Dodaj do ulubionych

IO Londyn 2012

31.07.12, 00:08
Zdążyliśmy pożegnać EURO 2012, gdzie oprócz nielogicznie nadmuchiwanej atmosfery wokół naszej reprezentacji, ponownie zaliczyliśmy "czołówkę z tramwajem", czyli kontakt naszej myśli futbolowej z rzeczywistością. Przegraliśmy z kretesem, a hasło: Polacy nic się nie stało", jest jak najbardziej nie na miejscu. Stało się i to dużo. Okazało się, że pomimo kilku niedokończonych inwestycji infrastrukturalnych, potrafiliśmy zorganizować tak dużą imprezę. Okazało się też, że nie powinniśmy liczyć na nawet najmniejszy sukces naszych kopaczy. Jestem fanem piłki nożnej i tym trudniej mi to pisać, ale swoje futbolowe sympatie już jakiś czas temu przerzuciłem na dwa kluby z Europy. Pomimo tego, podczas mistrzostw, dałem się ponieść euforii: zainstalowałem flagi w samochodach, swoim i żony. Kupiłem też "kondonki" na lusterka w barwach narodowych, wszystoko to, po to, aby być w "kolektywie kibiców". Rozsądek podpowiada mi bym się nie dziwił, bo wyszło jak zawsze, a dokonując trzeźwej kalkulacji można było się tego spodziewać, ale pozostaje coś w rodzaju kaca. I może wreszcie wrócę do myśli z tytułu wątku. Mamy IO w Londynie, organizację pozostawiam bez komentarza, ale kibicowanie? Nigdy! Już dziś przywróciłem barwy narodowe na swoje samochody. Dlaczego? Może Iśka i kilkoro innych sportowców zawiodło, ale mamy reprezentację siatkarzy!!!!!!!!!!! W tej chwili można ich uznać za najlepszych na świecie, dlatego dopingujmy ten zespół, oni mają potencjał, wolę walki i są na najlepszej drodze do tego, aby POLSKA drużyna pokazała światu, że jesteśmy najlepsi!
Obserwuj wątek
    • tgserwis Re: IO Londyn 2012 31.07.12, 01:06
      Siatkarze to rzeczywiście powód do dumy narodowej. Ale bardziej zastanawia mnie to dekorowanie samochodów różnego rodzaju flagami. Po co? Nie rozumiem. I tak wiadomo, że z nieco ponad 200 reprezentantów Polski na igrzyskach może z 8 osób ( ekip? ) ma szanse medalowe. Kiepski procent . Po kiego grzyba robić sobie nadzieje? I przy okazji robić z siebie durnia?
      • dr_sztrosmajer1 Re: IO Londyn 2012 31.07.12, 01:31
        Po co? Po to, żeby sprostać światu, otaczającego mnie światu. Przyłączyłem się do eksponowania barw, dla tej zabawnie-jednoczącej ideii, jeśli nie rozumiesz, to już chyba pozostanie mieszanie ekologicznych-nieskutecznych trucizn na komary.
        • tgserwis Re: IO Londyn 2012 31.07.12, 22:04
          No cóż, nie od dziś wiadomo że poglądy Twoje i moje są rozbieżne. Dziwnym trafem, nie jest to dla mnie powod do płaczu. Natomiast zarówno dla mnie jak i większości moich znajomych wieszanie sobie symboli państwowych na samochodzie z okazji żenujących występów naszych kopaczy było delkatnie mowiąc śmieszne. Jeszcze bardziej śmialiśmy się gdy po remisie z Rosją prawie wszystkie flagi i osłonki zniknęły w ciągu jednego dnia. Pominę fakt że większość z tych flag nie było flagami polskimi. Na naszej fladze narodowej są dwa pola: białe i czerwone i nie ma tam orła. Na tych samochodowych był.
          Ciekaw jestem Panie Polaku- Kibicu czy z okazji świąt narodowych też wieszasz sobie na samochodzie flagę?
          Natomiast mocno zastanowiło mnie co innego. Że Ty, sądząc po nicku- doktor, czyli człowiek wykształcony robisz coś tylko po to by sprostać otaczającemu Cię światu. Czytaj: stosujesz się do psychologii tłumu. Czytaj: dajesz się ponieść owczemu pędowi. Zawsze myślałem że od ludzi wykształconych można oczekiwać logiki oraz samodzielnego podejmowania decyzji. Że człowiek wykształcony, doktor, będzie zdolny postawić się ponad zachowaniami ogółu. Dawnymi czasy zawody takie jak pawnik, lekarz, oficer były wyznacznikiem klasy społecznej, ludzie ci byli swego rodzaju elitą.
          Czasy się zmieniają. Jakie państwo, takie elity. I wcale nie jestem przekonany że teraz jest lepiej.
          • dr_sztrosmajer1 Re: IO Londyn 2012 01.08.12, 09:29
            Po pierwsze, wywiesiłem flagę, bo "pierwszy sierpnia dzień krwawy, powstał Naród Warszawy". Mam też swoje prywatno-rodzinne powody dla których to zrobiłem. Dziadka pamiętam do dziś. Po drugie, myślałem, że taki odruch tłumny, może być taką ciekawą słabostką. Po trzecie moja flaga na samochodzie była bez orła ( taka taniocha z Lidla czy Biedronki, jak wolisz ). Po czwarte, wreszcie jestem tylko zwykłym magistrem, a uprzedzając pytanie odpowiadam, że nie tytuł doktora, a poczucie humoru doktora z "nemocnicy na krai mesta" skłoniło mnie do przyjęcia tego nika. Nie uważam się za elitę, jestem zwykłym "kowalskim" z kilkoma pasjami odbiegającymi od standardowych, nie czuję się też "lepszy" od innych, jak to ma miejsce w Twoim przypadku. Wyluzuj trochę, może taki poryw za tłumem byłby dla Ciebie dobry. Życie nie jest pasmem walk, czasami trzeba pożartować. Życzę Ci dużo uśmiechu, radości z chwili i mniej nadęcia. Dobrego dnia:))
            • tgserwis Re: IO Londyn 2012 01.08.12, 19:41
              Chwała Ci za wywieszenie flagi. Dziękuję za to, również z powodów rodzinnych i osobistych.
              Powodzenia.
              • dr_sztrosmajer1 Re: IO Londyn 2012 01.08.12, 20:51
                Nie dziękuj za flagę. Pewne rzeczy są "oczywistą oczywistością" i tak trktuję 63 dni łopotania flagi ma moim domu. Jestem liberałem, ale i patriotą (o kurka, zabrzmiało górnolotnie). Jedno nie wyklucza drugiego. Dywagacje nad sensem tego niesamowitego zrywu uważam za, delikatnie mówiąc, nie na miejscu. To musiało się odbyć, a "dzięki" czerwonym sukinsynom, kosztowało tak wiele ofiar. Te dzieciaki miały charakter, honor i poczucie Polskości, jakie można mieć tylko w obliczu wojny. Nie nam osądzać, ale schylić głowę w zadumie, wywiesić flagę i pamiętać. Mój syn ma prawie 5 lat i już wie dlaczego wyły syreny, a tatuś wywiesił flagę. To jesteśmy im winni.
                • tgserwis Re: IO Londyn 2012 02.08.12, 00:58
                  To że coś jest dla Ciebie czy dla mnie "oczywistą oczywistością" nie oznacza że jest taką dla wszystkich czy przynajmniej większości. Powiem więcej, obecnie coraz więcej ludzi podaje w wątpliwość sens PW. Dlatego dziękuję Ci za powieszenie flagi. Lepiej dwa razy podziękować, niż raz zaniechać. Mi reszty nie musisz tłumaczyć. Jeśli czujesz taką potrzebę to skup się proszę na słoikach nie rozumiejących rzeczy podstawowych. Takich w Łomiankach i okolicach nie brakuje. Może wspólnymi siłami damy radę.
          • siemasz.1 Re: IO Londyn 2012 01.08.12, 10:08
            tgserwis napisał:> Pominę fakt że większość z tych flag nie było flagami polskimi. Na naszej fladze narodowej są dwa pola: białe i czerwone i nie > ma tam orła.

Mylisz się. Jedne i drugie flagi były polskimi flagami. Po prostu, nasza flaga ma dwa warianty:
            jeden - tylko z barwami, drugi - z orłem pośrodku białego pola i oba warianty są równie oficjalne.
            • tgserwis Re: IO Londyn 2012 01.08.12, 19:47
              Bardzo Cię proszę o zacytowanie ustawy, uchwały czy jakiegokolwiek aktu prawnego ustanawiającego flagę Rzeczypospolitej Polskiej jako biało- czerwoną z orłem na środku.
              Jedyną taką jest bandera Marynarki Wojennej RP, ale chyba okręty wojenne Wojska Polskiego nie biorą udziału w rozgrywkach piłkarskich. No, chyba że kibicowałeś jakiemuś marynarzowi grającemu w polskiej reprezentacji. Ja o takim nie słyszałem, ale może Ty wiesz lepiej.....
              • siemasz.1 Re: IO Londyn 2012 01.08.12, 20:14
                O wielu, bardzo wielu rzeczach nie słyszałeś :(

isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20052352000 Ustawa o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej, tekst ujednolicony:

Art. 6
                1. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest prostokątny płat tkaniny o barwach
                Rzeczypospolitej Polskiej, umieszczony na maszcie.
                2. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest także flaga określona w ust. 1, z
                umieszczonym pośrodku białego pasa godłem Rzeczypospolitej Polskiej.

I nie tylko okręty wojenne RP podnoszą właśnie taką flagę, ale dalej sam się dokształć.
                • tgserwis Re: IO Londyn 2012 02.08.12, 00:48
                  siemasz.1 napisał:

> O wielu, bardzo wielu rzeczach nie słyszałeś :(
                  >
                  > isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20052352000 Ustawa o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej, tekst ujednolicony:
                  >
                  > Art. 6
                  > 1. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest prostokątny płat tkaniny o ba
                  > rwach
                  > Rzeczypospolitej Polskiej, umieszczony na maszcie.
                  > 2. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest także flaga określona w us
                  > t. 1, z
                  > umieszczonym pośrodku białego pasa godłem Rzeczypospolitej Polskiej.

>
                  > I nie tylko okręty wojenne RP podnoszą właśnie taką flagę, ale dalej sam się do
                  > kształć.

Rzeczywiście, masz rację. Nie wiedziałem o tym.
                  Zwracam honor i przepraszam wszystkich zainteresowanych za wprowadzenie w błąd i mylne oskarżenia.
          • behemot.1 Re: IO Londyn 2012 01.08.12, 10:12
            Elita została wybita niemal całkowicie w czasie wojny, a czego nie zdążył zrobić Hitler, dokończył Stalin. Kto miał wychować nowe elity? I co dziś to pojęcie oznacza? Wykształcenie się zdewaluowało, bo dziś każdy chce być magistrem, a robotników do fizycznej pracy nie ma. Dziś już mało kto przywiązuje wagę do wszechstronnej wiedzy ogólnej czy też mojej ulubionej retoryki. Dziś nikt nie potrafi się spierać na poziomie, a nieliczne osobniki, które na miano "elity" zasługują, są opluwane przez "prawdziwych Polaków" ( czytaj: nie mają w rodzinie geja, Żyda, słuchają Ojca Dyrektora i mają monopol na prawdę).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka