kmsanczia 30.03.10, 10:01 wiadomosci.onet.pl/2148474,11,zmarl_krzysztof_teodor_toeplitz,item.html Mieszkał w Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roberto19633 Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 30.03.10, 18:09 No i nie dodałaś, że był intelektualistą dużego formatu. Odpowiedz Link Zgłoś
kundziuk Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 30.03.10, 19:50 Tego pisać nie musiała, bo to zakładam każdy wie. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 30.03.10, 21:09 Nie komplikuj proszę, tu nikt nie miał złych intencji, ani nie zamieszczał podtekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
ojciechrzestny Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 30.03.10, 21:43 Roberto, dziewczyny same wywołują takich stefanów, gdyż muszą mieć z kim polemizować. I aż się prosi poruszać wątki z przeszłości każdej osoby, łącznie ze zmarłym Panem Krzysztofem - z całym szacunkiem dla jego pamięci - czynnym działaczem PZPR w latach PRL-u i uczestnikiem okrągłego stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 30.03.10, 22:04 No to nie wiem Ojciec, może potraktuj tę informację (jak w tytule) jako dobrą wiadomość. Tak, przyznaję się, to miała być prowokacja. Dżizas, do jakich jeszcze absurdów dojdziemy. :? Myślałbykto, że mamy tu samych pisowców, którzy nigdy nie byli w partii (bo nikt ich nie chciał). Odpowiedz Link Zgłoś
ojciechrzestny Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 30.03.10, 22:34 Kmsanczia nie traktuję tej informacji jako dobrej i daleki byłem od tego. Pana Krzysztofa znałem osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 30.03.10, 22:40 A ja kiedyś jego syna. Ale pisałam wyłącznie w kontekście tego, że odszedł znany człowiek związany z Łomiankami. Gdzie tu się można dopatrzeć prowokacji dla trolli doprawdy nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ojciechrzestny Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 30.03.10, 22:50 Może kiedyś będzie nam dane sobie to wytłumaczyć. A uwaga moja w Twoim kierunku, i nie tylko, płynęła z głębi serca. A trolli zawsze tępiłem - więc spokojnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 31.03.10, 11:33 No to się cieszę, zwłaszcza co do tępienia. ;) Ale może jednak nie dajmy się zastraszyć, nie będziemy chyba analizować każdej swojej wypowiedzi pod kątem jednego prymitywa. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 30.03.10, 18:55 Mieszkał Km, zupełnie niedaleko mieszkał. Był kiedyś moim sąsiadem. Odpowiedz Link Zgłoś
supermauzer Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 31.03.10, 13:17 Przemianować ulicę Konopnickiej na KTT. I zmienić nazwę "Dziekanów Leśny" na "Dziekanów Czerwony". Jest już przecież gimnazjum im. tow. Kuronia. Odpowiedz Link Zgłoś
uprl Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 31.03.10, 13:55 "czerwone" myślenie zapuściło niestety mocne korzenie w naszym społeczeństwie... Odpowiedz Link Zgłoś
guzikiewicz69 Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 31.03.10, 15:28 Kuroń jest czerwony, bo siedział w pierdlu za walkę z czerwonym i brał po ryju od czerwonego -w przenośni i dosłownie. Jak się bierze po ryju, to człowiek łatwo się pobrudzi czerwienią. Terasz już wszystko kumam. Czy ja może jaki nienormalny jestem ? Odpowiedz Link Zgłoś
uprl Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 31.03.10, 16:17 to, że walczył i siedział, nie zmienia wcale faktu, że zawsze jednak był też ideowym czerwonym Odpowiedz Link Zgłoś
ono2008 Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 31.03.10, 19:50 Ja wiem, że ty całe życie żyjesz kryształowo i nie natrafiłeś w swym życiu na wszechobecną maszynę do ogłupiania młodzieży jaką było komunistyczne państwo. I nie jest błędem tych co w młodości dali się uwieść komunistycznej bajce, błędem na pewno natomiast jest wierzyć w nią długo, długo, często do końca. Ty pewnie jesteś pokoleniem, które nie ma zielonego pojęcia jak to było i nie wiesz jak trudno było marzyć i działać na rzecz wolność, przygnieciony zdawało by się wszechpotężnym rosyjskim butem. Jak spełniać swe obowiązki wobec rodziny i kraju? Gadać możesz sobie co chcesz, ale spróbuj pomyśleć, jak się czół człowiek w tamtych czasach i jakie nim kierowały przesłanki. Odpowiedz Link Zgłoś
ono2008 Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 31.03.10, 19:52 Przepraszam za błąd, czół = czuł. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 31.03.10, 20:51 Zgadzam się z Pana wypowiedzią .Łatwo jest oskarżać, trudniej jest dokonywać wyborów. Autorytety mogą odpowiedzieć na to pytanie, lecz kim są te autorytety? Czy ich ocena będzie właściwa? Pozatym wspominając człowieka który zmarł, lub będąc na jego pogrzebie , należałoby zachowywać się w sposób zrównoważony, bez epitetów i podtekstów/ nie mówię o Panu/. Odpowiedz Link Zgłoś
uprl Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 01.04.10, 15:43 Nie wiedziałem, że stwierdzenie faktu, że ktoś był "czerwony" czy inaczej "socjalistyczny", jest oznaką agresji... I tu chodzi mi wyłącznie o poglądy, a nie postawę jako człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
umberto0 Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 01.04.10, 13:42 Od strony zawodowej- bardzo wybitna jednostka, czyli człowiek. Od strony moralnej - bardzo niejednoznaczna jednostka, czyli konformista. Odpowiedz Link Zgłoś
jojcorz Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 01.04.10, 14:01 A jak ów KKT odbierał miejsce Swojego "życiowego cumowania"? Napisał chociaż jeden z tych wspaniałych Swoich tekstów o lokalnej omniankowskiej społeczności, o naszych ukochanych Omniankach, o naszych wrzodach, bolączkach, potrzebach, nadziejach, zamierzeniach, osiągnięciach, potknięciach, bólach porodowych udanych i nieudanych inicjatyw, o drogach, przedszkolach, szkołach, o naszej wizji przyszłości w Sojedinionnoj Jełuropie itd. itp? Dwa zdania w dwóch trybach. Pytającym i oznajmującym (orzekającym). Miał to głęboko w d...? Miał to głęboko w d.... I raz jeszcze. Traktował Omnianki jako sypialnię? Traktował Omnianki jako sypialnię. No, apologeci Pamięci KKT, do ataku! Jojcorz przyjmie każdego kopniaka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 01.04.10, 14:22 Już samo to, że nie pisał Omianki dobrze świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanprawo Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 01.04.10, 14:30 Przeczytajta jego życiorys...polecam!!! nawet z ciekawości w wikipedii Odpowiedz Link Zgłoś
jojcorz cjp 01.04.10, 14:53 O kim świadczy dobrze? O czym świadczy dobrze? O Nim, czy o Omniankach (zapyziałkach)? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 05.04.10, 23:51 jojcorz napisał: > A jak ów KKT odbierał miejsce Swojego "życiowego cumowania"? > > Napisał chociaż jeden z tych wspaniałych Swoich tekstów o lokalnej omniankowski > ej społeczności, o naszych ukochanych Omniankach, o naszych wrzodach, bolączkach, potrzebach, nadziejach, zamierzeniach, osiągnięciach, potknięciach, bólach porodowych udanych i nieudanych inicjatyw, o drogach, przedszkolach, szkołach, o > naszej wizji przyszłości w Sojedinionnoj Jełuropie itd. itp? Pisał o łomiankach bardzo często w felietonach. Ale czy miał taki obowiązek? Nie sądzę. W jakim celu miałby pisać o Łomiankach? Czy czytelników prasy ogólnopolskiej interesują jakieś bolączki łomianek? Nie sądzę. Gdyby w łomiankach mieszkała np. Szymborska, to powinna pisać wiersze o łomiankach? A gdyby w Łomiankach mieszkał Wajda, to o łomiankach powinien kręcić filmy? Kompletna bzdura jakaś. Odpowiedz Link Zgłoś
jojcorz Re: Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz 01.04.10, 15:23 Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz Autor: kmsanczia? 30.03.10, 10:01 wiadomosci.onet.pl/2148474,11,zmarl_krzysztof_teodor_toeplitz,item.html Mieszkał w Łomiankach. No i o czym ten wątek kms świadczy? Na siłę próbujesz przyszyć gościa do Twojego miejsca zamieszkania, chociaż on całym swoim życiem nie dał nawet na milimetr do zrozumienia że jego interesują Omnianki jako: - lokalna społeczność, - aglomeracja miejska, - temat felietonu, - i każdy inny normalny powód dla autochtona. Na tej samej zasadzie przyszyjesz z pewnością w przyszłości (bo pewnie młoda jesteś) Szewińską do Łomianek (Dąbrowy) i każdego innego: - celebrytę(kę) [Doda], - sławnego(ną) [Stan Borys], - ustosunkowanego(ą) [Giertych], korzystajacego z sypialni o nazwie OMNIANKI. I tylko tyle? A co powiesz o tych, którzy tutaj mieszkając, dla tego miejsca odwalali przez lata codzienną orkę? O nich też jesteś w stanie wspomninać? Czytasz klepsydry przed kościołem? Śledzisz życiorysy o których warto napisać a możliwe do wyśledzenia z tych nietrwałych (papier) czarno-białych epitafiów: Zmarł(a) Xxxx Xxxxx. Mieszkał(a) w Łomiankach (a to z szacunku! W Omniankach nie przystoi.) komsanczia A fe! Idziesz na łatwiznę. Odpowiedz Link Zgłoś