Dodaj do ulubionych

Pompa do hydrofora

05.07.15, 23:11
Czy możecie polecić jakiegoś miejscowego fachowca od pomp? Od pewnego czasu podczas podlewania wywala mi korek a dzisiaj jak wszedłem do pomieszczenia czułem zapach spalenizny podczas pracy pompy.
Obserwuj wątek
    • 4kierowca_bombowca Re: Pompa do hydrofora 06.07.15, 10:11
      Witaj, prawdopodobnie przyczyny mogą być dwie.
      -wadliwy wyłącznik ciśnieniowy na hydroforze- wizyta hydraulika.
      -przyblokowany zawór zwrotny za pompą.Pompa pompuje lecz woda się cofa , czyli pompa pracuje na sucho/mało prawdopodobne, ponieważ efekt spalonej izolacji komutatora, utrzymywał by się cały czas/
      -pęknięta uszczelka pomiędzy pompą a zaworem zwrotnym.

Prosta diagnoza,dotknij pompy w czasie pracy, jeżeli jest gorąca oznacza to fakt że nie ma w niej wody/która jednocześnie pompę chłodzi/.
      Wezwij hydraulika najlepiej lokalnego lub z ogłoszenia z Gaz-Łomu.
      TYLKO NIE DAJ SOBIE WYTRAWIĆ MÓZGU GDY CI ZACZNIE SUGEROWAĆ WYBICIE NOWEJ STUDNI LUB PODŁĄCZENIE DO SIECI.
      Powstał nowy rodzaj naciągactwa, ,,nic nie pomogę, gdyż zapchane jest sito na dole w świdrze i studnia się skończyła, sugeruję podłączenie do rury, oczywiście sam to zrobię,, .
    • trewal Re: Pompa do hydrofora 06.07.15, 10:49
      Naprawiałem ostatnio pompę, mogę polecieć zakład w Łomiankach, który chyba tylko zajmuje się regeneracją/naprawą pomp (udzielają gwarancji). Nie pamiętam ulicy, ale wjeżdża się w nią zaraz po zjeździe z ronda w kierunku oczyszczalni.

ps. sprawdziłem, ulica Mała 5 www.naprawapomp.pl
      • 4kierowca_bombowca Re: Pompa do hydrofora 06.07.15, 13:21
        Pompa to nic innego jak wirnik-turbina zasysająca ciecz. Mogą wyłamać się skrzydełka turbiny. Natomiast objawy wskazują na coś zupełnie innego. Na dobrą sprawę idąc twoim tokiem rozumowania można zakupić cały hydrofor w hipermarkecie za 800pln.
        Tylko, po co?
        Powinien przyjść hydraulik i zdiagnozować usterkę.
        Pompę wymienia się tylko wtedy gdy nie ciągnie i słychać stuk, brzęczenie ułamanych łopatek wirnika o obudowę.
        Regeneracja kosztuje, tylko po co ją robić gdy pompa jest ok.Można też przewinąć silnik napędzający pompę, można wiele rzeczy przy nadmiarze teorii i dużej wyobraźni kreatywnej.
        • trewal Re: Pompa do hydrofora 07.07.15, 07:22
          Kolega zadał pytanie "Czy możecie polecić jakiegoś miejscowego fachowca od pomp" więc mu podałem namiary, nie wiem tylko dlaczego się tak ciskasz i sapiesz ?
          • 4kierowca_bombowca Re: Pompa do hydrofora 07.07.15, 10:33
            Po pierwsze, nie kolega tylko koleżanka. Po drugie sapię i się ciskam.
            • trewal Re: Pompa do hydrofora 07.07.15, 11:14
              Skoro to kobieta (trudno rozpoznać płeć po nicku (mo-7)), a ty jesteś takim znawcą pomp, to rusz zad i może pomóż koleżance, a nie uczysz tu kobiety budowy pompy i chałupniczych metod napraw, przy okazji sapiąc się bez powodu do innych.
              • 4kierowca_bombowca Re: Pompa do hydrofora 08.07.15, 00:20
                ,,Śtraśnieś,, elokwentny, a twoje podejście jest zaprawdę profesjonalne.
                Sam rusz swoją okrężnicę, skoro już zacząłeś jechać po bandzie.
                Nie muszę być znawcą, by znać zasadę działania pompy.
                Czego tobie życzę, no chyba ze posiadasz wodę z wodociągu, wtedy zrozumiem czemu nie pojmujesz tak prostych konstrukcyjnie rzeczy.
                Nie mam zamiaru też wyczytywać twoich impertynencji pod swoim adresem.
                • trewal Re: Pompa do hydrofora 08.07.15, 12:29
                  Ja mam się ruszyć ? Przecież to ty robisz tu za znawcę tematu, ja mam tylko wypaczony tok rozumowania, bo odpowiedziałem na temat i podałem namiary na zakład zajmujący się naprawą pomp. Zapomniałeś już ? I nie wyjeżdżaj mi tu z impertynencją, bo z twoich postów, aż bije arogancją, bezczelnością i butą.
    • anonymous6 Re: Pompa do hydrofora 06.07.15, 19:14
      Korzystałem wielokrotnie z 502625400 (Ryszard Godlewski - Hydraulik z Łomianek). Z czystym sumieniem mogę polecić.
      • 4kierowca_bombowca Re: Pompa do hydrofora 06.07.15, 19:23
        Wszystkie Ryśki to fajne chłopaki, cokolwiek by to nie znaczyło.
      • mo-7 Re: Pompa do hydrofora 10.07.15, 11:19
        Dziękuję, o to chodziło :-)

PS
        Hydraulik przyszedł, obejrzał pompę i wszystko co do niej jest przyczepione. Nie stwierdził usterek czy przebić; oznajmił że pompa, pomimo wieku, jest w doskonałym stanie i spokojnie popracuje kolejne lata. Moje dobre samopoczucie kosztowało mnie 150,00 złotych polskich.

Niestety przyczyn wywalania korka nie ustalono.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka