Dodaj do ulubionych

KORKI !!!!!

31.08.10, 15:50
Może ktoś mi poradzić, o której godzinie rano należy wyjechać z
Łomianek , żeby choć trochę ominąć korki.
Obserwuj wątek
    • roberto19633 Re: KORKI !!!!! 31.08.10, 19:48
      6,oo kiedy pobudka zagrała.
    • krzysiom1 Re: KORKI !!!!! 31.08.10, 21:47
      Korki? Rano nie ma korków...
      Do centrum Wawy dojeżdżam w 20 minut.
      • randolff Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 13:40
        "Rano" to względne pojęcie Dla każdego zaczyna się i kończy w innych
        godzinach.
        • krzysiom1 Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 08:04
          randolff napisał:

> "Rano" to względne pojęcie Dla każdego zaczyna się i kończy w
          innych
          > godzinach.

Dokłanie. Podobnie jak "dojazd z Łomianek".
          Zasadniczo różni się czas dojazdu do Wawy z ul Jeziornej od czasu
          dojazdu z Chopina czy Armi Poznań.
    • j1978 Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 13:51
      U mnie sprawdza się godz.7.00 jako wyjście z domu. Ruch dopiero się
      zaczyna, przy szkole jeszcze nie ma tłumów (bo lekcje od 8.00 i po
      7.30 robi się w tych okolicach Sajgon;). Do Wóycickiego jest w miarę
      przejezdnie.....
    • marmit1 Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 14:46
      Wozimy dzieci do Warszawy i planujemy wyjeżdżać 7:15.
      • toyara Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 14:50
        My też do W-wy. Mąż dowozi jednego syna, wyjeżdża o 6.45-7. Ja dowożę drugiego,
        wyjeżdżam też o 7 rano.
        • roberto19633 Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 18:31
          Marmit o 20 minut za póżno. I omijaj Wiślaną na Dąbrowie.
          • j1978 Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 10:30
            No proszę. Wyszliśmy dzisiaj 7.10 i na metrze byłam 8.15 ;-) Super. Po drodze w Burakowie dziecko zostawione w
            przedszkolu a na Wrzeciono drugie dziecko zostawione w żłobku. Wszystko w miarę przejezdnę. Korek na
            wysokości Kardamonu dopiero się zaczął ale w sumie płynnie w miarę poszło. Potem korek do wyjazdu z Burakowa
            na trasę (ok.10 min) i w miarę płynnie do Woycickiego.....
            Jak na pierwszy dzień ruchu szkolnego to super. W poniedziałek będzie na pewno gorzej (bo zawsze jest:P Ale i tak
            jest nieźle....
            • nii-dea Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 13:55
              Poczekaj na powrót pozostałych osób oraz studentów z wakacji...
              Warunki pogodowe też odgrywają istotną rolę i mają definitywny wpływ na czas, w
              którym docieramy do celu...Na przykład, gdy pada... albo jest mgła... albo gdy
              zima zaskoczy drogowców, i kierowców.... ale wszystko przed nami:-)
              Ale może niebawem zakończą roboty na W-wskiej i rondo, wówczas szybciej
              dojedziemy do korków przed kiełbasianą górką:-))
              I tym optymistycznym akcentem...:-)
        • necessity Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 20:41
          wolno spytać ile dzieci mają lat? też chciałam dowozić, ale w końcu zrezygnowałam, bo to
          siedmiolatek
          • marmit1 Re: KORKI !!!!! 03.09.10, 09:40
            Jeśli to do mnie pytanie o wiek dzieci, to wolę nie podawać na publicznym forum swoich danych
            osobowych. Powiem tylko, że znam osobę, która mieszka za Nieporętem i wozi 3-letnie dziecko do
            przedszkola, 7-letnie do 1 klasy oraz 11-letnie do 5 klasy. Ma jeszcze czwarte dziecko, ale nie
            pamiętam do której klasy chodzi. Również z Łomianek i okolic znam kilka rodzin wożących dzieci do
            Warszawy.

Pozdrawiam,
    • i_bella Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 21:44
      no dobrze, raz jeszzce - jak wygląda sytuacja o 7 rano? Szkoła zapewnia od tego roku opiekę od 7 i
      śniadania więc rozważam unikanie korków i pakowanie nieprzytomnych dzieci prawie wprost z łóżka
      do samochodu, ale czy 7 rano wystarczy by korków uniknąć ? opaską oczywiście do samego
      skrzyżowania, nie przez centrum - pytam bo o tej porze jeszcze nie jeżdzę :)
      • nii-dea Korki na Szkolnej... 03.09.10, 08:30
        Podejrzewam, że im wcześniej - tym lepiej, tzn. luźniej na drodze. Jednak,
        dopóki z W-wskiej nie wyjadą rozkraczone koparki i inny sprzęt ciężki,
        wymuszający ruch jednostronny i wzmagający korki, różowo nie będzie.

Kolejny temat - korki na Szkolnej - to co tam się działo dziś ok. 7:40 to istne
        szaleństwo, auta zaparkowane bynajmniej nie równiutko po obu stronach wąskiej i
        tak uliczki (i zazwyczaj spokojnej), a poza tym wszędzie gdzie się da... jedno
        duże autko nawet w poprzek sobie stało :-P Zastanawiam się właśnie którędy
        jechać, aby odstawiać bezpiecznie dzieci do szkoły, unikać ulicy W-wskiej i
        Szkolnej już też...
        Jedyny pozytyw \m który dostrzegam jest taki, że kierowcy w kierunku W-wy
        przepuszczają sprawnie skręcających z ul. Szkolnej w lewo w kierunku Łomianek.
        To chyba oznacza, że ewoluujemy:-) jako kierowcy.
      • toyara Re: KORKI !!!!! 03.09.10, 10:45
        Mąż musi dojechać na Mokotów. Z domu wyjeżdża ok. 6.45-7, po drodze zostawia
        syna w centrum i zdąża do pracy. Zimą i przy niesprzyjającej pogodzie musi
        wyjechać punktualnie 6.45. Mąż jedzie Kolejową, nie korzysta z opasek.

Ja dojeżdżam do Młocin po płytach, przez Treny. Wczoraj wyjechałam o 7 rano i
        syn był w szkole na Bielanach o 7.30:( Dziś wyjechaliśmy o 7.20, trasa ta sama,
        syn był w szkole o 7.50.
        • j1978 Re: KORKI !!!!! 03.09.10, 14:45
          My dzisiaj startowaliśmy z Paderewskiego o 7.20 - po drodze w Burakowie zostawiliśmy
          przedszkolaka, potem znowu na trasę, potem na Wrzeciono zostawiliśmy córkę w żłobku i na
          Młocinach byłam 8.10. Dodam tylko, że jechaliśmy Warszawską;) Nie ukrywam że byłam miło
          zaskoczona względnym luzem na drodze. W przedszkolu i w żłobku zostawienie dzieci zabiera po ok.
          10 minut.
          W najbliższy poniedziałek będzie pewnie gorzej i robię rezerwę tzn. planuję wyjechać o 7.00 (i tak
          wcześniej niż o 7.30 dziecka nie mogę zostawić w przedszkolu bo czynne właśnie od 7.30) ale
          zakładam że niestety Warszawska będzie zakorkowana. Cały Nowy Dwór i Płońsk "dzieli" sobie
          dojazd do Warszawy na trasę i na Warszawską właśnie:P
          Ale kolejne dni tygonia tradycyjnie wydaje mi się że będą już luźniejsze:D
          • j1978 Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 13:55
            Dzisiaj rewelacja - godzina dziesięć do metra :) Dla mnie bomba jak na poniedziałek....
            • toyara Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 15:36
              My daliśmy ciała. Wyjechałam zaraz po 7, nie dojechaliśmy na czas:( Jeden korek zaraz za zakrętem na Trenach, drugi nie do ominięcia przy wjeździe na Chomiczówkę (na wysokości banku PKO).
              • j1978 Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 15:52
                toyara - dojazd na Chomiczówkę tą drogą zdecydowanie odradzam - ZAWSZE są giga korki przy skręcie przy PKO (czasem jest ok a czasem koszmar więc my wolimy nie ryzykować;). Może spróbujcie trasą i skręcasz Przy Agorze? Wyjedziesz na to samo skrzyżowanie:) tzn. Sokratesa/Wólczyńska.
                Treny też są od jakiegoś czasu koszmarnie oblegane:( Po południu w drugą stronę też jest tłoczno.....
                • tgserwis Korki- pytanie do radnych, choć nie tylko 06.09.10, 16:00
                  Czy Gmina nie może jakoś wpłynąć na odpowiednie władze, by jakoś sensownie wyregulowały ustawienie światel na Trasie Gdańskiej? A szczególnie przed i za Wójcickiego oraz na skrzyżowaniu z Brukową? Pytam, bo po prostu nie wiem kto co może. Ale wiem, że gdy policja wyłączy światła przy Wójcickiego i kieruje ręcznie, to przejazd rano trwa o 20 minut krócej. Czyli jest to tylko sprawa ustawień w zależności od natężenia ruchu.
                  • nii-dea Re: Korki- pytanie do radnych, choć nie tylko 06.09.10, 16:26
                    Zawsze...? Ja odniosłam inne wrażenie. Gdy tylko były korki, w sumie z zupełnie niezrozumiałego powodu,okazywało się, że za tym wszystkim stoi pan policjant z drogówki ładnie sterujący ruchem pojazdów. Ale to może w przypadku niewielkiego natężenia ruchu, tak aby była równowaga na drodze i kierowcy nie mogli sobie zbytnio folgować :-P Być może, w przypadku większego ruchu policja rozkorkowuje drogi:-)
                  • toyara Re: Korki- pytanie do radnych, choć nie tylko 06.09.10, 16:36
                    Niech gmina najpierw zajmie się regulacją świateł na skrzyżowaniu Warszawska/Wiślana.
                    Spora część mieszkańców Łomianek nie ma jak wyjechać z domu. Wiejska zamknięta przed wakacjami. Rozmawiałam na ten temat i usłyszałam "ale o co pani chodzi, Wiejska będzie otwarta w lipcu". Póki co mamy wrzesień, z Rolniczej zrobiła się droga przelotowa przez miasto, opaska dla dojeżdżających do W-wy. Każdy utyka w korku na skrzyżowaniu z Warszawską.
                    Z tej części Łomianek wyjazd jest nie lada sztuką. Pewnie, że można tłuc zawieszenie na Raabego ale chyba nie o to chodzi.

Wystarczy trochę wyobraźni:
                    -trzy samochody od Kolejowej, jadące prosto
                    -za skrzyżowaniem jeden blokuje wjazd skręcając do Marcpolu
                    -od Ł.Dolnych wystarczy jeden samochód skręcający w lewo i ...nawet ten skręca na pomarańczowym, czasem na czerwonym świetle.

Rano ten wyjazd to jakaś pomyłka.

Tak trudno zmienić ustawienie świateł na czas remontu? Ile trwa zielone dla Wiślanej? Stawiam na 5-10 sekund.
                • toyara Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:24
                  Muszę coś z tym dojazdem pokombinować. Wygodniej mi dojeżdżać od Chomiczówki ale dziś załamałam ręce, epitety leciały jak liście na wietrze.

Kilka ciężarówek, dostawcze na skręcie przy banku i staliśmy jak malowani.

A rano nie ma korków na Kolejowej? Rozumiem, że z Łomianek proponujesz normalny dojazd Kolejową, potem skręt w Przy Agorze:)

• j1978 Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:32
                    Rano na Kolejowej jest korek do Wóycickiego ale zazwyczaj między 7-8 ruchem kierują policjanci i (o dziwo;) jakoś płynnie to idzie..... Potem możesz mieć jakiś zator na skrzyżowaniu Sokratesa/Wólczyńska bo skręcają w lewo w Wólczyńską (nie wiem gdzie potem jedziesz). Jeśli jedziesz dalej to będzie trochę czekania na skręt w prawo z Conrada w Powstańców Śląskich ale generalnie znośnie to wszystko wygląda......Wszystko zależy w którym kierunku po skrzyżowaniu Sokratesa/Wólczyńska jedziesz.
                    Spróbuj - co Ci szkodzi? ;-) Po dzisiejszej "przygodzie" może być tylko lepiej :P
                    Powodzenia i daj znać:)
                    • toyara Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:38
                      Ok:) Podobno mąż uprzejmie doniósł), że dziś ruchem kierowali policjanci. To jakiś wyjątek poniedziałkowy czy standard?

Zawsze boję się niespodzianek na Kolejowej ale Treny zaczynają działać mi na nerwy.
                      • toyara Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:39
                        Miało być:

Podobno (mąż uprzejmie doniósł).
                        Mąż donosów nie składa, tylko u mnie na biurko:)
                        • j1978 Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:54
                          Dobrze że wyjaśniłaś bo już zaczynałam współczuć męża-donosiciela :P
                          Czy kierowanie ruchem porannym przez policjantów to standard to nie wiem ale generalnie często to robią. Faktycznie na początku bywało różnie - jeszcze bardziej zatykali Kolejową - ale ogólnie muszę ocenić że teraz częściej ułatwiają przejazd niż utrudniają:P Przynajmniej ja tak to oceniam (a to rzecz względna:P)
                        • nortal Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 17:05
                          Nie ma rozsądnego rozwiązania tego problemu. Każdy to duże koszty.
                          Mi się wydaje że nalepszy na dzień dzisiejszy to tramwaj z Łomianek do metra. Dużo ludzi by zdecydowało się na jazdę tamwajem, potem metro, autobus lub inny tramwaj.
                          Zero korka, nie ma kłopotu z parkowaniem w Wawie ... Tylko koszty, biurokraja, teren pod trasę, no i gdzie miały by być przystanki.
                          ... tak tylko marzę sobie ...
                          Teraz nie jeżdżę do Wawy wcale, ale niebawem będę systematycznie jeżdził na długoterminową rehabilitację. Czarno to widzę ...
                          Pozdrawiam
                          • j1978 Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 09:00
                            Meldunek z dzisiejszego dnia:)
                            Z domu wyszliśmy o 7.05 (Paderewskiego) po drodze przedszkole w Burakowie i o 7.50 (!) byłam na Młocinach :) Ponieważ dzisiaj mam dyżur w pracy i musiałam być na 8.30 w Centrum to nie oddawałam wspólnie z mężem córki do żłobka tylko od razu byłam na metrze ale generalnie Kolejowa świetnie jechała (na Wóycickiego stał policjant).
                            toyara jak Tobie dzisiaj poszło ?
                            • toyara Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 09:10
                              Start o tej samej godzinie (witam dalszych sąsiadów:)), dziecię w szkole było 0 7.30 :)))
                              Już nawet syn wyczuwa różnicę między korkiem na Kolejowej a powolnym przesuwaniem się samochodów. Coś jak między przeciekami a przesiąkami:) W kościach już to ma. Rano wstał z okrzykiem "dziś wyjeżdżamy punktualnie".

Oby tak dalej. Ruchem kierowali panowie w mundurach:)
                              • i_bella Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 10:21
                                no to kiedy te korki większe? o 7 czy o 7.30? Odpowiedź zdecydowanie wpływa na jakość moich poranków i organizację dnia :) ktoś ma takie analizy?
                                • toyara Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 10:34
                                  Im bliżej 8 tym korki większe. Czasem widać sporą różnicę między 7 a 7.20.
                                  W poniedziałki trzeba wyjeżdżać o 7, od wtorku do piątku można 10-15 minut później.
                                  Niemniej jednak wszystko zależy od tego, gdzie musisz dowieźć dziecko, gdzie i na którą dojeżdżasz do pracy.

Takie są moje wnioski:)

Nie wliczam wypadków losowych, czyli stłuczki, złej pogody.
                                  • i_bella Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 10:44
                                    Dziękuję :)
                                    Praca - daleko, ale nie jestem jakoś szczególnie związana godziną rozpoczęcia. Szkoła - Młociny. Tam też im później tym gorzej z zaparkowaniem pod samą szkołą. W poniedziałki -mąż walczy na drogach. Ja piję spokojnie kawę i wyjeżdżam później - przynajmniej tyle. Czyli wychodzi, że jednak bliżej siódmej lepiej. Może jednak śniadania w szkole rozważę.
    • osa551 Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 11:42
      dzisiaj pod MarcPolem byłam o 7:45, na wysokości ul. Przy Agorze w Wawie o 8:10. Czyli 25 minut.
      • roberto19633 Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 16:53
        No tak ,,nie lubię poniedziałków,,. A już jak pada- to wogóle można nie wyjeżdżać, szkoda nerwów-nic tylko usprawiedliwenia pisać. Dobrze że to już końcówka liceum.

Lub być mocno zmotywowanym i ekstremalnie Puszczą do Cmentarza Północnego jechać/ jest ryzyko, to i zabawa też/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka