Dodaj do ulubionych

mieszkańcy nie chcą NETTO w Łomiankach

01.05.14, 19:55
W Łomiankach trwa burza na temat kolejnego w marketu. To już piąty na niewielkiej ulicy Warszawskiej, a szósty w miasteczku. Ale nie kolejny market bulwersuje mieszkańców, lecz fakt, że jego obsługa została zaplanowana od strony 4-metrowej uliczki dojazdowej do domków jednorodzinnych. Zarówno dwukierunkowy ruch klientów, jak i dostawy TIRami zostały wyznaczone praktycznie pod oknami prywatnych posiadłości. Dlaczego, zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, nie zlokalizowano wjazdu na teren marketu od strony głównej ulicy, jak to ma miejsce w przypadku pozostałych marketów?

Te pytania są przedmiotem dyskusji mieszkańców z Urzędem Miasta, który reprezentuje Wiceburmistrz Piotr Rusiecki - wyjątkowo, według mieszkańców, zaangażowany w ten projekt - ale - uwaga! - nie po stronie mieszkańców, lecz po stronie inwestora. Jego zajadłość w stosunku do właścicieli nieruchomości, wzdłuż których będą jeździły ciężarówki dostawcze budzi niesmak, nawet tych mieszkańców, którzy do oponentów Wiceburmistrza do tej pory nie należeli. Natomiast przychylność Wiceburmistrza w stosunku do inwestora, który od Urzędu Miejskiego otrzymał "cichaczem" wszelkie możliwe pozwolenia - budzi niedowierzanie.

Starostwo Warszawskie Zachodnie, które odpowiedzialne było w tym przypadku za wydanie pozwolenia na budowę - zwróciło wniosek inwestorowi (Netto). Powód? Zdaniem Starostwa - niezgodność projektu zagospodarowania działki przeznaczonej pod budowę marketu - z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Co zrobił inwestor? Inwestor otrzymał z Urzędu Miasta pismo stwierdzające, że władze Łomianek uznają projekt ZA ZGODNY z miejscowym planem zagospodarowania. Inwestor otrzymał też od gminy sprzeczne z prawem pozwolenie na lokalizację zjazdów i wjazdów z terenu marketu. Pozwolenie, które prawdopodobnie skutkować będzie koniecznością przebudowy tej ulicy na koszt gminy. Podatnicy zamiast doposażyć plac zabaw dla dzieci - wybudują marketowi chodniki i wyasfaltowaną poszerzoną drogę?

Co w tej sprawie zrobił Burmistrz Łomianek, Tomasz Dąbrowski? Nic. Już dawno jest włodarzem tylko na papierze. Były komandos i jak się okazuje - były twardziel - stery rządów oddał w ręce swojego zastępcy. A zastępca nie radzi sobie z zarządzaniem gminą w sposób efektywny. Nie ma wizji, ma za to klapki na oczach. Zajmuje się podsycaniem wzajemnej nienawiści i generowaniem sporów. Nie potrafi wykorzystać potencjału pracowników Urzędu - zwolnił doświadczonych urzędników, a na ich miejsce zatrudnił młodych - takimi łatwiej manipulować i łatwiej ich zastraszać. Brakuje między nimi współpracy, czuje się nieufność i podejrzliwość. Nie ma też współpracy Wiceburmistrza z przedstawicielami Rady Miasta, nie ma konsultacji przedsięwzięć z Komisjami przy Radzie Miejskiej. Wiceburmistrz Rusiecki zachłysnął się władzą. Oby tylko się nie udławił...

Obserwuj wątek
    • bondi76 Re: mieszkańcy nie chcą NETTO w Łomiankach 01.05.14, 20:00
      Eee a dlaczego miałby się nie udławić?

Przecież nie od dziś wiadomo, że nasi menedżerowie kształceni są w szkołach... nooo... oględnie mówiąc... raczej nie wyższych...

Tak więc zapewne wiedzą, jak tu się władzą nie udławić.

Włodarzami się bywa, mieszkańcami się jest. Pamiętajcie, bo my będziemy pamiętać.
      • z.lomianek Re: mieszkańcy nie chcą NETTO w Łomiankach 01.05.14, 21:12
        po tak "tłustych" latach to mu to lotto
        czy się udławi
    • dzony-bravo Ja chcę! i nie tylko neeto 01.05.14, 21:39
      skad pomysł, że mieszkańcy nie chcą? że garstce przeszkadza to ich sprawa, ja chce!
      Zapraszam jeszcze Lidla, Kauflanda czy Tesco!

Im wiecej tym większy wybór i taniej.
      Mało mnie interesują protestujący!

być może informacja nie była taka jak być powinna ale zapewniam Ciebie, że WIĘKSZOŚĆ mieszkanców CHCE płacić taniej
      • loxroczn Re: patronat nad supermarketami 01.05.14, 22:16
        a który mieszkaniec chce ażeby za jego oknem w dzień i w nocy jeździły TIRY dostawcze ? Ciekawe czy któryś z burmistrzów dałby zezwolenie na zjazdy TIRÓW wąską uliczką za swoim oknem ? Jedno jest pewne Ci co się nie zgadzają na pewno zostaną zaliczeni do wrogów burmistrza.
        • dzony-bravo a może by tak na nieużytkach? 01.05.14, 23:17

ja jestem ZA nowymi sklepami w Łomiankach.

Fajne gdyby były wykorzystane nieużytki w Dziekanowie Nowym czy Polskim , nie jestem za wciskaniem dużych sklepów w ciasne i tak już osiedla(i nikt by nie protestowal, bo tam oprócz kleszczy to nic nie ma)

Nie lubie obecnych włodarzy jak nikogo innego, ale to, że są za nowymi sklepami nie uwazam za zły pomysł wszak sklepy płaca podatki, a jak są podatki to i sa inwestycje( ulice, kanalizacja itp)
          w okresie długoterminowym.

Może warto zacząć się zastanawiać nad wykorzystaniem nieużytków, może i tam powstaną nowe osiedla, sklepy czy może jakieś kino... W Łomiankach brakuje mi jeszcze Castoramy albo Leroy Merlin ( na którego wyczekiwałem przy budowie Auchan)
          • mmc_lomianki Sądzicie, że to wszystko się utrzyma? 02.05.14, 10:28
            Śmiać mi się chce jak czytam, że jak się nabuduje kolejnych 10 marketów to będzie taniej. Oni tu wchodzą zarabiać a nie DOKŁADAĆ. Spadek cen w nieskończoność jest niemożliwy. Postawią blaszaną budę, która potem zostanie jak tylko z przeliczeń wyjdzie im, że nie są w stanie na tym zarobić w nieodległej perspektywie.

Czy rozwój miejscowości polega na stawianiu hiper-buda-marketów w nieskończoność? Jakich Łomianek chcecie? Blokowiska przetykane domkami od czasu do czasu i blaszaki marketów? Pamiętajcie o tym przy wyborach na jesieni kto promuje jaką wizję Łomianek i jak się odnosi do mieszkańców. To władza jest dla ludzi, a nie ludzie dla władzy. Wola mieszkańców powinna być święta. Atakowanie mieszkańców skończy się tak jak ZAWSZE się kończy, czyli na haniebnym śmietniku historii nieudolnych włodarzy i ich szemranych interesików...
            • esscort Re: Sądzicie, że to wszystko się utrzyma? 02.05.14, 13:37
              No niestety tak już jest, że władze lubią hipermarkety, galerie handlowe itp.
              Wpływa kasa z podatków od nieruchomości, a w dodatku wiele osób z kompleksami prowincjuszy uważa, że to jest "nowoczesne" i świadczy o rozwoju.
              • mmc_lomianki Re: Sądzicie, że to wszystko się utrzyma? 02.05.14, 14:09
                Z punktu widzenia podatków chyba lepiej by było, gdyby firmy chciały u nas prowadzić działalność. Duża ich część pouciekała do gm. Czosnów. Wypełnienie tej luki marketami nie jest najlepszym pomysłem, a działanie wbrew woli mieszkańców to po prostu samobójstwo.
          • anonymous6 Re: a może by tak na nieużytkach? 02.05.14, 17:27
            Czytając Twoje wpisy zastanawiam się.skąd podchodzisz i ile masz lat......
            • dzony-bravo tak dla bloków/ marketów 02.05.14, 18:27
              bo co?
              bo chce hipermarketów?
              dlatego, że mam dość drożyzny łomiankowskich sklepikarzy?

nie interesuje mnie, że pojdą na szczaw, liczy się moj portwel a nie ich,
              co do bloków w łomiankach - prosze bardzo - jestem za!
              chetenie kupię tam kolejne mieszkanie!

• starsailor3 Re: tak dla bloków/ marketów 02.05.14, 18:51
                Ale my tu nie chcemy oglądać dziadów w mieszkankach 50m2, którzy kupują najtańsze żarcie w biedronie. Mało masz bloków na Gocławiu? Tam se kup, nie psuj aury.
                • dzony-bravo Re: tak dla bloków/ marketów 02.05.14, 22:58
                  hola hola!
                  nie zapedzaj sie bogaczu
                  czy to nie ciebie bogaczu widziałem wchodzacego do biedry?
                  tak mało mam blokow
                  nie rozumiem drożyzny ziemi w łomiankach
                  ani ona atrakcyjna bardziej niz po drugiej stronie wisły
                  ani tu dobrej drogi, ani kanalizacji( we wsiach zabitych dechami pod wyszkowem 10 lat temu były wodociągi i przez wsie nowe asfalty a tu tłuczeń i dziury po asfalcie

Tak! uważam, że łomianki są znacznie PRZEREKLAMOWANE i stanowczo za drogie!

• mmc_lomianki Re: tak dla bloków/ marketów 03.05.14, 16:28
                    E tam, Łomianki są bardzo atrakcyjne! 15 km w linii prostej do centrum stolicy, metro rzut beretem stąd, stosunkowo dobry dojazd samochodem, piękna przyroda (Kampinos i tereny nadwiślańskie). Jeśli będziemy się mądrze rządzić to mamy szansę tylko zwiększyć swoją atrakcyjność, bo potencjał jest ogromny! Ceny nieruchomości będą tutaj już tylko rosnąć po ostatniej zapaści, faktycznie więc kupuj sobie te mieszkania - na pewno będzie można zarobić:)
                  • gray_ghost Re: tak dla bloków/ marketów 03.05.14, 23:50
                    To wypi....laj stąd.
                    • dzony-bravo Re: tak dla bloków/ marketów 04.05.14, 01:39
                      z tym tekstem to do żonki, o ile sie nie boisz, że ci ryja obije

gray_ghost napisał:

> To wypi....laj stąd.
                  • bonbon.ella Re: tak dla bloków/ marketów 07.05.14, 00:20
                    zgadzam się: dzony-bravo, jak ci się tak podobają wsie pod "wyszkowem", to co ty robisz w Łomiankach? Z poprawności stylistycznej twoich wpisów wnioskuję że uczyć za to bardzo się nie chciało, co? No to nie miej pretensji że za swoją pensję możesz robić zakupy tylko w dyskontach. Wypadaj na "wyszków", trepie, w Łomiankach podniesie się średnie IQ!!!
                • haa-gar Re: tak dla bloków/ marketów 19.05.14, 00:41
                  kocham Cię, starsailor!!!
              • anonymous6 Re: tak dla bloków/ marketów 04.05.14, 16:46
                "liczy się moj portwel a nie ich, "...Aaaa no to już wszystko jasne. Szkoda....czasami warto się rozejrzeć i przkonac, że obok ciebie mieszkają ludzie. Warto widzieć więcej niż czubek własnego nosa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka