ania_nie_hania 12.02.16, 20:56 macie jakies plany? chcialabym spedzic je w warszawie, ale nie wiem czy warto? slyszeliscie o jakichś akcjach albo eventach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_nie_hania Re: walentynki 13.02.16, 22:43 podejrzewam ze bedzie tego mnostwo, trzeba tylko poszukac ;) ja slyszalam ze annopol robi jakas akcje kocham po prostu, nagrywaja filmiki, robia zdjecia itp Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda_ze_wschodu Re: walentynki 27.02.16, 18:31 już jest ;) www.youtube.com/watch?v=_DKuUG7kBog Odpowiedz Link Zgłoś
alexir Re: walentynki 28.02.16, 10:06 Taaaaa. 14 lutego, święto murarzy i tynkarzy. Walę tynki. Dzieciaki wysyłają sobie serduszka i durne wierszyki znalezione w necie. Sami nie potrafią nawet dwóch wersów sklecić. Wszyscy udają że świat jest piękny i czerwony, a Ziemia ma kształt serduszka. Szkoda tylko że jedynie nieliczni w tym dniu zauważają rocznicę powstania Armii Krajowej. Bawcie się dobrze, lemingi. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: walentynki 28.02.16, 16:04 Alexir, nie denerwuj się. Co ma jedno (rocznica powstania AK) do drugiego (zabawa w Walentynki). Dawno temu młodzi ludzie prowadzili pamiętniki, do których też wpisywano sztampowe wierszyki. Nie było internetu, więc były one kolportowane w inny sposób. Walentynki to święto z importu i trochę komercyjne, ale przecież sympatyczne. I dlatego sie przyjęło. Bo ludzie chcą takich pretekstów. Niech sobie ludzie wymieniają informacje o wzajemnej sympatii. Nie sądzę, by była to jakakolwiek konkurencja dla wydarzeń historycznych, pamięci historycznej itp. Nie mieszajmy tych spraw. Ja do Walentynek mam jedną pretensję - są w złym czasie. Luty to w Polsce beznadziejny termin jak na takie święto. Powinno to być np. w czerwcu Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: walentynki 28.02.16, 17:36 Ale w czerwcu, w noc świętojańską, wraz z innym zakochanym (dzięki św. Walentemu) sercem można wspólnie szukać kwiatu paproci :) Odpowiedz Link Zgłoś
2lanser Re: walentynki 29.02.16, 08:23 No tak, w twoim wieku można już liczyć tylko na serce))) Swoją drogą ja bym obstawiał maj, wtedy miło popatrzeć na pierwsze skradzione pod kasztanami pocałunki. Ech rozmarzy się człowiek a później mu insynuują że najlepiej gdyby miał colta lub inne magnum. Gdzie ten romantyzm , gdy człowiek....? Alexir gdzie twój powab, gdzie twa kobiecość?? Gdzie twa wyobraźnia? Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: walentynki 29.02.16, 21:32 2lanser napisał:> No tak, w twoim wieku można już liczyć tylko na serce Ale to do mnie? To nie zrozumiałeś. Miałem na myśli właśnie zakochanie, czyli stan taki, w którym człek wolny niewolnikiem się staje, świata poza swym kochaniem nie widzi, z miesiącem gada i rad miłe imię na piasku pisze, a gdy mu je wiatr zwieje ... Nie prymitywną, mechaniczną akcję typu "numerek". Wiek zaś daje doświadczenie, znajomość rzeczy, do której nieopierzony jakiś szczawik będzie jeszcze długo dorastał, o ile w ogóle mu się uda. Staż na forum też mam dłuższy :) Odpowiedz Link Zgłoś
alexir Re: walentynki 28.02.16, 17:46 Widzisz Esscorcie, to nie tak że to święto mi przeszkadza. Po prostu go nie lubię, ale to mój prywatny osąd. Mogę? Fajnie jest gdy ludzie się kochają, robią sobie prezenty, wysyłają serduszka itp. Tyle że to wszystko jest cholernie sztuczne. Jeżeli ktoś naprawdę kocha, to nie potrzebuje specjalnego dnia raz w roku by to okazywać. To trochę tak jak z fejsbÓkiem :). Setki przyjaciół i znajomych, a w potrzebie nikt szklanki wody nie poda. Sztuczność, udawanie że jest cacy, komercja i reklama. FYJ. Ale masz rację że są w złym czasie, choć ja uważam że w ogóle być nie powinny. W naszych warunkach znacznie lepszym zamiennikiem byłaby kupalnocka. I właśnie w czerwcu ma miejsce. Esscorcie, ty dobry i mądry człowiek jesteś. Może spróbujemy razem urządzić kupalnockę dla wszystkich chętnych, gdzieś w okolicach wałów? Z ogniskami, kiełbaskami, muzyką itp? W tym roku święto wypada w środku tygodnia, ale możemy je przesunąć na piątkową noc 24 czerwca. I będziemy promować nasze słowiańskie tradycje, a nie anglosasko- chazerskie wyciąganie kasy na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: walentynki 28.02.16, 23:59 alexir napisał(a): Po prostu go nie lubię, ale to mój prywatny osąd. Mogę? Jasne, że możesz :) I zgadzam się, że jak ktos kocha, to może to okazywać cały czas. Ale przecież cały czas kochamy dzieci, a jest dzień Dziecka, kochamy matki, babcię, dziadków, a są odpowiednie dni, kochamy Ojczyznę i niepodległoś, a jest Dzień Niepodległości itd. Kłopot z Walentynkami polega chyba na tym, że jest to święto (i formy jego obchodzenia) zaimportowane z kultury amerykańskiej i podszyte komercją. Ale takie mamy czasy. Czy Boże Narodzenie nie komercjonalizuje się? Przecież już w czasie przerwy w handlu 1 listopada wystawy w sklepach zmieniają się i i gdy 2 liatopada wchodzimy do sklepów, to witają nas bożonarodzeniowe ozdoby, a niebawem w hipermarketach pojawiają się Mikołaje, kolędy itp. Nasza (słowiańska) noc kupały miał teoretycznie duży potencjał, odbywała się w dobrtm czasie (ciepło, najkrótsza noc), ale swego czasu (dawno temu) była mocno zwalczana przez Kościół (pogańskie zabobony). Nie wypracowaliśmy form obchodzenia, tradycja dawno zamarła. Zostało szczątkowe puszczanie wianków. Spotykanie się w noc św Jana byłoby fajne. Ja niestety nie mam żadnych przywódczych zdolnosci, nie mam daru przekonywania i porywania tłumów. Więc na organizatora się zupełnie nie nadaję. Może jakaś lokalna organizacja społeczna zechce taki pomysł podjąć. Byłany fajna okazja do integracji. Odpowiedz Link Zgłoś