Dodaj do ulubionych

Wycieli Starą Sosnę

22.01.12, 14:15
Drogowcy w porywie entuzjazmu niszczyli wszystko co na swojej drodze napotkali i wycieli Starą Sosnę rosnącą od kilkuset lat w Burakowie na poboczu ul. Warszawskiej na wysokości posesji nr 42 ( jadąc od centrum po prawej stronie między CPN i nowym wyjazdem na Kolejową. Sosna była jedyna w swoim rodzaju, raczej przysadzista o dużym obwodzie, unikalnych kształtach i układem rozgałęzień. Cieszyła wrażliwe a i gruboskórne oko. Była niepowtarzalnym tworem natury, maskotką i symbolem wjazdu do Łomianek. Rosła blisko pobocza ul. Warszawskiej, nikomu dotychczas nie przeszkadzała, a tu masz przychodzi nowe i niszczy wielowiekowe dobra materialne tkwiące głęboko w świadomości duchowej. Bezmyślność, arogancja i głupota, głupota i bezmyślność.
Obserwuj wątek
    • neptun6666 Re: Wycieli Starą Sosnę 22.01.12, 14:20
      Z tym że to wina ,,specjalistów,, z GDDKiA . Niestety, tu raczej brak winy Bura i PRa.
      Fakt, pozostaje faktem , drugi raz takie drzewo już nie urośnie.
      • esscort Re: Wycieli Starą Sosnę 22.01.12, 14:50
        No właśnie dziś to tez zauważyłem.
        A sosna była naprawdę jedyna w swoim rodzaju. Często jadąc do domu myślałem, że jak sie kiedyś ten wjazd do łomianek uporządkuje i ucywilzuje, jak nie będzie tego syfu i burdelu, to sosna będzie swietną wizytówką łomianek.
        Już nie będzie :(
        N6666, tyt masz jakiś kompleks tego biedaka burmistrza :)))
        • ziomalreaktywacja Re: Wycieli Starą Sosnę 22.01.12, 16:52
          Tak niestety się zdarza, gdy w urzędzie zasiadają pracownicy najemni dla których wartością nie jest otaczający nas świat a jedynie oni sami. I tu neptunie widzę analogie do twojego zaprzeczenia. Sosna była wyjątkowa i z ciekawością będę przyglądał się czy przeszkadzała w zmianie otoczenia jakie ma miejsce w Burakowie.
          • neptun666 Re: Wycieli Starą Sosnę 22.01.12, 20:23
            Co to znaczy wycieli? Tak po prostu wycieli? Mieli na to zgodę? z tego co wiem nie jest łatwo
            wyciąć jakiekolwiek drzewo, trzeba uzyskać pozwolenie, czy takie było może trzeba się
            zapytać w referacie ochrony środowiska.
            Jeser spróbuj się dowiedzieć.
            • krzysiom1 Re: Wycieli Starą Sosnę 23.01.12, 22:20
              neptun666 napisał:

> Co to znaczy wycieli? Tak po prostu wycieli? Mieli na to zgodę?
              Kiedyś równie głupie miałem przeświadczenie....
              Tradycyjnie w Łomiankach jest zawsze innaczej.... jedni dają zgodę na wycinkę pomników przyrody, innni na wycinkę drzewa-symbolu a jeszcze inni tolerują bezkarne zasypywanie śmieciami- jeziorek. O tym ostatnim, autor wątku powinien coś wiedzieć...
              Tak więc nie dziw się i nie rwij włosów z głowy....
              Tyle naszego co sobie popiszemy...
          • neptun6666 Re: Wycieli Starą Sosnę 22.01.12, 21:02
            ziomalreaktywacja napisał:

> Tak niestety się zdarza, gdy w urzędzie zasiadają pracownicy najemni dla któryc
            > h wartością nie jest otaczający nas świat a jedynie oni sami. I tu neptunie wid
            > zę analogie do twojego zaprzeczenia. Sosna była wyjątkowa i z ciekawością będę
            > przyglądał się czy przeszkadzała w zmianie otoczenia jakie ma miejsce w Burakow
            > ie.

Po pierwsze nie najemny i nie w urzędzie, jeno w zagrodzie gdzie można być równym wojewodzie mój drogi ............ .
            I jeżeli umiesz czytać ze zrozumieniem to przeczytasz << wcale nie cieszy mnie fakt zniszczenia drzewa>>. No ale każdy widać sądzi podług siebie i swoich zachowań .
            Jestem przeciwny upolitycznianiu powyższego wydarzenia i tyle.
            • papaduluba Re: Wycieli Starą Sosnę 22.01.12, 22:53
              neptun6666 napisał:
              > Jestem przeciwny upolitycznianiu powyższego wydarzenia i tyle.

Jesteś chory i przewrażliwiony człowieku, tylko Ty tu widzisz upolitycznienie. Chyba, że masz jakieś poufne informacje w tej materii i uprzedzasz fakty. Takie drzewo wyciąć, skandal nad skandalami.
        • neptun6666 Ress 22.01.12, 20:58
          Jaki kompleks? Już się z niego powoli leczę. Nie należę do osób które gdy dmuchnie wiatr zmieniają swoje upodobania. Jestem lojalny, wobec siebie i przekonań.
          Kiedyś takie mądrale widzące tylko koniunkturę nazywano kosmopolitami, teraz ludźmi mądrymi politycznie.

• esscort Re: Ress 22.01.12, 22:47
            A to spoko. Tak mi sie pomyślało, bo na pewno, gdyby ktoś napisał, że jego szwagier pobił zone, to byś ze dwa razy napisał, że to raczej nie jest wina burmistrza :)))
          • esscort Re: Ress 22.01.12, 22:48
            acha - tu masz z grubsza co to kosmopolityzm: pl.wikipedia.org/wiki/Kosmopolityzm ;)
            • neptun6666 Re: Ress 23.01.12, 06:56
              esscort napisał:

> acha - tu masz z grubsza co to kosmopolityzm: pl.wikipedia.org/wiki/Kosmopolityzm ;)

Dzięki , dawno już zapoznałem się ze znaczeniem słowa. Pewnie teraz muszę Ci tłumaczyć : nie jestem kimś kto głównie skupia się na nadrzędności
              przekonań globalnych nad myśleniem o małej ojczyźnie i miejscu zamieszkania
              z ukierunkowaniem na kto kształtuje jego dzień dzisiejszy .

Ess, nie bądź prymitywny,dobrze?
              • esscort Re: Ress 23.01.12, 09:45
                neptun6666 napisał:

> muszę Ci tłumaczyć : nie jestem kimś kto głównie skupia się na
                > nadrzędności
                > przekonań globalnych nad myśleniem o małej ojczyźnie i miejscu zamiesz
                > kania
                > z ukierunkowaniem na kto kształtuje jego dzień dzisiejszy .
                >
                Acha, rozumiem, ale wiesz, miałem taką nadzieję, że nie skupiasz się na nadrzędności :)
    • tfoje_lom Pomylili drzewo 23.01.12, 11:44
      Dęba, kretyni, mieliście wyciąć dęba.
      • neptun6666 Re: Pomylili drzewo? 23.01.12, 12:46
        Ząb, zupa zębowa , dąb zupa dębowa.
        Powtarzaj to szybko, będzie fajnie niczym w tfoje_lom
        • neptun666 Re: Pomylili drzewo? 23.01.12, 13:51
          Ciesz się klonie teraz bo niewiele czasy zostało twojemu wybrańcowi
          plotka niesie że ma podobno podać się do dymisji ? wiesz coś na ten temat
          podziel się nie każ ludziom dłużej czekać;)
          • przyjaciel_siara Re: Pomylili drzewo? 23.01.12, 14:00
            neptun666 napisał:

Ciesz się klonie teraz bo niewiele czasy zostało twojemu wybrańcowi plotka niesie że ma podobno podać się do dymisji ? wiesz coś na ten temat podziel się nie każ ludziom dłużej czekać;)

Również o tym słyszałem i trzymam mocno kciuki za tę pierwszą męską decyzję.

Twój Przyjaciel Siara
            • neptun6666 Re: Pomylili drzewo? 23.01.12, 14:20
              Wątpię. Jeżeli znajdzie się ktoś lepszy na to miejsce,czemu nie.
              Tylko nie mówcie że szykujecie powtórkę z rozrywki/czyt. WP/
              Mało kto by na to poszedł.

<<RAZ ZDOBYTEJ WŁADZY NIE ODDAMY>> .
              Widziałeś takie coś by ktoś po dobroci zrzekł się funkcji?
              Zresztą bycie Burmistrzem ,to nie tylko zarobki, może jeszcze jakaś misja wobec wyborców, obowiązek do spełnienia?
              Gdyby tak było bym parsknął śmiechem /osobiście z odległości metra/

• esscort Re: Pomylili drzewo? 23.01.12, 14:29
                Dorośli ludzie, a w takie bajki wierzą.
                Prędzej do jakiegoś odznaczenia się poda
                • przyjaciel_siara Byłaby dobra okazja... 23.01.12, 14:55
                  esscort napisał:

Dorośli ludzie, a w takie bajki wierzą.
                  Prędzej do jakiegoś odznaczenia się poda

A jeśli się sprawdzi? Byłaby okazja do jakiegoś postanowienia. Zrobisz sobie jakieś postanowienie? Ja np. postanowiłem sobie, że nie będę neptunowi z 4 szóstkami dokuczał.

Twój Przyjaciel Siara
                  • tuzimka Re: Byłaby dobra okazja... 23.01.12, 14:59
                    Przyjacielu, lepiej zrób postanowienie, że nie będziesz dokuczał nowemu burmistrzowi :)
                    • przyjaciel_siara Re: Byłaby dobra okazja... 23.01.12, 15:07
                      tuzimka napisała:

Przyjacielu, lepiej zrób postanowienie, że nie będziesz dokuczał nowemu burmistrzowi :)

Tak w ciemno? Zbyt dużo ode mnie wymagasz ;)

Twój Przyjaciel Siara
                  • esscort Re: Byłaby dobra okazja... 23.01.12, 15:01
                    aż tak t mi burmistrz nie przeszkadza, żebym N4 miał przestać dokuczać :)))))))))))))
                    • neptun6666 Re: Byłaby dobra okazja... 23.01.12, 15:36
                      esscort napisał:

> aż tak t mi burmistrz nie przeszkadza, żebym N4 miał przestać dokuczać :)))))))
                      > ))))))
                      Ależ ess ,uwielbiam twoje pieszczoty. Nie kończ, gdyż jeszcze najpiękniejsze chwile przed nami.
                  • neptun6666 Re: Byłaby dobra okazja... 23.01.12, 15:35
                    Siara , czymże jest zupa bez soli, pięść bez oka, gacie bez gumy.
                    Egzystencja na forum bez twojej krytyki?.
                    Dorośli , a w bajki wierzą. Mam nadzieję że ess, nie poda mnie za łamanie praw autorskich/ustawa ACTA/.
            • burmiszcz_lomianek Re: Pomylili drzewo? 23.01.12, 15:05
              Wam to dobrze, wy młodzi jesteście, a ja co, na bruk? A gdzie ja teraz robote znajde jak tylko oszukiwać umie?
              • jeser Re: Pomylili drzewo? 23.01.12, 18:06
                Sosna w podstawie miała średnicę 93 cm, co pomnożone przez 3,14 daje nam obwód drzewa 2,92 metra. Prymitywne barbarzyństwo.
                • dendrolog666 Re: Pomylili drzewo? 23.01.12, 21:55
                  Skrajne barbarzyństwo. Udało Ci się może dowiedzieć, czy mieli na to pozwolenie?
                  • esscort Re: Pomylili drzewo? 24.01.12, 13:26
                    Nie sądzę, by w dzisiejszych czasach duża firma wycięła bez pozwolenia drzewo przy wjeździe do miejscowości. Pozwolenie z pewnością było. Chodzi o to, czy ktoś nie podszedł do sprawy po najmniejszej linii oporu, czy faktycznie nie dało się tej sosny uchronić. W sumie to już i tak pozamiatane :(
                    • jeser Re: Pomylili drzewo? 24.01.12, 19:17
                      dendrolog666 napisał:
                      >> Skrajne barbarzyństwo. Udało Ci się może dowiedzieć, czy mieli na to pozwolenie ?
                      Wg. wiedzy na dzień dzisiejszy nikt w Urzędzie G. nie wie czy można, gdzie i co ciąć, nie wiadomo również nic jaki dokument upoważniał do wycinki i czy takowy istnieje.

esscort napisał:
                      > W sumie to już i tak pozamiatane :(
                      Pozamiatane, faktycznie w pewnym sensie masz rację.
                      Jednocześnie systematycznie niszczona jest tradycja i korzenie tego małego skrawka ziemi, a nie mamy tego zbyt wiele.
                      Wczoraj podcięto krokwie starego kościółka, dziś zniszczono starą sosnę, jutro dzwonnica czy wyspa w rezerwacie. A co pojutrze?. Pytam co pozostało jeszcze do zniszczenia ?. Nie można nad takimi działaniami przechodzić do porządku dziennego.
                      • esscort Re: Pomylili drzewo? 24.01.12, 22:00
                        z tym sie zgadzam, że nie mozna odpuszczać.
                    • jeser Re: Skrajne barbarzyństwo. 24.01.12, 19:18
                      dendrolog666 napisał:
                      >> Skrajne barbarzyństwo. Udało Ci się może dowiedzieć, czy mieli na to pozwolenie ?

Wg. wiedzy na dzień dzisiejszy nikt w Urzędzie G. nie wie czy można, gdzie i co ciąć, nie wiadomo również nic jaki dokument upoważniał do wycinki i czy takowy istnieje.

esscort napisał:
                      > W sumie to już i tak pozamiatane :(
                      Pozamiatane, faktycznie w pewnym sensie masz rację.
                      Jednocześnie systematycznie niszczona jest tradycja i korzenie tego małego skrawka ziemi, a nie mamy tego zbyt wiele.
                      Wczoraj podcięto krokwie starego kościółka, dziś zniszczono starą sosnę, jutro dzwonnica czy wyspa w rezerwacie. A co pojutrze?. Pytam co pozostało jeszcze do zniszczenia ?. Nie można nad takimi działaniami przechodzić do porządku dziennego.
                      • krzysiom1 Re: Skrajne barbarzyństwo. 24.01.12, 22:38
                        Powinienem w tym miejscu napisać jakiś elaboracik o hipokryzji ale mi się nie chce...
                        Trzeba się przejżeć w lustrze, uderzyć w piersi i dopiero pisać.
                        Jeżeli draństwo wymierzone w łomiankowską resztkę "przyrody"-boli tylko wtedy gdy jest czynione przez innych- to jest to jak to nazwać?
                        • anti-machiavel Re: Skrajne barbarzyństwo. 24.01.12, 22:41
                          Przejrzeć,przejrzeć, przejrzeć , proponuje krzysiu ze sto razy napisać.
                          Musiał się spirytus nie przegryźć.
                          • krzysiom1 Re: Skrajne barbarzyństwo. 24.01.12, 22:52
                            Ja się przeglądam.......
                            • lobotomia-d Re: Skrajne barbarzyństwo. 25.01.12, 20:17
                              Krzysiomowi to dobrze nic jeno się przygląda i choć wcześniej marudził to teraz zazwyczaj chwali. Jego kompany u władzy! A starej sosny żal, wielki żal. Tyle lat zawsze witała nas w Łomiankach. Mówiła że jesteś już w domu. A tu ot tak sobie, bez niczego w ramach samowolki rachu ciachu i sosny nie ma. A w urzędzie nadal śpią i spią, ciężkim zimowym snem nad budżetem, którego nijak nie potrafią poskładać. Nie mówiąc już o obietnicach, o których dawno winniśmy zapomnieć, bo na nie miejsca w budżecie zupełnie brak!
                              Krzysiomie larum grają, zagraj i ty!
                              • z.lomianek Re: Skrajne barbarzyństwo. 25.01.12, 22:55
                                Krzysiek
                                hipokryto
                                jak wycinali suche obok ciebie to
                                grzmiałeś na całym forum
                                A teraz wyśmiewasz innych.

Hipokryto ty i twój koleś RUSIECKI jesteście tacy sami
                                zwyczajne kołtuństwo

Gmina niestety nic nie robi
                                żeby pomóc mieszkańcom
                                Pan Rusiecki i Pan Dąbrowski to burmistrzowie
                                którzy dbają tylko o własną d...
                                • krzysiom1 Re: Skrajne barbarzyństwo. 25.01.12, 23:10
                                  Jak macie czelność wypiysywać te brednie?
                                  Naprawdę nie widzicie, że od lat wszyscy mają gdzieś łomiankowską przyrodę i środowisko? Tak więc mamy tego efekty.
                                  Wszyscy od lat to tolerujemy a teraz jaser-hipokryta nagle rwie włosy z głowy.
                                  Chciałbym przypomieć, że to rodzina jasera zasypywała starorzecze i lała na nakazy przywrócenia stanu pierwotnego a jedyna w naszej gmine osoba, która próbowała coś z tym zrobić została delikatnie mówiąc "zaszczuta". Pszczólkowski podpisywał zgody na wycinkę drzew-pomników przyrody, karczował drzewa w okresie lęgowym ptaków itp, itd...
                                  Skąd to nagłe zdziwienie, że ktoś wyciął sosnę-symbol Łomianek!!
                                  To Wy jesteście hipokrytami od lat tolerującymi takie barbarzyństwo a budzocymi się z letrargu tylko wtedy gdy chcecie komuś dokopać...
                                  Szkoda gadać.............
                                  • z.lomianek Re: Skrajne barbarzyństwo. 25.01.12, 23:21
                                    Przepraszam Cię ale wydawało mi się
                                    że są sprawy ponad
                                    niestety wpisałeś się w przyjętą przez Burmistrzów retorykę

Co do niszczenia drzewostanu zarówno poprzednio
                                    wcześniej jak i teraz zgadzam się z Tobą

Gdzieś powinny być granice

Tak piękne drzewo urośnie dopiero za 100 lat
                                    nie tylko tu
                                  • samly Re: Skrajne barbarzyństwo. 26.01.12, 07:59
                                    krzysiom1 napisał: > Chciałbym przypomieć, że to rodzina jasera zasypywała starorzecze i lała na nakazy przywrócenia stanu pierwotnego a jedyna w naszej gmine osoba, która próbowa
                                    > ła coś z tym zrobić została delikatnie mówiąc "zaszczuta". Pszczólkowski podpis
                                    > ywał zgody na wycinkę drzew-pomników przyrody,

Po pierwsze, nawet gdyby (???) tak kiedyś było, to czy to znaczy, że on sam nie może teraz przeciwstawiać się wycinaniu drzew? Nie wolno mu? Dlaczego ma być "hipokrytą" z tej okazji?
                                    Po drugie, nie przypominam sobie z terenu Łomianek wycinania drzew prawem chronionych pomników przyrody. Jakiś konkretny przykład gdzie to nastąpiło i kiedy? Takie drzewa też usuwa się czasem, ale z wielkimi oporami i po bardzo żmudnej procedurze administracyjnej. Nie wystarczy zgoda burmistrza. Musi być zgoda wojewódzkiego konserwatora przyrody.
                                    Po trzecie, dlaczego stosujesz liczbę mnogą "wy jesteście hipokrytami"? Szkoda nam tego drzewa i tyle. Krzysiom, trochę więcej rozumu, mniej wymyślań.
                                  • jeser Re: Patrz do przodu 26.01.12, 19:22
                                    krzysiom1 napisał:
                                    > Naprawdę nie widzicie, że od lat wszyscy mają gdzieś łomiankowską przyrodę i śr
                                    > odowisko?
                                    Jak widać z tego i innych postów nie wszyscy mają to gdzieś.
                                    > Wszyscy od lat to tolerujemy a teraz jaser-hipokryta nagle rwie włosy z głowy.
                                    Sam to wymyśliłeś czy ktoś puścił kolejną plotkę. Oficjalnie dementuję z włosami i głową u mnie wszystko w porządku.
                                    > Chciałbym przypomieć, że to rodzina jasera zasypywała starorzecze
                                    Rodzinę mam dużą i w Burakowie, Łomiankach, Dziekanowie oraz bliższej i dalszej okolicy. Zapytuję co z tego wynika, szukaj może jeszcze z tuzin plot tu podrzucisz.
                                    >to nagłe zdziwienie, że ktoś wyciął sosnę-symbol Łomianek!!
                                    Tak wycieli ją nagle i sprawnie, a do dzisiaj nikt w Gminie nie wie na jakiej podstawie.
                                    Nie wydaje Ci się to dziwne
                                    > budzocymi się z letrargu tylko wtedy gdy chcecie komuś dokopać...
                                    Niestety kolego Twój tok rozumowania jest mi obcy. Uwierz nie każdy potrafi i szuka pretekstu żeby dokopać komuś ot tak sobie. Uwierz w to kolego, chociaż pewnie jest Ci to obce i dziwne zachowanie.
                                    A tak na zakończenie, to może pora już zacząć patrzeć do przodu i wnieść do otaczającej rzeczywistości coś konstruktywnego.
                                    Pozdrawiam serdecznie i może daj sobie luft pauzę w atakach na jesera.
                                    Jerzy Serzysko
                                    • lobotomia-d Re: Patrz do przodu 27.01.12, 10:14
                                      Gdyby Krzysiom nie rozwadniał każdego wątku rozliczeniami lub malkontenctwem, to może zjednoczył by się z rozsądnie myślącymi mieszkańcami Łomianek i wreszcie stworzył coś w rodzaju ligi przeciw wycinaniu drzew. A okazja jest przednia. Wycięto drzewo które znali wszyscy! Wycięto naprawdę piękną sosnę na samym wjedzie do Łomianek, pozbawiając w pewnym stopniu miasteczko jednego z jego symboli. Krzysiom jak widać każdy u koryta chce bronić władzy a nie sprawy. Bo idea racjonalnej ochrony przyrody nie mieści się w jego pojęciach. On woli chronić władz unię i jedynie słuszną opcję, na oczach której np. kolejne drzewa padają w Dąbrowie a starorzecze przy osiedlu rolssona niknie w oczach!
                                      • z.lomianek Re: Patrz do przodu 27.01.12, 17:55
                                        Niestety do dziś nie widziałem zainteresowania sprawą
                                        ze strony władz gminy.
                                        Ale Panów Rusieckiego i Dąbrowskiego obchodzi tylko
                                        wymiana lamp na ulicy Szczytowej

a mieszkańców Łomianek mają w d...

Co ich obchodzi drzewo które rosło 100 lat
                                        skoro nie rośnie obok ich domu.

Wydaje się że burmistrz działa na zasadzie
                                        pomnie choćby potop

Patrząc na Sadową w przenośni i dosłaonie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka