Dodaj do ulubionych

Faktem jest że a osiedle Ronsona

30.03.11, 11:45
Właśnie otrzymałem kopię decyzji o warunkach zabudowy dla osiedla Ronsona. Jakie było moje zdziwienie gdy się okazało, że decyzja jest z 9 października 2008r i została wydana przez burmistrza Pszczółkowskiego.

Fakt ten pan Pszczółkowski pominął w swoim artykule w Gazecie Łomiankowskiej (nr. 312) dot. kontrowersyjnej sprawy budowy osiedla.

Tytuł tego działu powinien się raczej nazywać „Niektórym faktem jest, że…” ;P

Jeszcze się nie wczytałem w szczegóły, zapraszam do kontaktu jak ktoś mi chce pomóc w analizie i szukaniu drogi do podważenia decyzji.

Zainteresowanych zapraszam na stronę poświęconą sprawie: j.mp/naturalis
Obserwuj wątek
    • labes Re: Faktem jest że a osiedle Ronsona 30.03.11, 12:17
      trekkie napisał:

> Właśnie otrzymałem kopię decyzji o warunkach zabudowy dla osiedla Ronsona. Jaki
      > e było moje zdziwienie gdy się okazało, że decyzja jest z 9 października 2008r
      > i została wydana przez burmistrza Pszczółkowskiego.
      >
      > Fakt ten pan Pszczółkowski pominął w swoim artykule w Gazecie Łomiankowskiej (nr. 312) dot. kontrowers
      > yjnej sprawy budowy osiedla.
      >
      > Tytuł tego działu powinien się raczej nazywać „Niektórym faktem jest,
      > że…
      ” ;P
      >
      > Jeszcze się nie wczytałem w szczegóły, zapraszam do kontaktu jak ktoś mi chce p
      > omóc w analizie i szukaniu drogi do podważenia decyzji.
      >
      > Zainteresowanych zapraszam na stronę poświęconą sprawie: j.mp/naturalis

No właśnie, czytam jak niżej, czy to znaczy że kłamał????? a może poprosić o tę pierwszą?
      Cytata z GŁ:
      "11 lipca 2005 roku podpisany został (przez burmistrza Ł. Sokołowskiego i PIB Gallmar) akt notarialny potwierdzający zapisy wcześniej zawartego porozumienia z kwietnia 2005 r. Przypomnę, że w porozumieniu gmina zobowiązywała się do wydania decyzji o warunkach zabudowy. Zwracam uwagę szczególnie na pkt 4 i 11. Cytuję pkt 4:
      Wydanie decyzji o warunkach zabudowy (zgodnie z przepisami KPA) dla inwestycji obejmującej budowę domów mieszkalnych jednorodzinnych i wielorodzinnych do 3,5 kondygnacji”
      W punkcie 11 czytamy: Gmina nie pobierze opłat partycypacyjnych związanych z przyłączeniem osiedla do sieci wodno-kanalizacyjnej”.
      Co najważniejsze jednak, w akcie notarialnym czytamy:
      § 4. Łucjan Sokołowski jako burmistrz miasta i gminy Łomianki oświadcza, że zobowiązuje się wydać w terminie przewidzianym w kodeksie postępowania administracyjnego warunki zabudowy dla całej inwestycji na niską zabudowę mieszkaniową jednorodzinną i wielorodzinną do 3,5 kondygnacji.
      23 stycznia 2006 wydana została decyzja burmistrza Łomianek o warunkach zabudowy, w której czytamy:
      Fragment z dokumentu - Decyzja nr 23/2006 o warunkach zabudowy:
      ustalam warunki zabudowy
      1. Rodzaj inwestycji
      - polegającej na inwestycji - budowy zespołu budynków mieszkalnych wielorodzinnych niskich wraz z infrastrukturą techniczną i przyłączami na terenie miejscowości Łomianki Dolne gmina Łomianki, powiat warszawski zachodni pomiędzy ulicami; Wiślaną a Fabryczną, (…)
      Na podstawie tej decyzji o warunkach zabudowy, na koszt Gallmaru opracowana została mapa z projektowanym podziałem, która miała stać się podstawą do podpisania umowy zamiany gruntów.
      Podział ten zatwierdziłem 4 września 2007 r. W oparciu o decyzję podziałową dokonane zostały zmiany w rejestrze gruntów:
      • trekkie Re: Faktem jest że a osiedle Ronsona 30.03.11, 16:59
        Labes,

Burmistrz Pszczółkowski zataił niewygodny dla niego „fakt”. Skoro tak gorliwie wymieniał decyzje i ustalenia swoich poprzedników, to uważam za jedynie słuszne, że powinien tak samo postąpić ze swoimi decyzjami. Należało o nich napisać i się z nich wytłumaczyć.

Nie ładnie, nie ładnie :P
    • stefanprawo Re: Faktem jest że a osiedle Ronsona 30.03.11, 13:37
      Hmm w tekście z GŁ (nr312) Pszczółkowski wskazuje,że warunki zabudowy dla gallmar pod budownictwo wielorodzinne wydał za numerem pisma 23/2006 Burmistrz Łucjan Sokołowski więc czego dotyczą warunki wydane przez Pszczółkowskiego?
      • trekkie Re: Faktem jest że a osiedle Ronsona 30.03.11, 17:10
        Stefan,

Co co ja dostałem to są — tak zakładam — aktualnie obowiązujące warunki zabudowy, nie interesują mnie jakieś wcześniejsze. Czytając ten tekst odniosłem wrażenie — pewnie nie tylko jak, IMO taki był cel — że one nadal obowiązują, podczas gdy ponad rok przed napisaniem artykułu burmistrz sam wydał inną nową decyzję.

Jak tak mamy podchodzić do sprawy to równie dobrze to moglibyśmy pisać jeszcze o decyzjach wydanych pod zaborami…

Stefanie czy "prawo" w twoim nicku ma jakieś znaczenie, czy możesz pomóc w znalezieniu drogi do podważenia tej decyzji o warunkach zabudowy?
      • roberto19633 Re: Faktem jest że a osiedle Ronsona 30.03.11, 17:16
        stefanprawo napisał:

> Hmm w tekście z GŁ (nr312) Pszczółkowski wskazuje,że warunki zabudowy dla gall
        > mar pod budownictwo wielorodzinne wydał za numerem pisma 23/2006 Burmistrz Łucj
        > an Sokołowski więc czego dotyczą warunki wydane przez Pszczółkowskiego?

??????????????????? . bloki rosną , wchodzą już na trzeci poziom. Teraz to już mało istotne kto wydał warunki. Najważniejsze pytanie ,jak ograniczyć skutki fatalnej decyzji Pszczoły i jego ula?
    • was2000 Re: Faktem jest że a osiedle Ronsona 30.03.11, 17:39
      proponuje zrobić zbiorowe zaskarżenie decyzji środowiskowej odnośnie inwestycji ronsona .
      Budowę złota 44 dewelopera orco też zatrzymali w kilka osób !!!
      Orco na początku nie chciał gadać z nikim !!! a potem paliło mu się aby załatwić sprawę , tylko jak sprawa trafiła tam gdzie trzeba to było za późno .
      • roberto19633 Re: Faktem jest że a osiedle Ronsona 30.03.11, 19:51
        Zostaje więc Prokuratura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka