogólnie wspominam laskowice jako "ważny
                          węzeł kolejowy", no i mieszczą się tam zacni ojcowie Werbiści, i kótrych
                          kiedus gościłem.

W
                          • Gość: warionucha Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: *.spray.net.pl 24.07.03, 00:14
                            A dziśna TVN24 z przejęciem opowiadali o uruchomieniu w Krakowieszynobusu
                            kóry Grudziądz już ma chyba... ;-) szkoda, ze o naszym mieście nie
                            wspomnieli...

W
                            • Gość: naata Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 00:57
                              Nikt z naszego miasta nie stara się o to ani o nic, co mogłoby cieszyć!
                              Strasznie nagłaśniany remont Toruńskiej, przyćmił wszystką inicjatywę,
                              spodziewać się należy orderu budowniczego ...jakoś to tak było?
                              No tak, a o czym my tu teraz? AAA o promocji miasta!
                              Warionucho, szkoda chyba Twojego młodego zapału...tak mi sie wydaje.
                              A może? Kto wie?
                              • Gość: parkowy Re: przewozy regionalne (Dla Silnego i nie tylko) IP: 80.48.150.* 24.07.03, 11:19
                                Na szynobusy Grudziądz musi jeszcze poczekać;( Jeżdżą w Chojnicach,chyba na
                                linii do Kościerzyny.
                                pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka