Dodaj do ulubionych

Opłaty za wodę i ścieki

10.02.15, 08:53
Proszę o informację , ile was rzeczywiście miesięcznie kosztuje wod-kan.
Trollą z góry dziękuję , poszukajcie innych wątków, ten nie jest polityczny.
W tej chwili stoję przed dylematem , czy opłaca mi się inwestować 5-6 tyś w przyłącze i czy to w ogóle kiedykolwiek mi się zwróci.
Obecnie płacę :woda - 0 zł
Ścieki - 180 zł co 1,5 miesiąca.
Jedyny argument "za" to jakość wody.
Proszę o podanie konkretnych sum.
Obserwuj wątek
    • starsailor3 Nie opłaca sie - ceny są bandycko wysokie 10.02.15, 09:23
      Nie opłaca się. Płacę prawie 100 zł miesięcznie za jedną osobę miesięcznie. Ceny są na poziomie europejskim - nawet na Wyspach Kanaryjskich, gdzie woda pochodzi z energożernego odsalania jest TANIEJ. Zupełnie nie rozumiem dla kogo są ustalane te ceny i dlaczego jest tak bandycko drogo.

Co do jakości wody to nie przesadzałbym z wysokimi ocenami. Woda jest tak zakamieniona, że wszystko momentalnie się od tego psuje. Odkamieniony czajnik zarasta w ciągu 2 tygodni. Przy takich cenach woda powinna być dużo wyższej jakości. Na twoim miejscu nie przyłączałbym się. Niestety nie miałem wyboru - w mojej lokalizacji dostałem te bandycko drogie instalacje na dzień dobry, nikt mnie nie pytał.
    • esscort Re: Opłaty za wodę i ścieki 10.02.15, 10:02
      Dla ścisłości: woda nie 0 zl, bo przecież płacisz za prąd do pompy (chyba że nosisz wodę ze studni) - koszt prądu zużytego do pompy jest pewnie mniejszy niż koszt wody w ZWiK, ale jest. Mieszkasz sama czy masz jakieś ogromne szambo? Bo 180 zł na 1,5 miesiąca to coś za mało. Na pewno masz szczelne szambo?
      Ale pytanie, czy się opłaca, jest chyba bezzasadne. Bo pewnie będziesz musiała się podłączyć. Prędze czy później (raczej prędzej) władze będą musiały wprowadzić jakieś bodźce administracyjne zmuszające do podłączania się. Innego wyjścia nie ma. Powinny temu towarzyszyć jakieś ułatwienia (ulgi, raty itp.) dla osób, których faktycznie nie stać na przyłącze, ale przecież efekt ekologiczny musi być spełniony, bo w przeciwnym razie dotacja na wo-kan będzie do zwrotu. Już nie mówię o standardach cywilizacyjnych.

amma66 napisała:

> Proszę o informację , ile was rzeczywiście miesięcznie kosztuje wod-kan.
      > Trollą z góry dziękuję , poszukajcie innych wątków, ten nie jest polityczny.
      > W tej chwili stoję przed dylematem , czy opłaca mi się inwestować 5-6 tyś w prz
      > yłącze i czy to w ogóle kiedykolwiek mi się zwróci.
      > Obecnie płacę :woda - 0 zł
      > Ścieki - 180 zł co 1,5 miesiąca.
      > Jedyny argument "za" to jakość wody.
      > Proszę o podanie konkretnych sum.
      • mo-7 Re: Opłaty za wodę i ścieki 10.02.15, 11:38
        Witam,
        Temat był już przerabiany wielokrotnie.
        Jeżeli w domu mieszka 1-2 osoby dorosłe i mają małe zużycie to koszt przyłącza zwraca się w przeciągu 15-20 lat (zaoszczędzone koszty bieżące względem koszty poniesione inicjalnie). Z tego co wiem to jakość wody w Łomiankach jest bardzo niska więc bez filtra i tak się nie obejdzie. Podobnie jest z ciśnieniem wody w lato kiedy wszyscy odpalają podlewanie - bez pompy i własnego ujęcia nie ma co urządzać ogrodu bo ciśnienie wody z wodociągu jest za niskie na podlewanie ogrodu.,

Odnośnie obecnych kosztów rzędu 180 PLN co 1,5 miesiąca to mam podobny koszt i szambo jest szczelne, 9m3. Wystarcza na 1,5 miesiąca przy 2 osobach.

Obecnie prawo nie zmusza istniejących domów do przyłączania się do nowo powstałych instalacji. Tylko nowo budowane domy powstające w miejscach, gdzie kanalizacja jest dostępna mają taki obowiązek.
        • esscort Re: Opłaty za wodę i ścieki 10.02.15, 11:50
          Może i prawo nie zmusza, chociaż w regulaminie o utrzymaniu czystości (paragraf 4) mówi się ogólnie o obowiązku przyłączenia - bez podziału na domy nowe czy stare (g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_pdf/U73/2013/14/703.pdf#zoom=90).
          Ale nawet jeśli takiego obowiązku nie ma, to będzie musiał być. Bo alternatywą jest zwrot dużej kasy. Inna kwestia - kiedy, jak będzie egzekwowany itp.
      • amma66 Re: Opłaty za wodę i ścieki 11.02.15, 10:59
        Szambo mam szczelne ( sprawdzone ) - 11 tyś m , a rodzinę standardową - 4 osoby i nie ograniczany się z dostępem do wody. Zawsze , a mieszkamy ponad 10 lat w tym budynku wybieraliśmy je co ok. 1,5 miesiąca. w wakacje nawet rzadziej.
        • mo-7 Re: Opłaty za wodę i ścieki 11.02.15, 12:06
          Czyli macie zużycie wody na osobę 61 litrów. To bardzo mało ale czy nie wykonalne? Nie wiem.
          Norma wynosi 150 litrów.
    • mo-7 Re: Opłaty za wodę i ścieki 10.02.15, 12:03
      Koszty całkowite przy 2 osobach dom z 2006 roku, 210 m2:
      Prąd średnio miesięcznie: 210,00 PLN
      Gaz średnio miesięcznie: 350,00 PLN
      Szambo miesięcznie: 120,00 PLN
      Przegląd pieca CO średnio miesięcznie: 12,50
      Śmieci: 33,00 PLN
      Podatek: 32,00 PLN
      Razem średnio miesięcznie: 757,50 PLN netto

Do tego dochodzi: internet, TV, benzyna do kosiarki, przeglądy kosiarki, kominiarz ale to już zależy od upodobań, wielkości działki i ilości kominów. Jeżeli ktoś nie ogląda TV lub ba internet firmowy z GSM to pozostałe koszty są pomijalne.
      • esscort Re: Opłaty za wodę i ścieki 10.02.15, 12:09
        U mnie szambo 240 zł miesięcznie (ale 3 osoby)
        No i dodałbym 100 zł na coś, co we wspólnotach mieszkaniowych nazywa się funduszem remontowym
    • mo-7 Re: Opłaty za wodę i ścieki 10.02.15, 12:15
      No skoro już tak precyzyjnie liczymi to do kosztów należy doliczyć sam hydrofor - ja mam już 3 w przeciągu 8 lat! A to jest koszt z wymianą i dostawą rzędu 1000 - 1200 PLN. Niestety woda w naszych okolicach ma dużo żelaza (czerwone metaliczne pyłki), które przy intensywnym użyciu szybko niszczą membranę.
      • ari-vederci Re: Opłaty za wodę i ścieki 11.02.15, 00:56
        mo-7 napisał:

> No skoro już tak precyzyjnie liczymi to do kosztów należy doliczyć sam hydrofor
        > - ja mam już 3 w przeciągu 8 lat! A to jest koszt z wymianą i dostawą rzędu 10
        > 00 - 1200 PLN. Niestety woda w naszych okolicach ma dużo żelaza (czerwone metal
        > iczne pyłki), które przy intensywnym użyciu szybko niszczą membranę.

To wróć do starego typu pompy wirnikowej napędzanej silnikiem 3 fazowym do tego zbiornik na wodę i zawór zwrotny.
        Będziesz wymieniał raz na dwadzieścia lat.
        Jak się kupuje jednorazówki to się wymienia raz na dwa lata.
        • grzegorz1969.sold.pl Re: Opłaty za wodę i ścieki 19.02.15, 22:27
          Potwierdzam, zbiorniki ocynkowane to najtrwalsze zbiorniki hydroforowe dostępne na rynku. Ich średnia żywotność sięga 25 lat. Markowe pompy nowej generacji prawidłowo zamontowane także można eksploatować ponad 10 lat.
          • 11chwilka inflacja a wzrost cen 20.02.15, 18:49
            Jednak problemem nie jest koszt naszych urządzeń domowych, ale bardzo wysoki koszt obsługi nas przez ZWIK. Koszt, który szybko rośnie z roku na rok. Jakim cudem w ciągu roku koszt wzrósł kilkanaście razy powyżej inflacji, jeżeli inflacja była bliska 0%, nie wiem? Spółka potrafiąca dokonać tak dużego wzrostu kosztów w ciągu roku, zapewne jest źle zarządzana, o czym świadczą kolejne zmiany prezesów.
            I tu powstaje problem jej wiarygodności. Kto powinien kontrolować koszt wykazywane przez spółkę i czy w gminie ktoś to robi? Czy burmistrz wiedział o zamiarze podwyżki? Brak odpowiedzi na takie pytania powoduję, że przyłączające się do sieci muszą odpowiedzieć sami sobie, czy można na niej polegać. W dodatku ponownie w ubiegłym roku w lecie pojawiały się okresowe trudności w dostawach wody. Ludzie już podłączeni, nie maja wyjścia, a szkoda.
    • grzegorz1969.sold.pl Re: Opłaty za wodę i ścieki 20.02.15, 19:05
      Płacę około 250 zł za wodę i kanalizację co pół roku (dwie osoby). Nie używam wody z wodociągu do celów ogrodowych takich jak podlewanie ogrodu czy mycie samochodu (mam własną studnię). Radzę jednak sprawdzić koszt metra sześciennego wody i ścieków gdyż ceny są diametralnie różne dla różnych regionów. Mogą się różnić nawet o kilkaset procent. Przewagą oczywiście wody miejskiej jest jej zgodność z normami i praktycznie ciągłe jej monitorowanie.
      Aby przewidzieć ile będziesz płacić wystarczyło by sprawdzić dotychczasowe zużycie wody i pomnożyć przez koszt wody z wodociągu i kanalizacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka