Dodaj do ulubionych

Szkoła Służby Bezpieczenstwa

14.03.12, 21:24
Niedawno czytałam książkę o walce SB z kościołem katolickim za czasów PRL. Powszechnie stosowano wówczas fałszywki np. prywmitywne-przebrany w sutannę ubol zataczał się idąc pod pachę z prostytutką. Bardziej finezyjne gierki zastosowano do próby kompromitacji ks. Suchowolca kapłana zamordowanego przez SB. Dziś przeczytałam grubiańskie wpisy "referendum-lomianki" przeciw kościołowi katolickiemu, przeciw rodzinom wielodzietnym. Dla każdego myślącego "referendum łomianki" napewno nie jest zwolennikiem referendum, więc jest kim ? Przecież nie przybrał sobie niku "referendum-lomianki" przypadkowo. Czy w Łomiankach ktoś uczy technik esbeckich ?
Obserwuj wątek
    • kmsanczia Re: Szkoła Służby Bezpieczenstwa 14.03.12, 21:28
      Oczywiście, że nie jest zwolennikiem ref, tylko chce ich ośmieszyć.
      Ale ad rem, nie ważne kto uczy technik, tylko kto jest stosuje. Pół biedy jeśli tylko wyżyje się na forum.
      • brycezion Re: Szkoła Służby Bezpieczenstwa 14.03.12, 21:40
        Wygląda na to, że prowokacje na temat referendum sieją również inne bezmózgi, lobotomia_d czy mezark.
    • lemalpa Re: Szkoła Służby Bezpieczenstwa 14.03.12, 21:56
      Polecam książkę autorstwa księdza Isakowicza-Zaleskiego ,,Księża wobec bezpieki" .
      Konkordat ,umowy w nim zawarte ,to określa pozycję Kościoła w naszym państwie .
      Czuję się ,,wiekowa" ,jak widzę postrzeganie historii przez młodych i Wasz stosunek do cennych wartości niesionych przez chrześcijaństwo . Użyję forumowego słownictwa - ,,przeginacie "
    • 321art Re: Szkoła Służby Bezpieczenstwa 14.03.12, 22:10
      Myślę Kasiu że studiując te dzieła,uczycie się stosowania tych technik. W jakim celu jeden człowiek wypowiada się w kilku nickach. Domyślam się że jesteś zwolenniczką PO i stwierdzam że platforma winna dokonać samooczyszczenia z osobników o poglądach Palikota, których w jej szeregach nie brakuje.
      • drabbu Re: Szkoła Służby Bezpieczenstwa 14.03.12, 22:20
        I te wszystkie domysły na podstawie postów na forum? Nie za bardzo cię ponosi?
        Skąd domysł, że Platforma lub Palikot mają cokolwiek wspólnego z "tymi technikami"?
    • refor Re: Szkoła Służby Bezpieczenstwa 15.03.12, 07:33
      kasia.buczkie napisała:

> Niedawno czytałam książkę o walce SB z kościołem katolickim za czasów PRL. Pows
      > zechnie stosowano wówczas fałszywki np. prywmitywne-przebrany w sutannę ubol za
      > taczał się idąc pod pachę z prostytutką. Bardziej finezyjne gierki zastosowano
      > do próby kompromitacji ks. Suchowolca kapłana zamordowanego przez SB. Dziś prze
      > czytałam grubiańskie wpisy "referendum-lomianki" przeciw kościołowi katolickiem
      > u, przeciw rodzinom wielodzietnym. Dla każdego myślącego "referendum łomianki"
      > napewno nie jest zwolennikiem referendum, więc jest kim ? Przecież nie przybr
      > ał sobie niku "referendum-lomianki" przypadkowo. Czy w Łomiankach ktoś uczy tec
      > hnik esbeckich ?

Okazywanie rasizmu, nawoływanie do nienawiści i obrażanie uczyc religijnych jest w Polsce karalne. Uważam, że ktos powinien zgłosic na policję facecika o nicku referendum-łomianki. Ale byśmy mieli ubaw gdyby sie okazało, że to ktos z urzedu.
      • brycezion Re: Szkoła Służby Bezpieczenstwa 15.03.12, 08:09
        No to jeszcze trzeba by przy okazji wziąć pod lupę cały wątek z lipca poprzedniego roku pt. "Zawierzenie" i rozpatrzyć kto się wtedy naśmiewał i drwił z religii.
        • refor Re: Szkoła Służby Bezpieczenstwa 15.03.12, 08:29
          To jak jest podejrzenie, że to prowokacja kogoś z urzędu to będziesz stawal w obronie tego kto pluje na kosciól? Bo w walce politycznej to można? Nie wstyd ci obrońco wartości?
          • brycezion Re: Refor 15.03.12, 08:33
            Umiesz czytać ? Oczywiście, dochodźcie, ale nie zapominajcie o reszcie.
            • refor Re: Refor 15.03.12, 08:48
              Nie wiem kogo masz na mysli mowiąc "wy". Mnie sie nie chce skladac doniesiesien w sprawach ktore mnie oburzaja a mam skladac w sprawach ktore ciebie oburzaja? Chyba cos z tobą nie teges. Ty dochodź jeżeli cos obraża twoje uczucia a nie zwalasz na innych.
        • mezark PAX 15.03.12, 08:34
          Zawsze jednak powstaje problem co oznacza owe naśmiewanie i drwina! Sprawę religii o ile pamiętam wywołała sprawa kazania jednego z lokalnych księży, które było jawnym mieszaniem się do polityki. Zaraz potem obie strony wystąpiły do orężnej walki. A że nie brak argumentów obu więc spór się rozwijał. W dodatku oceniam że są na tym forum osobniki dolewające oliwy do ognia. No choćby ten poprzedni. Dla mnie to zwyczajna prowokacja w stosunku do obywateli innej wiary lub niewierzących.
          Żyjemy w okresie szybkich zmian i polaryzacji stanowisk. Odchodzi pokolenie powojenne PRL, wkracza natomiast pokolenie po 1989r., zapatrzone w Europę i wolny świat. Pokolenie Internetu. Pokolenie zupełnie nowych pojęć. Niestety pokolenie marginalizujące kościół, który okazuje się bezbronny na takie wyzwanie.
          A my jesteśmy na lokalnym forum. Można by było wykluczyć dyskusje religijne. Ale trzeba spełnić jedne warunek, kościół winien pozostać na swym miejscu w świątyni. Trzeba by było okiełzać zbyt szybkich w ferowaniu wyroków ludzi przeciwny maniom i kwestiom z tym związanym.
          Marzenie, nie. To tylko zależy od nas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka