Dodaj do ulubionych

Poziom NASZEJ podstawówki

03.08.10, 11:18
Zaniepokojona opinią jednego z forumowiczów chciałabym dopytać się jakie macie
zdanie nt. naszej SP przy Warszawskiej.
Wiem, że poziom nauczania nie zależy tylko od nauczycieli, lecz od
zaangażowania oraz predyspozycji samego ucznia i (często) nadgorliwych
rodziców, jednak może są jakieś obiektywne opinie i ew. rankingi?

Wiem, że pewnie szkoła nie jest w czołówce (ogólno-warszawskiej), ale dla mnie
ocena satysfakcjonująca będzie ok.
Nigdy nie byłam prymusem:-) (Ci to dopiero mają przechlapane - przerost
chorych ambicji, pytanie tylko czyich... (?)
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: Poziom NASZEJ podstawówki 03.08.10, 15:16
      Nie bój się, poślij dzieciaka.
      Będziesz zadowolona..
      • nii-dea Re: Poziom NASZEJ podstawówki 03.08.10, 15:28
        Nie boję się - jedno już chodzi.

Akurat trafił na fajną, sensowną, rozgarniętą wychowawczynię, a sam też jest
        bystrzacha i jest zadowolony. Teraz idzie młodsze - 6 letnie do pierwszej klasy,
        więc zupełnie nie wiem... Porównamy...
        Generalnie nie mam większych zastrzeżeń, nie słyszałam też nic złego o innych
        nauczycielach, oprócz jednego, ale może już tam nie pracuje...
        • miu4 Re: Poziom NASZEJ podstawówki 07.08.10, 00:25
          I przyjęli 6 letnie dziecko do I klasy? Mnie przy składaniu podania zadali pytanie: Ile lat i gdzie? Z wyraźnym zaznaczeniem, że 6 latków do I klasy nie zapisują. Ale ja i tak do "zerówki". Choć znajomym 5 latka do "zerówki" nie przyjęli.

• randolff Re: Poziom NASZEJ podstawówki 03.08.10, 16:23
      Moje dziecko chodzi, jest zadowolone, nie narzeka, nie unika szkoły, odrabiania
      lekcji, ot, normalnie jak i za moich czasów. A rankingi - to tylko statystyka -
      uśrednione, czyli nie odnoszące sie do konkretnych uczniów suche dane. Czy fakt,
      że jakaś szkoła ma w wynikach 1 czy 2% wyższy wynik z jakiegoś przedmiotu to
      wystarczający powód, żeby wozić dziecko do innego miasta, pozbawiając go kilku
      1, 2 albo więcej godzin dziennie, które straci na dojazdy. Dla mnie nie, ale
      pewnie dla wielu rodziców tak. Kwestia wyboru. Czy te kilka procent to też
      gwarancja, że twoje dziecko będzie o te 2% lepsze od Łomiankowskiego -
      oczywiście, że nie. Ale są tacy którzy w to wierzą - kwestia wyboru. A poza tym
      czy te 2% w te czy we wte gwarantuje że dziecko zostanie prezesem kuli
      ziemskiej? Oczywiście nie, ale niektórzy wolą w to wierzyć.
      Dla mnie podstawówka powinna być bezpieczna, oragnizować opiekę dla młodszych
      dzieci, zajęcia pozalekcyjne dla chętnych i być blisko domu, żeby dziecko mogło
      wrócić samo do domu (samodzielność i zaradność to równie ważne umiejętności
      życiowe). Poza tym powinna nie obrzydzić dziecku nauki tylko ją do niej zachęcić
      - to już kwestia nauczycieli. I to tyle. Reszta później.
      • roberto19633 Re: Poziom NASZEJ podstawówki 03.08.10, 16:45
        Wszystko jedno jeżeli chodzi o podstawówki w Łomiankach.
        Edukacja zaczyna się od gimnazjum.Faktem jest że dobrze by
        miał jakieś podstawy mat,fiz. Liceum to już niestety jaaaak
        naaaaaajdalej od Łomianek. Domeyko, Lelewel. Po LO w
        Łomiankach minimum szans na dobre kierunki - Politechnika ,UW.
        Jeeeeeeeeeeeszcze baaaaaaaaaaardzo wieeeeeeeeelu nauczycieli w
        LO / ICDS/ trzeba wymienić i sensowne programy nauczania-
        niestety. Prawda , że po zmianie dyrektora powoli się zmienia
        na korzyść ale, zbyt wolno. No i młodzież gubi swoją szansę.
        • nii-dea szybko przeskoczyliśmy na uczelnie wyższe 04.08.10, 09:10
          Wymień jeszcze najbardziej przyszłościowe i najlepiej rokujące kierunki studiów,
          to będę całkiem content:-) (a)
          Tylko nie żadne: polityczne, informatyczne, ekstremalne:-P
          Zresztą - co mi tam - chętnie zorientuję się w temacie edukacji wyższej:-)
          • roberto19633 Re: szybko przeskoczyliśmy na uczelnie wyższe 04.08.10, 18:14
            nii-dea napisała:

> Wymień jeszcze najbardziej przyszłościowe i najlepiej rokujące
            kierunki studiów
            > ,
            > to będę całkiem content:-) (a)
            > Tylko nie żadne: polityczne, informatyczne, ekstremalne:-P
            > Zresztą - co mi tam - chętnie zorientuję się w temacie edukacji
            wyższej:-)

>>ale mnie wkręcasz-dobra, to tylko moje zdanie:
            Wszystkie kierunki kształcące specjalistów z zastosowaniem
            matematyki i fizyki. Tam gdzie każdy boi się pójść ze
            względu na natłok zajęć z powyższych.
            Matematyka , fizyka a co za tym idzie informatyka uczelnie
            państwowe z dorobkiem znane z osiągnięć i badań naukowych
            ot i wszystko co jest pewne, reszta to koniunktura która nie
            wiadomo jaka będzie za lat powiedzmy 20 . Dodam też że
            mogę się mylić w ocenie przyszłości.

Przepraszam że nie powiedziałem o medycynie i prawnikach, ale
            jakoś tak myślałem o tym co napisałaś w wątku o,, Aniołach
            i Demonach,,
      • necessity Re: Poziom NASZEJ podstawówki 25.08.10, 16:28
        A jak wygląda pobyt w świetlicy szkolnej? Czy nie jest przeludniona?
        • nii-dea Świetlica 26.08.10, 09:39
          Zerówki miały świetlicę osobno, pozostałe klasy 1-3 razem, ale to dopiero od
          pewnej godziny, chyba 13? Najpierw, po zakończeniu lekcji każda klasa jest pod
          opieką jednej pani "świetliczanki" i dzieci spokojnie odrabiają lekcje, rysują,
          itp. Potem, własnie ok. 13, a może nieco później przechodzą do wspólnej sali-
          świetlicy i tam bawią się, czasem jest straszne przeludnienie, nie wiem od czego
          to zależy, ale bywa, że ok. Jak jest ładna pogoda, to wychodzą na boisko i plac
          zabawa, mogą uczestniczyć w różnych grach ruchowych, piłka nożna, zbijak, itp
          organizowanych na salach gimnastycznych, chyba również jest możliwość
          uczestnictwa w zajęciach plastycznych. To zajęcia bezpłatne, bo oprócz tego jest
          judo, tańce, języki... z tego co wiem. Świetlica sama w sobie nie jest zła,
          koszt 25 zł miesięcznie, ale jeśli nie ma potrzeby "przechowywać" dziecka w
          szkole, to odpuściłabym. To jednak męczące.
          • necessity Re: Świetlica 26.08.10, 09:53
            Czyli jak rozmumiem, do godziny 13 każda klasa ma odzielna salę?
            • nii-dea Re: Świetlica 26.08.10, 10:27
              Przynajmniej tak było do tej pory. Ale w niektórych sprawach trudno się połapać,
              ja bardzo często biegałam po szkole aby odnaleźć moje dziecko. A to logopeda, a
              to zbijak, a to obiadek albo boisko...

Na ogół jednak zaraz po normalnych lekcjach siedzieli w wyznaczonej klasie
              (woźne wiedzą) i odrabiali lekcje lub zajmowali się swoimi sprawami, ale raczej
              panowała cisza i skupienie.
              Później w świetlicy to już w zależności od frekwencji... czasem niefajnie, aż
              trudno ogarnąć, ale wówczas najczęściej panie serwowały dzieciom jakąś bajkę na
              uspokojenie:-)
              • necessity Re: Świetlica 26.08.10, 10:32
                Tak właśnie myślę, że jest raczej tłoczno, skoro jest po pięć klas
                każdego rocznika. Trudno mi sobie wyrobrazić, że siedzą na ogólnej
                sali. Ciekawa jestem jaki procent dzieci z każdej klasy uczęszcza na
                swietlicę.
                • nii-dea Wychowawczynie - klasy zerowe i pierwsze 26.08.10, 11:16
                  Trudno oszacować, są dzieci które czasem zostają na świetlicy. Zerówki maja
                  świetlicę osobno, przynajmniej tak było do tej pory.

Nie wiem natomiast jak będzie wyglądała sprawa wychowawstwa dla klas pierwszych
                  w tym roku dla 6-latków. Wcześniej był podział na panie z zerówki i panie z klas
                  1-3, a teraz to już nie wiem, skoro mają być klasy pierwsze dla 6-latków i
                  osobno dla 7-latków.
                  Tak mnie poinformowano na wiosnę, gdy przyjmowano zapisy.
                  Może jakaś zorientowana osoba odpowie? Zresztą - niebawem wszystko się wyjaśni.
                • kmsanczia Re: Świetlica 26.08.10, 11:23
                  Ja uważam, że zabieranie dziecka po lekcjach o 12 do domu to kara. A gdzie czas na zabawę z kolegami i ruch? Zabawa, zbijak, boisko, zajęcia dodatkowe, to jest to, co mogą robić w czasie świetlicowym. Z rówieśnikami, a nie z dorosłymi.
                  Dzieciaki, które były odbierane wcześnie błagały, żeby ktoś do nich przychodził do domu, żeby się z nimi pobawić.
                  Niestety jest i minus, trzeba siedzieć nad lekcjami w domu. Ale coś za coś. ;)
                  • j1978 Re: Świetlica 26.08.10, 11:28
                    Nad lekcjami to i tak powinno się siedzieć z dzieckiem tak czy
                    inaczej trochę w domu - sama świetlica nie wystarczy :P
                    • kmsanczia Re: Świetlica 26.08.10, 12:46
                      Niestety. :/ Powrót do szkoły od podstaw wcale mi się nie uśmiecha. ;)
                      • j1978 Re: Świetlica 26.08.10, 12:48
                        Hehe;-) Mnie też nie ale co zrobić? Jak się chciało to się ma :P
                        • kmsanczia Re: Świetlica 26.08.10, 12:57
                          No niby tak, ale jednak tamto pokolenie chyba miało łatwiej. Ja lepiej czy gorzej ale uczyłam się sama, czytać też. Nie wiem jak moja cierpliwość teraz zniesie to dukanie, zwłaszcza po wysiłku włożonym najpierw w zaganianie do odrabiania lekcji. ;)
                          • nii-dea Re: Świetlica 26.08.10, 13:31
                            U mnie niby dziecko super - bystre, a jest ciężko... Już sama walka i prośby o
                            zabranie się do lekcji zajmują sporo czasu, czasem znacznie więcej niż same lekcje.
                            • necessity Re: Świetlica 26.08.10, 14:35
                              a propos dukania, to moje dziecko już w zerówce (chodził do zerówki
                              w przedszkolu) już nauczył się czytać, trochę boję się, że będzie
                              się nudził w szkole
                  • necessity Re: Świetlica 26.08.10, 17:12
                    A czy zimą są po lekcjach jakieś zajęcia, kiedy nie można iść na
                    boisko?
                    • kmsanczia Re: Świetlica 26.08.10, 17:42
                      Coś tam im organizują, ale i tak za mało moim zdaniem. Niestety dyrekcją są byli nauczyciele, więc czego wymagać, z pewnością nie kreatywności. :P
                      Jest szkoła muzyczna, angielski, dżudo, tańce a z darmowych jakieś kółko teatralne widziałam, harcerstwo, no i te zbijaki na sali albo na korytarzu (kto chce). Na świetlicy czasem oglądają bajki. Gmina dostała kasę unijną na zajęcia dodatkowe (m.in.informatyka), ale nie wiem kto się na to załapie i jak to będzie wyglądało.

Zerówka do obiadu siedziała w swojej sali, potem przechodziła do sali wspólnej z inną zerówką a potem na ogólną świetlicę dla klas 0-3.
                      A z resztą pooglądaj sobie ich ambitną stronę sp1.lomianki.pl/ . ;)
                      • roberto19633 Re: Świetlica 26.08.10, 17:56
                        Km ,najlepszą instytucją do zaganiania do zajęć jest Dziadek.
                        Ja korzystałem z takiej pomocy. I teraz doceniam, to
                        zdecydowanie ważniejsze niż cała reszta. niestety w szkole
                        przy takiej ilości dzieci w klasach i na świetlicy ciężo
                        idzie przyswajanie materiału. Ale powodzenia drogie mamcie,
                        zerówka i szkoła to nie przedsionek piekła, każdy przez to
                        przechodził, i jakoś żyje. Pytanie- a jak sytuacja W Leśnym
                        i Dziekanowie Polskim? Tam zawsze były bardzo kameralne
                        podstawówki.
                      • necessity Re: Świetlica 26.08.10, 20:32
                        Czytałam tam właśnie, że mają kółka plastyczne, matematyczne,
                        przyrodnicze - działają czy nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka