Dodaj do ulubionych

9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fałsz?

15.10.09, 17:15
Czytając jedynie słuszną Gazetę Łomiankowską (ostatni numer)
społeczeństwo naszej gminy dowiedziało się że oto w Łomiankach
obecny burmistrz buduje średniorocznie 9,81 km rocznie wod-kanu. Cóż
mając dane ze spółki przecierałem i dalej przecieram oczy ze
zdumienia jak można posuwać się do takich manipulacji. Po pierwsze
po co uśredniać, czy nie można jak do tej pory pisać ile sieci wod-
kan wykonano każdego roku? Otóż nie można, bo wtedy dane z tabelek
pokazały zupełnie co innego, coż co nie pasuje do skrzętnie
tworzonego wizerunku obecnych władz.

Fakty są nieco inne. Średniorocznie wybudowano w latach 2007-2008
wodociągu - 2,92 km
kanalizacji - 2,81 + 0,60 razem 3,4 km

Czyli wod-kanu wybudowano ok. 3,3 km średniorocznie.
www.lomianki.pl/bip/media/1130_Projekt_uchwa_y_nr_4.pdf
strona 9 WPI spółki

Tak to zawsze było podawane, a jeszcze częściej z podziałem na
poszczególne lata. W 2006 roku poprzednik wybudował niecałe 3 km (o
ile pamiętam 2,6 wod-kanu) z budżetem 54mln, wcześniej spłacał
wielorybka i nie miał pewnie kasy na takie tam luksusy:) Co
zrobili "doradcy"("magicy") burmistrza otóż zsumowali sobie
wodociąg, kanalizację i na dodatek jeszcze przykananliki-wiadomo
będzie więcej. I tak wyszła średnioroczna suma 9,81, choć naprawdę
wybudowano tylko ok. 3,3 km wod-kanu.Jak tu nie cieszyć się naszą
nową, ładną i rzetelną władzunią.

Tak oto wygląda jedna z "prawd" i faktów, które podaje cenzurowana
GŁ. Ostatnio odmówiono mi publikacji sprostowania do artykułu
burmistrz "Faktem jest że..." z GŁ nr. 20, twierdząc że
artykuł "Faktem jest że..." został opublikowany (Uwaga!) ... w Echu
Bielan (udostępnię e-mail jakby ktoś nie wierzył).
Tutaj jest GŁ z faktem jest że...
www.lomianki.pl/lomianki/get_gazeta.php?f=138
Nie dziwię się że Brycezion pisze źle o doradcach burmistrza i za to
jest linczowany. Potwierdzam, że ktoś burmistrzowi robi krecią
robotę, przecież prawda wyjdzie na jaw. Wkrótce podam
kolejne "fakty", które będą przewracały się jak domek z kart:)

Ciekaw tylko jestem ile osób dało się "zrobić w konia"?
Obserwuj wątek
    • boguslaw56 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 15.10.09, 18:33
      Ja dałem zrobić się w konia więc:
      hhhhiiiijaaaaa.

Koń który mówi. ;)
      • krzysiom1 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 15.10.09, 21:21
        A jak robi paszczą koń który nie mówi?
        • brycezion Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 16.10.09, 12:23
          A'propos konia. Powyżej wątek o nim dla przypomnienia.
          • darabu7 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 16.10.09, 12:34
            Propaganda i afery PO w skali kraju. Propaganda w skali Gminy
            Łomianki. Mam radę dla "pijarowców" gminnych; Jeżeli dom
            mieszkańca jest oddalony od ulicy np. 45 mb to tę odległość też
            proponuję dodać jako ilośc metrów bieżących wykonanych przez
            Gminę. Można pomnożyć 2 x 45 mb bo przecież wodociąg i
            kanalizacja. Tym sposobem wyjdzie, że Gmina wykonała w 2009 roku
            20 km wod-kan.
            • redakcja.lomianki.info Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 16.10.09, 12:52
              Papi. czepiasz się szczegółów :)
              Przecież jak się kładzie kabelek (ten od prądu) - o długości 10 metrów - to oczywistą oczywistością jest, że to tak naprawdę 30 metrów drutu i to w trzech kolorach :)
              • kiix Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 17.10.09, 11:43
                redakcja.lomianki.info napisał:
                > Przecież jak się kładzie kabelek (ten od prądu) - o długości 10 metrów - to ocz
                > ywistą oczywistością jest, że to tak naprawdę 30 metrów drutu i to w trzech kol
                > orach :)
                >
                Oczywistą oczywistością jest, że tak naprawdę w 21 wieku kładzie się kable
                cztero i coraz częściej pięcio żyłowe kable. To tak w kwestii formalnej. Trzy
                żyłowe odeszły do lamusa.

> tak naprawdę 30 metrów drutu i to w trzech kolorach
                Znowu kleks. Drut jest jeno kolorowy wykonany z metali nazywanych kolorowymi.
                Chyba, że izolację z tworzyw sztucznych nazywasz drutem.
              • mezar73 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 17.10.09, 19:08
                30 metrów w trzech kolorach ? Toż to będzie jakieś 90m drutu jednokolorowego !
                • brycezion Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 17.10.09, 22:07
                  Papirus pisze, że doradcy burmistrza mnie linczują...
                  Eeeetam, brzęczenie much.
                  Co zaś do kilometrów rur, to istotniejsze byłyby liczby podłączonych domów.

Teraz przykład o doradcach.
                  Nie kto inny lecz burmistrz musiał się w końcu włączyć w problem obowiązku
                  podłączeń domów do sieci wod-kan., które koło nich przebiegają. Spółka nie mogła
                  sobie z tym dać rady.
                  Na polecenie burmistrza, Jego zastępca zbadał temat jak to robią w innych
                  gminach. W wyniku rok temu ukazał się artykuł w GW, jak rozwiązano skutecznie
                  problem w Mszczonowie. Ja zamieściłem wątek na forum.
                  I co ? Nic. Doradcy rzucili się na mnie, a burmistrza postraszyli chyba groźbą
                  malejących słupków popularności. Nie wzięli jednak pod uwagę, że ludzie
                  odebraliby pozytywnie konkretne działania dla uporządkowania problemu.
                  A i obowiązek unijny uzyskania 95% skanalizowania miasta byłby łatwiejszy do
                  osiągnięcia.

Tak nawiasem. Czy wogóle jest wykaz posesji nie podłączonych do sąsiadującej
                  magistrali i jaki to jest procent w stosunku do korzystających z wod-kan. ?
                  Ile domów jest zamieszkałych ? Bo WPI Spółki żongluje kilometrami, a nie domami.
                  Określenie "szacuje się", że z wod-kan korzysta 9000 - 9100 mieszkańców tak
                  naprawdę nic nie mówi dokładnie o sytuacji z podłączeniami do domów.
                  • mezar73 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 17.10.09, 22:37
                    Dlaczego powinien istnieć obowiązek podłączenia się do sieci wod-kan
                    przebiegającej obok posesji ? Pytam poważnie; bez złośliwości i bez chęci
                    prowokacji. Co w tym złego, że ktoś chce płacić za szambiarkę i prąd zużywany
                    przez pompę ?
                    • esscort Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 17.10.09, 22:53
                      myślę że z tego samego powodu, dla którego nie chodzi się za potrzebą
                      za stodołę lub garaż ;)
                      • brycezion Re: Mezar73 17.10.09, 23:02
                        Polecam artykuł w GŁ nr.13 (251) z 27.6.2008 (jest na stronie UM) i wątek na
                        forum z 3.7.2008 pt. "Jak to zrobili w Mszczonowie".
                        • lomek2 Re: Mezar73 18.10.09, 23:54
                          Domyślam się, że po bożemu. Bo przecież nie od tyłu?
                          :>
                      • lomek2 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 18.10.09, 23:53
                        Kto nie chodzi, to nie chodzi... ;)
                        W końcu po coś te rozpadające się stodoły w MIEŚCIE stoją, no nie?
    • kiix Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 17.10.09, 11:27
      papirus22 napisał:

> przecieram oczy ze zdumienia jak
      > Fakty są nieco inne.
      > kanalizacji - 2,81 + 0,60 razem 3,4 km
      >
      chyba - 2,81 + 0,6 = 3,41
      lub - 2,81 km + 0,6 km = 3,41 km
      • posrednik56 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 18.10.09, 10:38
        kiix napisał:

> papirus22 napisał:
        >
        > > przecieram oczy ze zdumienia jak
        > > Fakty są nieco inne.
        > > kanalizacji - 2,81 + 0,60 razem 3,4 km
        > >
        > chyba - 2,81 + 0,6 = 3,41
        > lub - 2,81 km + 0,6 km = 3,41 km

Panie Kiix chyba wszyscy wiedzą o co chodzi. A wtręty w Pana stylu jedynie wprowadzają zamieszanie w temacie. Może poprostu jak Pan nie ma nic do powiedzenia to może się Pan nie będzie wogóle odzywał.

Chciałbym się dowiedzieć jak jest naprawdę. Czy dane które podaje burmistrz to faktycznie sumowanie wszystkiego? Jak jest liczona długość kanalizacji i wodociągów? Czy każdą rurkę liczy się oddzielnie a potem sumuje? Bo chyba kładąc instalacje wod-kan na jednej ulicy o długości 1 kilometra - nie oznacza, że w wyliczeniach Burmistrz otrzymuje 2 kilometry instalacji?

• brycezion Re: Pośrednik56 18.10.09, 22:47
          Oczywiście, że z 1 km wod-kan. usłużni "redaktorzy" wyczarowali 2 km. Jak
          iluzjonista wyciągnęli z kapelusza 2 króliki zamiast jednego. Mówiąc o sieciach
          wod-kan zawsze w planach traktowano 1 km kanalizacji i 1 km wody jako 1 km sieci
          wod-kan.
          Np. WPI Spółki na które powołuje się artykuł, na str. 11 podaje w opisie plan
          na 2009 = ok. 6 km wod-kan.

Jak to było w tym skeczu o gazetce w PRLu : "...wydrukujemy... niech się babcia
          cieszy". Ale babcia może pewnego dnia zdjąć okulary, wstać z fotela i
          przetrzepać laską tych redaktorów, którzy ją ośmieszają.
          • posrednik56 Re: Pośrednik56 19.10.09, 00:07
            brycezion napisał:

> Oczywiście, że z 1 km wod-kan. usłużni "redaktorzy" wyczarowali 2
            km. Jak
            > iluzjonista wyciągnęli z kapelusza 2 króliki zamiast jednego.
            Mówiąc o sieciach
            > wod-kan zawsze w planach traktowano 1 km kanalizacji i 1 km wody
            jako 1 km siec
            > i
            > wod-kan.
            > Np. WPI Spółki na które powołuje się artykuł, na str. 11 podaje w
            opisie plan
            > na 2009 = ok. 6 km wod-kan.
            >
            > Jak to było w tym skeczu o gazetce w PRLu : "...wydrukujemy...
            niech się babcia
            > cieszy". Ale babcia może pewnego dnia zdjąć okulary, wstać z fotela
            i
            > przetrzepać laską tych redaktorów, którzy ją ośmieszają.

Dziękuję za rzeczową odpowiedz.

A jak długość położonej sieci wod.-kan. była liczona za poprzedników
            burmistrza Pszczółkowskiego?
            Czy również liczono osobo rury wodne, rury kanalizacyjne, a potem
            otrzymane wyniki dodawano?
            Jeżeli nie był stosowany wyżej opisany sposób to oznacza że burmistrz
            Pszczółkowski w artykule w Gazecie Gminnej mija się z prawdą? Jak
            jest naprawdę?

Pozwolę sobie zacytować porównanie zamieszczone w numerze 20/2009.
            "W latach 1994-1998, kiedy funkcję burmistrza pełnił Pan
            Belka - budowano średniorocznie 8,31 km km sieci wodociągowej
            – kanalizacyjnej, za burmistrza Sokołowskiego w latach
            1999-2006 powstawało średniorocznie 3,99 km sieci. W czasie
            sprawowania funkcji przeze mnie tylko w latach 2007 i 2008
            średnio rocznie powstało 9,81 km. W tym ponad 3 km przyłączy
            wodnych i kanalizacyjnych."

• lomek2 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 18.10.09, 23:50
      Otóż mylicie się tow. papirus!
      Trzeba jeszcze doliczyć do bilansu nowe rynny na niektórych budynkach gminnych
      oraz cieki przydrożne na poboczach. I wyjdzie.
      :)
    • robert_c Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 20.10.09, 19:37
      > Fakty są nieco inne. Średniorocznie wybudowano w latach 2007-2008
      > wodociągu - 2,92 km
      > kanalizacji - 2,81 + 0,60 razem 3,4 km
      >
      > Czyli wod-kanu wybudowano ok. 3,3 km średniorocznie.

Proszę o uściślenie.
      Czy to jest wartość średnioroczna, czy suma z lat 2007-2008.
      Jeśli średnioroczna to w sumie wykonano 6,6 km sieci wod-kan?

Trochę się wtrącę w nie swoje sprawy.
      Odkąd wchodzę na forum Łomianki na gazeta.pl (a chyba zaglądam tu od roku 2005)
      widzę, że powtarza się problem sieci wodno-kanalizacyjnej.
      Nie wnikam o co chodzi. Nie znam się na problemach układania sieci wod-kan.
      Napiszę jednak, że mam w swoim posiadaniu domek letni w lesie. Domek położony w
      Gminie Jakubów pod Mińskiem Mazowieckim. Jakież było moje zdziwienie, gdy przed
      dwoma laty Gmina chciała do mojego domku doprowadzić wodociąg i kanalizację...
      Od kilku lat w pobliskich wsiach w okolicy mojego domku wykonuje się na masową
      skalę kanalizację. Chyba skanalizowano już wszystko co można, a hydranty można
      spotkać nawet na polnej drodze w środku lasu. Nie wiem ile tego już wykonano w
      ciągu ostatnich 2-3 lat. Na oko można liczyć w dziesiątkach kilometrów.
      I wykonuje się jeszcze.
      Dowód:
      www.bip.jakubow.pl/index.php?page=2&id=504&tryb=

Nie wiem skąd gmina ma na to kasę (nie obchodzi mnie to - mam w lesie wodę i
      kanalizację i się z tego cieszę). Jak prześledzicie inne ogłoszenia z BIP gminy
      wiejskiej Jakubów, to są też przetargi na modernizacje dróg gminnych i wiele
      innych. Widać polska wieś jest bogata....
      • esscort Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 20.10.09, 21:53
        Bo w sprawie tego wod-kanu nad Łomiankami jakieś fatum wisi. To nas
        przerasta. Wszyscy sobie z tym bez problemu radzą. A my juz ok. 15
        lat to uporczywie, z pełnym poświęceniem budujemy i.... nie
        potrafimy zbudować :(
        • robert_c Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 20.10.09, 22:34
          To może trzeba pójść na konsultacje do władz Gminy Jakubów (i podejrzewam, że
          wszystkich dookoła).

-
          SISKOM
          TAK dla rozwoju infrastruktury komunikacyjnej w Warszawie
          • brycezion Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 21.10.09, 13:34
            Sprawa jest oczywista, nie ma woli "politycznej" rozwiązania problemu.
            Priorytet to priorytet. Układając WPI Gminy czy roczny budżet powinno się zacząć
            od potrzeb wod-kan., a potem dzielić pieniądze na inne cele. U nas dzieje się
            odwrotnie. Najpierw "koncerty życzeń", a co zostanie - na wod-kan.
            Potem - jak te pieniądze są wykorzystywane. Spółka nie ma zdolności
            przerobowych, koszty musi mieć wysokie, skoro opiera się na wynajmie sprzętu, a
            i koordynacja robót pozostawia dużo do życzenia.
            Inwestycje powinny iść w drodze przetargów, a Spółka powinna zająć się głównie
            podłączeniami do domów, tam, gdzie sieć jest wykonana.
            • mezar73 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 21.10.09, 18:18
              Myślisz, że obecny burmistrz nie wiedział o tym, co piszesz, kiedy kandydował ?
              Zastanawiam się, czy wiedza ta zanika przed, czy po objęciu urzędu...
              • darabu7 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 23.10.09, 09:48
                ?
                • brycezion Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 23.10.09, 13:33
                  Myślę, że burmistrz miał i ma tą wiedzę nadal.
                  Tylko, że jest jeszcze grupa radnych i "doradców", którzy mają zupełnie inne
                  priorytety.
                  Jeżeli przeforsowali wybór drogi poprzez PR, to jest jak jest.
                  • mezar73 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 23.10.09, 14:06
                    Kiedy Wałęsa był prezydentem, mówiono, że ma świetne pomysły, tylko jego doradcy
                    są źli...
                    • brycezion Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 23.10.09, 18:15
                      Mezar73 : To jest dobry przykład, jak ocena polityczna "na pstrym koniu jeździ".
                      Ci sami ludzie wyśmiewający Wałęsę, po latach stanęli w Jego obronie.
                      Wracając na nasze podwórko.Myślę, że ani prezydent ani burmistrz, sam,
                      jednoosobowo, nie jest w stanie ogarnąć szczegółów całości spraw. A ten może
                      dobrze rządzić, kto ma rzetelne informacje.
                      Do tego jednak potrzebni są dobrzy doradcy.
                      Pierwszy przykład dałem w/s przyłączy i Mszczonowa.
                      Drugi - jak pomysł burmistrza o sposobie przygotowania wniosku o dotacje, w
                      wyniku opinii "doradców", został zaniechany i spowodował roczne opóźnienia.
                      Ale, kiedy nie przeszkadzało to "doradcom", burmistrz podjął trudną próbę
                      odzyskania od Mitexu ok. 1,5 mln.
                      Czyli nie boi się trudnych spraw.

Do tego nakładają się na decyzje osobiste odczucia, sympatie lub antypatie.
                      Wtedy nie ważne co ktoś mówi, lecz kto to mówi.
                      Dlatego np. miałem pretensje do Krysteckiego czy Papirusa, że na początku
                      kadencji, w imię iluzorycznej troski o czystość procedur i rzekomego nepotyzmu,
                      podjęli wątpliwy problem przesunięcia żony burmistrza do referatu zamówień
                      publicznych. W sytuacji, gdy obie zatrudnione tam osoby odeszły z pracy. Efekt -
                      w końcu musiała odejść z Urzędu. Skutek - cokolwiek by powiedzieli, są
                      wdeptywani w ziemię. A czasem mają rację.
                      • krzysiom1 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 23.10.09, 19:54
                        Szkoda brycku, że nie pamiętasz przedwyborczych deklaracji
                        burmistrza (wielokrotnych- że gdy wygra wybory żona odejdzie z pracy
                        w UG. Mieszanie z błotem Krysteckiego i papiego to zupełnie inna
                        historia.
                        • brycezion Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 23.10.09, 20:40
                          Takich deklaracji burmistrza nie pamiętam, a byłem chyba na wszystkich
                          zebraniach przedwyborczych.
                          Pamiętam jedynie, że gdy był poruszany ten temat, zajmowałem zawsze stanowisko,
                          iż żona nie może być karana za sukces męża.
                          Natomiast późniejszy zarzut nie dotyczył Jego rzekomych przedwyborczych
                          obietnic, a tego, iż może istnieć podejrzenie faworyzowania kogoś lub wręcz
                          korupcji, jeśli żona burmistrza pracuje w referacie zamówień publicznych.
                          A podejrzeniami nigdy się nie przejmowałem. Łatwo jest je zweryfikować
                          sprawdzając dokumenty.
                          • krzysiom1 Re: 9 km sieci wod-kan w GŁ???!:))) prawda czy fa 23.10.09, 20:43
                            Pamięc ludzka jest zawodna...
                            Ja pamiętam, że prawie na każdym spotkaniu przedwyborczym taka
                            deklaracja padała. Zresztą bez sensu bo bez wywoływanie do
                            odpowiedzi w tym temacie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka