01.10.10, 11:22
Niewiarygodne stało się faktem. Już od co najmniej dwóch lat głośno było o kiepskiej sytuacji finansowej tego molocha. Jakieś nietrafione inwestycje, brak płynności finansowej, deficytowe imprezy i zero działań marketingowych... cóż się dziwić, gdy w biurze pracowano na systemach kalkulacyjnych pod MS DOS em i systematycznie wysyłano faksy, miast maili, bo większość personelu (prawie 100% feminizacja) stanowiły panie - średnia wieku +50, zatem mniej elastyczne i reformowalne... Z ciekawostek - jeszcze 3 lata temu istniał w Orbisie wakat pani/pana ds. wysyłania faksów... Umiejętne zarządzanie i ewidentna oszczędność: czasu i papieru... ciekawe ile kg dziennie makulatury produkowano?
Kolejna bańka, która musiała pęknąć... ale to była marka z 90-letnią tradycją... Nie było Polaka, który nie wiedziałby co to za firma... Ech, przykre.
Obserwuj wątek
    • tgserwis Re: Orbis 01.10.10, 15:21
      A ja z niecirpliwością czekam, kiedy wreszcie pękną bańki o nazwach PKP, ZUS, Poczta Polska?
      • nii-dea Re: Orbis 03.10.10, 20:47
        I jeszcze stoen, czy jak mu tam i spółka gazowa, TP SA...? A mi to lotto;-)
        Mnie interesuje tani dostęp do netu, tania benzyna, tania energia, itp. czyli stosunkowo tanie życie. I poczucie bezpieczeństwa. A wygląda na to, że monopoliści nadal będą doić (upppsss...) szarego obywatela, który próbując się wzbogacić będzie grał w lotto i wspierał kolejną dziwną bańkę, obiecującą góry złota, która jakoś nie pęka..:-P
        • tgserwis Re: Orbis 03.10.10, 21:38
          nii-dea napisała:

> I jeszcze stoen, czy jak mu tam i spółka gazowa, TP SA...? A mi to lotto;-)
          > Mnie interesuje tani dostęp do netu, tania benzyna, tania energia, itp. czyli s
          > tosunkowo tanie życie. I poczucie bezpieczeństwa. A wygląda na to, że monopoliś
          > ci nadal będą doić (upppsss...) szarego obywatela, który próbując się wzbogacić
          > będzie grał w lotto i wspierał kolejną dziwną bańkę, obiecującą góry złota, kt
          > óra jakoś nie pęka..:-P
          Ni-dea, przykro mi to mówić, ale jeśli chcesz spełnienia swych marzeń, to musisz się wyprowadzić do Tajlandii lub Singapuru. No, może jeszcze kilka krajów wchodzi w grę, ale na pewno nie w Europie. Może Paragwaj? Cejrowski już wybrał.......
          • esscort Re: Orbis 04.10.10, 08:54
            tgserwis napisał:

Cejrowski już wybrał....

No, przynajmniej tak mówi ;)
            Na razie całe lato chałturzył w byłych osrodkach FWP nad morzem - od Helu po Międzyzdroje. Wejście 20-30 zł :)
        • i_bella Re: Orbis 03.10.10, 22:04
          oj, to chyba nie tu....pierwsze oznaki, podwyżki, VAT, to zapowiedzi, zaraz znikną wszystkie ulgi, podwyżki podatków innych żeby uniknąć nieuniknionej - inflacji. To się nazywa "wychodzenie z kryzysu". Oczywiście tego, którego u nas nie ma. Coż....
          Polecany kierunek - Azja. Europa moja ukochana, chyli się ku upadkowi :(
          • roberto19633 Re: Orbis 04.10.10, 19:39
            Najgorsze jest to że chciałbym ,ale nie mogę zanegować wypowiedzi poprzedniczki.
            Niestety szykują się likwidacje ulg, prorodzinnej , budowlanej. Ogólnie Rząd jedną ręką rozrzuca , a drugą chce ściągnąć znacznie więcej by utrzymać cały ten cyrk.
            Wojna Afganistan, Irak- nie jesteśmy mocarstwem -a tak się zachowujemy.
            Za wszystkie te fanaberie zapłacimy wszyscy, w paliwie , gazie, energii, w najlepiej ściągalnym podatku, jakim jest VAT. Ogólnie do d..
            • tgserwis Re: Orbis 04.10.10, 20:56
              roberto19633 napisał:

> Najgorsze jest to że chciałbym ,ale nie mogę zanegować wypowiedzi pop
              > rzedniczki.
              > Niestety szykują się likwidacje ulg, prorodzinnej , budowlanej. Ogólnie
              > Rząd jedną ręką rozrzuca , a drugą chce ściągnąć znacznie więcej by
              > utrzymać cały ten cyrk.
              > Wojna Afganistan, Irak- nie jesteśmy mocarstwem -a tak się zachowujemy.
              > Za wszystkie te fanaberie zapłacimy wszyscy, w paliwie , gazie, energi
              > i, w najlepiej ściągalnym podatku, jakim jest VAT. Ogólnie do d..

A ja jestem zwolennikiem zniesienia ulg. Wszystkich. Ulgi to takie koncesje dla nielicznych kosztem wszystkich pozostałych. To nieco podobnie do wpuszczania przed siebie samochodu który wyprzedzil wszystkich jadąc poboczem. Pomagasz jednemu, a wkurw..sz dwudziestu.
    • stefanprawo Re: Orbis 05.10.10, 19:39
      nii-dea ty chyba nie masz co robić...umiemy czytać i zakładam,że większość z nas ma dostęp do internetu lub tv więc po co tworzysz bzdurne wątki na tematy poruszane w tv,radio lub gazetach ogólnopolskich to nie to forum..poszukaj sobie innego lub zajmij się czymś pożytecznym....ehhh
      • nii-dea Stive.... 07.10.10, 10:19
        Widzę Steff, że lubisz jeśli wszystkie wątki prowadzą tylko do Twojej osoby, ew. do świata polityki... Pozwolisz, że sama będę decydować o tym, jakie wątki mam ochotę poruszać i czym chcę rozmawiać. Nie wszyscy muszą być zainteresowani przekrętami w gminie, budową lub blokowaniem budowy (trasy, hipermarketu, osiedla, chodnika czy sieci wodno-kanal.) oraz Twoją szacowną osobą. Zdecydowanie wolę osoby z otwartym umysłem, otwarte na świat i drugiego człowieka oraz tolerancyjne.
        I nie zamierzam z Tobą już o nic kopii kruszyć.
        • esscort Re: Stive.... 07.10.10, 10:23
          Stefana głównie interesuje dokopywanie konkurencji, więc wszystkie watki powinny byc o osiedlu przy Fabrycznej
          • stefanprawo Re: Stive.... 07.10.10, 11:00
            esscort przy całym szacunku myślałem,że jesteś bardziej bystry....,rozczarowałem się Twoją postawą....,ale nie sprowokujesz mnie....hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka