Dodaj do ulubionych

teraz poważnie i gramatycznie.

10.12.10, 18:20
Chcę przeciwstawić się plotkom o zwalnianiu Urzędników z U.M.
Bedę osobiście walczył z głupotą która ma na celu destebilizację w/w Urzędu.
Urzędnik też człowiek, a wyszkolenie i wdrożenie Nowego do pracy jest kosztowne i mija z się z celem. Dlatego proszę -jeżeli będzie ktoś pokrzywdzony o wpisywanie postów. Myślę że nagłaśnianie takich spraw pomoże nam wszystkim zachować ciągłość działania U.M.
Jeszcze raz przepraszam za styl i gramatykę poprzednich postów- osoby wrażliwe. Szczególnie naznaczone misją absolwentki Filologii Polskiej , które moja składnia i nie tylko, przyprawiły o palpitację i migotanie przedsionków.
Obserwuj wątek
    • jaberwoki Re: teraz poważnie i gramatycznie. 10.12.10, 18:56
      Ale nie masz chyba na myśli Rzecznika Asińskiego-on nigdy nie miał skrupułów.
      Ponadto , nigdy do grona wykwalifikowanych Urzędników nie dorósł. Dla niego bilet KMŁ na drogę.
    • phalena Re: teraz poważnie i gramatycznie. 10.12.10, 19:03
      1. Roberto, z jakiego tytułu tak działasz? Może wyznaczyłeś sobie misję?
      2. Jak będzie wyglądała ta twoja "osobista walka"?
      3. "Zachowanie ciągłości pracy U.M." i nie tylko U.M., ale wszystkich pozostałych instytucji gminnych, to nie problem forumowiczów, tylko zadanie nowego burmistrza. My nie musimy
      w tym pomagać, my możemy tego wymagać.
      Czaisz różnicę?
      4. Jeżeli znajdzie się ktoś pokrzywdzony i napisze o tym na forum, to co ma z tego wynikać?
      Przywrócisz pokrzywdzonego do pracy, żeby zachować "ciągłość"?
      5. Tak samo, jak nie pisze się "rzaden", tak samo nie pisze się "wierza". Zamiast osobiście
      walczyć, zabierz się osobiście za gramatykę i składnię. Im prędzej, tym lepiej.
      • roberto19633 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 10.12.10, 19:21
        Nagłaśnianie takich spraw jest ważne.
        A co do reszty napisałem Ci Heleno Phaleno -całuj psa w nos. Będę robił co będę chciał i w szyku jaki będę chciał. Z anty ortografią , bo nie potrafisz zauważyć wyciągniętej ręki. Takich wałów, jak ty jest wiele więc trudno. Żyj w swoim krystalicznie sterylnym świecie.
        • phalena Re: teraz poważnie i gramatycznie. 10.12.10, 19:28
          Jesteś zwyczajnie i po prostu gburem, do tego niepoważnym i niegramatycznym.
          • qaz2510 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 10.12.10, 19:34
            a ja mam dosyć kłótni!

i tylko tyle chciałbym zakomunikować

Kazdy popełnia jakieś błędy to nie znaczy ze trzeba go zabić czy napiętnować poza złodziejstwem oczywiście
            • phalena Re: teraz poważnie i gramatycznie. 10.12.10, 19:42
              Masz rację, każdy popełnia. Ale czasem "każdy" stara się poprawić i błędów nie popełniać.
              Są to błędy łatwe do uniknięcia. Wtedy "każdy" nie kompromituje się aż tak przed innymi.
              Wystarczy chwila starań. Poza tym, ja się nie kłócę. Oceniam negatywnie, ale nie kłócę.
              • roberto19633 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 10.12.10, 21:21
                phalena napisała:

> Masz rację, każdy popełnia. Ale czasem "każdy" stara się poprawić i błędów nie
                > popełniać.
                > Są to błędy łatwe do uniknięcia. Wtedy "każdy" nie kompromituje się aż tak prze
                > d innymi.
                > Wystarczy chwila starań. Poza tym, ja się nie kłócę. Oceniam negatywnie, ale ni
                > e kłócę.

Dziękuje Ci za ocenę której mnie poddałaś. Wieża , moja droga to była mała prowokacja do wątku z bajkami. Na 90 % powinna odezwać się osoba pod którą była zrobiona. Nie myślałem że będzie to nick Phalena.
                Po drugie myślisz że na gogle chrome nie ma korektora błędów?
                Ależ jest i podkreśla je na czerwono.
                Myśl co chcesz to tylko wirtualny świat gdzie można- gdy ktoś chce takie błędy popełniać ot tak by odreagować ten prawdziwy.
                Z tym oto podsumowaniem zostawiam Cię Phaleno i życzę miłego wieczoru. Żałuję że wspomniałem o wieży i odciskach od miotły.
                Do tego że jestem gburem i samotnikiem również się przyznaję. mam też nadzieję że jesteś osobą miłą, otwartą i bez jakiejkolwiek wady. Pzdr-myśl sobie co chcesz.
    • k.jurek Re: teraz poważnie i gramatycznie. 11.12.10, 09:06
      Nic w tym złego, że urzędnik to człowiek. Ksiądz też jest człowiekiem, ale urzędnika i księdza powinno właśnie cechować i obowiązywać jak najdalej idące człowieczeństwo.
      • roberto19633 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 11.12.10, 09:57

k.jurek napisał:

> Nic w tym złego, że urzędnik to człowiek. Ksiądz też jest człowiekiem, ale urzę
        > dnika i księdza powinno właśnie cechować i obowiązywać jak najdalej idące człow
        > ieczeństwo.

>>>dodałbym, bezstronność ,apolityczność i fachowość , co jak mniemam posiada 90% składu w U.M.

Pewnie zobaczą kto strasząc zwolnieniami robił im wodę z mózgu. I że jednak
        znacznie lepiej pracuje się ze spokojnym Fachowcem, niż targanym humorami narwańcem.
        • rycerz_ni Re: teraz poważnie i gramatycznie. 11.12.10, 14:44
          Lista WT mówi co innego
          • jaberwoki Re: teraz poważnie i gramatycznie. 11.12.10, 15:17
            .
            rycerz_ni napisał:

> Lista WT mówi co innego

Dość pieszczot rycerzu ni, jaka lista wt?
            Napisz jaśniej skoro przestałeś zamulać i wydukałeś coś z sensem.
            • rycerz_ni Re: teraz poważnie i gramatycznie. 11.12.10, 15:47
              Charakterystyka każdego działu w UM z podaniel liczby pracowników, tych w okresie ochronnym i tych do zwolnienia. Twórca zapomniał jej wyjąć z kopiarki w urzędzie. Teraz przynajmniej ludzie mają jasność.
              • jaberwoki Re: teraz poważnie i gramatycznie. 11.12.10, 15:58
                rycerz_ni napisał:

> Charakterystyka każdego działu w UM z podaniel liczby pracowników, tych w okres
                > ie ochronnym i tych do zwolnienia. Twórca zapomniał jej wyjąć z kopiarki w urzę
                > dzie. Teraz przynajmniej ludzie mają jasność.

A nie pomyślałeś że ktoś ten pasztet w kserokopiarce pozostawił celowo.
                Własnie po to by zdestabilizować pracę Urzędu. Pomyśl , przecież nikt głupa nie wysyła jeżeli chciałby takie coś zrobić.

To są ostatnie pożegnalne podrygi otoczenia dawnego Burmistrza. To są ludzie straszni i nieobliczalni , zakochani we władzy i w profitach jakie ona daje. A tu raptem w ciągu dnia tracą wszystko. I co robią- uprawiają partyzantkę .
                Usiądź sobie i pomyśl ,na spokojnie.
                Już nawet nie proponuję byś wieszał w kibelku portret eks, bo to zaczyna być śmieszne , a zarazem straszne.
                • qaz2510 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 11.12.10, 16:55
                  po co te insynuacje - przecież w przeciągu paru tygodni wyjdzie na jaw czy będą zwalniać czy nie.
                • rycerz_ni Re: teraz poważnie i gramatycznie. 11.12.10, 21:30
                  Wiem kto jest autorem tej listy, bo kto inny mijał się z nim przy tej kopiarce. A co do portretów, to ty leppiej już zacznij budować ołtarzyk z TeDe.
                  Niech grają czyny, nie słowa. Pogadamy za pół roku.
    • esscort Re: teraz poważnie i gramatycznie. 12.12.10, 22:56
      roberto19633 napisał:

> Chcę przeciwstawić się plotkom o zwalnianiu Urzędników z U.M.

To "optymalizacja wydatków budżetowych" nie będzie polegać m.in. na obcięciu kasy na urząd? To już nie jesteśmy na jednym z ostatnich miejsc w Polsce w wydatkach na administrację? Nadal będziemy utrzymywać ten rozdmuchany aparat? Mam nadzieję, że osobiste wstawiennictwo Roberto nie przeszkodzi w redukowaniu wydatków na urząd
      • kmsanczia Re: teraz poważnie i gramatycznie. 12.12.10, 23:39
        Redukowanie wydatków to jedna sprawa, ale od takiego menago oczekiwałabym raczej, że zaproponuje jakieś nowatorskie pomysły w rodzaju 'jak zarobić na wielorybie'.
        • qaz2510 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 12.12.10, 23:41
          no własnie jak to jest?
          icds zarabia na siebie czy nie?

chodzi mi o zyski w stosunku do zatrudnienia i opłat zwiazanych z działalnością - nie chodzi mi o kredyt - bo to koszt ktory sie skonczy
          • kmsanczia Re: teraz poważnie i gramatycznie. 12.12.10, 23:45
            Pocze, teraz będzie jawność, napiszesz maila to ci podeślą rzis icdsu. ;)
            • dr_sztrosmajer1 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 13.12.10, 01:43
              ICDS na siebie nie zarabiał, nie zarabia i zarabiał nie będzie, ma cel "misyjny": w pierwszej kolejności szkoły, stowarzyszenia sportowe, koła sportowców i kilka godzin w tygodniu do odsprzedania. Ważne jest minimalizowanie kosztów funkcjonowania tej placówki, a nie dążenie do wyjścia na zero. Chyba, że nowy dyrektor znahjdzie "obłożenie" na noce, kto wie?
          • brycezion Re: teraz poważnie i gramatycznie. 12.12.10, 23:47
            Do ICDS dokaładamy co roku 1,5 - 2 mln zł.
            • qaz2510 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 12.12.10, 23:51
              czy w tym jest kredyt?
              • brycezion Re: teraz poważnie i gramatycznie. 12.12.10, 23:58
                To jest tylko na działalność usługową.
                Kredyt spłacany jest z obrębnego konta.
                • qaz2510 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 13.12.10, 00:02
                  skoro jest tak zle to po co to sponsorowac - skoro nie zarabia na siebie przy maksymalnym obłożeniu bo chyba takie jest skoro basen pełny, hale powynajmowane to może lepiej zamknąć, sprzedać teren?

no chyba zasoby ludzkie nie kosztują 1,5 miliona?

dlaczego icds na siebie nie zarabia?

• kmsanczia Re: teraz poważnie i gramatycznie. 13.12.10, 00:07
                    Nie no bez przesady, nie zabierajmy dzieciakom basenu, skoro już jest. Qltura fizyczna i te sprawy, mamy dwóch sportowców w radzie to chyba do tego nie dopuszczą. :>
                    Sale wynajmować po godzinach, konferencje organizować i inne zawody sponsorowane.
                    • qaz2510 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 13.12.10, 00:14
                      tak glosno mysle tylko bo hale wynajac graniczy z cudem bo porezerwowane(moja fima chciala wynajac) ceny wysokie, basen zajęty (kiedys o 17 mogłem spokojnie popływac a teraz po 20 jest klopot)
                      nie liczac fitnessow, siłowni i innych

gdzie sa z tego pieniadze?
                      i czemu icds przynosi straty?
                      Jest za tanio?
                      o co chodzi?

• dr_sztrosmajer1 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 13.12.10, 01:52
                        Poszukaj proszę podobnego ośrodka, choćby w Warszawie, który nie przynosi strat. Taka sama bajka jest z domami kultury, ogniskami takowej, instytucjami sportu i ośrodkami dla młodzieży. Takie instytucje są inwestycją samorządu w mieszkańców. Pomyślcie, Szkoła Mistrtzostwa Sportowego, Koszykarki, Pięcioboiści, Szkoły łomiankowskie, wszelkiego rodzaju koła zainteresowań sportowych. Wszyscy Ci ludzie zabierają takiej placówce możliwość zarabiania na siebie. Ponadto tam musi pracować sztab ludzi.
                        • qaz2510 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 13.12.10, 07:25
                          dr zdaję sobie z tego sprawe, chciałem zeby napisał to jeden z przeciwnikow.

Chyba od poczatku powstania koncepcji icdsu(sport+oświata) wiadomo bylo, że trzeba bedzie do interesu dołożyć (bo ktora szkoła zarabia na siebie?)

Tylko zastanawiam się po co ten szum o tą placówkę?
                        • esscort Re: teraz poważnie i gramatycznie. 13.12.10, 10:26
                          dr_sztrosmajer1 napisał:
                          Pomyślcie, Szkoła Mistrtzostwa Sportowego, Koszykarki, Pięcioboiści,

Bez przesady. Nie sądzę, by mieszkańcy Łomianek powinni dopłacać z budżetu gminy do szkoły mistrzostwa sportowego koszykarek czy pięcioboistów dla młodzieży z całej Polski. Takie szkoły powinny być utrzymywane przez związki sportowe lub skarb państwa, a my powinniśmy na tym zarabiać. Oczywiście co innego szkoły dla dzieci z Łomianek
                      • roberto19633 Re: teraz poważnie i gramatycznie. 13.12.10, 16:31
                        qaz2510 napisał:

> tak glosno mysle tylko bo hale wynajac graniczy z cudem bo porezerwowane(moja f
                        > ima chciala wynajac) ceny wysokie, basen zajęty (kiedys o 17 mogłem spokojnie
                        > popływac a teraz po 20 jest klopot)
                        > nie liczac fitnessow, siłowni i innych

Qaz ,gdzie są pieniądze? Można w ICDS zacząć od racjonalizacji wydatków na koszty stałe pracy. Większość Pracowników została tam zatrudniona na etat.
                        Pozbyto się firm prowadzących działalność na umowę i osób płacących za siebie ZUS/samozatrudnienie/ , a zresztą są specjaliści od tego niech myślą, nad racjonalizacją kosztów i nakręcaniem dochodów. Ważne by dążyć do zminimalizowania dopłat. Tu się zgodzę z Przedmówczynią , działalność ICDS jest dzialalnością ,,
                        ,, misyjną,,.
                        >
                        > gdzie sa z tego pieniadze?
                        > i czemu icds przynosi straty?
                        > Jest za tanio?
                        > o co chodzi?
                        >
                        >
            • esscort Re: teraz poważnie i gramatycznie. 12.12.10, 23:58
              brycezion napisał: Do ICDS dokaładamy co roku 1,5 - 2 mln zł.

O, to miła zabawa w sport i rekreację.
              Ciekawe, czy taki fitness w ICDS jest dochodowy i czy w ogóle wylicza się realne koszty tego typu różnych form działalności.

• nii-dea ICDS 13.12.10, 09:43
                Fitness w ICDS kosztuje majątek, dwa razy tyle co w Warszawie, na dodatek trzeba (chyba) wykupić karnet na pół roku z gór, są mało elastyczni, nie honorują kart sportowych upoważniających do zniżek, więc ja grzecznie mówię: "pas". Jeśli wszystkie przedsięwzięcia w tym przybytku wyglądają podobnie, to tylko pogratulować.
                Nie zauważyłam tam tez żadnych zajęć sportowych (oprócz nauki i doskonalenia pływania) dla dzieci typu judo, karate, piłka nożna, natomiast organizuje się je w szkole. A szkoda, bo warunki lepsze niż na sali w SP.
                • kmsanczia Re: ICDS 13.12.10, 10:14
                  nii-dea napisała:
                  > Nie zauważyłam tam tez żadnych zajęć sportowych
                  > dla dzieci typu judo, karate, piłka nożna

Odgórnie takich rzeczy się nie organizuje, sam trener świadczący takie usługi musi przyjść i wynająć salę. Ile by za taką przyjemność zapłacił w ICDSie nie wiem, ale podejrzewam, że kilka razy więcej niż w SP, DK itp.
                  Piłka nożna w zimie wynajmuje salę, w godzinach przerażająco porannych w weekendy.
                  • nii-dea Re: ICDS 13.12.10, 10:28
                    Domyślam się, że to kwestia kasy, a raczej wygórowanych stawek. Kiedyś chodziłam do icds na aerobic, już dość dawno temu, gdy ceny były jeszcze normalne i zajęcia w miarę na poziomie, a teraz jeżdżę na Żoliborz. To jednak trochę dziwne, że pomimo ogólnie dobrze zorganizowanej infrastruktury (nie tylko ICDS) nie ma w Łomiankach sensownych zajęć fitness. Powstawały jakieś selektywne grupy -dziwolągi "tylko dla mam z malutkimi dziećmi". A kobitka z podrośniętymi dziećmi, albo bez dzieci to nie powinna ćwiczyć...? No tak, ona nie jest zapasiona po ciąży (w domyśle pomysłodawczyń:-P)
                    Jedyny pozytywny akcent, który zauważyłam to wypożyczalnia nart biegówek u wylotu z Łomianek. Pewnie ktoś zwęszył w tym biznes. wzorując się na wypożyczalni na Kabatach:-) I dobrze!
                    • kmsanczia Re: ICDS 13.12.10, 10:40
                      nii-dea napisała:
                      > Jedyny pozytywny akcent, który zauważyłam to wypożyczalnia nart biegówek u wylo
                      > tu z Łomianek.

Też zauważyłam, ale tylko samochód z takim napisem, a obok stał bałwan. ;)
                      • nii-dea Re: ICDS 13.12.10, 10:45
                        Bałwan na biegówkach...? Niezły gadżet reklamowy:-))
                        • qaz2510 Re: ICDS 13.12.10, 10:57
                          nic tylko takiego bałwana popchnąć
                          Ale byłaby jazda:P
                          • nii-dea Jazda.... 13.12.10, 11:04
                            Na Mazowszu jest płasko, a tuż obok trasa i auta zakopane w śniegu i w korkach. Jak na dziś, to chyba nici z jazdy.... że powrócę do tego nader drażliwego tematu.
                      • esscort Re: ICDS 13.12.10, 11:06
                        kmsanczia napisała:
                        a obok stał bałwan. ;)

A może te biegówki to szybka realizacja zapewnienia wyborczego o poprawie dojazdu do warszawy ;)

• nii-dea Re: ICDS 13.12.10, 11:15
                          Bingo... Czy małe rozmiary tez przewidzieli...? A co z niepełnosprawnymi...? A jakieś szatnie i boksy dla szybką zmianę obuwia zmontowali:-)...?
                          • esscort Re: ICDS 13.12.10, 11:21
                            Otwarte jest pytanie - kogo symbolizuje bałwan? :)
                            • kmsanczia Re: ICDS 13.12.10, 11:28
                              esscort napisał:
                              > kogo symbolizuje bałwan? :)

Mieszkańców vel wyborców? :>
                              • qaz2510 Re: ICDS 13.12.10, 11:50
                                kmsanczia napisała:

> esscort napisał:
                                > > kogo symbolizuje bałwan? :)
                                >
                                > Mieszkańców vel wyborców? :>

moim zdaniem mieszkańców-wyborców
                                Pytanie która strona jest sygnowana bałwanem (czy przegrani bo przegrali czy wygrani bo zostali nabici w butelkę?:P)
                                • kmsanczia Re: ICDS 13.12.10, 11:54
                                  A co za różnica, wszyscy. ;)
                                  • qaz2510 Re: ICDS 13.12.10, 12:05
                                    kmsanczia napisała:

> A co za różnica, wszyscy. ;),

Km idziesz dzisiaj na sesję?

• kmsanczia Re: ICDS 13.12.10, 12:12
                                      A po co? Szkoda zachodu jak to tylko pasowanie na rycerza ma być i do domu. ;)
                                      • qaz2510 Re: ICDS 13.12.10, 12:25
                                        ale to samo pasowanie może byc widowiskowe - no i expose
                                        Jestem ciekaw jak to wyjdzie:P

Z reszta warto pójśc podziękowac "staremu" Burmistrzowi za 4 lata ciężkiej pracy.
                                        • kmsanczia Re: ICDS 13.12.10, 12:27
                                          A jest taki punkt programu?
                                          • drabbu Re: ICDS 13.12.10, 12:46
                                            kmsanczia napisała: > A jest taki punkt programu?

Myślę, że można i bez programu, albo po programie.

Na tej sesji chętnie dowiedziałbym się, jaki będzie skład wiceburmistrzowski nowych
                                            gminnych władz. Chyba nowy pan burmistrz ma to już opanowane? A może starzy znajomi
                                            z forum uchylą rąbka?

• qaz2510 Re: ICDS 13.12.10, 13:08
                                            kmsanczia napisała:

> A jest taki punkt programu?

Szczerze?
                                            Mam to gdzieś!
                                            Nie potrzebuje mieć takiego punktu, żeby być przyzwoitym.
                                            Popieram Drabbu - czy przed, czy po - nie ma znaczenia.
                                            Tylko dlatego tam pojde - żeby podziękować.

Wątpię, żeby wysypali skład vice - po co opinia publiczna na zacząć gwizdać...
                                            • esscort Re: ICDS 13.12.10, 13:25
                                              ale czemu miałaby gwizdać?
                                              Qaz, wiem, że byłeś przeciwny Tede, ale wybory się odbyły, mieszkańcy wybrali jakąś opcję, musisz się pogodzić z demokratycznym wyborem. I po prostu dać zwycięzcom możliwość realizacji programu, pokazania, co potrafią. Kontestowanie wyborów jest bez sensu.
                                              • drabbu Re: ICDS 13.12.10, 13:32
                                                Realizacja programu, tempo i sposób realizacji zależeć będą przede wszystkim od zwycięzców.
                                                Tę możliwość już otrzymali. Sprzeciw Qaza nic nie zmieni.
                                                • qaz2510 Re: ICDS 13.12.10, 13:39
                                                  ale ja się nie sprzeciwiam - o co kaman?
                                                  Przeciez pogratulowałem - szczerze ! - przeciez ta garstka 120 osob Jego wybrała - uszanowałem to.
                                                  Piany bic nie mam zamiaru...
                                                  Czekam na rezulataty ich działań ( czy w ogole na jakiekolwiek działania)

A na sesje ide bez względu na to , czy jest w porzadku obrad miejsce na podziękowanie dla byłego Burmistrza czy nie(bo i tak osobiście podziękuję) - co więcej - pogratuluje Panu Dąbrowskiemu i będę mu życzyć powodzenia.

Tak chyba nakazuje kultura?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka