Dodaj do ulubionych

Mauritius przereklamowany?

05.02.23, 13:57
Przed moją podróżą słyszałam i czytałam wyłącznie same zachwyty nad Mauritiusem, a teraz muszę powiedzieć, że moje wrażenia są raczej ambiwalentne. Oczywiście to będą tylko pierwsze refleksje, na razie z Trou aux Biches, w którym znajduję się obecnie i paru pierwszych wycieczek objazdowych po wyspie. W przyszłym tygodniu przenosimy się do Grand Baie, a później do Blue Bay, więc jeszcze daję tej wyspie szansę🙃😉. Ale trochę zaczyna mi się Mauritius jawić jako przereklamowany, a nie jako ten raj na ziemi. Siłą rzeczy będę porównywać przede wszystkim z Kenią, Tanzania i Zanzibarem.

Czego mi brakuje? Przede wszystkim plaż, szerokich, z białym piaskiem, ciągnących się kilometrami, po których możesz spacerować godzinami, kiedy jest odpływ. Takich jak w Kenii. Na Mauritiusie takich nie ma, przelecisz się spacerkiem pół godziny w jedną stronę i koniec plaży, dalej tylko kamienie i przejścia nie ma. W drugą stronę to samo, do tego plaże są wąskie, w niektórych miejscach spacerując, zaglądasz ludziom do czytanych książek. Do tego plaże są potwornie zatłoczone, siedzi człowiek na człowieku, a w taki dzień jak dzisiaj nastąpił armagedon. Wylezli wszyscy autochtoni z dzieciorami, okupują każdy centymetr plaży i każdy skrawek ziemi, do tego każdy puszczą swoją muzykę, jazgot taki, że ja musiałam zejść na trochę z plaży, bo inaczej jak słowo daję, chyba bym komuś dała w papę. Jak oni to wytrzymują, nie mam pojęcia. W Tanzanii też widziałam sporo miejscowych z całymi rodzinami, ale oni przynajmniej jakoś się rozpraszali na tych kilometrach i nie darli tak ryja. Nie próbowali też zagłuszyć się jeden przez drugiego muzyką umpa umpa. Nawet teraz z hotelu słyszę to wycie.

Druga kwestia - jest drogo. Może są przyzwyczajeni do bogatych Francuzów, ale imho żądanie ca. 100 zł w przeliczeniu (1000 rupi) za serwis plażowy 2 leżaki i parasol za dzień, to zdzierstwo. Nawet jakbym dysponowała taką kasą, to bym nie zapłaciła, bo to imho niemoralne. Hotele B&B kosztują tutaj 500-800€ za tydzień, gdzie w Kenii płaciłam co najwyżej 200 - 300$. Owszem, jest czysto, codziennie porządnie sprzątane, gorąca woda pod prysznicem, sniadania są pyszne, no ale bez przesady. Drogo.
To co z kolei zaliczam bardzo na plus to czystość, uprzejmość, miła, kulturalna atmosfera, brak natarczywości sprzedawców, i to, że spotkasz tu wszystkie nacje świata, poza dominującymi Francuzami ofcourse i usłyszysz wszystkie języki świata.
I cudowna przyroda, na razie zjechałam z tuzin razy na dupie po błocie, próbując dotrzeć do tych wszystkich cudownych wodospadów. Ale było warto!
Dobra, idę sprawdzić, czy da się trochę uciec od tego umpa umpa i znaleźć raj utracony, a Wy możecie się pokusić o własne refleksje i komentarze😉
Obserwuj wątek
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 13:59
      I zdjęcia
      • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:03
        Na plus - niebo wygląda codziennie inaczej, aż chce się sięgać po aparat. In minus - bezdomne psy na plaży są niemiłe -obszczekuja bez powodu turystów, a jeden dziś przeskakując przeze mnie, walnął mnie w goleń🙄
        • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:11
          O kurczę rzeczywiście wyglada trochę jak nad zegrzem

Okropne te plaże
          A tak w ogole to czemu tam akurat pojechałaś ?
          • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:20
            A bo ja wiem? Wszyscy tak zachwalali ten Mauritius, a ja chciałam wreszcie przejść podróżniczo do litery M🙃😉. A Malediwy wydawały mi się trochę nudne, a tu przynajmniej jest co zwiedzać. To nie jest tak, że te plażę są okropne, ale nie ma porównania np. z Kenią
            • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:29
              Nie tak daleko są Seszele
              Chyba o wiele ciekawsze i krajobrazy ładniejsze nie a la Zegrz
              • frytulek Re: Mauritius przereklamowany? 21.02.23, 14:46
                krolewska.asma napisała:

> Nie tak daleko są Seszele
                > Chyba o wiele ciekawsze i krajobrazy ładniejsze nie a la Zegrz
                >
                Na Mauritius to się jeździ nurkować. A Seszele są przepiękne
                • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 21.02.23, 15:19
                  No tak to się zgadza
      • ach_jak_pieknie Re: Mauritius przereklamowany? 14.02.23, 13:10
        Też obecnie przebywam na Mauritius 🙂🤗
        Moje spostrzeżenia, wyspa ładna, z przemiłymi ludźmi, drogie wycieczki nie wiem skąd biorą się ceny...
        W sklepach podobne ceny do naszych , w restauracjach podobnie, pamiątkowe stragany można rzecz iż tanio, można mocno targować.
        Widoki ładne, plażę również, ale też dużo widziałam, więc też mam porównanie i ogólne wrażenie- jest ok ale chyba już nie wróciłabym tutaj.
        Pogoda świetna, podobno najcieplej w roku w miesiącach styczeń oraz luty .Byłam już w wielu miejscach na świecie , może Mauritius nie robi już takiego wrażenia 🙂😉
        • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 14.02.23, 13:33
          Gdzie jesteś koleżanko, w której miejscowości? Co do plaż, to moje stanowcze veto. Takich krótkich i wąskich plaż nie widziałam chyba nigdzie indziej. A i cenowo też nie jest imho tak super tanio, widziałam, że mały jogurcik potrafi kosztować 100 rupi. Za chipsy płaciłam po 96 rupi, dawno nie byłam w Polsce, ale tak drogo, to chyba też nie jest.
          • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 14.02.23, 16:22
            A Jogurty w lodówce tzynaja czy w ciepłe na półce?
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 14:01
      Cudowne zachody słońca
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 14:05
      I end of the road
    • nenia1 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 14:07
      Na Mauritiusie nie byłam, ale jeden z moich klientów 2/3 tygodnie temu wrócił i na moje pytanie jak mu się podobało dość sceptycznie się wyrażał. W szczegóły nie wchodziłam, bo to relacja zawodowa i chodziło bardziej o small talk, ale zapamiętałam bo faktycznie zawsze słyszę och i ach, a tu nagle ktoś wraca i wygląda, że szału nie było.
      • mikams75 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:20
        ludzie bywaja malo mobilni i jak trafia na miejce, ktore nie odpowiadaja im idealnie, to pozniej sa niezadowoleni. A nie wloza wysilku, zeby sie gdzies ruszyc dalej i odkrywac.
        • nenia1 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:28
          mikams75 napisała:

> ludzie bywaja malo mobilni i jak trafia na miejce, ktore nie odpowiadaja im ide
          > alnie, to pozniej sa niezadowoleni. A nie wloza wysilku, zeby sie gdzies ruszyc
          > dalej i odkrywac.

no właśnie on sporo podróżuje, długo mieszkał w UK i stać go było na różne egzotyczne wojaże. Wrócił jakiś czas temu do Polski, w tym roku polecił na Mauritius i powiedział coś w rodzaju, że jak człowiek zwiedzał inne różne wyspy to ta szału nie robi. To chyba raczej wyraz zblazowania niż małej mobilności.
          • mikams75 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:28
            Mozna miec mnostwo kasy i obleciec pol swiata i niewiele przezyc i zobaczyc.
            • nenia1 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:40
              mikams75 napisała:

> Mozna miec mnostwo kasy i obleciec pol swiata i niewiele przezyc i zobaczyc.

Tak, to prawda, ale czasem po sobie samej widzę, że pewne rzeczy robią już na mnie mniejsze wrażenie niż kiedyś, bo mam porównanie.
          • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:28
            O dzięki
            W takim razie tam nie pojadę
            Rzeczywiście nie ma porównania do Kuby czy Zanzi
      • magia Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 19:46
        to chyba zależy gdzie sie było wcześniej i z cyn porownujesz.
        Ja np nie znam zupelnie plaz afrykanskich ani azjatyckich, ale porównując z karaibskimi to zdecydowanie wole Mauritius.
    • bialyhenio Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 14:31
      urzekła mnie twa historia wink
    • jednoraz0w0 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 15:52
      Serio wkurwilo cię, ze mieszkańcy tamtych terenów sobie żyją po swojemu i wychodzą na swoją plażę kiedy im pasuje i pani turystce przeszkadzają rak, ze ma ochotę ich pobić? O_o
      • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 15:59
        Uważam takie napier.dzielanie muzyką za wyjątkowo niekulturalne, bo panowie nie są sami na plaży, ale nie, rozstawili się z bryką i łub, napierdzielamy basami. Czy ktoś chce tego słuchać, czy nie.
        • jednoraz0w0 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:15
          Nadal, są u siebie, to jest ich kultura, najwyraźniej im pasuje. Jechanie do czyjegoś kraju i opowiadanie potem, ze miejscowe zwyczaje były wkurwiajace, tez kulturalne nie jest.
          • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:22
            Przeszkadzają też innym miejscowym i zagłuszają bębniarzy, którzy chociaż tworzą własną muzykę. Ciekawe, kiedy się wreszcie wyniosą, bo tu już dawno po zachodzie słońca.
        • hanusinamama Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:35
          Są u siebie. To jest ich kultura. A ty oburzona, ze wchodzą na plażę i ze musisz im płącić wiecej niż w biednych częściach Afryki...i jeszcze się tym chwalisz?
          • nenia1 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:44
            hanusinamama napisała:

> Są u siebie. To jest ich kultura. A ty oburzona, ze wchodzą na plażę i ze musis
            > z im płącić wiecej niż w biednych częściach Afryki...i jeszcze się tym chwalisz
            > ?
            >
            to są całkiem przydatne informacje dla osób podróżujących. Osobiście nie widzę nic dziwnego
            że ktoś pisze o cenach w jakimś miejscu albo o zachowaniach ludzi miejscowych.
            • jednoraz0w0 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 18:11
              Ależ niech pisze, ale jeśli pani turystka siew wkurwia, ze autochtoni sobie po swojemu mieszkają i spędzają wolny czas u siebie tam, gdzie ona by chciała żeby było pusto i cicho to, hm… jest to słabe.
              • nenia1 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 18:29
                jednoraz0w0 napisał(a):

> Ależ niech pisze, ale jeśli pani turystka siew wkurwia, ze autochtoni sobie po
                > swojemu mieszkają i spędzają wolny czas u siebie tam, gdzie ona by chciała żeby
                > było pusto i cicho to, hm… jest to słabe.

a co jest w tym słabego? To są tylko odczucia, myśli. Faktycznie wali kogoś po pyskach?
                Robi jakiś dym, awanturuje się? Tobie się wszystko na wyjazdach podoba? Mnie się też w różnych krajach różne
                rzeczy nie podobały. Typowe rozdwojenie jaźni, w Polsce parawaning nad morzem "wstyd na cały świat"
                a już gdzieś indziej hałas i wrzaski na całą okolicę to "kultura, którą należy uszanować" i broń boże nawet na polskim forum nie napomknąć.

• jednoraz0w0 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 19:03
                  Mylisz waluty. Polski parawanik to nie autochtoni tylko turyści, to raz.
                  Dwa, nie chodzi o to ze ma jej się to podobać, tylko o pisanie z pozycji jaśnie pani.
            • hanusinamama Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 18:42
              Zalezy jak pisze. Nasza forumowa globtroterka pisze tak jakby w czasach kolonializmu zyła...ale widać nie każdemu to przeszkadza.
              • nenia1 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 19:10
                hanusinamama napisała:

> Zalezy jak pisze. Nasza forumowa globtroterka pisze tak jakby w czasach kolonia
                > lizmu zyła...ale widać nie każdemu to przeszkadza.
                >

tak hanusina, grunt to sobie dokleić do własnego czepialstwa szlachetne intencje.
                Trochę wyświechtana na forum taktyka, ale niech tam.
          • arkanna Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:59
            Polacy nad Bałtykiem i na Mazurach też są u siebie ale jak takiego z umba umba mam za sąsiada to mam ochotę pierd.. ich w łeb łopatą
            • jednoraz0w0 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 19:13
              Ale ty tam jesteś u siebie tak samo jak oni. To jest co innego, nie jesteś tam na pozycji białej pani która przyjechała zwiedzać kolonie.
              • nenia1 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 19:22
                Rozumiem. A to nie można z uwagi na kolor skóry, czy ogólnie nie wypada jak się nie jest u siebie?
          • samanta1010 Re: Mauritius przereklamowany? 14.02.23, 13:27
            jak disco polo ryczy na plazy w Mielnie to też super. kultura Polaka🤣
      • kotekfelek Re: Mauritius przereklamowany? 06.02.23, 07:12
        Mnie tez to uderzylo, pretensje do ludzi, ze korzystaja z wlasnej (w swoim kraju) plazy... I ze dzieci(ory) maja... Pewnie oddychaja tez powietrzem i uzywaja chodnikow i ulic. I pieniedzy chca za uslugi, ktore wyswiadczaja, zdzierstwo i zgroza.
    • beaucouptrop Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:05
      Na 20 Euro za dwa leżaki i parasol za dzień stać przeciętnego Francuza. Bogaci to pewnie na prywatnych plażach czas spędzają.
      A czy za moralne uważasz wykorzystywać tubylców w Kenii i płacić im śmieszne pieniądze tylko dla tego, że żyją na kontynencie gdzie jest olbrzymia bieda.
      • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:11
        Ej 20 euro to chyba na jakiejś ładnej plazy a nie przy bajorku z kamieniami
      • mikams75 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:22
        ja w ogole nie wiem po co placic za lezaki i lezec w rzadku z innymi, mnie to w ogole nie pasuje i nie umiem tak wypoczywac.
        • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:29
          Tutaj na publicznej plaży jest bardzo mało cienia, a w piekącym słońcu wytrzymasz może z godzinę.
          • mikams75 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:29
            mozna sobie kupic wlasny parasol, wyjdzie taniej niz wypozyczane i szukac miejsca pod palemkami.
    • mikams75 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:18
      az tyle sie zmienilo od czasow, kiedy ja tam bylam? Ja pamietam puste miejsca, miejscowi owszem lubia sie tloczyc i halasowac ale zazwyczaj maja swoje okreslone miejscowki, wystarczy isc dalej. Nie lubie miejsc z lezakami, nie korzystam z nich wcale, wole zadupia i wlasny recznik i takich miejsc sporo mialam.
      W weekendy albo ich nowy rok bywa tloczno i ceny wowczas ida w gore i podejrzewam, ze sie zbieglas w czasie z tym terminem i jakimis lokalnymi dlugimi weekendami. Trou aux Biches bardzo milo wspominam, cisza totalna, spokoj, ludzie byli tylko w konkretnych miejscach a poza tym to bylo pusto. Blue Bay ma gorsze plaze przez co na tych lepszych wiecej ludzi sie napotyka. A lokalsi maja jedna miejscowke, reszta jest okupowana przez turystow.
      Jak chcesz kilometry wielkich plaz to Brazylie polecam.
      • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 16:26
        A możliwe, że to z powodu ichniego święta, wczoraj widzieliśmy po drodze parady. A właśnie, to też bardzo mi się podoba, mieszanka kultur, dużo hinduizmu, choć w sumie mało Afryki.
        • mikams75 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:30
          tak, afryki tam jest malo, to polaczenie bardziej Indii w cywilizowanej wersji z wplywami francuskimi.
          Czas ich swiat to chyba najgorszy czas na jaki moglas trafic. Ja zahaczylam kawalkiem niechcacy.
    • woman_in_love Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:29
      Wiadomo, Kenia jest najlepsza.
      Na Mauritiusie nie ma kenijskich masażystów.
      • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:33
        Skąd wiesz ze nie ma ?
        Ona dopiero przyjechała
    • mayaalex Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:37
      Mauritius nie jest przereklamowany, to po prostu nie twoj target. To jest idealne miejsce dla rodzin z dziecmi lub starszych zamoznych Europejczykow, ktorzy potrzebuja troche komfortu a ze swojej emerytury spokojnie za ten komfort moga zaplacic (bo wazne jest, ze wszedzie masz apteke/lekarza/szpital z dobrym standardem opieki/czysta wode w kranie i drogi w dobrym stanie). Dla mlodszych singielek lubiacych przygody i mniej zwracajacych uwage na wygode czy luksusy sa inne miejsca, Kurcze, brzmi to zlosliwie, ale nie ma byc zlosliwe. Mauritius ma duzo przepieknych miejsc, ale nie jest „dziki”, i to jest wlasnie jego wielka zaleta dla takich ludzi jak na przyklad ja. Bylam kiedys w Ugandzie, tez mnostwo pieknych miejsc, ale dla mnie wszystko tam bylo „zbyt” (zbyt glosne, zbyt intensywne, zbyt obce i nie-europejskie) - a wiele osob jest absolutnie oczarowanych taka „prawdziwa” Afryka.
      • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:51
        Myślę, że masz sporo racji I nie odbieram tego absolutnie jako złośliwość. Ja jestem włóczką (żeńską wersją włóczykija) I lubię się włóczyć po dzikich ostępach. A ciepła woda pod prysznicem nigdy nie była dla mnie priorytetem. Jak tak pomyślę, to najfajniej bawiliśmy się z małżonkiem w hostelu dla backpackersow, gdzie nie było żadnych wygód. I mimo, że formalnie nie jestem singielką, a i tutaj nie jestem sama, to tak właśnie mentalnie się czuję😉
        • alina460 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 18:33
          Włóczykij to chyba raczej włóczykijka, a nie włóczka wink
        • kropkaa Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 19:14
          A to z nie z powodu tego przystojnego surfingowca tak fajnie tam było? wink
          Co do Mauritiusu nie pomogę, ale zdjęcia świetne, dzięki!
          • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 19:23
            Och, Ty!🙃😊. To był oczywiście Niemiec, ja w ogóle żyje pośród samych Niemców, jakby innych nacji już nie było🙄
        • kamin Re: Mauritius przereklamowany? 08.02.23, 18:39
          Jesteś z mężem, partnerem czy ze swoim truelove?
    • piataziuta Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:39
      Spoko, dzięki za info!
    • fragile_f Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 17:45
      >Wylezli wszyscy autochtoni z dzieciorami, okupują każdy centymetr plaży i każdy skrawek ziemi, do tego każdy puszczą swoją muzykę, jazgot taki, że ja musiałam zejść na trochę z plaży, bo inaczej jak słowo daję, chyba bym komuś dała w papę.

Ja bym dała chetnie w papę bogatej, białej turystce której przeszkadza to że ktoś w SWOIM kraju spędza wolny weekend na SWOJEJ plaży w sposób, który lubi.

Ps. $25 za dwa lezaki i inne duperele to normalna cena. Hotel za €500 za tydzień to praktycznie darmo, w "moim" miejscu tyle placisz za jedną noc i to bez śniadań/sprzątania.
      • snakelilith Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 19:36
        Jezu, do mnie też dopiero doszło, że ona skarży się na 500-800 za TYDZIEŃ. Ja nawet nie wiedziałam, że tak jest tak tanio. big_grin Ale pewnie dlatego, że w ezgotycznych krajach preferuję jednak klasyczne hotele, niespodzianki typu brak ciepłej wody pod prysznicem jakoś mnie nie bawią. No i jak tanio, to jest jak jest. Założę się, że gdzieś tam jest plaża należąca do lepszego hotelu i tam tych miejscowych imprezowiczów nie wpuszczają.
    • koronka2012 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 18:20
      Cóż ja z kolei Kenię uznawałam za przereklamowaną, bo białe i czyste plaże były raz - po sztormie, w pozostałe dni szerokie owszem ale upaprane wodorostami i listowiem, do tego przypływ wyganiał z plaży wczesnym popołudniem. Zdecydowanie bardziej odpowiadały mi małe zatoczki na Mauritiusie, Z tym że ja je sobie wyszukiwałam i wolałam przejść się gdzieś dalej, i raczej unikałam dużych plaż miejskich. W Grand Baie chodziłam na plażę w dzielnicy willowej, w tygodniu nie było tam żywego ducha
      • nenia1 Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 18:32
        koronka2012 napisała:

> Cóż ja z kolei Kenię uznawałam za przereklamowaną, bo białe i czyste plaże były
        > raz - po sztormie, w pozostałe dni szerokie owszem ale upaprane wodorostami i
        > listowiem, do tego przypływ wyganiał z plaży wczesnym popołudniem.

ja coraz częściej widzę, że odbiór jakiegoś miejsca zależy od tylu czynników, że nie zawsze ma sens kierowanie się cudzym odbiorem. Wiele zależy od pogody, pory roku, miejsca w jakie się trafi, ludzi jakich spotka, własnych oczekiwań i preferencji, czy nawet tego ile i co widzieliśmy wcześniej.
        • jkl13 Re: Mauritius przereklamowany? 06.02.23, 07:48
          Dokładnie. Mam znajomych, których rozczarował ...Paryż. Ale pojechali tam z 2-letnim dzieckiem w wózku, mieli mnóstwo problemów logistycznych (brak podjazdów i wind dla wózków, konieczność znoszenia wózka i dziecka do metra), dziecko było wówczas bardzo mało chodzące. 2-latek jak to 3-latek, marudził, wolał biegać po trawie niż po muzeach. Wymęczyli się strasznie i wyleczyli z Paryża na wiele lat. Poza tym byli wcześniej w Lizbonie, Rzymie, Sewilli i Paryż ich nie zachwycił.
          Ja tam byłam tylko z mężem, była to pierwsza europejska stolica, którą zwiedzałam i byłam zachwycona. Tak więc odbiór faktycznie zależy od wielu okoliczności, wcześniejszych doświadczeń, nastawienia i ludzi,którzy nam towarzyszą w podróży.
    • pulszoma Re: Mauritius przereklamowany? 05.02.23, 19:14
      Hej. A mogłabyś się odnieść do opowieści jednego z moich (obsługiwanych przez firmę, w której pracuję) klientów: on jest zachwycony Mauritiusem z perpsektywy rezydenta podatkowego. Spędza tam 8 miesięcy w roku, jest to jego główny dom (drugi w Polsce). Podoba mu się wszystko: kuchnia (jakość jedzenia i sposób przygotowania), plaże publiczne i zamknięte, pogoda i przyroda w głębi wyspy, miasta, ludzie (bezpieczeństwo), nawet na system ochrony zdrowia (w sensie: prywatny) nie narzekał, a korzystał parę razy. No i system podatkowy. Mówił, że w porównaniu do Bahamów, gdzie wcześniej spędził 3 lata, Mauritius jest naprawdę jego prywatnym rajem. Sceptycznie wypowiadał się natomiast o Malediwach (nudne i mała dostępność usług) oraz Szeszelach ("trochę lepsze Malediwy"). Jakbyś mogła się do tego odnieść, byłabym Ci bardzo wdzięczna.
      • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 06.02.23, 04:29
        Hej, nie wiem, czy jestem właściwym adresatem tego pytania, bo to moja pierwsza wizyta na Mauritisie (I pewnie ostatnia), ale sądzę, że faktycznie może mu się podobać, bo tutaj jest tak bardzo europejsko😉. Jest bezpiecznie, ludzie są uprzejmi, mili, nienachalni, chętni do kontaktu z innymi. Pierwszym językiem słyszanym jest francuski, dopiero później przechodzą na anielski. Klimat bardzo łagodny, teraz jest tutaj pora deszczowa, a jest to zupełnie nieuciążliwe. Nawet, jeżeli popada w ciągu dnia, to szybko się wypogadza. Teraz jest najgorętszy czas w roku, więc potrafi być naprawdę upalnie, nawet miejscowi szukają skrawka cienia, ale w innych miesiącach pewnie jest mniej upalnie, a bardzo przyjemnie. Jest czysto, widać, że bardzo o to dbają, zarówno w miejscach publicznych, jak i w hotelach, restauracjach. Sama wyspa wygląda na bardzo zadbaną i doinwestowaną, są świetne drogi i nowoczesne centra biznesowe. Btw. bardzo popularnym samochodem tutaj jest nissan march, znany,u,nas jako nissan Micra, widuję je co krok😉.
        Przyroda robi wrażenie, byliśmy na wspinaczce w lasach do 7 wodospadów Tamarind i faktycznie są one piękne! I znów, dba się, aby te miejsca pozostały czyste i jak najmniej skażone obecnością człowieka, by cieszyły też oko innych. No i nie zauważyłam też żadnego robactwa wdzierajacego się do domów, jak to bywa w Afryce, co może być lekko uciazliwe🙃😉.
        Słowem, dla mnie Mauritius nie ma tej dzikości, tego 'pieprzu'😉🙃 (choć pieprz rośnie, przewodnik nam pokazywał🙂), ale wierzę, że może się podobać.
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 15:04
      Dobra, zainstalowaliśmy się w Grand Baie, znanym tutaj również po prostu jako Grand Bay i przyznaję, ze tutaj bardziej mi się podoba. Plażę ładne chociaż dalabym radę zmierzyć je linijką, ale za to wreszcie woda ma właściwy kolor🙃🙂. Bardzo podoba mi się też to, że to miasto żyje, jest multum restauracji, budek z jedzeniem, stragany z owocami - baby ananasy!, mnóstwo sklepów z ciuchami🫣 i pamiątkami. Wyhaczylam cudownej urody kubek, ale kosztował 375 MUR. Jak na początku chcialam wziąć 3, tak po zobaczeniu ceny, od razu 2 odłożyłam na półkę🙄.
      • black_magic_women Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 15:12

Wyhaczylam cudownej urody kubek, ale kosztował 375 MUR. Jak na p
        > oczątku chcialam wziąć 3, tak po zobaczeniu ceny, od razu 2 odłożyłam na półkę?
        > ?.
        >

Czy google źle coś policzyły?
        • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 15:21
          No ja nie zapłacę tyle za kubek x 3, raczej szukam okazji i oszczędnosci, ale za to za dragon vodka dla moich folks bez problemu wysupłałam ponad 700 MUR🙂
          • angazetka Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 16:09
            Czekaj, 37 złotych za kubek to dla ciebie dużo?
            • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 16:19
              Tak. Za to muszę dokupić więcej dragon vodki dla wszystkich znajomych i przyjaciół krolika. Wygooglalam, że 700 MUR to taniocha😎
              • spirit_of_africa Re: Mauritius przereklamowany? 08.02.23, 19:27
                Serio lepiej kupić ruską wódkę niż kubek?
                • bialyhenio Re: Mauritius przereklamowany? 08.02.23, 20:21
                  a oni maja tam porcelanę?
      • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 17:52
        No rzeczywiście
        W końcu nie wyglada jak Mazury
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 15:06
      Bardzo fajna architektura miasta
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 15:09
      Widok z balkonu I oczywiście shopping mall🫣
    • caponata75 Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 15:34
      W każdym wątku o Mauritiusie piszę, że jest przereklamowany. Zwłaszcza długo lot sprawia, że niewarto tam jechać. Wiele miejsc bliżej Europy ba, nawet w samej Europie, jest ciekawszych.
      • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 16:15
        Ale te zachody słońca! Dla nich warto, jestem w nich zakochana🙂🙃
        • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 07.02.23, 17:47
          Zegrze ?
          Mówiłam
        • kropkaa Re: Mauritius przereklamowany? 09.02.23, 22:33
          🖤
          Pięknie!
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 08.02.23, 16:40
      Jak ktoś już trafi na Mauritius, to koniecznie musi wybrać się na południe wyspy, nad święte jezioro Grand Bessin i do Chamalet. Super wycieczka, tylko trochę szkoda, że nie z przewodnikiem, a przynajmniej my takiej oferty nie znaleźliśmy. Za to kierowca woził nas dzielnie przez cały dzień i coś tam poopowiadał.
      • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 08.02.23, 18:16
        Ale brzydka pogoda chyba teraz nie ma pory deszczowej ?
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 08.02.23, 16:43
      Grand Bessin
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 08.02.23, 16:46
      Chamarel
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 08.02.23, 16:49
      I małpka. I ośmiorniczki!🙃🙂
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 09.02.23, 16:41
      Znalazłam!!! Nareszcie fajne plaże na Mauritiusie, ale w tym celu trzeba było popłynąć katamaranem 2 godziny na Flat lsland, a po drodze były takie fale, że jestem w szoku, że wszystkim uczesnikom wesolej wycieczki udało się utrzymać śniadanie w żołądku😉🙃. Ja miałam taki kryzys przez chwilę, że rozważałam przysiądziecie na samym dnie łódki i oddychanie do papierowej torebki. No, ale raz, że nie chciałam narobić sobie i innym obciachu, a po drugie huk wie, czy mieli w ogóle papierowe torebki, pokazywali nam tylko foliowe, a to chyba nie to samo🙄.
      • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 09.02.23, 16:45
        Ale wysepka bardzo ładna, zresztą oni tam mają w cholere wysepek, piasek biały, ocean szmaragdowy, więc mój zmysł estetki został zaspokojony🙃🙂
        • frytulek Re: Mauritius przereklamowany? 21.02.23, 14:56
          leanne_paul_piper napisała:

> Ale wysepka bardzo ładna, zresztą oni tam mają w cholere wysepek, piasek biały,
          > ocean szmaragdowy, więc mój zmysł estetki został zaspokojony🙃🙂
          >
          Każda plaża na Seszelach tak wyglada 🙄
          • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 21.02.23, 15:18
            Chyba żartujesz plażę na Seszelach są akurat prze piękne a te które wkleiła autorka to wyglądają jak plażę na Zalewie Zegrzyńskim
    • leanne_paul_piper Re: Mauritius przereklamowany? 10.02.23, 17:50
      Znalazłam cudnej urody obraz, który pasowałby mi do mieszkania i w ogóle do mnie, ale boję się wejść zapytać ile, bo pewnie powiedzą, że milon MUR, albo coś koło tego🙄🙃. No i jeszcze trochę zachodów słońca, bo zachodów nigdy nie za dużo😉🙃😋
      • krolewska.asma Re: Mauritius przereklamowany? 14.02.23, 16:22
        No nie wiem
        Trochę cały czas Zegrzem powiewa
        zdjęcia nie umywają się do tych widoczków które wysyłałaś z kenii

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka