11.10.06, 22:51
Moje pytanie:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=50186259
jeżeli ktoś chciałby podzielić się wrażeniami z Zanzibary, to będę wdzięczna!
Obserwuj wątek
    • kingadpl Re: Zanzibar 12.10.06, 11:26
      Bylam z koncem maja tam, czyli pora deszczowa, ale mimo tego i tak slonecznie
      bylo. :)) jest pieknie! Te plaze i w ogole! :)))
      1. niekiedy wymagaja szczepien na zolta febre, ale to zalezy, bylam
      zaszczepiona ale nikt nie wymagal zoltej ksiazeczki ode mnie. Konieczny
      paszport przy wjezdzie.
      2. w porze suchej jest straszny upal, do ponad 40 stopni w cieniu. w maju bylo
      ok 30-32. Ale tez w porze suchej nie ma tak duzej ilosci komarow. A w
      deszczowej jest naprawde ich duzo, tych roznoszacych malarie, wiec trzeba
      uwazac.
      3. dla turystow jak najbardziej bezpiecznie, zreszta Zanzibar to male
      miasteczko i nastawione glownie na turystyke. Jednak bardzo muzulmanskie, wiec
      odpowiedni ubior konieczny. Ponadto zawsze z grupa sie poruszac, nigdy samemu,
      szczegolnie po zmroku!
      4. plaze sa rajskie, ludzie bardzo mili, aczkolwiek czasem natarczywi. Jak
      podrozujesz z ladu, wez szybsza lodke, bo wolniejsza jest baaaaaaaaaaardzo
      niewskazana, szczegolnie dla wrazliwych osob......... Samoloty sa stanu tez
      nieciekawego... Poza tym jest pieknie! :)))
    • kika82 Re: Zanzibar 12.10.06, 17:17
      Hujambo!
      Zanzibar jest piekny, ale pelen Turystow. Fajnie wyskoczy gdzies poza Stone
      Twon, ktore swoja droga jest urocze i bardzo podobne do Mombasy w Kenii. Moze
      plantacje przypraw w Centrum wyspy?
      Mysmy byly kilka dni samej polnocy wyspy i bylo pieknie, fajne hotele, knajpy,
      tylko jedzeniem bylam troche zawiedziona. W Arushy, czy nawet w Kigali jadlam
      lepsze ryby; ale chyba to oznacza, ze maja duzo turystow i nie chce im sie
      starac. Tam sa jakies szalone ilosci Wlochow... Bardzo to dziwne sluchac Masajow
      gadajacych po wlosku:)
      Ogolnie, wystarcza miec paszport i nic wiecej, juz podobno nie wymagaja tych
      szczepien na zolta febre, ale lepiej i tak je miec.
      Ja lecialam tam z Kilimanjaro Intr. i bylo calkiem ok, tylko godzina lotu, ale
      za to co to byl za lot...:) Latanie niektorymi liniami wewnatrzafrykanskimi to
      sport wysokiego ryzyka:)
      Ogolnie, Zanzibar, piekny, ludzie przyjazni i nie ma co sie przejmowac... Pole
      pole i hakuna matata. Malaria jest tak jak wszedzie, trzeba sie dobrze smarowac
      repelentami i spac pod moskitierami, a niektorzy biora leki antymalaryczne.
      W razie jakis pytan pisz, ja tam bylam we wrzesniu i bylo pieknie:)
      Kwa heri,
      Kika
    • claris1 Re: Zanzibar 20.10.06, 18:29
      To rzeczywiście bajeczne miejsce - widokowe, rozległe plaże z licznymi
      lagunami, krystaliczna, turkusowa woda; dobre warunki do nurkowania - jest
      ciepło i słonecznie przez cały rok, co wpływa na bogactwo tamtejszego świata
      podwodnego i co bardzo ważne! jest to region jeszcze nie zatruty przez ogromne
      ilości turystów; dobra pora ze względu na deszcze to lipiec-październik, a
      najlepsza październik-marzec, również ze względu na średnie temperatury ok.25C.
      Trzeba jednak pamiętać o szczepieniach (szczególnie na wirusowe zapalenie
      wątroby A i B) i o profilaktyce antymalarycznej. W tych dwóch kwestiach polecam
      dwa serwisy: www.szczepienia.pl i www.malaria.com.pl.
    • lauram12 Re: Zanzibar 12.07.13, 10:23
      Cudowny Zanzibar intopassion.pl/photo-story-zanzibar/
      • kamilap32 Re: Zanzibar 09.10.13, 20:20
        Na Zanzibarze są bardzo piękne plaże oraz dobre warunki do nurkowania. Pamiętam jak podczas wypoczynku w hotelu www.gardenpalms.pl/ nurkowałem w przejrzystej niebieskiej wodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka