Dodaj do ulubionych

"Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch

07.05.12, 12:28
Drodzy Forumowicze,
W 9 maja Burmistrz szykuje "fajerwerki" z deweloperem nt. zabudowy po zakładach drzewnych. Znając charakter działań gminy ściągną silną grupę popleczników. Dlatego proszę o liczne przybycie i wsparcie tych z Państawa, którym zależy na zrównoważonym rozwoju naszego miasta. Proszę też o odwagę w zabieraniu głosu w dyskusji i przeciwstawianiu się populistycznym arumentom Burmistrza.
Wiem, ze godz.17.30 została ustalona celowo, by wielu mieszkańców nie zdążyło wrócić do domu. Ale nawet spóźnieni przyjdzice. Spodziewam się, że dyskusja nie rozpocznie się przed 18.00. A potrwa zapewne dlugo.
Obserwuj wątek
    • refor Re: "Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch 07.05.12, 14:18
      Ja sie obawiam, sciagna ludzi umoczonych w uklad i napuszcza ich na mieszkanców. A do stracenia mają duzo. Ludzi skompromitowanych bez kwalifikacji inikt nie zatrudni, bedą walczyc jak o zycie. A brmistrzowie beda stali szczesliwi z boku ze nasi nawalają mieszkancow i ogłoszą ze ci glosniejsi wygrywają.
      • l-dam Re: "Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch 07.05.12, 14:34
        Słusznie myślisz i dlatego liczę na mądre głowy z Forum, które będa dyskutować merytorycznie a nie emocjonalnie. Oczywiście, że najgorszym to dać się podzielić na dwa obozy i "walczyć" ze sobą. Prochowniacy tego napewno nie zrobią.
        • brycezion Re: "Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch 09.05.12, 12:45
          A co będzie, jeśli nie będzie żadnej walki ? Już tak przekreślacie burmistrza ?

P.S. Jak się dowiedziałem, spółka G... nie jest JESZCZE właścicielem terenów Zakładów Drzewnych. Podpisano jedynie porozumienie wstępne.
          • l-dam Re: "Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch 09.05.12, 12:56
            Niemiłosiernie ucieszymy się, jesli bedzie dyskusja merytoryczna. Ale niestety nie pamiętam żadnej takowej z udziałem burmistrza i jego zastępców.
            Wiemy także, że Gelamco nie jest właścicielem terenów, może wiec go zniechecimy. Jedno jest pewne nie odpuścimy./b]]
            • brycezion Re: "Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch 09.05.12, 13:01
              A może burmistrz długo się co prawda zastanawiał, ale w końcu podejmie ostateczną decyzję ?
              • ziomalreaktywacja Re: "Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch 09.05.12, 13:48
                Jedyną decyzję jaką burmistrz powinien podjąć zgodnie z prawem jest wstrzymanie wydawania warunków zabudowy dla tego terenu i przeprowadzenie przyspieszonej procedury uchwalenia planu. Czas potrzebny na jego uchwalenie to około 10 miesięcy, niestety przez zaniechanie straciliśmy już prawie 2 i osobiście odbieram to jako celowe działania. Nie będę doszukiwał się teorii spiskowych kto .... , ile.... , dlaczego ..... Interesuje mnie Czy burmistrz swoim działaniem nie naraził gminy na wymierne straty i w przypadku wypłaty odszkodowania nie będzie musiał pokryć kosztów ew. kary.
                • brycezion Re: "Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch 09.05.12, 13:57
                  Ziomalreaktywacja : O jakie odszkodowania Ci chodzi ? To dziś o tym też chcecie dyskutować ?
                  • ziomalreaktywacja Re: "Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch 09.05.12, 14:29
                    Panie Andrzeju ! Oceniam działanie burmistrza przez pryzmat ostatnich decyzji. Skoro Rada Miejska zgodnie z intencją mieszkańców podjęła decyzję o przystąpieniu do sporządzenia planów miejscowych to burmistrz powinien wstrzymać wydawanie wszystkich decyzji o warunkach zabudowy. Jeżeli tego nie zrobił, działając niezgodnie z oczekiwaniem mieszkańców, i wydał warunki zabudowy, to istnieje podejrzenie o możliwosci celowości takiego działania oraz podejrzenie o możliwości wystąpienia wymiernych strat finansowych. Być może deweloper nie wybuduje obiektu, o który występował i wtedy będzie oczekiwał odszkodowania. Dlatego zastanawiam się Czy w takim przypadku koszty ewentualnego odszkodowania obciążą Pana burmistrza Dąbrowskiego. Czy też zapłacą za to mieszkańcy z podatków. Moje dociekania są czysto teoretyczne.
            • wybuchowe.lomianki Re: "Fajerwerki" + Prochownia = Wybuch 09.05.12, 16:54
              i .dam ,coś tam napisał. Z tym że chyba urodził się wczoraj.
              Nie damy ,zniechęcimy i inne bzdety wprost z kuwety.

Czy tak samo zniechęcano budowniczych blokowisk z Wiślanej?
              Zdaje się temat został zapomniany, a tu masz następna firma się trafiła.
              Po tej to już można pojeździć? Pojeździć bo nie jest // swojska.//
              Pewnie znów będzie jazda do momentu aż nowy deweloper nie zafunduje kina na świeżym powietrzu. Pewnie powinien zmienić repertuar by się przypodobać.
              Może jakies wybuchowe filmy wojenne?
    • dr_sztrosmajer1 Fajerwerki, prochownia i idiota = pie...ię.ie 09.05.12, 14:42
      Kiedy idiota bawi się fajerwerkami na prochowni, to może daleko polecieć.Nawet do WND. I niech tam zostanie.
      • brycezion Re: Fajerwerki + prochownia = wybuch 09.05.12, 16:03
        Ziomalreaktywacja : Zgadzam się, najpierw PZP, a dopiero potem WZ i to na podstawie wyboru jednego z 3 rozwiązań, po konsultacjach społecznych.
        • kasia.buczkie Re: Fajerwerki + prochownia = wybuch 09.05.12, 16:45
          No ale Komandos już wydał warunki zabudowy. O co tu chodzi ? A może zgodnie z sloganem wyborczym "się nie broni", ale teraz zaatakuje znienacka w siedzibie wroga (-:. Gdzie jest siedziba zachodniego koncernu budowlanego ? W New Yourku, Madrycie czy Londynie ? Tylko czy Komandos zna języki żeby nastraszyć wroga w jego siedzibie ?
          • l-dam Re: Fajerwerki + prochownia = wybuch 09.05.12, 18:39
            W Belgii, trzeba znać francuski i niderlandzki.
          • be-cacy Re: Fajerwerki + prochownia = wybuch 09.05.12, 23:47
            kasia. buczkie napisała :Tylko czy Komandos zna języki żeby nastraszyć wroga w j
            > ego siedzibie ?

Jak może znać języki, jeśli nie opanował języka polskiego.Miałem okazję posłuchać,co mówi ale nie mogłem dopasować tych wypowiedzi do zadawanych pytań.
            • brycezion Re: Kasia.buczkie 10.05.12, 09:12
              Czy jesteś PEWNY, że Warunki Zabudowy na "sklepy" na Prochowni zostały JUŻ wydane ?
              • kasia.buczkie Re: Kasia.buczkie 10.05.12, 11:31
                Z tego co tu przeczytałam, to co do części terenu wydał warunki zabudowy o czym mieszkańcy dowiedzieli sie po fakcie. W pozostałym zakresie akcja została zatrzymana na skutek gwałtownego protestu mieszkańców. Czy uważasz, że ta praktyka to przejaw "przywracania Łomianek mieszkańcom" ?
                • l-dam Re: Kasia.buczkie 10.05.12, 14:59
                  Firma Ghelamco wystąpila o warunki zabudowy na blok 4 pietrowy w ksztalcie litery "E" w końcu dzialki oraz o centrum handlowe (a nie tylko hipermarket) sasiadujace z ul. Warszawska. Miekszkańcy ul. Lwowskiej wystąpili do burmistrza o zawieszenie WZ na 9 miesięcy na obie inwestycje i w miedzyczasie utworzenie planu zagospodarowania przestrzennego na ten teren z zapisami uniemozliwijacymi zabudowe wielorodzinna i dużego centrum. Burmistrz wydal zawieszenie na blok, a na centrum handlowe nie. Poniewaz deweloper zlozyl papiery 20 lutego to od tego czasu biegna terminy. Czyli po ok. 9 miesiacach burmistrz musi podjąc decyzje. Na centrum WZ wyda na 100%, widac to po wszelkich dzialaniach z jego strony. A na blok deweloper zlozy odwolanie (co wczoraj w ICDS to osiwadczyl) i bedzie czekal na zgode z SKO. Burmistrz wtedy powie: to nie ja wydalem zgode - to SKO Niech nie mysli, ze zapomnimy, ze tylko zawiesil warunki na blok zamiast od razu nie wyrazic zgody.
                  Burmistrz i jego pomocnicy sa w tym "umoczeni" i prą z wszystkich sił by powstalo wszystko co chce Gelamco. Inaczej musieliby oddać kasę, ktorą juz przepuścili.
                  • lobotomia-d Umoczyli? 10.05.12, 21:25
                    Pomyślmy jak umoczeni. Za budowę centrum handlowego Aluchan płaci płaci 90 mil. Zł w postaci wiaduktu i kilku drobniejszych świadczeń na rzecz gminy. Ghelamco ma trochę milejsze plany, ale też jest gotowe co nieco zapłacić. Jak na razie nie płaci nic na rzecz społeczności , bo poszerzenia części Lwowskiej i tak samo potrzebuje. O jakich kwotach więc mówimy, sądzę że o ogromnych. Tu w grę wchodzą nie tysiące a raczej miliony, ba może dziesiątki milionów.
                    • mazow.szana Re: Umoczyli? 11.05.12, 07:24
                      ja myślę lobotomia że chodzi o setki ,ba nawet miliony milionów nie złotych a euro.

Ależ trzeba mieć parcie na sedes by wymyślać głupoty.
                      Jeżeli masz podejrzenia o korupcję zgłoś to do CBA.
                      Rozsądku trochę, bo niektórym rzuca się na mózgownicę, a później robią się zadymy jak na prezentacji.
                      Choć pewnie niektórzy woleliby widzieć jak na którymś z orlików mieszkańcy naparzają się na kibicowskiej ustawce. Każdy powód może być dobry , na ten przykład
                      kolor kwiatów przy Warszawskiej.
                      Trochę ludzie stonujcie ,bo niebawem dojdzie do wojny polsko-polskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka