gazeta60 31.08.10, 15:50 Może ktoś mi poradzić, o której godzinie rano należy wyjechać z Łomianek , żeby choć trochę ominąć korki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiom1 Re: KORKI !!!!! 31.08.10, 21:47 Korki? Rano nie ma korków... Do centrum Wawy dojeżdżam w 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 13:40 "Rano" to względne pojęcie Dla każdego zaczyna się i kończy w innych godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 08:04 randolff napisał: > "Rano" to względne pojęcie Dla każdego zaczyna się i kończy w innych > godzinach. Dokłanie. Podobnie jak "dojazd z Łomianek". Zasadniczo różni się czas dojazdu do Wawy z ul Jeziornej od czasu dojazdu z Chopina czy Armi Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
j1978 Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 13:51 U mnie sprawdza się godz.7.00 jako wyjście z domu. Ruch dopiero się zaczyna, przy szkole jeszcze nie ma tłumów (bo lekcje od 8.00 i po 7.30 robi się w tych okolicach Sajgon;). Do Wóycickiego jest w miarę przejezdnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 14:46 Wozimy dzieci do Warszawy i planujemy wyjeżdżać 7:15. Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 14:50 My też do W-wy. Mąż dowozi jednego syna, wyjeżdża o 6.45-7. Ja dowożę drugiego, wyjeżdżam też o 7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: KORKI !!!!! 01.09.10, 18:31 Marmit o 20 minut za póżno. I omijaj Wiślaną na Dąbrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
j1978 Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 10:30 No proszę. Wyszliśmy dzisiaj 7.10 i na metrze byłam 8.15 ;-) Super. Po drodze w Burakowie dziecko zostawione w przedszkolu a na Wrzeciono drugie dziecko zostawione w żłobku. Wszystko w miarę przejezdnę. Korek na wysokości Kardamonu dopiero się zaczął ale w sumie płynnie w miarę poszło. Potem korek do wyjazdu z Burakowa na trasę (ok.10 min) i w miarę płynnie do Woycickiego..... Jak na pierwszy dzień ruchu szkolnego to super. W poniedziałek będzie na pewno gorzej (bo zawsze jest:P Ale i tak jest nieźle.... Odpowiedz Link Zgłoś
nii-dea Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 13:55 Poczekaj na powrót pozostałych osób oraz studentów z wakacji... Warunki pogodowe też odgrywają istotną rolę i mają definitywny wpływ na czas, w którym docieramy do celu...Na przykład, gdy pada... albo jest mgła... albo gdy zima zaskoczy drogowców, i kierowców.... ale wszystko przed nami:-) Ale może niebawem zakończą roboty na W-wskiej i rondo, wówczas szybciej dojedziemy do korków przed kiełbasianą górką:-)) I tym optymistycznym akcentem...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
necessity Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 20:41 wolno spytać ile dzieci mają lat? też chciałam dowozić, ale w końcu zrezygnowałam, bo to siedmiolatek Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: KORKI !!!!! 03.09.10, 09:40 Jeśli to do mnie pytanie o wiek dzieci, to wolę nie podawać na publicznym forum swoich danych osobowych. Powiem tylko, że znam osobę, która mieszka za Nieporętem i wozi 3-letnie dziecko do przedszkola, 7-letnie do 1 klasy oraz 11-letnie do 5 klasy. Ma jeszcze czwarte dziecko, ale nie pamiętam do której klasy chodzi. Również z Łomianek i okolic znam kilka rodzin wożących dzieci do Warszawy. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: KORKI !!!!! 02.09.10, 21:44 no dobrze, raz jeszzce - jak wygląda sytuacja o 7 rano? Szkoła zapewnia od tego roku opiekę od 7 i śniadania więc rozważam unikanie korków i pakowanie nieprzytomnych dzieci prawie wprost z łóżka do samochodu, ale czy 7 rano wystarczy by korków uniknąć ? opaską oczywiście do samego skrzyżowania, nie przez centrum - pytam bo o tej porze jeszcze nie jeżdzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
nii-dea Korki na Szkolnej... 03.09.10, 08:30 Podejrzewam, że im wcześniej - tym lepiej, tzn. luźniej na drodze. Jednak, dopóki z W-wskiej nie wyjadą rozkraczone koparki i inny sprzęt ciężki, wymuszający ruch jednostronny i wzmagający korki, różowo nie będzie. Kolejny temat - korki na Szkolnej - to co tam się działo dziś ok. 7:40 to istne szaleństwo, auta zaparkowane bynajmniej nie równiutko po obu stronach wąskiej i tak uliczki (i zazwyczaj spokojnej), a poza tym wszędzie gdzie się da... jedno duże autko nawet w poprzek sobie stało :-P Zastanawiam się właśnie którędy jechać, aby odstawiać bezpiecznie dzieci do szkoły, unikać ulicy W-wskiej i Szkolnej już też... Jedyny pozytyw \m który dostrzegam jest taki, że kierowcy w kierunku W-wy przepuszczają sprawnie skręcających z ul. Szkolnej w lewo w kierunku Łomianek. To chyba oznacza, że ewoluujemy:-) jako kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: KORKI !!!!! 03.09.10, 10:45 Mąż musi dojechać na Mokotów. Z domu wyjeżdża ok. 6.45-7, po drodze zostawia syna w centrum i zdąża do pracy. Zimą i przy niesprzyjającej pogodzie musi wyjechać punktualnie 6.45. Mąż jedzie Kolejową, nie korzysta z opasek. Ja dojeżdżam do Młocin po płytach, przez Treny. Wczoraj wyjechałam o 7 rano i syn był w szkole na Bielanach o 7.30:( Dziś wyjechaliśmy o 7.20, trasa ta sama, syn był w szkole o 7.50. Odpowiedz Link Zgłoś
j1978 Re: KORKI !!!!! 03.09.10, 14:45 My dzisiaj startowaliśmy z Paderewskiego o 7.20 - po drodze w Burakowie zostawiliśmy przedszkolaka, potem znowu na trasę, potem na Wrzeciono zostawiliśmy córkę w żłobku i na Młocinach byłam 8.10. Dodam tylko, że jechaliśmy Warszawską;) Nie ukrywam że byłam miło zaskoczona względnym luzem na drodze. W przedszkolu i w żłobku zostawienie dzieci zabiera po ok. 10 minut. W najbliższy poniedziałek będzie pewnie gorzej i robię rezerwę tzn. planuję wyjechać o 7.00 (i tak wcześniej niż o 7.30 dziecka nie mogę zostawić w przedszkolu bo czynne właśnie od 7.30) ale zakładam że niestety Warszawska będzie zakorkowana. Cały Nowy Dwór i Płońsk "dzieli" sobie dojazd do Warszawy na trasę i na Warszawską właśnie:P Ale kolejne dni tygonia tradycyjnie wydaje mi się że będą już luźniejsze:D Odpowiedz Link Zgłoś
j1978 Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 13:55 Dzisiaj rewelacja - godzina dziesięć do metra :) Dla mnie bomba jak na poniedziałek.... Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 15:36 My daliśmy ciała. Wyjechałam zaraz po 7, nie dojechaliśmy na czas:( Jeden korek zaraz za zakrętem na Trenach, drugi nie do ominięcia przy wjeździe na Chomiczówkę (na wysokości banku PKO). Odpowiedz Link Zgłoś
j1978 Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 15:52 toyara - dojazd na Chomiczówkę tą drogą zdecydowanie odradzam - ZAWSZE są giga korki przy skręcie przy PKO (czasem jest ok a czasem koszmar więc my wolimy nie ryzykować;). Może spróbujcie trasą i skręcasz Przy Agorze? Wyjedziesz na to samo skrzyżowanie:) tzn. Sokratesa/Wólczyńska. Treny też są od jakiegoś czasu koszmarnie oblegane:( Po południu w drugą stronę też jest tłoczno..... Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Korki- pytanie do radnych, choć nie tylko 06.09.10, 16:00 Czy Gmina nie może jakoś wpłynąć na odpowiednie władze, by jakoś sensownie wyregulowały ustawienie światel na Trasie Gdańskiej? A szczególnie przed i za Wójcickiego oraz na skrzyżowaniu z Brukową? Pytam, bo po prostu nie wiem kto co może. Ale wiem, że gdy policja wyłączy światła przy Wójcickiego i kieruje ręcznie, to przejazd rano trwa o 20 minut krócej. Czyli jest to tylko sprawa ustawień w zależności od natężenia ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
nii-dea Re: Korki- pytanie do radnych, choć nie tylko 06.09.10, 16:26 Zawsze...? Ja odniosłam inne wrażenie. Gdy tylko były korki, w sumie z zupełnie niezrozumiałego powodu,okazywało się, że za tym wszystkim stoi pan policjant z drogówki ładnie sterujący ruchem pojazdów. Ale to może w przypadku niewielkiego natężenia ruchu, tak aby była równowaga na drodze i kierowcy nie mogli sobie zbytnio folgować :-P Być może, w przypadku większego ruchu policja rozkorkowuje drogi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: Korki- pytanie do radnych, choć nie tylko 06.09.10, 16:36 Niech gmina najpierw zajmie się regulacją świateł na skrzyżowaniu Warszawska/Wiślana. Spora część mieszkańców Łomianek nie ma jak wyjechać z domu. Wiejska zamknięta przed wakacjami. Rozmawiałam na ten temat i usłyszałam "ale o co pani chodzi, Wiejska będzie otwarta w lipcu". Póki co mamy wrzesień, z Rolniczej zrobiła się droga przelotowa przez miasto, opaska dla dojeżdżających do W-wy. Każdy utyka w korku na skrzyżowaniu z Warszawską. Z tej części Łomianek wyjazd jest nie lada sztuką. Pewnie, że można tłuc zawieszenie na Raabego ale chyba nie o to chodzi. Wystarczy trochę wyobraźni: -trzy samochody od Kolejowej, jadące prosto -za skrzyżowaniem jeden blokuje wjazd skręcając do Marcpolu -od Ł.Dolnych wystarczy jeden samochód skręcający w lewo i ...nawet ten skręca na pomarańczowym, czasem na czerwonym świetle. Rano ten wyjazd to jakaś pomyłka. Tak trudno zmienić ustawienie świateł na czas remontu? Ile trwa zielone dla Wiślanej? Stawiam na 5-10 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:24 Muszę coś z tym dojazdem pokombinować. Wygodniej mi dojeżdżać od Chomiczówki ale dziś załamałam ręce, epitety leciały jak liście na wietrze. Kilka ciężarówek, dostawcze na skręcie przy banku i staliśmy jak malowani. A rano nie ma korków na Kolejowej? Rozumiem, że z Łomianek proponujesz normalny dojazd Kolejową, potem skręt w Przy Agorze:) Odpowiedz Link Zgłoś
j1978 Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:32 Rano na Kolejowej jest korek do Wóycickiego ale zazwyczaj między 7-8 ruchem kierują policjanci i (o dziwo;) jakoś płynnie to idzie..... Potem możesz mieć jakiś zator na skrzyżowaniu Sokratesa/Wólczyńska bo skręcają w lewo w Wólczyńską (nie wiem gdzie potem jedziesz). Jeśli jedziesz dalej to będzie trochę czekania na skręt w prawo z Conrada w Powstańców Śląskich ale generalnie znośnie to wszystko wygląda......Wszystko zależy w którym kierunku po skrzyżowaniu Sokratesa/Wólczyńska jedziesz. Spróbuj - co Ci szkodzi? ;-) Po dzisiejszej "przygodzie" może być tylko lepiej :P Powodzenia i daj znać:) Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:38 Ok:) Podobno mąż uprzejmie doniósł), że dziś ruchem kierowali policjanci. To jakiś wyjątek poniedziałkowy czy standard? Zawsze boję się niespodzianek na Kolejowej ale Treny zaczynają działać mi na nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:39 Miało być: Podobno (mąż uprzejmie doniósł). Mąż donosów nie składa, tylko u mnie na biurko:) Odpowiedz Link Zgłoś
j1978 Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 16:54 Dobrze że wyjaśniłaś bo już zaczynałam współczuć męża-donosiciela :P Czy kierowanie ruchem porannym przez policjantów to standard to nie wiem ale generalnie często to robią. Faktycznie na początku bywało różnie - jeszcze bardziej zatykali Kolejową - ale ogólnie muszę ocenić że teraz częściej ułatwiają przejazd niż utrudniają:P Przynajmniej ja tak to oceniam (a to rzecz względna:P) Odpowiedz Link Zgłoś
nortal Re: KORKI !!!!! 06.09.10, 17:05 Nie ma rozsądnego rozwiązania tego problemu. Każdy to duże koszty. Mi się wydaje że nalepszy na dzień dzisiejszy to tramwaj z Łomianek do metra. Dużo ludzi by zdecydowało się na jazdę tamwajem, potem metro, autobus lub inny tramwaj. Zero korka, nie ma kłopotu z parkowaniem w Wawie ... Tylko koszty, biurokraja, teren pod trasę, no i gdzie miały by być przystanki. ... tak tylko marzę sobie ... Teraz nie jeżdżę do Wawy wcale, ale niebawem będę systematycznie jeżdził na długoterminową rehabilitację. Czarno to widzę ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
j1978 Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 09:00 Meldunek z dzisiejszego dnia:) Z domu wyszliśmy o 7.05 (Paderewskiego) po drodze przedszkole w Burakowie i o 7.50 (!) byłam na Młocinach :) Ponieważ dzisiaj mam dyżur w pracy i musiałam być na 8.30 w Centrum to nie oddawałam wspólnie z mężem córki do żłobka tylko od razu byłam na metrze ale generalnie Kolejowa świetnie jechała (na Wóycickiego stał policjant). toyara jak Tobie dzisiaj poszło ? Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 09:10 Start o tej samej godzinie (witam dalszych sąsiadów:)), dziecię w szkole było 0 7.30 :))) Już nawet syn wyczuwa różnicę między korkiem na Kolejowej a powolnym przesuwaniem się samochodów. Coś jak między przeciekami a przesiąkami:) W kościach już to ma. Rano wstał z okrzykiem "dziś wyjeżdżamy punktualnie". Oby tak dalej. Ruchem kierowali panowie w mundurach:) Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 10:21 no to kiedy te korki większe? o 7 czy o 7.30? Odpowiedź zdecydowanie wpływa na jakość moich poranków i organizację dnia :) ktoś ma takie analizy? Odpowiedz Link Zgłoś
toyara Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 10:34 Im bliżej 8 tym korki większe. Czasem widać sporą różnicę między 7 a 7.20. W poniedziałki trzeba wyjeżdżać o 7, od wtorku do piątku można 10-15 minut później. Niemniej jednak wszystko zależy od tego, gdzie musisz dowieźć dziecko, gdzie i na którą dojeżdżasz do pracy. Takie są moje wnioski:) Nie wliczam wypadków losowych, czyli stłuczki, złej pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 10:44 Dziękuję :) Praca - daleko, ale nie jestem jakoś szczególnie związana godziną rozpoczęcia. Szkoła - Młociny. Tam też im później tym gorzej z zaparkowaniem pod samą szkołą. W poniedziałki -mąż walczy na drogach. Ja piję spokojnie kawę i wyjeżdżam później - przynajmniej tyle. Czyli wychodzi, że jednak bliżej siódmej lepiej. Może jednak śniadania w szkole rozważę. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 11:42 dzisiaj pod MarcPolem byłam o 7:45, na wysokości ul. Przy Agorze w Wawie o 8:10. Czyli 25 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: KORKI !!!!! 07.09.10, 16:53 No tak ,,nie lubię poniedziałków,,. A już jak pada- to wogóle można nie wyjeżdżać, szkoda nerwów-nic tylko usprawiedliwenia pisać. Dobrze że to już końcówka liceum. Lub być mocno zmotywowanym i ekstremalnie Puszczą do Cmentarza Północnego jechać/ jest ryzyko, to i zabawa też/ Odpowiedz Link Zgłoś