Dodaj do ulubionych

Łomianki Chopina - opinie o miejscu

14.03.11, 12:00
Witajcie,

jestem zainteresowany kupnem bliźniaka w okolicy ul Kościelna droga / Chopina.

Oczywiście wielokrotnie byłem w okolicy, bardzo mi się podoba. Mam jednak kilka pytań do Was jako mieszkańców tej okolicy. Opinie są często sprzeczne.

Czy prawdą jest, że jak tylko odrobinę popada deszcz to już woda w ogródkach stoi tydzień? - Ja nic takiego nie zaobserwowałem, stan wód gruntowych jest wysoki, ale chyba nie aż do tego stopnia??

Czy prawdą jest, że budynku budowane w tej okolicy bezustannie osiadają i co roku są nowe pęknięcia na murach?? Sam nic takiego nie zaobserwowałem, więc traktuję jako plotkę.

Czy prawdą jest, że komary od wiosny do jesieni nie dają żyć?? Tego to już w ogóle nie zaobserwowałem.

Jak wygląda sprawa stacji uzdatniania wody? Z jakimi kosztami to jest związane w tej okolicy. Są jakieś informacje o arsenie w glebie po starym zakładzie, który spłonął i słabej jakości wodami oraz glebą??

Czy macie informacje kiedy pojawią się utwardzone drogi w tej okolicy?? Czyli głównie Kościelna Droga oraz oświetlenie tych ulic.

Czy Wasze mieszkania zyskały na wartości czy nieruchomości w tej okolicy nie mogą liczyć na skok wartości??

Po wprowadzeniu si ę coś Was rozczarowało??

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • esscort Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 14.03.11, 12:09
      Stefan powinien ci niebawem wszystko wyjaśnić
      • roberto19633 Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 14.03.11, 15:34
        esscort napisał:

> Stefan powinien ci niebawem wszystko wyjaśnić

>>komary, komarami ,ale za to jakie towarzystwo byś miał.
        Młode i miłe sąsiadki, oraz sąsiadów ,,haratających,, w piłę. Na pewno byś się nie nudził.
    • lomiankowski_kowalski Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 14.03.11, 16:40
      No więc, to jest okolica w której mieszka nasz znakomity wiceburmistrz spoleczny, a przedtem radny. To jest okolica, która daleko i szeroko słynie urodą mieszkających tam lasek w różnym wieku na ogół dość dojrzałych (a nawet więcej niż dość). Ale podobno od Nowego Dworu do samej stolicy i od Legionowa do Ożarowa ładniejszych nie ma. Tylko drogi są paskudne, ciemne. dziurawe, błotniste, nierówne i zaniedbane, bo pan wice, a przedtem radny, czemuś niełaskaw na swoją okolicę i już przez drugą kadencję raczej tylko g* robi.
      • grucha-bucha Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 14.03.11, 16:47
        lomiankowski_kowalski napisał:

> No więc, to jest okolica w której mieszka nasz znakomity wiceburmistrz spoleczn
        > y, a przedtem radny. To jest okolica, która daleko i szeroko słynie urodą miesz
        > kających tam lasek w różnym wieku na ogół dość dojrzałych (a nawet więcej niż d
        > ość). Ale podobno od Nowego Dworu do samej stolicy i od Legionowa do Ożarowa ła
        > dniejszych nie ma. Tylko drogi są paskudne, ciemne. dziurawe, błotniste, nierów
        > ne i zaniedbane, bo pan wice, a przedtem radny, czemuś niełaskaw na swoją okoli
        > cę i już przez drugą kadencję raczej tylko g* robi.

Protestuję , tam mieszkają same młode syrenki.
        Same młódki.
    • lomark1 Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 14.03.11, 16:41
      Witaj,

Mieszkam tu od 3 lat.
      > Czy prawdą jest, że jak tylko odrobinę popada deszcz to już woda w ogródkach st
      > oi tydzień?
      Nie. to nie prawda.

> Czy prawdą jest, że budynku budowane w tej okolicy bezustannie osiadają i co ro
      > ku są nowe pęknięcia na murach??
      U mnie nic takiego sie nie dzieje ale patrząc jak budowana jest część domów to wcale nie zdziwyłbym się jeżeli by w nich pękały ściany.

> Czy prawdą jest, że komary od wiosny do jesieni nie dają żyć??
      Nie pamiętam czy to było rok temu czy 2 lata temu ale faktycznie nie dało się wyjść nawet an chwilę do ogródka. Ciely bez listości.

> Jak wygląda sprawa stacji uzdatniania wody?
      Ja zapłaciłem 4200PLN (w pazdzierniku 2010). Teraz woda jest rewelacja.

> Czy Wasze mieszkania zyskały na wartości czy nieruchomości w tej okolicy nie mo
      > gą liczyć na skok wartości??
      Wątpię. Zwaszcza po cyrkach z powodzią w zeszłym roku.
      Poza tym jedni z sąsiadadów probują sprzedać dom już ponad roku i nic. Drugi znajomy chce sprzedać swoją połówkę blizniaka od ok. 1.5 roku i też nic.

> Po wprowadzeniu si ę coś Was rozczarowało??
      Dojazd do i wyjazd z Łomianek.
      Straszne chamstwo (szczególnie widoczne na bazarku w soboty). Głównie tyczy się tych nowych w Łomiankach.
      Nie spodziewałem się, że będę musiał układać worki na wałach i wokol domu z powodu alarmu powidziowego.
      jazda po dziurwych drogach

• grucha-bucha Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 14.03.11, 17:07
        E, tam lomark ma zły dzień. Na bazarkach w Warszawie chamstwo jest przyjezdne, tu swojskie i bardziej oswojone.
        Piękne dziewczyny, łagodny nadwiślański klimat z domieszką ronsonowych zapaszków.
        Wody nie trzeba us=zdatniać jeżeli studnia ma odpowiednią głębokość.
        Zresztą jako że to zagłębie Wicka, na pewno będzie szybko wodociąg.
        Warto zainwestować bo i piękne mazowieckie widoki, Wisła , wierzby i przerośnieći chłopcy grający w piłkę i szlejący na swych stalowych rumakach.
        • lomark1 Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 15.03.11, 08:50
          Oj dziewczyny to faktycznie są tu śliczne:-)
          • witkowski_r Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 15.03.11, 09:39
            a trochę więcej konkretów :) poza dziewczynami.

czy to nie jest okolica pokroju sadowej w Łomiankach? Woda podchodzi ciągle pod całkiem ładne, nowe budynki. Teren bagnisty.
            Wiecie coś na temat planów drogowców po oddaniu mostu północnego? Będzie lepszy dojazd samochodem do Warszawy?
            O kanalizację i drogi w samych Łomiankach nie pytam, czytałem inne posty.
            Powiedzcie mi jeszcze jaki status ma mieć Kościelna Droga? Czy za 5-10 lat nie będzie tam 3 pasów w 1 stronę.

Pozdrawiam.
            • lomark1 Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 15.03.11, 10:24
              wyslalem na priva
              • stefanprawo Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 15.03.11, 10:41
                NA pewno atutem tej lokalizacji jest sąsiedztwo nowych,niskich domów.Nie ma tutaj chałup starych z żulami,nie ma pijaczków stojących pod sklepikami. generalnie jest to okolica przyjazna do mieszkania. Minusem jest brak kanalizacji i wodociągu. Jeżeli chodzi o plan miejscowym to warto zaznaczyć iż na wysokości Chopina,Kościelna Droga bliżej ul.Armii Poznań w planie miejscowym będzie wpisana możliwość budowy BLOKÓW, więc okolica bliżej ul.Armii Poznań wydaje się być mało atrakcyjna z perspektywy czasu patrząc. Poza tym niestety jeżeli musimy przejechać dłuższy odcinek np: ulicą Chopina to w lato się kurzy a w zimie, po roztopach są dziury.Akurat generalnie tego rejonu nie można porównywać z Sadową. W Sadowej woda spływająca z Kampinoskiego Parku narodowego podtopiła piwnice i pola bo tam nie ma melioracji i miejscowość leży w bezpośredniej strefie oddziaływania lasu.Tutaj jest zabudowa gęsta i wody gruntowy nie "zalewają" ogródków aczkolwiek nie radzę budować piwnic ze względu na wysoki poziom wód w całym woj.mazowieckim
            • kmsanczia Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 15.03.11, 10:36
              witkowski_r napisał:
              > Powiedzcie mi jeszcze jaki status ma mieć Kościelna Droga? Czy za 5-10 lat nie
              > będzie tam 3 pasów w 1 stronę.

Optymista. ;) Za 50 lat to może, ale póki co obecna władza chce ją zwęzić. A co będzie później trudno wyczuć, bo na budowę raczej nie ma widoków. Może być tak jak z S7, 158 wariantów i nic się nie dzieje od lat.
            • roberto19633 Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 15.03.11, 15:45
              witkowski_r napisał:

> a trochę więcej konkretów :) poza dziewczynami.
              >
              > czy to nie jest okolica pokroju sadowej w Łomiankach? Woda podchodzi ciągle pod
              > całkiem ładne, nowe budynki. Teren bagnisty.
              > Wiecie coś na temat planów drogowców po oddaniu mostu północnego? Będzie lepszy
              > dojazd samochodem do Warszawy?
              > O kanalizację i drogi w samych Łomiankach nie pytam, czytałem inne posty.
              > Powiedzcie mi jeszcze jaki status ma mieć Kościelna Droga? Czy za 5-10 lat nie
              > będzie tam 3 pasów w 1 stronę.
              >
              >
              > Pozdrawiam.
              Kościelna Droga , zapomnij. Niestety życie przegoniło studium i plany. Chyba że Kościelna Droga będzie estakadą. Droga może dojść do Rolniczej, a później nie ma dokąd. Faktem jest że nie ma problemu ,, Sadowy,, z podmakaniem.
    • malarzpokojowy Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 17.03.11, 09:06
      Mieszkam przy Paderewskiego w nowych domkach i:

Pyt. Czy prawdą jest, że jak tylko odrobinę popada deszcz to już woda w ogródkach stoi tydzień?
      Odp. Nie - to nie prawda. Po roztopach tez nie było błota i woda nie stała w ogródku. generalnie wszystko ładnie wsiąka.

Pyt. Czy prawdą jest, że budynku budowane w tej okolicy bezustannie osiadają i co roku są nowe pęknięcia na murach??
      Odp. Nie. Nie zaobserwowałem i nie słyszałem o takich przypadkach na moim osiedlu.

Pyt. Czy prawdą jest, że komary od wiosny do jesieni nie dają żyć?
      Odp. Nie zaobserwowałem. Mieszkałem na Ursynowie i w Józefowie i nie widzę specjalnej różnicy.

Pyt. Jak wygląda sprawa stacji uzdatniania wody? Z jakimi kosztami to jest związane
      w tej okolicy. Są jakieś informacje o arsenie w glebie po starym zakładzie, który spłonął i słabej jakości wodami oraz glebą
      Odp. Zależy od studni. Generalnie nie jest źle i byc może zainwestuję w stację uzdatniania.

Pyt. Czy macie informacje kiedy pojawią się utwardzone drogi w tej okolicy?? Czyli głównie Kościelna Droga oraz oświetlenie tych ulic
      Odp. Nie wiem nic o Kościelnej Drodze ale np. Paderwskiego została na krótkim odcinku wyasfaltowana, część gruntowa jest w miarę równa (chociaż pyli się w lecie jak jest sucho). Zamontowano też oświetlenie.

Pyt. Czy Wasze mieszkania zyskały na wartości czy nieruchomości w tej okolicy nie mogą liczyć na skok wartości?
      Odp. Mój bliżniak zyskał (miałem drugą wycenę przez specjalistę z banku). A co dalej będzie - to zalezy od rynku. generalnie nie kupowałem domu na handel więc nie bardzo się tym interesuję.

Pyt. Po wprowadzeniu się coś Was rozczarowało
      Odp. Dojazd do i z Warszawy

• derbeste Re: Łomianki Chopina - opinie o miejscu 17.03.11, 12:12
        Też kolego mieszkam na Paderewskiego niemniej jednak:
        komary tną jak cholera, nie wiem gdzieś się uchował ale wiosną i latem jest tragedia wystarczy tylko, że słońce zniknie za horyzontem i bez off`a nie wychodź.

Czy nieruchomości zyskują czy tracą to rzecz względna i zależy ile kupujący chce wyłożyć. Należy zauważyć, że ulica Chopina jest zabudowywana coraz intensywniej, a odcinek od Paderewskiego (z drugiej strony wyznaczony Kościelną Drogą) do Armii Poznań będzie zapewne zabudowany blokami (choć nie blokowiskami pewnie). Po ostatniej histerii powodziowej wartość nieruchomości w tej okolicy spadła. Wystarczy spojrzeć na ceny domów wystawianych w sieci na Paderewskiego i nowych inwestycji (bliźniaki na tyłach Paderewskiego) i porównać to z cenami chociażby jeszcze z ubiegłego roku.

Droga - była już lepsza, gmina co pewien czas ją równała ale nowe władze na razie się zasiedziały i dziury coraz większe (Co nie jest bez wpływu na zawieszenie samochodu jeśli nie masz "terenówki").
        Żadnych osiadań budynku i nadmiernej wilgotności gleb nie stwierdzam.
    • esscort A może Dąbrowa 17.03.11, 12:24
      Musi być os. Chopina?
      Może pomyśl o kupnie czegoś na Dabrowie. Ze względu na perspektywę trasy S7 jest sporo ofert. Tymczasem perspektywa budowy trasy się odsuwa w daleką przyszłość. Jeśli nawet trasa kiedyś powstanie, to będzie musiała spełniać wyśrubowane normy, więc raczej nie będzie zbyt uciążliwa, więc coś da się wybrać (oczywiście w jakiejś rozsądnej odległości).
      Walory Dąbrowy:
      - nie ma zagrożenia powodzią
      - szybszy dojazd do Warszawy
      -blisko do lasu
      - mniejsza "gęstość zaludnienia"
      - jest bankomat, kilka sklepów, poczta
      Kilka fajnych lasek też mieszka, a zresztą zawsze można sobie na rowerze na Chopina w odwiedziny pojechać ;)

Wady:
      - znaczna cześć mieszkańców ma (mówiąc oględnie) mało nowoczesny światopogląd, a właściwie to sprawiają wrażenie, jakby od 1939 r. ukrywali się w lesie i myśleli, że nadal jest okupacja (np. gros pieniędzy, które otrzymuje tzw. rada osiedla na swoje wydatki, na Dąbrowie przeznacza się na jeden wieczór wspólnego śpiewania pieśni patriotycznych :)). No ale nie jest to szczególnie uciążliwie. Po prostu trzeba przyjąć, że tak jest.
      • stefanprawo Re: A może Dąbrowa 17.03.11, 13:49
        Dąbrowa tak,ale należy wiedzieć w,których rejonach Dąbrowy...w tym tkwi sęk mieszkania w Dąbrowie.dochodzi jeszcze kwestia ceny...za 300-500zł /m2 działki w Dąbrowie nie kupisz...chyba,że przy przyszłej trasie czyli przy ul.Zielonej,Sierakowskiej itp
        Za pełnowartościowe ładne działki w Dąbrowie musimy zapłacić od 700zł/m2 więc decydując się na lokalizację w Dąbrowie musimy się liczyć z duuuuużo większym wydatkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka